Manchester Citys tränare Pep Guardiola. DAVID KLEIN / TT NYHETSBYRÅN
Penningstinna idrotten

Manchester City stängs av från CL i två säsonger

Manchester City portas i två säsonger från Champions League och får böta 30 miljoner euro, skriver AP. Det motsvarar ungefär 316 miljoner svenska kronor. Detta eftersom klubben brutit mot Uefas Financial Fair Play-regler.

Manchester City säger i ett uttalande att de är ”besvikna men inte förvånade” över beslutet och kommer att överklaga det så snart som möjligt.

Böterna kommer efter Uefas utredning av hur klubbens ägare shejk Mansour gått in med mer pengar i Manchester City än vad Uefas regler tillåter.

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

TT
Stockholmsbörsen i dag

Finanssektorn slår börsen efter storbankernas rusning – här är årets bästa sektorer

Storbankerna har inlett börsåret starkt – SEB, Swedbank och Nordea är tre av de fem aktier som gått bäst bland OMXS30-bolagen sedan årsskiftet.

Sektorn har också har bidragit till breda börsens lyft, säger Dagens Industris expert Agnetha Jönsson i Analyspodden. Hon tror att bankerna kan fortsätta ”gå hyggligt”.

– Det kan bli en intressant vår för dem, säger hon.

Banksektorn, där även fastigheter ingår, har stigit drygt 13 procent i år. Det är klart bättre än Stockholmsbörsen i stort och är även den bästa utvecklingen bland samtliga sektorer på börsen.

Här nedanför framgår vilka sektorer som gått bäst på Stockholmsbörsen i år.

1 tim
undefined

Största vinnarna på aktierna som lyft Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen avslutade veckan med en negativ handelsdag men ligger fortfarande kring rekordnivåer.

Sedan årsskiftet har börsens breda index stigit 6,7 procent – en stark fortsättning på fjolårets rejäla uppgångar.

En rad aktier har rusat på börsen i år och här nedanför hittar du vilka som gått allra bäst på huvudlistorna. Det framgår också vilka som är de största vinnarna på respektive akties uppgångar, enligt Holdings.

Igår 12:46
Jonas Olavi, i mitten.  Emma-Sofia Olsson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Experter: Börsen är så stark – påminner om it-bubblan

Börserna är märkligt starka just nu – men det beror på att centralbankerna ”stått på barrikaderna och pressar ner räntorna”, säger investeraren Jonas Olavi i podden Börssnack med Hansén och Olavi.

Nu påminner börserna om 1999 – tiden innan it-bubblan sprack, anser den tidigare allokeringschefen.

– Det frikopplades från fundamenta och börsen bara marscherade på i eufori. Det höll på till mars 2000 innan börsen började falla, säger Olavi i podden.

Lannebo Fonder-förvaltaren Peter Lagerlöf är också inne på att det just nu känns som en repris på börseuforin 1999.

– Det som påminner om -99 är att en aktie går upp några procent varje dag (...) Helt plötsligt har den dubblats på en månad, utan att det hänt nåt egentligen, säger han i Placerapodden och påpekar att ett mindre bolag som Powercell varit mest omsatt på Stockholmsbörsen vissa dagar.

Igår 05:38
Läs mer om Stockholmsbörsen i dag
Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.  Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska sparandet

Bratt: ”Det är viktigt att ha ett dra åt helvete-kapital”

”Det är viktigt att ha ett dra åt helvete-kapital så att man kan ta kontroll över sin livssituation.” Så säger Nordnets sparekonom Frida Bratt till Sydsvenskan.

Man ska inte planera för att förhållande ska ta slut – men det gäller att ha en ekonomisk krockkudde, menar Bratt i intervjun.

På Twitter skriver privatekonomen att en ekonomisk buffert gör att privatpersoner kan förändra sin livssituation – kanske sluta på sitt jobb eller lämna ett dåligt förhållande.

”Alla behöver eget sparande, om inte annat för den ekonomiska självkänslan”, skriver Bratt på Twitter.

7 min
Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ekonom: Hopp om börsen kan förklara minskat sparande

Det är alarmerande att svenska folket sparar allt mindre på sina bankkonton – men det är viktigt att komma ihåg att fondsparandet ökat, säger Ikano Banks ekonom Sharon Lavie till SvD.

Under fjärde kvartalet 2019 sparade svenskarna 3 miljarder kronor på sparkonton. Det är betydligt lägre än de 25 miljarder kronor per kvartal som varit det genomsnittliga sparandet det senaste årtiondet.

– Det kan bero på att räntan är låg eller att människor har en större tilltro till börsen och tror att pengarna ska ha bättre förutsättningar där, säger Sharon Lavie.

