Arkivbild: Mark Zuckerberg.  Drew Angerer / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Långläsning

”Mark Zuckerberg förstörde hela jävla Silicon Valley”

Techprofilerna i Silicon Valley är avskydda ena dagen, upphöjda till genier nästa, för att den tredje dagen vara tillbaka på den sociala botten.

Men en person som inte verkar kunna tvätta bort sin stämpel som allmänt illa omtyckt är Facebookgrundaren Mark Zuckerberg. Det skriver Nick Bilton i ett reportage i Vanity Fair.

En icke namngiven riskkapitalist som Bilton talar med skräder inte orden när Zuckerberg kommer på tal. Varje gång det dyker upp en ny idé eller innovation kan man slå vad om att Zuckerberg kommer rusande för att antingen köpa upp innovationen och lägga ner den, eller helt sonika kopiera den och därmed sänka den ändå, menar han:

– Han förstörde hela den här jävla staden.

Läs reportaget via länken nedan.

Om långläsning

Varje helg rekommenderar Omni Ekonomi några läsvärda längre reportage från olika delar av världen. Ämnesvalen kan variera från vecka till vecka.

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Tidigare Ericssonchefen Hans Vestberg. Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ericsson / Bolagsnyheter

Ericssons storägare kan kräva tillbaka Vestbergs bonus

Efter korruptionsskandalen kräver nu flera storägare att tidigare Ericssonchefen Hans Vestbergs bonusar på totalt 89,6 miljoner ska granskas, rapporterar SvD Näringsliv. Om det har begåtts grava brott i bolaget är det ”rimligt att undersöka vilka möjligheter man har att kräva tillbaka bonusar”, säger Aktiespararnas vd Joacim Olsson.

Även storägarna AMF och Robur Fonder vill försöka kräva tillbaka bonusar från tidigare chefer.

Vestberg var koncernchef 2010–2016 då den misstänkta korruptionen i Asien, Mellanöstern och Afrika ska ha ägt rum. Ericsson har betalat drygt 10 miljarder kronor till amerikanska finansmyndigheter i en förlikning.

SvD har sökt Vestberg för kommentar.

2 tim
Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analyshus: Nu kan Ericsson höja utdelningen igen

Med USA-böterna i backspegeln kan Ericsson höja utdelningen igen och det rejält, skriver Exane BNP Paribas i en kommentar som citeras av Finwire. Den franska bankens analytiker anser att det finns utrymme för en höjning till 3 kronor per aktie från tidigare 1 krona.

Exane BNP Paribas ser fem skäl till varför Ericsson ska höja utdelningen. Bland annat sänder det ut en signal om att företaget lämnat den större omstruktureringen bakom sig och dessutom skulle det locka nya investerare till aktien i form av utdelningstillväxtinvesterare, menar de.

Idag 09:48
Eric Gaillard / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ericsson ska utkräva ansvar: ”Inte haft tid – är nästa steg”

Efter förlikningen med justitiedepartementet i USA vänder Ericsson blicken mot enskilda anställda som mellan 2000 och 2017 varit aktiva i de mutor som nu genererat miljardböter. En möjlighet är att kräva tillbaka bonusar, säger vd Börja Ekholm i intervju med Dagens Industri.

– Vi har inte haft tid att fokusera på det här än. Det är nu nästa steg, säger han.

Ekholm är förbannad och berättar för SvD Näringsliv om känslorna när härvans omfattning blev uppenbar för honom.

– Jag blev fullständigt jävla rasande. Och jag skäms över vårt historiska beteende, säger han.

Igår 16:04
Läs mer om Ericsson / Bolagsnyheter
BRYAN R. SMITH / AFP
Dagens börs internationellt

Wall Street föll – dubblerade kurser för cancerbolag

Wall Streets svit på tre raka uppgångsdagar bröts på måndagskvällen när samtliga ledande index stängde på minus:
• S&P 500: -0,3 %
• Nasdaq: -0,4%
• Dow Jones: –0,4%

Efter tre dagars uppgångar var USA-indexen nära nya rekordnivåer i slutet av förra veckan. Angående den stora börsdrivaren, handelssamtalen mellan USA och Kina, tillkom inte mycket nytt under helgen.

Båda sidorna uppger sig vara nära ett avtal. Samtidigt kvarstår USA:s deadline och redan på söndag kan nya tullar på 156 miljarder dollar införas, skriver CNBC.

På bolagsfronten rusade cancerläkemedelsbolaget Arqule 104 procent efter ett uppköpsbud från jätten Merck.

