Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor  TT
Kommunernas intäkter

M och KD vill se extra val – kan rikta misstroende

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson vill se ett extra val och riktade skarp kritik mot regeringen i dagens partiledardebatt.

– Det enda som skulle lösa knutarna är ett extra val. Kan man inte leda landet då ska man inte leda landet, säger Kristersson från talarstolen.

Kristersson pekade på att samhällsproblemen växer för varje dag samtidigt som regeringen ”dividerar om ordningen i sina 73 punkter”.

Han får stöd av KD-ledaren Ebba Busch Thor som i sitt öppningsanförande under debatten sa att partiet är beredda att ge Sverige möjlighet att söka en ny regering under 2020.

– Om vi skulle se en möjlighet till tillräckligt med stöd i Sveriges riksdag för det så är vi beredda att byta ut den här regeringen, säger hon till DN.

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Coronaviruset Resebranschens kris
Illustrationsbild.  Michael Probst / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Resebranschens kris

Berlin och Bryssel överens om miljardstöd – ja från Lufthansa

Tyskland och EU-kommissionen har kommit överens om ett gigantiskt räddningspaket för den krisande tyska flygjätten Lufthansa. Det rapporterar AFP och hänvisar till både en talesperson för kommissionen och en källa nära förhandlingarna.

Enligt planen går Berlin in med 9 miljarder euro – motsvarande strax över 94 miljarder kronor – och tar en andel i flygjätten, med option på ytterligare aktier. Det skulle göra den tyska regeringen till den största aktieägaren i bolaget, skriver AFP.

I ett pressmeddelande skriver Lufthansa att man inom ramen för räddningspaketet kommer att avstå en rad start- och landningsrättigheter på flygplatserna i Frankfurt och München.

Under lördagsförmiddagen godkändes planen även av Lufthansas styrelse, skriver Reuters.

28 min
Arkivbild: Tomt i Strömstads gästhamn.  Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Svenska turistmål på nålar inför norskt resebeslut

40 miljarder kronor. Så mycket räknar branschorganisationen Visita med att tappa i intäkter om utländska turister uteblir från svenska turistmål i sommar, rapporterar Ekot.

Strömstad i norra Bohuslän är en stad som till stor del hålls flytande av framför allt norska turister. Huruvida norrmännen kommer att få resa till Sverige i sommar eller ej kommer att avgöras nästa vecka.

Att de norska turisterna hittills har uteblivit märks tydligt, säger kommundirektören Mats Brocker.

– Vi lever ju på våra norska besökare och de är inte här nu, konstaterar han.

42 min
Semester hemma i år? Du är inte ensam.  Mats Schagerström/TT
undefined

Framtidens resande förändras i spåren av pandemin

Resebranschen står för omkring 10 procent av den globala ekonomin. Under coronakrisen har flygresandet minskat och det ger en direkt dominoeffekt av minskade inkomster för hotell, restauranger, taxibolag och butiker.

Så hur kommer framtidens resande och turism se ut efter pandemin? Affärssajten Bloomberg spår om en större transparens hos resebolagen, bättre försäkringar och ombokningsmöjligheter, samt en ökad kundtrygghet.

Pandemin har också öppnat folks ögon för att stötta lokala företagare och att ”hemestra” i närheten av sin egen bostad.

Igår 07:30
Läs mer om Coronaviruset
Peter Eriksson (MP). Ali Lorestani/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU:s framtid

Eriksson om krisfonden: ”Misskött sina budgetar”

Sverige har sagt nej till det tysk-franska förslaget om att EU ska upprätta en krisfond innehållande flera hundra miljarder euro, till största delen bidrag, för att hjälpa medlemsländerna ur krissituationen.

Biståndsminister Peter Eriksson (MP) säger i Ekots lördagsintervju att Sverige har ”gjort sin läxa” när det kommer till statsfinanserna och håller fast vid den svenska linjen om att bidragsdelen av krisfonden bör minskas .

– Det känns naturligtvis lite tufft att svenska skattebetalare ska betala till de länder som har misskött sina finansiella affärer och statsbudgetar.

7 min
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Francois Lenoir / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analys av EU-kommissionens förslag: ”Svexit eller EMU”

EU-budgeten räcker inte särskilt långt om syftet är att hindra skenande arbetslöshet och bryta en ond ekonomisk cirkel som kan suga med sig hela kontinenten. Den analysen gör DN:s Carl Johan von Seth.

