Microsoft / Bolagsnyheter

Microsoft läckte 250 miljoner kunduppgifter

Microsoft meddelar själva i ett blogginlägg att en av företagets supportdatabaser har läckt information. Inte mindre än 250 miljoner kunduppgifter exponerades under en period på tre veckor, då databasen låg helt öppen, skriver Computer Sweden.

Det var säkerhetsforskaren Bob Diachenko som upptäckte läckan i slutet av förra året. Det handlar om fem speglade så kallade elasticsearch-servrar som användes av Microsofts kundsupport.

E-postadresser, ip-adresser och detaljer om supportärenden har exponerats, men ingen personlig information av mer känslig natur.

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Mark Schiefelbein / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs internationellt

Kraftiga fall i New York på ny virusoro

New Yorkbörserna öppnar ner på fredagen och återigen är det det nya coronaviruset som sätter tonen. Innan börsens öppning kom uppdaterade siffror om att antalet nya insjuknade ökat, vilket lett till ökad oro för en förlängd påverkan på den globala ekonomin. Enligt de senaste siffrorna har över 2 200 människor dött och över 75 000 människor smittats av sjukdomen i Kina. Över 1 000 människor utanför Kina är smittade.

Strax efter öppning kom också svaga preliminära PMI-siffror, som bidrog till att sänka humöret.

Efter omkring 30 minuters handel lyser samtliga stora index rött:


• S&P 500: −0,8%
• Nasdaq: −1,2%
• Dow Jones: −0,8%


Även Stockholmsbörsen dras med i fallen. Storbolagsindex OMXS30 tappar ner till −0,9 procent, efter att tidigare ha handlats omkring minus 0,4%.

Bland aktierna som rör sig märks rapporterande Deere, en Volvokonkurrent inom anläggningsmaskiner, som lyfter nära 8 procent. Dropbox stiger över 20 procent efter att ha redovisat en vinst över förväntan och höjda prognoser.

1 tim
Ahn Young-joon / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Börserna i Kina steg på återupptagen produktion

Börserna i Fastlandskina steg på fredagsmorgonen medan Sydkorea backade. Vid stängning står ledande index som följer:
• Nikkei: -0,4%
• Shanghai: +0,3%
• Shenzhen: +1,1%
• Hang Seng: -1,1%
• Kospi: -1,5%
Kinas handelsdepartement sa på fredagsmorgonen att produktionen återupptas i allt snabbare takt efter virusutbrottet, bland annat i viktiga områden som Jiangsu och Guangdong, varav den sistnämnda var Kinas största exportkälla under 2019.

I Sydkorea tappade bland annat chiptillverkaren SK Hynix efter att 800 personer på bolaget satts i karantän efter att en medarbetare haft kontakt med en viruspatient.

Japans KPI kom in enligt prognos på morgonen, på plus 0,8 procent i januari jämfört med samma period förra året.

Indiska börser höll stängt på grund av helgdag.

Idag 09:27
Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Virusoro sänkte Wall Street – mediebolag rasade tvåsiffrigt

På förnyad oro för coronaviruset vände de ledande indexen på Wall Street tvärt ner från gårdagens rekordstängningar. S&P 500 var som mest ner 1,2 procent på torsdagen. Under kvällen återhämtade sig indexen och stängde som följer:
• S&P 500: −0,4%
• Nasdaq: −0,7%
• Dow Jones: −0,5%
Samtidigt som börserna sjönk steg guldet till högsta nivån på över sju år. Guldet handlades över 1 620 dollar.

Morgan Stanley, som har köpt nätmäklaren E-trade för 13 miljarder dollar, föll drygt 4,5 procent. E-trade i sin tur rusade 21,8 procent.

Även L Brands, som sålt Victoria's Secret till en privat investmentfirma, föll 3,6 procent.

Mediebolaget ViacomCBS föll hårdast av S&P 500-bolagen och rasade hela 17,9 procent på rapport.

Igår 21:01
Läs mer om Dagens börs internationellt
Arkivbild: Larry Kudlow talar med reportrar i Vita huset TOM BRENNER / TT NYHETSBYRÅN
USA:s tillväxt

Amerikanska 30-åringen på rekordlåga nivåer

Den 30-åriga amerikanska statsobligationsräntan sjönk till den lägsta nivån någonsin efter fredagens PMI-siffror, rapporterar Bloomberg. Siffrorna bidrog till att yttrerligare späda på oron för det nya coronavirusets effekter.

Räntorna föll ner till 1,89%.

Timothy High, strateg vid BNP Paribas, säger till Bloomberg att coronaviruset tycks vara den främsta orsaken, i alla fall i ett kort perspektiv.

– Det finns en betydande osäkerhet kring hur fort den kinesiska ekonomin kommer att återhämta sig från denna tragedi.

