Illustrationsbild.  Magnus Andersson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dagens bolagsnyheter

Mips sätter nya mål – vill nå miljardomsättning

Mips siktar på att nå en omsättning som överstiger 1 miljard kronor år 2025. Hjälmbolaget vill också ha en ordinarie utdelning på mer än 50 procent av nettoresultatet, enligt ett pressmeddelande inför fredagens kapitalmarknadsdag.

Vd Max Strandwitz säger att Mips har gjort framsteg mot att nå de finansiella målen för 2020.

– Det var därför dags att definiera nya ambitioner bortom 2020, säger han i pressmeddelandet.

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Vincent Yu / TT NYHETSBYRÅN
Börsen internationellt

Trevande handel i Asien efter urstark börsvecka

Asienbörserna tar en andningspaus på torsdagen efter fyra raka uppgångsdagar. Vid 05.10-tiden är utvecklingen blandad med endast försiktiga rörelser i de ledande indexen:
• Nikkei: +0,1 %
• Shanghai: –0,2 %
• Shenzhen: +0,1 %
• Hang Seng: –0,2 %
• Kospi: +/- 0 %
Under gårdagskvällen lyfte New York-börserna, bland annat efter en jobbrapport som visade att 2,76 miljoner amerikaner blev arbetslösa i den privata sektorn i maj – betydligt färre än väntade 8,75 miljoner.

”De senaste 24 timmarna har uppfattningen om att det värsta av coronakrisen ligger bakom oss fått stöd av uppmuntrande makrodata från Kina, Europa och USA”, skriver Rodrigo Catril, valutastrateg på National Australia Bank, enligt CNBC.

1 tim
TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nasdaq-indexet endast 1,4 procent från högsta nivån

Tekniktunga Nasdaq-indexet stängde onsdagens handel på 9683 punkter – endast 1,4 procent från rekordnivån, skriver Market Watch. Därmed har indexet återhämtat så gott som hela coronaraset.

Onsdagens uppgång på 0,8 procent var indexets tredje raka uppgångsdag. Det var bland annat flygbolagen United Airlines, som steg 12,5 procent och American Airlines, med en uppgång på 5,6 procent, som drog upp indexet.

Nasdaqs högsta notering någonsin var den 19 februari då indexet var uppe och vände på 9838 punkter.

Igår 21:07
Illustrationsbild. Courtney Crow / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Boeing rusade när optimismen fortsatte på Wall Street

Börsyran fortsatte på Wall Street där de ledande indexen åter handlades med stigande kurser under onsdagen. Uppgången hänger ihop med optimismen över återöppningen av ekonomin, skriver CNBC. Indexen stängde så här:
• S&P 500: +1,4%
• Nasdaq: +0,8%
• Dow Jones: +2,1%

Enligt dagsfärska siffror från ADP Employer Services minskade sysselsättningen med 2,76 miljoner i maj, vilket var betydligt färre än Trading Economics konsensusprognos på 9 miljoner. Återgången till arbete efter coronapandemins nedstängning har gått snabbare än väntat.

Både flyg- och resebranschen men också bankerna gick starkt uppåt. Expedia steg 5,8 procent, American Airlines, 5,6 procent och United Airlines handlades upp hela 12,5 procent. Flygplanstillverkaren Boeing gick bäst av storbolagen och rusade 13 procent. American Express steg över 6 procent, JPMorgan avancerade upp 5,4 procent och Goldman Sachs klättrade 3,2 procent.

Videokonferenstjänsten Zoom lämnade sin kvartalsrapport under tisdagen där resultaten överträffade förväntningarna och trots att aktien redan gått starkt de senaste månaderna så fortsatte den att öka 7,6 procent under onsdagen.

Simon Property stack ut på dagens börs med en uppgång på 14,9 procent. Fastighetsutvecklaren tjänar på återöppnandet av ekonomin då bolaget är den största ägaren av shoppingcenter i USA, enligt CNBC.

Microchip Technology rusade tidigt och höll sig sedan kvar på plus 12 procent. Chiptillverkaren gick upp efter att bolaget gått ut med nyheter om en förbättrad leveranskedja, när restriktioner för Malaysia och Filippinerna har lättat, skriver Market Watch.

På onsdagen introducerades också Warner Music Group på Nasdaq. Aktien prissattes vid introduktionen till 25 dollar och vid stängning hade aktien rusat över 20 procent.