Igår 07:37
Läs mer om Svenska sparandet
Son Hyung-joo / TT NYHETSBYRÅN
Skakiga valutahandeln

Nordea: Viruset gör dollarn till kung – svenska kronan stärks

Oro för coronaviruset och utbrottets konsekvenser har bidragit till en ny osäkerhetsfaktor för den globala ekonomin, skriver Nordeas ekonomer Jan von Gerich och Andreas Steno Larsen i en uppdatering kring bankens valutaprognoser.

”I den här miljön kommer dollarn fortsätta att ha stöd och obligationsräntorna kommer att förbli låga”, skriver duon i uppdateringen vars rubrik beskriver den amerikanska valutan som kung.

Nordea trodde förut att Fed skulle sänka räntan i mars men har nu spår de i stället att sänkningen kommer i juni. ECB antas låta räntan ligga oförändrad.

När det kommer till svenska kronan tror Nordea på en förstärkning mot euron. I slutet av 2020 väntas euron kosta 10,40 kronor, vilket kan jämföras med de drygt 9,70 kronor som var senaste kurs.

2 tim
YEN DUONG / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Enorm kapitulation av de som inte är långa dollarn”

Som en följd av Coronavirusutbrottet har volatiliten slagit till på valutamarknaderna.

Dollarn växer fram som en vinnare och dollarindexet är på väg mot psykologiska 100-nivån som inte har brutits på nästan tre år, skriver Bloomberg.

– Flera köpsignaler kommer kicka in på den nivån, säger Neil Jones, chef för valutaförsäljning på Mizuho Bank.

Yenen å andra sidan går mot sin största förlust över två dagar sedan 2017.

– Det ser ut som en enorm kapitulation av nästan alla som inte är lång i dollar, säger Socitiets Generales strateg Kit Juckes.

20 feb
Läs mer om Skakiga valutahandeln
Illustrationsbild. En investerare på Wall Street. TT
Börsåret 2020

Förvaltare: Kronan lär vara svag – köper utländska aktier

”Börsen mår selektivt väldigt bra”, säger Penser Banks portföljförvaltare Peter van Berlekom i senaste Penserpodden.

Vissa investerare antar att räntorna kommer vara låga länge och kan därför tåla betydligt högre värdering på börsen. Många tror dock fortfarande att värderingarna ska ner, säger förvaltaren.

Han själv verkar positiv till börsen:

– Strategin bygger på att kronan kommer att vara svag och jag vill ha en hög del internationella bolag, säger han.

Han har haft stor exponering mot fastighetssektorn och haft mindre aktier inriktade mot retailsektorn.

3 tim
Tjuren försöker mota björnen i grind utanför tyska börsen i Frankfurt. Arkivbild. Michael Probst / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Storbanken: Risken för björnmarknad har ökat

Risken för en björnmarknad på Wall Street har ökat väsentligt de senaste veckorna. I alla fall om man får tro Bank of Americas checklista på 19 punkter som utgår ifrån data sedan 1968, rapporterar CNBC.

Historiskt har en björnmarknad inträffat när 80 procent av indikatorerna på listan har inträffat och i nuläget har 63 procent av björnmarknadssignalerna utlösts mot 47 procent i januari.

Bland de signaler som lösts ut finns en inverterad räntekurva, låga uppgångar i aktiekurser trots starkare rapporter än väntat och stramare kreditförhållanden, skriver kanalen.

Igår 19:47
Arkivbild: Tunga moln över Stockholmsbörsen. Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Expert: Varningssignalerna på börsen börjar bli allvarliga

Ett stort antal riktade nyemissioner, stora insynsförsäljningar och rapporter om personer som byter jobbet mot en karriär som swingtrader. Orosmolnen på börshimlen tornar upp sig, menar DI:s Ulf Petersson.

– Jag tycker att varningssignalerna börjar bli av det allvarliga slaget, säger han i Analyspodden.

Han ser både en ”hållbarhetshausse” och en ”tillväxthets” på Stockholmsbörsen med allt högre värderingar i företag som mobilinformationsbolaget Sinch och vätgasbolaget Powercell.

Igår 14:53
Läs mer om Börsåret 2020
Bernie Sanders och hustrun Jane Sanders.  Eric Gay / TT NYHETSBYRÅN
Presidentvalet i USA 2020

Bernie Sanders tar hem segern i delstaten Nevada

Vermontsenatorn Bernie Sanders ser ut att vinna nomineringsmötet i Nevada med en bred marginal, rapporterar flera internationella medier.