Vita husets ekonomiske rådgivare Larry Kudlow säger till CNBC att de fallande räntorna inte återspeglar fundamentan i den amerikanska ekonomin.

4 min
Arkivbild Charles Krupa / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Amerikanska bostadsförsäljningen sjönk i januari

(Direkt) Försäljningstakten för befintliga bostäder i USA sjönk 1,3 procent i januari, till en beräknad årstakt på 5,46 miljoner enheter.

Det framgår av statistik från National Association of Realtors, NAR.

Analytiker hade räknat med att försäljningstakten skulle ha sjunkit med 1,8 procent, till en årstakt på 5,44 miljoner, enligt Bloomberg News prognosgenomsnitt.

Försäljningstakten i december uppgick till reviderade 5,53 miljoner enheter (5,54).

30 min
Läs mer om USA:s tillväxt
Petros Giannakouris / TT NYHETSBYRÅN
Stockholmsbörsen i dag

Stockholmsbörsen fortsätter ner – Boozt lyfter tvåsiffrigt

Stockholmsbörsen handlas på minus på fredagen. Fallen tilltog strax efter börsöppning i USA, där samtliga storindex handlades ner nära en procent.

Vid 16-tiden ser de ledande indexen ut så här:
• OMXS30: -0,9%
• OMXSPI: -0,9%
Flera bolag har lämnat kvartalsrapporter under morgonen, bland andra e-handelsbolagen Sportamore och Boozt. Sportamore beskrev fjärde kvartalet 2019 som ett utmanande kvartal och intäkterna minskade. Boozt redovisade i stället ett resultat över förväntan och stod kvar vid sin tillväxtprognos på 15–20 procent för helåret 2020.
Boozt handlas på plus 19,1 i skrivande stund, medan Sportamore handlas i sidled under låg omsättning.

Björn Borg redovisade en minskad vinst och en minskad omsättning i fjolårets sista kvartal och föreslog en minskad utdelning. Aktien är ner runt 8 procent.

Bland andra nyheter har Skanska sålt en kontorsbyggnad i Solna för 3,3 miljarder kronor. Aktien stiger marginellt.

Bland dagens rekar spelbolaget Catena Media fått en köprekommendation medan Elekta fått sänkt riktkurs. Catena Media stiger 8,7 medan Catena Media är upp 1 procent.

1 tim
Läs mer om Stockholmsbörsen i dag
Näringsminister Ibrahim Baylan (S).  Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nya coronaviruset

Efter virusutbrottet: Regeringen kallar till sig bolag

Näringsminister Ibrahim Baylan (S) kallar en rad svenska företag, däribland Volvo och Scania, till möte för att bedöma vilka effekter coronaviruset kan få på svensk ekonomi, skriver TT.

De svenska företag som bjuds in har särskild exponering mot Kina, skriver nyhetsbyrån. Mötet kommer i spåren av att flera bolag, bland annat Scania och Volvo Cars, varnat för att viruset kan orsaka produktionsstopp.

Näringsministern säger att syftet med mötet är att göra en bedömning av vilka åtgärder som kan krävas.

– Även om det inte är särskilt dramatiskt just nu så är det ändå viktigt för regeringen att ha en nära dialog med företagen och få deras bedömning inför våren och sommaren, säger Baylan till TT.

5 tim
KARIN OLANDER / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tvärnit för bilindustrin i Kina: Försäljningen rasar 92 procent

Färska siffror visar att försäljningen av personbilar i Kina störtdyker som en konsekvens av virusutbrottet. Det rapporterar Reuters med hänvisning till Kinas personbilsförening CPCA. Under första halvan av februari noteras ett försäljningsras på 92 procent.

”Väldigt få återförsäljare hade öppet under de första veckorna av februari och de hade väldigt lite kunder”, enligt CPCA rapporterar CNBC.

Kinas handelsministerium har sagt att de planerar åtgärder för att få fart på konsumtionen.

Idag 07:30
Sun Yilei / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Mærsks bild av kaoset: Tomt i hamnarna – går inte att lossa

Coronautbrottet skapar industriellt kaos i Kina vilket får känningar världen över. Danska rederijätten Mærsk larmade under torsdagen för att virusets spridning kommer tynga bolagets resultat, skriver Reuters. Vd Søren Skou beskrev situationen i kinesiska hamnar som minst sagt ansträngd.

– Det finns inte tillräckligt med stuveriarbetare för att flytta containrarna, inte tillräckligt många truckchaufförer för att flytta godset och ingen som kan ta emot det i fabrikerna och lagren.

