Lundinsfären

”Lundin faller för att aktieägare hämtar hem”

Att Lundin Petroleums aktie föll på börsen trots att bolaget lämnat en rapport i linje med analytikernas förväntningar kan delvis bero på att aktieägare plockar hem, säger Johan Spetz, råvaruanalytiker på Pareto Securities, till DI.

– Nedgången kan vara driven av vissa vinsthemtagningar efter en stark kursutveckling de senaste veckorna, säger han.

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Illustrationsbild.  Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bopriserna

Storbankerna är överens om att bopriserna ska uppåt: ”Riksbanken kan ge bränsle”

En minskad tillväxt och sysselsättning kommer att göra fastighetsprisernas uppgång avtar under både 2020 och 2021, spår Handelsbankens seniora ekonom Johan Löf i ett marknadsbrev efter Valueguard släppt sin statistik för bopriserna i oktober.

Chefsekonomen Christina Nyman skriver i Handelsbankens färska Fastighetsrapport att en svagare konjunktur och stigande arbetslöshet kommer dämpa prisutvecklingen på bopriser framöver. Hon och banken räknar dock med ”svagt stigande priser”.

Lägenhetspriserna har stigit något under det senaste halvåret, skriver Nordeas senioranalytiker Susanne Spector i en uppdatering. Hon och banken tror på måttligt stigande bostadspriser på kort sikt.

”Riksbankens räntehöjning kan ge bopriserna ytterligare bränsle om hushållen tolkar låga räntor som ett permanent tillstånd”, skriver Spector.

De kommande två åren spås bopriserna stiga med fem procent, skriver Swedbank i ett marknadsbrev på tisdagen.

”Låga räntor, sänkta skatter, ok arbetsmarknad gör att hushållen piggnar till”, skriver Swedbanks ekonom Knut Hallberg på Twitter.

26 min
Illustrationsbild.  ANDERS WIKLUND / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nordea: Det kommer byggas 40 000 färre bostäder i år

Det kommer byggas 40 000 färre bostäder i Sverige i år jämfört med 2018, spår Nordea enligt TT.

Därefter kommer bostadsbyggandet att plana ut, spår Nordea. Chefsanalytikern Torbjörn Isaksson säger att det är viktigt att det kommer ”lite mer positiva tongångar på bostadsmarknaden”. Han tolkar Valueguards siffror som just positiva.

– I dag kom till exempel siffror för bostadspriserna i oktober som visar på stigande priser. Det talar för att vi inte är så långt bort ifrån botten när det gäller bostadsbyggandet, säger Isaksson.

I det tredje kvartalet i år byggstartades 9 750 lägenheter i Sverige – en minskning med 12 procent jämfört med samma period i fjol.

2 tim
Helena Landstedt/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Handelsbanken: Stabilisering på bomarknaden är hotad

Stabiliseringen på bostadsmarknaden efter prisfallet 2017 är hotad, enligt Handelsbanken. Framåt blir konjunkturen svagare än väntat med dämpade bostadspriser som följd, skriver banken i sin färska fastighetsrapport.

Orsaken till inbromsningen är stigande arbetslöshet. Avtagande inkomstökningar från hushållen dämpar prisutvecklingen framåt, enligt SHB:s prognos.

Banken räknar samtidigt med fortsatt låga räntor och stark befolkningsökning vilket upprätthåller en lägre prisökning på bostadsmarknaden.

Idag 10:55
Läs mer om Bopriserna
Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kampen mot penningtvätten

Intern FI-rapport: Arbetet mot penningtvätt inte bra nog

Finansinspektionen har inte arbetat på ett tillräckligt bra sätt i arbetet mot penningtvätt. Det anser myndighetens internrevision, enligt Dagens Industri.

Internrevisionen har granskat sex områden inom tillsynen av penningtvätt och inte på något område har det fungerat bra nog. Fyra får omdömet ”bör förbättras” och resterande två klassas ”otillräcklig”, enligt den rapport som DI tagit del av.

I rapporten konstateras bland annat att penningtvättsavdelningens anställda inte haft en gemensam metod för hur man genomför undersökningar.

Chefen för FI-avdelningen för operativa risker, Åsa Thalén, säger till DI att myndigheten ”hela tiden utvärderar hur vi kan bli ännu bättre”.

37 min
Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

UG om Swedbank: Ett av de allvarligaste brotten en bank kan begå

Uppdrag gransknings nya program kommer att sändas i morgon onsdag och innehålla nya avslöjanden om Swedbank, uppger SVT.