När nästan hälften av distrikten rapporterat sina resultat samlar Sanders 47 procent av väljarstödet mot den tidigare vicepresidenten Joe Biden som har stöd av 21 procent. Indianaborgmästaren Pete Buttigieg hamnar på tredje plats med 15 procent.

Flera olika väljargrupper i Nevada ser ut att ge Sanders sitt stöd. Månaderna innan nomineringsmötet har hans kampanj kraftsamlat i delstaten och genomfört en stor dörrknackningskampanj.

– Ingen annan kampanj har en gräsrotsrörelse som vi har, det är därför vi kommer att vinna det här valet, sa Sanders i ett tal under natten.

3 tim
Joe Biden.  Ethan Miller / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Joe Biden tvåa – hävdar att han gjort comeback

Joe Biden ser ut att sluta på andra plats efter nattens nomineringsmöte. Resultatet är en klättring från katastrofvalen i delstaterna Iowa och New Hampshire där den före detta vice presidenten slutade på fjärde och femte plats.

Trots att gapet till vinnaren Bernie Sanders är stort var Biden segerviss när han i natt höll tal och hävdade att hans kampanj gjort comeback.

– Medier är snabba på att deklarera att någon är död, men vi lever och vi har kommit tillbaka och ska vinna, sa han i talet.

3 tim
Donald Trump  Patrick Semansky / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trump gratulerade ”Galne Bernie” till vinsten i natt

USA:s president Donald Trump gratulerade Bernie Sanders till vinsten i demokraternas nomineringsmöte i Nevada. Han passade samtidigt på att håna kandidaten Mike Bloomberg som presidenten kallar för ”Mini Mike”.

På Twitter skriver Trump:

”Det ser ut som att galne Bernie gör bra ifrån sig i den fina delstaten Nevada. Biden och resten ser svaga ut. Och inte en chans att Mini Mike kan omstarta sin kampanj efter historiens sämsta presidentdebatt. Grattis Bernie, låt ingen ta detta ifrån dig”

Republikanerna ställde in nattens nomineringsmöte i Nevada och gav alla de 25 delegaterna till Donald Trump, rapporterar NBC News.

3 tim
Läs mer om Presidentvalet i USA 2020
Charlotta Faxén.  Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dagens aktierekar

Experter: Köpsignal i Balco – Vestas orättvist värderat

Danska vindkraftsbolaget Vestas aktie är orättvist lågt värderad – åtminstone jämfört med bolag som norska Tomra och svenska Nibe, säger Lannebo Fonders förvaltare Charlotta Faxén i Placerapodden.

– Folk är alltid lite oroliga över Vestas, säger hon.

Förvaltarkollegan Peter Lagerlöf lägger till att Vestas inte fått en ”ESG-premie” ännu.

Investeraren och tidigare allokeringschefen Jonas Olavi säger i senaste podden Börssnack med Hansén och Olavi att Balco brutit 100-kronorsnivån ”och gett en köpsignal”.

3 tim
undefined

Experter trotsar virusoron: Köpläge i Apple och Nike

Oron för effekterna av coronaviruset sänker flera av Wall Streets jättar – då hittar analyshusen flera köplägen, rapporterar CNBC, som gått igenom veckans köprekar.

Bland annat ser analytikerna köpläge i Apple och dess underleverantör Qorvo, Nike, Kontoor Brands, Synopsys och ON Semiconductor.

Apple tappade 3,7 procent i veckan efter att techjätten sänkt prognosen för det andra kvartalet till följd av virusutbrottet i Kina. Men Baird pekar på att den starka efterfrågan i resten av världen är intakt.

Nike tappade 3,2 procent i veckan. Men trots att skojätten tvingats stänga butiker i Kina räknar Morgan Stanley med att marknaden höjer blicken och ser aktiens värde på sikt, skriver CNBC.

Igår 19:12
Danske Banks strateg och sparekonom Maria Landeborn.  TT
undefined

Landeborn: Risk för corona-ras i Sandvik och Atlas Copco

Stockholmsbörsens högt värderade verkstadsbolag riskerar se sina aktiekurser falla om coronaviruset gör att fabrikerna i Kina tvingas fortsätta hålla stängt. Den varningen kommer nu från Danske Banks strateg Maria Landeborn enligt Dagens Industri.

Störst risk för kursras finns det i bolag med stor exponering mot Kina. Några av jättarna i riskzonen är Atlas Copco, ABB och Sandvik, anser Danske Bank.

– Blir investerare oroliga om att coronaviruset kommer få större konsekvenser än vad man tidigare trott kan det bli stora ras i de bolag som har gått väldigt starkt, säger hon.

Igår 10:32
Läs mer om Dagens aktierekar