Illustrationsbild.  Björn Larsson Rosvall / TT / TT NYHETSBYRÅN
Rapportsäsongen Internationellt

Mærsk räknar med svag start på året i spåren av corona

Det danska jättekonglomeratet AP Møller-Mærsk rapporterar en lägre omsättning i det fjärde kvartalet än förhandstipsen. Omsättningen är också lägre än fjärde kvartalet 2018.

Møller-Mærsk skriver i rapporten att utsikterna för 2020 påverkas av coronaviruset i Kina.

”Fabrikerna i Kina är nyårsstängda längre än vanligt och som ett resultat av corona räknar vi med en svag start på året”, heter det i rapporten, skriver Direkt.

Även ebitda kommer in lägre än förväntningarna.

Fjärde kvartalet

Omsättning: 9 668 mln usd
Väntat (Infront): 10 070 mln usd
2018: 10 235 mln usd

Ebitda: 1 463 mln usd
Väntat (Infront): 1 518 mln usd
2018: 1 449 mln usd

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stockholmsbörsen i dag

Stockholmsbörsen stiger rejält: ”En strimma hopp”

Stockholmsbörsen stiger rejält i måndagsöppningen, i linje med Europabörserna. Vid 09.20-tiden ser det ut som följer:
• OMXSPI: +3,4%
• OMXS30: +3,4%


Under morgonen har även Asienbörserna lyft kraftigt. Både Reuters och Bloomberg förklarar investerarnas optimism med att antalet coronadödsfall i Europa ser ut att ha bromsat in.

”Efter att ha skannat av helgens virusrelaterade nyheter är det svårt att inte skönja en strimma hopp. Det borde ge ökad optimism och börsstöd”, skriver SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist på Twitter.

H&M stiger 5 procent efter att ha fått flera upprepade köpråd i spåren av fredagens rapport. Aktien toppar ett helgrönt OMXS30 tillsammans med Kinnevik som har fått ett färskt köpråd från ABG.

I motsatt ände av indexet syns defensiva bolag som Telia, Getinge och Essity.

Inför öppningen meddelade e-handelsbolaget Boozt att man ser en lägre efterfrågan och tvingas göra en extraordinär nedskrivning till följd av pandemin. Aktien backar 3 procent.

Gamingbolaget Embracer flaggar tvärtemot för en ökad efterfrågan på sina produkter och uppger att fler förvärv ligger i korten. Aktien stiger 4 procent.

Texten uppdateras.

21 min
Läs mer om Stockholmsbörsen i dag
Coronaviruset Kampen om klädköparna
Lindex vd Susanne Ehhnbåge  Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Kampen om klädköparna

Lindex finska ägare ansöker om rekonstruktion

Lindex-ägaren Stockmann ansöker om företagsrekonstruktion, enligt ett pressmeddelande.

Koncernens onlineförsäljning har ökat de senaste veckorna men coronaviruset har ändå en ”väsentlig inverkan” på kassaflödet.

Stockman ser sin verksamhet som livsduglig och det är därför de har valt att ansöka om rekonstruktion.

– Vår tydliga synpunkt är att Stockmann-koncernen innehar förutsättningar för lönsam affärsverksamhet i och med de inledda åtgärderna, säger ordföranden Lauri Ratia.

Lindex vd Susanne Ehhnbåge framhåller att de inte berörs av moderbolagets ansökan, men säger att coronaviruset har ”påverkat retailbranschen markant”.

1 tim
Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Bedömare: Finns inga skäl att köpa kläder just nu

Även om Sverige inte är totalt nedstängt är gatorna väldigt tomma och effekten för klädbutikerna blir nästan desamma, säger Emma Hernell, vice vd för HUI Research, till TT.

Det finns inte heller någon anledning att köpa nya kläder eller skor ”när du ändå ska sitta i karantän”, säger Mikael Sandström, ordförande för Svensk Handel Stil.

På onsdag släpps Stilindex från Svensk handel där mars månads försäljning av kläder och skor redovisas.

– En kvalificerad gissning är väl en nedgång på 50 procent där vi ser en mindre nedgång i början av månaden och rena lavinraset för den andra delen, säger Sandström till TT.

2 tim
Pressbild.
undefined

Boozt vinstvarnar – ser lägre efterfrågan

Boozt drar tillbaka sin prognos för helåret 2020 med hänvisning till att coronapandemin har en ”betydande negativ påverkan på konsumtionen av mode”. Det framgår av ett pressmeddelande.