Länderna i den ”sparsamma fyran” – Sverige, Danmark, Österrike och Nederländerna – vill också att återhämtningspaketet ska vara ett lån.

”För länder som Spanien, Italien och Grekland är det lite som att erbjuda någon som drunknar en simlektion”, skriver Carl Johan von Seth.

Dagens Industris Viktor Munkhammar menar att förslag om gemensamma lån och bidrag aldrig hade kommit så långt om britterna varit kvar i EU och att unionen nu tar de första stegen mot en finanspolitisk gemenskap.

”Det lär skynda på det val som för Sverige tornar upp sig i horisonten: svexit eller EMU”, skriver Viktor Munkhammar.

27 maj
Läs mer om EU:s framtid
Coronaviruset Reaktioner på pandemin
Arkivbild: Frank Appel, koncernchef för Deutsce Post DHL.  Frank Augstein / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Reaktioner på pandemin

Kurirjättens chef: Sett botten – världsekonomin hämtar sig

Den ekonomiska botten i coronakrisens spår nåddes redan för två veckor sedan och återhämtningen är nu på gång. Det menar kurirjätten Deutsche Post DHL:s koncernchef Frank Appel. I en intervju med TT säger han att Asien – där hans verksamhet såg ett affärstapp först av alla – nu är inne i en snabb återhämtning. Resten av världen ser ut att följa med, säger han.

– Vi har definitivt sett botten av krisen, och världsekonomin är på väg tillbaka, konstaterar han.

För bolaget självt – som i Sverige har över 4 000 anställda och en omsättning på 10 miljarder kronor – innebär krisen både svårigheter och nya möjligheter. Bland annat ska de varor som tidigare fraktats med passagerarplan nu fraktas på andra sätt, där Appel ser en ingång.

2 tim
WHO-chefen Tedros Adhanom/Peter Eriksson AP/TT
undefined

Peter Eriksson: Fler kan lämna WHO efter USA

Donald Trumps besked att USA bryter med WHO är ”väldigt bekymrande”, säger biståndsminister Peter Eriksson (MP) i en intervju med TT.

Eriksson anser att WHO i och med coronapandemin behövs mer än någonsin men att organisationen nu riskerar att drabbas av avhopp från fler länder, något som skulle öka Kina och andra odemokratiska länders inflytande.

Biståndsministern tror också att Trumps beslut främst har med den amerikanska inrikespolitiken att göra.

– Relationen till Kina är en av de stora frågorna i USA. WHO används som ett slagträ i debatten inför presidentvalet.

1 tim
På lördagen blev 200 i huvudsak tyska anställda de första européerna att släppas in i Kina sedan stängningen för två månader sedan.  Michael Probst / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Första européerna släpps in i Kina

(TT) Två månader efter att ha stängt gränserna börjar Kina lyfta på sina restriktioner för utlänningar. På lördagen blev 200 i huvudsak tyska anställda de första européerna att släppas in i landet sedan stängningen. Ett flygplan från Lufthansa landade kort efter lunchtid på flygplatsen i Tianjin, sydost om Peking.

Gruppen, bestående av personer anställda på tyska företag i Kina samt deras familjer, testades för covid-19 efter landning och kommer få sitta i karantän i två veckor.

Ett andra flygplan väntas avgå från Frankfurt till Shanghai den 3 juni.

På fredagen meddelade även Peking att invånare från Singapore kommer att släppas in i landet i början av juni. Det gäller inledningsvis för sex städer och provinser i Kina.

Det var från Kina och staden Wuhan som coronaviruset först började spridas i slutet av 2019. Efter att ha fått kontroll på spridningen befarade Kina en andra smittovåg av importerade fall från andra länder och stängde därför gränsen i slutet på mars.

37 min
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittspridningen
Illustrationsbild: Resenär på Arlanda.  TT NEWS AGENCY / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittspridningen

Kinas ambassadör vill testa affärsresande på Arlanda

En testinrättning för covid-19-provtagning bör kunna upprättas på Arlanda, så att friska resenärer kan göra affärsresor till Kina. Det förslaget ger Kinas ambassadör i Sverige, Gui Congyou, i en intervju med SvD Näringsliv.