Synthorx, som också utvecklar cancerbehandlingar, lyfte i sin tur 170 procent efter ett bud från franska Sanofi.

PG&E steg 14 procent efter att elbolaget nått en förlikning med de drabbade vid skogsbränderna i Kalifornien. Tidigare i år slog utredare fast att elbolagets utrustning orsakat flera bränder i delstaten.

Richard Bransons rymdbolag Virgin Galactic klättrade 16 procent efter att Morgan Stanley inlett bevakning av aktien med rekommendationen övervikt. Storbanken ser en uppsida på cirka 200 procent.

Cannabisbolaget Canopy Growth har rekryterat Constellation Brands finanschef David Klein till ny vd. Canopys aktie avancerade 14 procent på nyheten.

1 tim
Eugene Hoshiko / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Försiktig start på börsveckan – svag exportdata dämpade Kina

Jämfört med Wall Streets tydliga uppgångar på fredagen efter att den amerikanska jobbdatan slagit förväntningarna med råge, präglas handelsveckans öppning av en betydligt försiktigare hållning.

Vid stängning visade ledande asiatiska index som följer:
• Nikkei: +0,3%
• Shanghai: −0,1%
• Shenzhen: +/-0,0%
• Hongkong: +/-0,0%
• Kospi: +0,3%
I veckan väntar bland annat nyval i Storbritannien på torsdag och på söndag, den 15 december, utökas Trumps tullar mot Kina, förutsatt att parterna inte når en partiell överenskommelse innan dess.

Det kinesiska börshumöret dämpas även av makrodata som visar att Kinas export fortsätter att sjunka.

Idag 11:19
Läs mer om Dagens börs internationellt
Frihandelns framtid Trumps USA
Representanthusets talman Nancy Pelosi. J. Scott Applewhite / TT NYHETSBYRÅN
Frihandelns framtid Trumps USA

Demokraterna och Vita huset nära avtal om nya Nafta

Vita huset och Demokraterna är nära en preliminär uppgörelse om att ersätta det nordamerikanska handelsavtalet Nafta med USMCA, som Donald Trump tidigare förhandlat fram med Kanada och Mexiko. Det uppger källor för CNBC.

Enligt källorna skulle det nya handelsavtalet kunna läggas fram för omröstning i representanthuset den 18 december.

New York Times skrev tidigare på måndagen att Demokraterna hade säkrat stöd för det omarbetade avtalet hos framträdande ledare i fackföreningsrörelsen. Partiet har tidigare kritiserat USMCA för att gynna företag framför arbetare.

4 tim
Salvatore Di Nolf / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analyser: Därför kollapsar WTO:s domstol vid midnatt

Vid midnatt till tisdagen den 10 december kommer WTO:s högsta juridiska instans appellationsdomstolen att upplösas.

Det beror på att mandatet går ut för två av WTO:s tre appellationsdomare och att Trump har vägrat att utse nya domare.

Trots att USA oftast har vunnit i WTO-avgöranden anser Trump att handelsorganisationen missgynnar amerikanarna. Han är även kritisk till WTO-domarnas höga löner, skriver SvD:s Gunilla von Hall. De tjänar tre miljoner kronor årligen, trots att de också har andra jobb.

På tre år har Trump övergett åtta internationella organ, skriver von Hall. Bland dessa märks exempelvis Parisavtalet och Iranavtalet.

SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist tycker att läget ”visst är bekymmersamt” men anser trots allt att världen totalt sett går mot mer frihandel och mindre protektionism.

Idag 05:48
Läs mer om Frihandelns framtid
Illustration. Dan Hansson / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Utvecklingen av läkemedel

Uppköp jättarnas strategi i satsningar på cancerområdet

Två av världens största läkemedelsbolag presenterade nya affärer på måndagen med avsikt att vässa sina portföljer inom den konkurrensutsatta marknaden för cancerbehandlingar, skriver WSJ.

Amerikanska Merck lade ett bud på Arqule värt 2,7 miljarder dollar vilket motsvarar en premie på 107 procent mot fredagens stängningskurs.

Franska Sanofi betalar i sin tur en premie på 172 procent för att förvärva Synthorx för 2,5 miljarder dollar.

Enligt WSJ speglar affärerna en tilltagande jakt på nya produkter att sälja på ett av världens största och snabbast växande områden. Marknaden för cancerläkemedel är i dag värd omkring 123 miljarder dollar och omsättningen väntas nästan fördubblas fram till 2024.

1 tim
undefined

Vd:n om kursraset i Moberg Pharma: ”Inte rättvist”

Moberg Pharmas vd Anna Ljung tycker inte att ”det är rättvist” att aktien faller 50 procent på måndagsförmiddagen.

