TT
Dagens aktierekar

Morgonens rekar: Köp H&M, Kindred och Kinnevik

Flera analyshus har uppdaterat sina råd för H&M efter fredagens delårsrapport som sänkte aktien 1 procent till 114 kronor.

ABG Sundal Collier upprepar sitt köpråd för modejätten men sänker riktkursen till 185 kronor (215). Även SEB upprepar köp och sänker riktkursen till 200 kronor (225).

Carnegie höjer riktkursen för H&M till 125 kronor (100) och upprepar behåll.


ABG höjer sin rekommendation för Kinnevik till köp från behåll. Riktkursen sänks till 198 kronor (235). Aktien stängde på 162 kronor i fredags.


SEB höjer sin rekommendation för Kindred till köp från behåll. Riktkursen höjs till 59 kronor (55). Aktien har fallit 38 procent sedan årsskiftet och stängde på 35 kronor i fredags.

"2020 kommer att bli ett utmanande år, men de senaste uppdateringarna från bolaget understryker motståndskraften i intäkterna", skriver SEB enligt Direkt.

Övriga rekar

  • Nordea sänker riktkursen för Nobina till 80 kronor (90), upprepar köp.
  • Nordea höjer Lagercrantz till köp (behåll), riktkurs 135 kronor.
  • SEB sänker riktkursen för Saab till 350 kronor (375), upprepar köp.
  • Deutsche Bank sänker riktkursen för Volvo till 150 kronor (190), upprepar köp.
  • HSBC sänker Telia till minska (behåll), riktkurs 31 kronor (42).
  • Pareto Securities sänker riktkursen för Boule Diagnostics till 75 kronor (100), upprepar köp.
  • Goldman Sachs sänker riktkursen för Tele2 till 167 kronor (180), upprepar köp.
  • Goldman Sachs sänker riktkursen för Telia till 45 kronor (50), upprepar köp.

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Donald Trump på fredagens presskonferens, flankerad av bland annat finansminister Steven Mnuchin och handelsrepresentanten Peter Navarro. Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
Börsen internationellt

USA-börserna vände upp efter Trumps tal

Fredagen bjöd på slagig handel på New York-börserna som präglades av de frostiga relationerna mellan USA och Kina. Mycket av fokuset låg på president Donald Trumps presskonferens på eftermiddagen, där farhågorna på förhand var att temperaturen skulle riskera sänkas ytterligare. Det i sin tur vore inte bra för börsen, enligt JP Morgan-strategen Marko Kolanovic.

”Ett totalt sammanbrott i leveranskedjor och internationell handel, primärt mellan de två största ekonomierna, skulle rättfärdiga drastiskt lägre aktiekurser”, skriver Kolanovic enligt CNBC.

Men när presskonferensen avslutades och det stod klart att beskeden från presidenten var att USA ska dra sig ur världshälsoorganisationen WHO och börja avveckla de särskilda relationer man haft med Hongkong så vände kurserna i stället tvärt upp.

Marknaden tycks ha dragit en lättnadens suck över att handelsavtalet med Kina lämnades intakt, konstaterar CNBC.

Vid stängning var läget så här:


• S&P 500: +0,6%
• Nasdaq: +1,4%
• Dow Jones: +0,1%


Under förmiddagen i USA kom också siffror som visade att konsumentförtroendet steg i maj jämfört med april, så var det under marknadens förväntan.

Bland aktier som rör sig märks Dell Technologies, som i går meddelade att man sett ett lyft inom vissa sektorer i spåren av coronapandemin. Aktien steg nära 9 procent.

Cannabisbolaget Canopy Growht rasar omkring 20 procent. Detta efter att förlusten för det fjärde kvartalet var större än väntat.

Fredagens uppgång innebär att både Dow Jones och S&P 500 gått upp runt 4 procent under månaden maj.