Den fortsatta granskningen gäller även den penningtvätt. SVT skriver i ett pressmeddelande att det har gått nio månader sedan de första avslöjandena om Swedbank och penningtvätten. Swedbanks årsstämma beslutade att inte tillsätta en oberoende särskild granskning av penningtvätten, och beslutet uppges vara skälet till att UG bestämde sig för att för att ”göra det jobb den oberoende utredaren skulle ha gjort”.

”Det leder till ett nytt spår som rör ett av de allvarligaste regelbrotten en bank kan begå”, skriver SVT.

Idag 08:05
undefined

Producent: Total omsvängning – nu skakar Swedbank hand

Swedbank har brutit med sin tidigare kommunikationslinje och vill göra upp med sin historia. Det säger Uppdrag granskning-producenten Axel Gordh Humlesjö till Journalisten.

– Det är en total omsvängning från att vara en bank som såg oss som deras fiender och menade att vi hade totalt fel. Nu när vi var hos vd:n senast skakade han våra händer och sa att han uppskattar vårt arbete, säger Gordh Humlesjö.

Uppdrag granskning släpper nästa program om Swedbank i morgon onsdag. Enligt Gordh Humlesjö är granskningen ”inte slut för Swedbank än”.

Idag 08:58
Läs mer om Kampen mot penningtvätten
Frihandelns framtid Supermakternas kamp
Illustrationsbild. TT.
undefined

Goldman Sachs: Vi har sett toppen av handelskriget

Handelskrigets hämsko på världens två största ekonomier kommer gradvis att släppa under 2020. Det skriver investmentbanken Goldman Sachs i en analys, enligt Bloomberg.

Banken menar att den senaste tidens framsteg i riktning mot ett partiellt avtal och förväntningar om en utdragen vapenvila innebär att de negativa effekterna av handelskriget gradvis kommer att mildras, vilket inte bara gynnar Kina och USA utan hela världsekonomin.

Goldmans analys bygger på att det inte blir några ytterligare tullhöjningar.

Idag 05:48
Läs mer om Frihandelns framtid
Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
Börsåret 2019

”Domedagsprofeterna har haft fel om kraschen – de ska inte få komma undan”

Det finns famösa domedagsprofeter som sedan 2011 förutspått att marknaden ska krascha, säger Ålandsbankens investeringschef Lars Söderfjell i EFN Börslunch.

Att lyssna på dessa personer har blivit kostsamt. Den som flyttat en dollar från S&P500 och flyttat summan till ett obligationsindex när dessa uttalanden har kommit, har fått en riktigt dålig avkastning, säger Söderfjell.

– Det är inget bra facit. De ska inte komma undan med sådana här saker. Även i media dyker det upp att marknaden ska krascha. Man skrämmer ut folk ur marknaden. Det har varit fel de senaste tio åren, säger Söderfjell.

3 tim
Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Teknik-sektorn på väg mot bästa året på ett decennium

Tech-aktier ser ut att gå mot sitt bästa år sedan 2009, rapporterar Wall Street Journal. Tekniksektorn på S&P 500 har ökat med 41 procent under året, en bra bit över det totala S&P 500-indexet på 25 procent.

Tillväxten har skett trots viss snålblåst kring bolagen som brottats med kontroverser rörande datainsamling, konkurrensutredningar och handelstariffer riktade mot konsumentteknik, skriver tidningen.

Att aktierna ändå ökar i värde beror enligt förvaltare på att teknikbolagen lyckats leverera stadig försäljning och resultattillväxt trots mer generella tecken på ekonomisk inbromsning.

– Det är här tillväxten finns på lång sikt, säger Katie Nixon, investeringschef vid Northern Trust Wealth Management.

Tillverkare av chip och halvledare tillhör de verkliga vinnarna bland teknikbolagen. Applied Materials har stigit 90 procent, Tokyo Electron är upp 85 procent och ASML Holding 81 procent.

5 tim
undefined

Lista: Bure och Creades klart bäst i år – Öresund sämst av de stora investmentbolagen

62,36 procent. Så mycket har investmentbolaget Bure rusat på Stockholmsbörsen i år.

Det kan jämföras med storbolagsindexet OMXS30 som är upp 23,88 procent sedan årsskiftet.

Även flera av Bures sektorkollegor utklassar börsen i år – däribland Sven Hagströmers Creades, Fredrik Lundbergs investmentbolag Lundbergs och Investor.

Mats Qvibergs Öresund är det enda av de större investmentbolagen som backat i år.

Här nedanför framgår det hur de största investmentbolagens aktier gått i år.