Om den svenska regeringen nappar på förslaget och omständigheterna tillåter står Kina redo att hjälpa till med utrustning och testpersonal, menar han.

– Kina och Sverige är varandras mycket viktiga handelspartners, säger han till tidningen.

3 tim
Arlanda/Arkivbild. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Folkhälsomyndighetens hypotes: Tidig smitta från Storbritannien och USA

Folkhälsomyndigheten tror att coronaviruset kom till Sverige från USA och Storbritannien, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Hypotesen bygger på undersökningar av virusets gener där man kan se koppling mellan tidiga fall i Sverige och de två länderna.

Trots att det redan var känt att det fanns en samhällsspridning i USA och Storbritannien testades inte resenärer därifrån tidigt i mars.

– Vi gick ju väldigt mycket på den information vi fick från WHO och ECDC i det läget, och vi får i efterhand titta på vad var det för tecken som kom, och hur tydliga de var, säger Karin Tegmark Wisell, chef för avdelningen för mikrobiologi på Folkhälsomyndigheten.

3 tim
kommunstyrelsens ordförande i Malmö, Katrin Jammeh Stjernfeldt (S).  TT
undefined

Danmark öppnar för att öppna gränsen mot Skåne

Danmark öppnar för en regional lösning där gränsen kan öppnas för Öresundsregionen, rapporterar SVT Skåne.

– Vi är trots allt Nordens största arbetsmarknadsregion, så jag hoppas att våra regeringar hittar en snabb lösning på detta, säger kommunstyrelsens ordförande i Malmö, Katrin Jammeh Stjernfeldt (S).

Carl Johan Sonesson (M), regionråd i Region Skåne, säger till Sydsvenskan att regionen kommer ta kontakt med den danska regeringen för att försöka hitta en lösning.

Idag 04:19
Läs mer om Coronaviruset
Privata rymdkapplöpningen

Space X raketprototyp exploderade efter motortest

Elon Musks rymdbolag Space X råkade ut för ett missöde under ett motortest på fredagen, då bolagets raketprototyp Starship började brinna, rapporterar CNBC.

Testet gjordes vid bolagets utvecklingsanläggning i Texas. Enligt CNBC såg det till en början ut att vara ett lyckat test, men efter några minuter exploderade prototypen och fattade eld.

Ambitionen är att Starship-farkosten ska användas för att frakta både människor och varor till månen och Mars, och i princip fungera som en kommersiell flyglinje.

Under lördagskvällen svensk tid ska Space X även göra ett nytt försök med att skjuta upp Nasa-astronauter till den internationella rymdstationen, ISS. Uppskjutningen skulle ha skett tidigare i veckan, men ställdes in i sista stund på grund av dåliga väderförhållanden.

5 tim
Astronauterna Bob Behnken och Doug Hurley på plats inför uppskjutningen tidigare i veckan – som ställdes in. TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nytt rymdförsök till kvällen – vädret fortsatt ostadigt

Space X ska i kväll klockan 21.22 svensk tid göra ett nytt försök att skjuta upp Nasa-astronauter till den internationella rymdstationen, ISS, från Kennedy Space Center.

Uppskjutningen skulle ha skett tidigare i veckan, men ställdes in i sista stund på grund av dåliga väderförhållanden. Även kvällens uppskjutning hotas av dåligt väder och ett nytt försök görs i så fall under söndagen.

Händelsen har beskrivits som historisk eftersom det är första gången sedan 2011 som en bemannad rymdfärd utgår från amerikansk mark.

Nasa börjar sända direkt inför uppskjutningen klockan 17 i eftermiddag.

5 tim
Läs mer om Privata rymdkapplöpningen
Demonstranter samlades utanför USA:s konsulat i Hongkong efter Donald Trumps besked på fredagen.  Kin Cheung / TT NYHETSBYRÅN
Supermakternas kamp

Hongkong-styrets känga mot Trump: Felaktiga grunder

USA:s beslut att dra tillbaka Hongkongs speciella handelsstatus har tagits på ”totalt falska och felaktiga grunder”. Det säger Hongkongs justitieminister Theresa Chang, enligt Reuters.

Beslutet – som presenterades av president Donald Trump i går – kommer efter att Kina infört nya regler i Hongkong, som enligt kritiker innebär att Hongkong förlorat sitt självstyre.

Säkerhetsminister John Lee menar att Washingtons beslut inte kommer att stoppa de nya lagarna från att komma på plats.