I USA lamslås delar av tillverkningsindustrin av brist på delar som vanligtvis köps från Kina. Illinoisbaserade Morton Industries är ett exempel. Bolaget jagar just nu en inhemsk leverantör för de verktyg och delar som tidigare importerats och man räknar nu med kostnadsökningar på 30 procent, enligt Reuters.

Igår 19:22
Läs mer om Nya coronaviruset
Anna Breman, vice Riksbankschef Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Riksbanken vs inflationen

Elpriserna gäckar Riksbanken: ”Kan bli problematiskt”

Det extremlåga elprisets inverkan på inflationen var ett hett samtalsämne vid det senaste penningpolitiska mötet. Det framgår av Riksbankens protokoll som släpptes på fredagen.

– Den större överraskningen i inflationen rör energipriserna och främst elpriserna, sa vice Riksbankschef Martin Flodén på mötet enligt protokollet.

Energipriserna väntas hålla nere KPIF-inflationen ”ganska påtagligt” de kommande månaderna, sa han vidare.

Andra ledamöter betraktar de nedpressade energipriserna som tillfälliga. Det som dock kan bli problematiskt är om fallande energipriser påverkar inflationsförväntningarna, enligt flera ledamöter bedömning.

Idag 09:12
Nationalekonomen Klas Eklund Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Klas Eklund: Inflationen är död – och räntor döende

Riksbanken måste sänka sitt inflationsmål. Det skriver nationalekonomen Klas Eklund i en debattartikel i Dagens Industri efter de svaga inflationssiffrorna.

Han menar att ”inflationen är död och räntorna är döende” i en tid med de lägsta styrräntorna i världshistorien. Eklund lyfter fram gig-ekonomi och digitalisering som faktorer som spelat in – krafter som är ”globala och kraftiga”.

”Om det är något de senaste årens utveckling visar så är det att tvåprocentsmålet är överspelat, och att en politik som strikt riktar in sig på att nå två procent för med sig obehagliga bieffekter”, skriver Eklund.

3 tim
Hanna Franzén/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Världens ögon på Riksbanken: ”Det är intressant empiriskt”

Sverige är det enda landet som avslutat experimentet med minusränta och centralbanksvärlden följer nu utvecklingen på nära håll, skriver Financial Times.

På tankesmedjan Bruegel, baserad i Bryssel, betraktar man framförallt den svenska makropolitiken som ett ”empiriskt exempel” av intresse för hela världen.

– Den verkliga frågan är om räntehöjningen från minus till noll har en inverkan på inflation och tillväxt, säger byråns chef Guntram Wolff till tidningen.

Igår 15:31
Läs mer om Riksbanken vs inflationen
Alphabet / Bolagsnyheter

Google börjar granska appar som spårar användarna

Alla appar som begär tillstånd att följa Android-användarnas geografiska position i bakgrunden kommer att bli föremål för en helt ny granskningsprocess. Det har Google meddelat i ett blogginlägg som riktar sig till Androidutvecklare. Den nya och tuffare granskningen inleds den 3 augusti.

Google kommer bland annat att titta på huruvida en apps grundläggande funktionalitet verkligen kräver att man har bakgrundstillgång till användarnas positionsdata. En social app som på frivillig basis kan hjälpa användarna att hålla koll på var deras vänner befinner sig är ett exempel som skulle godkännas, uppger Google. Däremot så skulle man ställa sig mer frågande till en app som till exempel hjälper användarna att hitta specifika butiker, då man inte ser något behov för sådana appar att ha kontroll på geografisk position annat än när de används.

1 min
Jeff Chiu / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Gravid kvinna anklagar Google för diskriminering

Den amerikanska kommissionen för jämlikhet (EEOC) utreder techjätten Google som misstänks ha diskriminerat en gravid kvinna, rapporterar CNBC.

Kvinnan, som arbetat som forskare på Google i fem år, hävdar bland annat att hennes handledare uttryckt diskriminerande kommentarer om gravida kvinnor som också ska ha fått sämre villkor och sämre chanser till ledarpositioner.

I ett mailsvar till CNBC skriver en talesperson för Google att ”alla fall av olämpligt beteende som rapporterats till oss undersöks noggrant”.

Igår 15:18
undefined

Betaversion av Android 11 släppt oväntat tidigt

Google har något oväntat släppt den första betaversionen av Android 11, det vill säga den nya version av techjättens mobila operativsystem som väntas lanseras i en skarp version sent i höst. Det är den tidigaste lanseringen av en Androidbeta någonsin.

Förhandsversionen innehåller bland annat nyheter rörande konversationer, notifieringar, åtkomst för appar och skärminspelning. Android 11 bjuder även på ett bättre stöd för vikbara telefoner och 5G samt en rad säkerhetsförbättringar.

Igår 08:00
Läs mer om Alphabet / Bolagsnyheter