Igår 20:01
Läs mer om Börsen internationellt
Coronaviruset Jakten på vaccin
Illustrationsbild. TT
Coronaviruset Jakten på vaccin

Astra Zeneca bland Vita husets fem corona-finalister

Astra Zeneca, Moderna, Johnson & Johnson, Merck och Pfizer tillhör de fem läkemedelsbolag som Trump-administrationen utsett till vaccin-finalister. Bolagen kan därmed få tillgång till statliga medel, enligt källor inom Vita huset skriver New York Times.

De tre förstnämnda har redan fått 2,2 miljarder dollar av federala pengar i coronavaccinjakten men ytterligare tillskott kan vänta. Pengarna ska hjälpa till att genomföra kliniska tester och även till att bygga en tillverkningsbas innan det ens står klart vilken av läkemedelsjättarnas vaccin, om ens något, kommer att fungera.

Genom att utse fem toppkandidater hoppas Vita huset att snabbt kunna identifiera vilka som ligger i framkant, för att påskynda en massproduktion av ett coronavaccin, skriver tidningen.

Igår 19:05
Hydroxiklorokintabletter. Rafiq Maqbool / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ny studie: Malariamedicin varken verksam eller farlig

Malariamedicinen hydroxiklorokin tycks inte förhindra att personer som utsätts för det nya coronaviruset ska bli sjuka i covid-19. Det visar en ny studie som flera medier rapporterar om.

Enligt studien var medicinen inte mer effektiv än placebopreparat. Men medicinen hade heller inte några allvarliga bieffekter.

Medicinen som bland annat har förespråkats av Donald Trump har väckt hård debatt. En tidigare studie visade att den rent av kunde vara farlig, men den studien har senare visat sig ha flera brister.

– Jag tror inte att någon sida, varken de som säger att medicinen fungerar eller de som säger att den är farlig, har rätt, säger David Boulware, en av forskarna bakom nya studien.

Igår 20:24
Läs mer om Coronaviruset
Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dagens bolagsnyheter

DI: Statens godståg blöder ekonomiskt – behöver 2,2 miljarder kronor i tillskott

Godstransportföretaget Green Cargo behöver 2,2 miljarder kronor av den svenska staten för att undvika ekonomisk kris. Detta enligt en hemligstämplad rapport från KPMG som DI har tagit del av.

”Utan kapitaltillskott riskerar bolaget att hamna i kontrollbalansräkning redan under fjärde kvartalet 2020”, skriver KPMG i rapporten till Näringsdepartementet.

På grund av ett negativt rörelseresultat mellan 0,8–1 miljard kronor och en nettoskuld på 1,4 miljarder skulle det kosta skattebetalarna uppemot 2,4 miljarder att sälja Green Cargo, skriver tidningen.

Igår 18:41
Jörgen Durban. Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Uppgifter: Nya storägare vill röra om i Haldex styrelse

Fordonsunderleverantören Haldex har haft det kämpigt på börsen senaste åren. Sedan ordföranden Jörgen Durban tillträdde 2017 har bolagets aktie rasat närmare 70 procent och nu väntas stora förändringar i styrelsen, skriver DI.

Enligt uppgifter till tidningen arbetar de nya storägarna AMF och AFA med att rekrytera nya medlemmar till bolagets styrelse i samband med årsstämman den 23 juni.

Jörgen Durban säger till DI att han står till förfogande för omval av ordförandeposten.

– Börjar man jobba med ett bolag så fortsätter man till jobbet är klart eller till det att någon säger att det är dags att sluta.

Igår 17:15
undefined

Immunovia gör riktad nyemission – ska ta in halv miljard

(Direkt) Diagnostestbolaget Immunovia avser genomföra en riktad nyemission om cirka 15 procent av kapitalet, med möjlighet att utöka nyemissionen, genom ett accelererat bookbuilding-förfarande som inleds omedelbart. Likviden avses användas för att tillgodose bolagets investeringar i en accelererad kommersialisering av Immray PanCan-d och för allmänna löpande kostnader i enlighet med Immunovias kommunicerade strategi.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Immunovia har gett Kempen & Co, Danske Bank och Vator Securities i uppdrag att utreda förutsättningarna för den riktade emissionen.

"Under förutsättning att den riktade emissionen ger bolaget en bruttolikvid om cirka 470 miljoner kronor, bedömer styrelsen för Immunovia att bolagets kassa räcker till tredje kvartalet 2022", heter det i pressmeddelandet.

Immunovia-aktien stängde vid 159:40 kronor på onsdagen. Bolaget har för närvarande i storleksordningen 20 miljoner utestående aktier, varför emissionen planeras omfatta i runda tal 3 miljoner aktier.