– Jag tror inte att de kommer att lyckas genom att på något sätt hota Hongkong-regeringen, eftersom vi tror att det vi gör är rätt, säger han enligt Reuters.

4 tim
Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trump: USA ska avveckla Hongkongs handelsstatus

Hongkong är inte längre självständigt, och USA kommer att avveckla den särskilda behandling i bland annat tullfrågor som staden har åtnjutit. Det säger Donald Trump på en pressträff.

– Kina har lämnat systemet med ”ett land, två system” och i stället infört ”ett land, ett system”, säger han.

Han lämnade också beskedet att USA kommer att avsluta samarbetet med Världshälsoorganisationen WHO.

Inför pressträffen fanns få detaljer om vad Trump skulle prata om. En farhåga var att USA skulle lämna fas 1-avtalet med Kina. Kort inför talet gick Bloomberg ut med uppgifterna att USA inte skulle röra avtalet.

De amerikanska börserna som återhämtat sig och närmat sig nollan inför talet vände ner när Trump började tala, men återhämtade sig och vände upp när beskedet kom.

Igår 18:59
Donald Trump. Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Marknaderna nervösa: Är handelsavtalet på väg att falla?

Donald Trump skrämde slag på marknaderna i går kväll när han meddelade att han kommer att hålla en pressträff om USA:s relationer med Kina under fredagen.

Uttalandet kom med 45 minuter kvar av börsdagen och gjorde att Dow Jones föll 300 punkter och slutade på minus. Både Fox Business och CNBC skriver att oron för att Trump ska riva upp fas ett-avtalet med Kina blir allt starkare.

De senaste veckorna har ordkriget mellan länderna ökat i styrka, bland annat på grund av konflikter om coronavirusets ursprung och Kinas agerande i Hongkong.

Igår 05:13
Läs mer om Supermakternas kamp
Illustrationsbild.  Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Misstankarna mot Baldercheferna

Åklagaren tystlåten kring bevisläget mot Balderchefer

Ekobrottsmyndigheten har en hypotes om hur den misstänkta insiderhandel, som två av Balders toppchefer misstänks för, har gått till.

Det säger åklagaren Pontus Hamilton till DI efter gårdagens förhandlingar, där både Balders finanschef Marcus Hansson och ekonomidirektören Magnus Björndahl häktades, på sannolika skäl misstänkta för grovt insiderbrott.

Hamilton vill dock inte berätta mer kring bevisläget eller vilka händelser misstankarna kan kopplas till.

Både Hansson och Björndahl nekar till anklagelserna.

5 tim
Arkivbild: Stockholms tingsrätt Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Båda Baldercheferna häktade i insiderhärvan

Stockholms tingsrätt häktar Balders finanschef Marcus Hansson, säger åklagaren Pontus Hamilton till Fastighetsvärlden.

Hansson är häktad på sannolika skäl misstänkt för grovt insiderbrott.

–Nu har tingsrätten beviljat två veckors häktningstid initialt. Då ska åtal väckas senast den 12:e juni, säger Pontus Hamilton till Fastighetsvärlden.

Hamilton säger att han kommer begära förlängd häktningstid om det inte sker.

Även ekonomidirektören Magnus Björndahl, vars häktningsförhandling hölls senare under fredagseftermiddagen, häktas. Det rapporterar Dagens Industri och Fastighetsvärlden.

De båda nekar till misstankarna, rapporterar Finwire.

Igår 12:26
EBM:s generaldirektör Monica Rodrigo Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sju personer är misstänkta för insiderbrott i Balderhärvan

Ekobrottsmyndigheten har haft sju personer frihetsberövade i insiderhärvan kring Balders toppchefer Marcus Hansson och Magnus Björndahl, skriver Realtid. De övriga är nu på fri fot men alla sju har fått försvarsadvokater.

– Den klient jag representerar förnekar anklagelserna bestämt och menar att det som påstås att han skulle ha gjort är helt grundlöst, säger Jessica Sunnervall som försvarar Magnus Björndahl enligt tingsrättens förordnande, till Realtid.

EBM bekräftar till sajten att de gjort ett koordinerat tillslag och vill inte gå ut med mer detaljer än att misstankarna gäller handel med värdepapper.

Igår 08:26
Läs mer om Misstankarna mot Baldercheferna