2 min
Vincent Yu / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Spretigt på Asiens börser i väntan på USA:s motdrag

Aktiemarknader i Asien rör sig sig åt olika håll i fredagens tidiga handel. Vid stängning stod index som följer:
• Nikkei: −0,2 %
• Shanghai: +0,2 %
• Shenzhen: +0,9 %
• Hang Seng: −0,7 %
• Kospi: +0,1 %
I fokus är konflikten mellan USA och Kina som trappats upp efter att nya kontroversiella säkerhetslagar i Hongkong klubbats igenom i går. Vita huset väntas svara med nya sanktioner. Donald Trump har utlovat en presskonferens i dag fredag, rapporterar CNBC.

Investerare i regionen reagerade olika på händelseutvecklingen. Kinesiska Shenzhen- och Shanghai-index handlades uppåt, medan Hang Seng i Hongkong föll tydligt.

”Spänningarna mellan USA:s och Kinas regeringar i frågan om Hongkongs säkerhetslagar väntas fortsätta eskalera”, skriver Joseph Capurso, chef på Commonwealth Bank of Australia, enligt CNBC.

Förutom Hongkong är även coronaviruset och Sydkinesiska havet konfliktfrågor, lägger han till.

Idag 03:37
Illustrationsbild TIMOTHY A. CLARY / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trump sänkte Wall Street – oro för upptrappad konflikt

Wall Street steg inledningsvis på torsdagen men vände ner efter att Donald Trump kallat till pressträff med anledning av Kinas agerande i Hongkong. Vid stängning noterades indexen som följer:
• S&P 500: –0,2 %
• Nasdaq: –0,5 %
• Dow Jones: –0,6 %
Färska siffror visar att 2,1 miljoner amerikaner skrev in sig som arbetslösa förra veckan, vilket var en minskning jämfört med veckan före. Analytiker menar att det signalerar att ekonomin nu har bottnat, skriver CNBC.

– Den amerikanska ekonomin är nu på väg upp ur hålet från april och det är goda nyheter, säger Bank of Americas vd Brian Moynihan till nyhetskanalen.

S&P 500 var som mest upp 1,1 procent under dagen, trots ökade spänningar efter att Kina gått vidare med en nationell säkerhetslag i Hongkong. Börshumöret dämpades betydligt när Trump meddelade att han kommer hålla en pressträff om Kina och Hongkong under fredagen.

– Om USA:s svar till Kina innefattar breda sanktioner så blir problemet genast mycket större och något som marknaden inte kan ignorera, säger Adam Crisafulli på Vital Knowledge.

Twitter och Facebook backade 4 respektive 2 procent. Enligt medieuppgifter planerar Donald Trump att hämnas på Twitters faktakontroll genom att häva vissa juridiska skydd för sociala medie-jättar.

Igår 20:01
Läs mer om Börsen internationellt
Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
Supermakternas kamp

Trump: USA ska avveckla Hongkongs handelsstatus

Hongkong är inte längre självständigt, och USA kommer att avveckla den särskilda behandling i bland annat tullfrågor som staden har åtnjutit. Det säger Donald Trump på en pressträff.

– Kina har lämnat systemet med ”ett land, två system” och i stället infört ”ett land, ett system”, säger han.

Han lämnade också beskedet att USA kommer att avsluta samarbetet med Världshälsoorganisationen WHO.

Inför pressträffen fanns få detaljer om vad Trump skulle prata om. En farhåga var att USA skulle lämna fas 1-avtalet med Kina. Kort inför talet gick Bloomberg ut med uppgifterna att USA inte skulle röra avtalet.

De amerikanska börserna som återhämtat sig och närmat sig nollan inför talet vände ner när Trump började tala, men återhämtade sig och vände upp när beskedet kom.

1 tim
Donald Trump. Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Marknaderna nervösa: Är handelsavtalet på väg att falla?

Donald Trump skrämde slag på marknaderna i går kväll när han meddelade att han kommer att hålla en pressträff om USA:s relationer med Kina under fredagen.

Uttalandet kom med 45 minuter kvar av börsdagen och gjorde att Dow Jones föll 300 punkter och slutade på minus. Både Fox Business och CNBC skriver att oron för att Trump ska riva upp fas ett-avtalet med Kina blir allt starkare.