På grund av lägre efterfrågan tvingas e-handelsbolaget nu göra en nedskrivning av varulagret från tidigare års kollektioner.

”Den justerade rörelsemarginalen förväntas bli lägre än förgående år, enbart till följd av en extraordinär nedskrivning av varulager”, skriver bolaget.

3 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Reaktioner på pandemin
Foto: Nicklas Gustafsson / Arcti
Coronaviruset Reaktioner på pandemin

Professor: Gyllene läge för riskkapitalbolag att förvärva

”Riskkapitalbolagen har ett gyllene läge att köpa tillgångar billigt efter krisen”. Så säger professorn Per Strömberg, expert på riskkapitalbolagen, i en längre intervju med Realtid.

De riskkapitalbolag som lyckas genomföra affärer just nu när coronaviruset plågar de finansiella marknaderna ”tenderar att få fin avkastning”, menar professorn och lägger till att de då köper billigt när konkurrensen om objekten minskat.

21 min
Steven Senne / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Embracer: Efterfrågan har ökat – vi kan göra förvärv

Dataspelsbolaget Embracer Group har sett en ökad efterfrågan på sina produkter de senaste veckorna, meddelar bolaget i en uppdatering kring coronaviruset.

De lägger dock till att bolagets intäkter ”i allmänhet är beroende av betydande nya utgivningar eller betydande digitala kampanjer som driver katalogförsäljning”.

Embracer för just nu flera diskussioner som kan leda till förvärv.

– Medan den ekonomiska oron kommer att påverka alla företag, inklusive vårt, är spelindustrin i gott skick tack vare att våra produkter och tjänster underhåller människor i hemmet, säger vd:n Lars Wingefors.

3 tim
Illustrationsbild.  JONATHAN NACKSTRAND / TT NYHETSBYRÅN
undefined

British Airways sist ut att ställa in alla flyg till Storbritannien

Alla kommersiella direktflyg mellan Sverige och Storbritannien stoppas från och med torsdag den 9 april. Det skriver Storbritanniens ambassad i Stockholm på sociala medier.

Det är British Airways som nu gör detsamma som rivalerna redan har gjort och ställer in sina flighter mellan länderna.

”Om du bor i Storbritannien och önskar återvända, bör du arrangera din hemresa så snart som möjligt. Undvik risken att bli strandad”, skriver ambassaden.

Hur länge flygstoppet kan komma att gälla framgår inte.

Igår 10:04
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Bopriserna
Tomas Oneborg / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Bopriserna

Rekordras i hushållens boprisförväntningar: ”Räkna med rejäl sättning”

SEB:s boprisindikator rasade till –20 i april från 47 i mars, den största nedgången någonsin.

42 procent av hushållen tror nu på sjunkande priser det kommande året, jämfört med 8 procent föregående månad. 22 procent tror på stigande priser medan 27 procent tror på oförändrade priser.

– Det här är en historisk nedgång. Aldrig tidigare har vi sett ett så stort och snabbt fall i boprisindikatorn, säger SEB:s privatekonom Jens Magnusson.

Han varnar för att hushållens förväntningar kan bli självuppfyllande och att vi nu får räkna med en rejäl sättning på bostadsmarknaden.

3 tim
Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Köpare och säljare ”tagna på sängen” av krisens hastighet

De som köpte en ny bostad för några veckor sedan och fortfarande inte har sålt sin gamla, finner sig själv i en helt ny värld med helt nya marknadsförutsättningar i coronakrisens spår, konstaterar DI.

– Många är tagna på sängen av hur snabbt det här har gått, säger Danske Banks presschef Anna Sundblad till tidningen.

Även den som har sålt och fortfarande inte har köpt nytt kan få problem – exempelvis genom att bankernas lånelöfte kanske inte längre kan infrias för den som blivit av med jobbet.

Igår 11:04
Läs mer om Coronaviruset
Maxim Shemetov / TT NYHETSBYRÅN
Oljeraset

Ryska fondens vd: ”Väldigt, väldigt nära oljeuppgörelse”

Ryssland och Saudiarabien är nu vara ”väldigt, väldigt nära” en uppgörelse om att minska oljeproduktionen. Det säger Kirill Dmitriev, vd för ryska statliga fonden Russian Direct Investment Fund, till CNBC.

– Jag tror att hela marknaden förstår hur viktig den här uppgörelsen är och att den kommer innebära mycket stabilitet [...], säger han till tv-kanalen.