Igår 22:33
Läs mer om Börsåret 2019
Ghanas flygminister Joseph Kofi Adda.  Jon Gambrell / TT NYHETSBYRÅN
Boeing / Bolagsnyheter

Ny order till Boeing men rivalen dominerar i Dubai

Boeing har tagit hem ytterligare en order på flygmässan i Dubai. Ghana har köpt tre 787–9 Dreamliners. Den nya beställningen innebär att den amerikanska flygtillverkaren sålt 65 kommersiella flygplan på mässan. Det är bara lite över en tredjedel så många som europeiska Airbus har sålt.

Prislappen för de tre flygplanen till Ghana väntas ligga på 877,5 miljoner dollar. Köpare är ett ännu inte lanserat flygbolag i det västafrikanska landet.

2 tim
Illustrationsbild. TT.
undefined

Boeing har fått order på 50 nya plan av olycksmodellen

Boeing har tagit hem nya beställningar på sammanlagt 50 plan av olycksmodellen Max 737. Det rapporterar Bloomberg.

Ordrarna har lagts i samband med den pågående mässan Dubai Airshow.

Kazahkstans flagskeppsflygbolag Air Astana har signerat en avsiktsförklaring om att köpa 30 plan. Den ordern är värd cirka 3,6 miljarder dollar, skriver Forbes.

Därtill kommer en beställning på ytterligare 20 plan, från en icke namngiven källa, skriver Bloomberg. Nyhetsbyrån skriver att även den indiska lågprislinjen SpiceJet diskuterar en order av obestämd storlek.

Idag 11:26
Läs mer om Boeing / Bolagsnyheter
TT
Stockholmsbörsen i dag

Bankerna steg på lugn börs – Odd Molly rusade 25 procent

Stockholmsbörsen steg tydligt på tisdagsförmiddagen, men vände sedan neråt. Vid stängning låg indexen som följer:
• OMXSPI: +/–0 %
• OMXS30: –0,1 %
Före börsöppningen meddelade SEB att Uppdrag granskning ställt frågor om 194 företagsnamn inför sitt program om misstänkt penningtvätt. Enligt SEB är dessa namn i huvudsak hanterade av banken sedan tidigare och 95 procent av kundrelationerna uppges vara avslutade. Aktien steg 0,8 procent.

Swedbank stängde upp 0,9 procent efter ett inledande tapp. SVT utlovar att morgondagens Uppdrag granskning innehåller nya avslöjanden om banken. Även Nordea och Handelsbanken stängde på plus.

Dagens vinnare bland OMXS30-bolagen blev SSAB som steg knappt 2 procent efter att ha meddelat att ett dotterbolag ska skära ner 250 tjänster i Skandinavien.

Getinge tappade 4,9 procent sedan FDA meddelat att de fått in rapporter om dödsfall som eventuellt kan kopplas till ett dotterbolags ballongpumpar.

Saab steg 1,8 procent efter att Förenade arabemiraten gjort en tilläggsorder för övervakningssystemet Globaleye. Det potentiella ordervärdet uppgår till nästan 10 miljarder kronor.

Vitvarukedjan Electra handlades upp 7,8 procent efter att ha rapporterat en vinstökning på 26 procent.

Odd Molly rusade 24,8 procent efter att ha meddelat att de köper en plattform för seconhand-mode. I samband med en emission som Odd Molly gör för att finansiera ett fastighetsköp blir miljardären Ilija Batljan största ägare i klädbolaget.

3 tim
Jacquelyn Martin / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Getinge föll tungt på börsen efter FDA-besked

Getinge rasade på Stockholmsbörsen efter att FDA meddelat att de utvärderar rapporter om dotterbolaget Maquets ballongpumpar.

Den amerikanska myndigheten utvärderar rapporterna kring att ballongpumparna slutar fungera när de används på batteri.

Sedan 2017 har FDA fått in över 75 rapporter där felet har inträffat. Fem av rapporterna gäller tre dödsfall. Men det är inte säkert att dödsfallen kan kopplas direkt till felen med ballongpumparna slutat fungera, skriver FDA.

Vid stängning var aktien ner 4,9 procent.

3 tim
undefined

Ad City Media rusade 39 procent efter budet

Ocean Outdoor Limited har lagt ett bud på First North-bolaget Ad City Media. Budet är på 165 kronor per aktie vilket ger en budpremie på 38,7 procent från måndagens stängningskurs. Aktien steg 37,8 procent på tisdagen.

Styrelsen i Ad City Media rekommenderar enhälligt budet och ägare som kontrollerar minst 51 procent av bolaget accepterar det. Ocean Outdoor vill ha en acceptgrad på minst 70 procent för att fullfölja budet.

Idag 07:58
Läs mer om Stockholmsbörsen i dag