– Men alla hade hoppats på klara tydliga positiva data så klart, säger hon till DI.

Enligt Ljung är det konstigt att bara 4,5 procent av patienterna i studien av läkemedelskandidaten MOB-015 läktes fullständigt från sin fotsvamp samtidigt som 70 procent botades från sin fotsvamp. Hon menar att det finns ett starkt samband mellan botad fotsvamp och fullständig läkning och säger till DI att det är förvånande att det inte syns i studiedatan.

Idag 10:15
Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tar bort köpråd för Moberg Pharma ”på stående fot”

Moberg Pharmas resultat från den amerikanska Fas 3-studien av MOB-015 var klart sämre än väntat på en viktig punkt och det tidigare köprådet tas bort ”på stående fot”, skriver Börsplus i en kommentar på morgonens nyhet som fick aktien att falla 47,6 procent.

Moberg Pharma har själva angett fotsvampsmedlet Jublia som den tydligaste konkurrenten till läkemedelskandidaten MOB-015. Bara 4,5 procent av patienterna i studien uppnådde fullständig läkning efter ett års behandling att jämföra med de 15–18 procent som Jublia uppvisar.

Moberg Pharma skriver själva att de hade förväntat sig att fler patienter uppnådde fullständig läkning och att resultatet nu ska undersökas vidare.

Idag 09:02
Läs mer om Utvecklingen av läkemedel
Arkivbild: Swedbanks vd Jens Henriksson. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Swedbank / Penningtvättsskandalen

Vd:n: Har inte haft tillräckligt bra styrning och kontroll

Den misstänkta penningtvätten beror på att Swedbank ”inte haft tillräckligt bra intern styrning och kontroll”. Det säger vd:n Jens Henriksson i en intervju med SvD Näringsliv efter morgonens besked att han startar en intern utredning av kulturen i banken och möblerar om i ledningen.

På tidningens fråga om banken har haft regler men inte kontrollerat att de anställda följer dem svarar han:

– I styrningen ingår både regler och efterlevande av regler.

Henriksson kallar också sitt initiativ för ”en nystart för banken”.

5 tim
Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Swedbanks vd: Varför hamnar vi i existensiella kriser?

Misstänkta penningtvättare har fått använda Swedbank, arbetsklimatet har haft för lite öppenhet och för många beslut har tagits utan debatt och transparens, skriver Swedbank-vd:n Jens Henriksson i ett långt inlägg på sin interna vd-blogg som DI tagit del av.

Henriksson menar att när han läser styrdokumenten så ser allt bra ut. Dessutom träffar han dedikerade medarbetare med ”bra moralisk kompass”.

”Men varför har Swedbank under de senaste 30 åren varit i flera existentiella kriser?” frågar sig Henriksson enligt DI.

Och det är därför bankens kultur ska utredas, fastslår vd:n.

Idag 11:52
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Swedbank städar i toppen – chefer för krisområden får gå

Swedbank gör en genomgripande organisationsförändring efter penningtvättsskandalen. Antalet medlemmar i koncernledningen minskas från 17 till 14 och koncernriskchefen samt Baltikum-chefen får lämna.

Syftet är att skapa rakare och tydligare beslutsvägar och underlätta förverkligandet av bankens strategi, skriver banken i ett pressmeddelande.

Rekryteringen av en ny koncernriskchef och en ny chef för bankens verksamhet i Baltikum påbörjas omedelbart. Från och med i dag är Gunilla Domeij Hallros tillförordnad koncernriskchef och Jon Lidefelt tillförordnad chef för Baltisk bankrörelse.

Idag 07:09
Läs mer om Swedbank / Penningtvättsskandalen
C-topparna Anders W Jonsson och Annie Lööf. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Arbetsförmedlingens framtid

C: Viktigast är att få en fungerande förmedling

Centerpartiet tvingas backa från premissen att lagen om valfrihet, ska ligga till grund för hur tjänster för arbetslösa ska se ut i framtiden.

I kvällens Aktuellt vill vikarierande C-partiledaren Anders W Jonsson inte kalla det nya beskedet för ett bakslag. Han säger att det viktigaste inte är vilken lagstiftning som ska ligga bakom reformen.

– Det här innebär inte att omstöpningen av Arbetsförmedlingen försvinner. Det viktigaste för oss har varit reformen att få en fungerande Arbetsförmedling, säger Jonsson till SVT.