Opec skulle ha hållit ett extrainkallat krismöte i dag måndag, men det har blivit uppskjutet och sker ”sannolikt” på torsdag, enligt källor till CNBC.

1 tim
Maxim Shemetov / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Oljepriser under 10 dollar i korten om Opec inte enas”

Oljepriserna riskerar att rasa till under 10 dollar fatet om Opec+ inte lyckas komma överens om ett produktionstak, skriver CNN Business.

Enligt nyhetskanalen är förväntningarna skyhöga inför torsdagens oljemöte sedan Donald Trump twittrat att Ryssland och Saudiarabien väntas kapa produktionen med 10–15 miljoner fat om dagen.

WTI-oljan rusade över 25 procent och hade sin bästa dag någonsin efter uttalandet förra veckan.

– Marknaden förväntar sig nu en stor produktionsminskning och om det inte infrias kan det utlösa ett fritt fall för priserna, säger Caroline Bain, chefsekonom på Capital Economics.

2 tim
Leonhard Foeger / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Oljepriserna faller efter helgens Opecbesked

Oljepriserna rasade i natt och fortsätter ner under måndagsmorgonen efter att Opec+ i helgen skjutit upp måndagens möte till torsdag, skriver CNBC. Enligt kanalen utlöste beskedet oro för att parterna inte ska lyckas enas om ett produktionstak efter den senaste tidens oljeras.

Dessutom kom rapporter om ett nytt bråk mellan Saudiarabien och Ryssland.

Under natten handlades brentoljan ner nära 9 procent medan WTI:n tappade drygt 9 procent. Men vid 05.30-tiden på måndagsmorgonen är brentoljan ner 4,9 procent till 33,2 dollar fatet medan WTI-oljan backar 5,7 procent till 27,15 dollar.

4 tim
Läs mer om Oljeraset
TT
Dagens aktierekar

Morgonens rekar: Köp H&M, Kindred och Kinnevik

Flera analyshus har uppdaterat sina råd för H&M efter fredagens delårsrapport som sänkte aktien 1 procent till 114 kronor.

ABG Sundal Collier upprepar sitt köpråd för modejätten men sänker riktkursen till 185 kronor (215). Även SEB upprepar köp och sänker riktkursen till 200 kronor (225).

Carnegie höjer riktkursen för H&M till 125 kronor (100) och upprepar behåll.


ABG höjer sin rekommendation för Kinnevik till köp från behåll. Riktkursen sänks till 198 kronor (235). Aktien stängde på 162 kronor i fredags.


SEB höjer sin rekommendation för Kindred till köp från behåll. Riktkursen höjs till 59 kronor (55). Aktien har fallit 38 procent sedan årsskiftet och stängde på 35 kronor i fredags.

"2020 kommer att bli ett utmanande år, men de senaste uppdateringarna från bolaget understryker motståndskraften i intäkterna", skriver SEB enligt Direkt.

1 tim
undefined

Hernhag: Satsa långsiktigt på Fortnox, Sinch och EG

Trots coronakris bör den långsiktige satsa på tillväxtbolagen Fortnox, Sinch och Evolution Gaming samt på storbolaget Essity. Det rådet ger Affärsvärldens utdelningsguru Marcus Hernhag i tidningens veckochatt med läsarna.

Om de tre tillväxtbolagen skriver han att de ”verkar växa i ur och skur” och tillägger att det borde löna sig att öka i rekyler.

Internationellt tipsar han om e-handelsjätten Amazon, men också Google och Microsoft som med sina webbtjänster lär klara sig bra i krisen. Även kortföretagen Visa och Mastercard som dominerar e-handeln i väst är köpvärda, menar Hernhag.

”Långsiktigt borde det löna sig att köpa in de bästa it-bolagen”, summerar han.

Igår 15:51
undefined

DI: Beijer Ref tar det kallt i coronakrisen – ett bra köp

Beijer Ref må ha ett p/e-tal på 60 räknat på gissningar om årets andra kvartal, men det är ändå en aktie som kan stå sig relativt väl i coronakrisen och som är värd en köpstämpel. Det skriver DI:s Mikael Vilenius i ”Veckans aktie” om handelskoncernen som främst handlar med kyl- och värmesystem, samt luftkonditioneringsaggregat.

Vilenius noterar att Beijer Ref har stor exponering mot livsmedel och en låg risk för att aggregaten blir stående i lagret. Dessutom har bolaget klarat sig bra i tidigare konjunktursvackor.

Igår 07:54
Läs mer om Dagens aktierekar