De senaste veckorna har ordkriget mellan länderna ökat i styrka, bland annat på grund av konflikter om coronavirusets ursprung och Kinas agerande i Hongkong.

Idag 05:13
Till vänster: USA:s president Donald Trump och Kinas president Xi Jinping möts i Osaka. Till höger: Demonstranter i Hongkong. TT
undefined

Kina förbereder sig på ”värstascenario” med USA

Kina förväntar sig att spänningarna med USA eskalerar som en följd av att landet godkänt nya omstridda säkerhetslagar i Hongkong. Det uppger rådgivare till regeringen för South China Morning Post.

– Vi är förberedda för ett värstascenario, säger Ruan Zongze, senior researcher vid en tankesmedja med kopplingar till landets utrikesdepartement, till tidningen.

USA väntas svara i form av nya sanktioner, vilket Vita huset flaggat för. Amerikanska företag vädjar till Donald Trump att gå varsamt fram, rapporterar Reuters.

Igår 11:01
Läs mer om Supermakternas kamp
Arkivbild Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Pressade bostadsbyggarna

Revisorernas varning: Är beroende av försäljningar

Oscar Properties fortsatta verksamhet är beroende av försäljningar. Det skriver revisorn i en särskild upplysning i årsredovisningen som presenterades på fredagen. Det rapporterar Direkt och Dagens Industri.

Den särskilda revisorupplysningen rör ”väsentliga osäkerhetsfaktorer avseende antagandet om fortsatt drift”.

”Skulle inte de åtgärder som styrelsen planerar att genomföra kunna genomföras finns en väsentlig osäkerhetsfaktor som kan leda till betydande tvivel om företagets förmåga att fortsätta verksamheten. Vårt uttalande är inte modifierat i detta avseende”, skriver revisorerna enligt Direkt.

3 tim
Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Intäktsras för Oscar Properties – sålde endast en bostad

Oscar Properties sålde endast en bostad under årets första kvartal. Det framgår av delårsrapporten som publicerades klockan 23.00 på torsdagskvällen.

Bolaget hade vid utgången av perioden 184 bostäder i pågående produktion samtidigt som inga produktionsstarter gjordes under kvartalet.

Omsättningen rasade med nära 75 procent och bolaget uppger att 36,5 miljoner kronor i likvida medel återstår.

Enligt rapporten har bostadsutvecklaren ingått avtal om att sälja tre tomter på Dalarö för 5 miljoner, med en tilläggsköpeskilling om ytterligare 16 miljoner.

Igår 21:07
Oscar Engelbert. Malin Hoelstad/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Oscar Properties förbereder stämning mot Stockholm stad

Oscar Properties vill fortfarande bygga skyskrapan ”Gasklockan” på Norra Djurgården och har nu hamnat i storbråk med Stockholms stad om det, skriver SvD Näringsliv.

– Vi vill gå ut med ett underlag till en ny anbudstävling om vad som ska byggas och av vem, säger Staffan Lorentz som är projektledare för Stockholms stads exploatering i Norra Djurgårdsstaden till SvD.

Samtidigt har Oscar Properties vd Oscar Engelbert anlitat två separata juridiska ombud som bedömt att bolaget kan återvinna de 180 miljoner som redan lagts på projektet. Det skulle då handla om ett skadeståndskrav på Stockholms stad.

Igår 17:51
Läs mer om Pressade bostadsbyggarna
Arkivbild: Annika Creutzer Allis Nettréus/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bopriserna

Expert: Lite synd om dem som betalat skatten

Att uppskovsräntan slopas var ett väntat besked, menar experter som TT talat med. Förslaget är en del av januariavtalet mellan regeringen, Liberalerna och Centerpartiet.

På senare tid har det varit fördelaktigare att betala av reavinstskatten direkt än att utnyttja uppskovet. Det har gjort att många valt att skatta av sina uppskov och i vissa fall riva upp gamla deklarationer och betala av skatten, säger den privatekonomiska experten Annika Creutzer till nyhetsbyrån. Hon tycker att det förstås är lite synd om dem som gjort så, nu när räntan försvinner.