22 min
Centerns partiledare Annie Lööf. Arkivbild. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analyser: C har förlorat – reträtten var oundviklig

Regeringens reträtt gällande reformeringen av Arbetsförmedlingen var oundviklig menar Johan Hakelius i en analys i Fokus. Han tycker att det var lika väntat som att Moderaterna och Sverigedemokraterna nu närmat sig varandra.

Aftonbladets Lena Mellin tycker att V-ledaren Jonas Sjöstedt, som hotat med misstroendeomröstning mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, själv förlorat på det politiska kaoset kring AF, trots att han utropat sig till vinnare.

”Vänsterpartiet har inte mycket att yvas över för sina insatser under kaoset kring Arbetsförmedlingen” skriver Mellin och menar att V ”bråkar med jämna mellanrum” för att inte glömmas bort.

Viktor Barth-Kron på Expressen pekar ut Centerpartiet som den stora förloraren, reformen av myndigheten som drevs igenom i januariavtalet beskrevs vid den tidpunkten som en centerpartistisk seger.

”Nu har en riksdagsmajoritet bestående av både V och SD i praktiken skrivit om en central reform i 73-punktsprogrammet”, skriver Barth-Kron.

4 tim
Lars Calmfors. TT
undefined

Calmfors: ”Man slänger ut barnet med badvattnet”

Ekonomiprofessorn Lars Calmfors är kritisk till dagens beslut om att reformeringen av Arbetsförmedlingen inte ska baseras på LOV, lagen om valfrihet, skriver Arbetet. Istället kommer LOU, lagen om offentlig upphandling ligga till grund för de privata aktörer som gradvis kommer ersätta myndigheten. Risken är att fokus kommer ligga på lägsta pris, menar han.

– Jag tycker att det verkar som att man av politiska skäl slänger ut barnet med badvattnet. Det är svårt att förstå varför moderater och kristdemokrater tycker att LOU är så bra, säger Calmfors till Arbetet.

Idag 14:24
Läs mer om Arbetsförmedlingens framtid
Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stockholmsbörsen i dag

SSAB i topp på stillsam börs – läkemedelsbolag rasade

Stockholmsbörsens ledande index handlades högre stora delar av måndagen, men föll under den sista handelstimmen och stängde kring nollan:
• OMXSPI: -0,1 procent
• OMXS30: +/-0,0 procent
Stockholm tog därmed rygg på Wall Street som öppnade något lägre efter fyra handelsdagar med uppgångar, samtidigt som Donald Trumps nya omgång av Kinatullar kan vänta i helgen om inget handelsavtal nås.

SSAB rapporterades ha höjt priset på grovplåt på den nordamerikanska marknaden och aktien steg 2,2 procent – bäst på storbolagslistan.

Ericsson accepterade en förlikning med amerikanska myndigheter angående korruptions- och mutanklagelserna på 10,1 miljarder kronor vilket är i linje med förhandsrapporterna och täcks av Ericssons tidigare avsättning. Aktien backade 0,4 procent.

Swedbank meddelade att man gör en omorganisation i toppen av banken efter penningtvättsproblemen. Aktien steg 0,9 procent. Även övriga storbanker stängde på grönt efter beskedet.

Sämst av storbolagen gick Assa Abloy som tappade 2,2 procent efter en sänkt rekommendation, skriver Direkt.

Moberg Pharma meddelade under dagen ett studieresultat för läkemedelskandidaten MOB-015 mot fotsvamp. Bolaget skriver att målen uppnåddes men samtidigt var det bara 4,5 procent av patienterna som läktes fullständigt efter ett års behandling. Aktien rasade 47,6 procent.

6 tim
undefined

Fastpartners D-aktie blev övertecknad – igen

Sven-Olof Johanssons Fastpartners A-aktie åkte jojo på måndagen efter nyheten att fastighetsbolagets nya D-aktie har övertecknats för andra gången. Förra veckan meddelade Fastpartner att Swedbank mottagit anmälningar som översteg grunderbjudandet om upp till 7,0 miljoner D-aktier. Men anmälningarna har fortsatt strömma in och överstiger nu även utökningsoptionen på upp till ytterligare 1,5 miljoner D-aktier, enligt pressmeddelande.

Tidigare under eftermiddagen kom nyheten att D-aktien ska börja handlas på Stockholmsbörsens huvudlista på fredag. Aktien får kortnamnet FPAR D och kommer att handlas på mid cap.

A-aktien var ner runt 1 procent när beskedet kom, men handlades kort därefter 4 procent högre för dagen, innan den både en och två gånger dippade ett par procent för att stänga på plus 1 procent.

Idag 15:15
Läs mer om Stockholmsbörsen i dag