Utfallet väntas offentliggöras innan handeln börjar på Nasdaq Stockholm vid 9-tiden på torsdagsmorgonen.

Igår 16:00
Läs mer om Dagens bolagsnyheter
Coronaviruset Supermakternas kamp
Arkivbild. Ng Han Guan / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Supermakternas kamp

Klart: USA förbjuder kinesiska passagerarplan i landet

Kinesiska flygbolag kommer stoppas från att få flyga in i USA från och med den 16 juni, skriver CNBC.

Det amerikanska beslutet påverkar de kinesiska flygbolagen Air China, China Eastern, China Southern och Xiamen.

Tvisten hänger ihop med Kinas ovilja att tillåta amerikanska flygbolag att återuppta trafiken till Kina efter coronapandemin. Amerikanska flygbolaget Delta har tidigare stöttat amerikanska regeringens åtgärder, enligt Reuters.

Igår 19:14
Donald Trump t.v. Delta t.h. TT
undefined

Källor: USA väntas förbjuda kinesiska flygbolag från inresa

Kinesiska flygbolag kommer stoppas från att få flyga in i USA från och med den 16 juni, enligt källor till Reuters.

Vita husets åtgärder grundar sig i Kinas ovilja att tillåta amerikanska flygbolag att återuppta trafiken till Kina efter coronapandemin.

Amerikanska flygbolagen Delta och United Airlines har bett om att få återuppta sina flygningar till Kina denna månad.

– Vi stöttar och uppskattar den amerikanska regeringens åtgärder för att stärka våra rättigheter och säkerställa rättvisa, säger Delta enligt Reuters.

Igår 15:20
Nordeas makro- och räntestrateg Andreas Steno Larsen, Swedbanks ekonom Maija Kaartinen och Henrik von Sydow, omvärldsstrateg på Carnegie Private Banking.  Bilder från Nordea, Swedbank och Carnegie.
undefined

Experter: Tydlig varning – Kina höjer insatserna

Rapporterna om att Kina pausat inköpen av amerikanska sojabönor är en tydlig upptrappning av spänningarna mellan USA och Kina, säger Nordeas makro- och räntestrateg Andreas Steno Larsen till Omni Ekonomi.

Utvecklingen är också ett tecken på att Kina är redo att dra in fas ett-avtalet i maktkampen om Hongkong och därmed höja sina insatser, säger Henrik von Sydow, omvärldsstrateg på Carnegie Private Banking. Han tror att det nu är 50 procents risk för att vapenvilan i handelskonflikten mellan de två länderna spricker innan presidentvalet i USA i höst.

Men Swedbanks ekonom Maija Kaartinen tror inte på en fortsatt eskalering i närtid, eftersom det skulle vara riskabelt för båda länderna mitt i coronakrisen.

Läs mer om de tre experternas syn på frågan nedan.

2 jun
Läs mer om Coronaviruset
Mark Esper. Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Försvarsministern går emot Trump – vill inte sätta in militären mot protesterna

Den amerikanske försvarsministern Mark Esper motsätter sig att militären sätts in mot människor som demonstrerar runt om i USA, rapporterar Washington Post. Han går därmed emot president Donald Trump som tidigare luftat tanken på att använda militären.

Enligt Esper ska militär bara användas som en absolut sista utväg i en mycket akut eller pressad situation.

– Vi befinner oss inte i en sådan situation just nu, säger Esper.

Igår 15:09
USA 1968 och 2020. TT
undefined

Tumultartade 1968 på väg att upprepa sig – även på börsen

Våldsamma gatuprotester, pandemi, rymduppdrag och ett hett presidentval. USA 2020 har slående likheter med det tumultartade 1968 då Hongkonginfluensan krävde 100 000 amerikanska liv, skriver Yahoo Finance.

Till och med årets börsutveckling liknar 1968 års, då Wall Street föll i det första kvartalet för att sedan rekylera upp 24 procent.

Fundstrat-analytikern Tom Lee konstaterar att de båda åren därmed också delar den bristande kopplingen mellan aktiemarknaden och den dystra verkligheten.

”Lärdomen är att börsen inte alltid faller i tider av politisk turbulens och globala pandemier”, skriver Lee.

Men det finns samtidigt en viktig skillnad – 1968 utgjorde ett starkt år för både tillväxten och den amerikanska arbetsmarknaden. Hittills i år har omkring 40 miljoner amerikaner blivit arbetslösa.

Igår 08:26
Läs mer om Polisvåldet i USA