– Det är säkert några som kommer att svära nu när det tas bort, men så är det alltid när det införs nya brytpunkter och förändringar, säger Johan Schaumann, deklarationsexpert på Skatteverket.

1 tim
Arkivbild Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Danske Bank: Tecken på att Stockholmspriser stiger

Danske Banks boprisindikator tyder på att botten kan vara passerad när det gäller priset på bostadsrätter i Stockholms kommun, rapporterar Direkt.

Jämfört med mätningen i mitten av maj så pekar rapporten på en förstärkt uppgång.

– Köparna räds tydligen inte alla orosmoment kopplade till covid-19 och tycks bedöma riskerna på arbetsmarknaden som temporära, säger Michael Grahn, chefekonom Danske Bank Sverige i rapporten.

Idag 13:51
Nyamko Sabuni/arkivbild. TT
undefined

Januaripartierna vill slopa uppskovsräntan för alla

När uppskovsräntan slopas kommer det att gälla alla, såväl kommande som befintliga uppskov. Det har regeringen och samarbetspartierna enats om, rapporterar SR Ekot.

Den som säljer en bostad med vinst och sedan köper en ny bostad kan välja att skjuta upp betalning av reavinstskatten och i stället betala en uppskovsränta på 0,5 procent. Uppskovsräntan tas bort vid årsskiftet vilket i praktiken innebär att den som säljer sin bostad slipper betala räntan när den lämnar in deklarationen 2022.

– Det är rätt att underlätta för människor att få tillgång till en bostad. Den stelhet som idag präglar svensk bostadsmarknad måste vi göra något åt, säger L-ledaren Nyamko Sabuni till Ekot.

Idag 04:54
Läs mer om Bopriserna
FRANCOIS LENOIR / TT NYHETSBYRÅN
Storbritanniens framtid

EU-förhandlarens pik: Är inte vi som lämnar Storbritannien

Britterna förstår inte, eller vill inte förstå, att brexit har konsekvenser för dem. Det säger EU:s chefsförhandlare Michel Barnier till tyska Deutschlandfunk inför nästa veckas förhandlingsrunda.

– Det behövs mer realism i London om de vill få till ett ordnat utträde ur den inre marknaden och tullunionen, säger han.

Storbritanniens chefsförhandlare David Frost har krävt att EU omarbetar sina ståndpunkter i förhandlingarna, men det kommer inte att ske, säger Barnier i intervjun.

– Det är de som lämnar EU, inte vi som lämnar Storbritannien.

4 tim
En miniatyrmodell av britternas premiärminister Boris Johnson slår ner en skylt med budskapet ”Get brexit done” på Mini Europa-parken i Bryssel med modeller över Europeiska huvudstäder. JOHN THYS / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Lågt hopp inför brexitmöte: Får förhandla i sommar

Förväntningarna är låga inför nästa veckas förhandlingsrunda mellan EU och Storbritannien om den framtida relationen efter brexit, rapporterar Direkt.

Förhandlingarna är de sista inför högnivåmötet senare i juni, då EU och Storbritannien ska bestämma sig för om övergångsperioden ska förlängas.

I juli väntas nya förhandlingar, men de är ännu inte inplanerade. Om det sedan blir så som EU-sidan förväntar sig så blir det paus under augusti – och det skulle innebära att september och oktober blir avgörande, skriver Direkt.

Stefaan de Rynck, rådgivare till EU-förhandlaren Michel Barnier, säger att han inte är så optimistisk inför den kommande rundan, skriver Reuters.

–Vi kommer att få förhandla i sommar. Det kommer att behöva ske i en snabbare takt.

4 tim
Läs mer om Storbritanniens framtid
Viasat Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Slaget om sport-rättigheterna: ”Är vi som är jätten, inte Telia”

Viaplays ägare Nent ser sig fortfarande som störst inom sport även efter att man förlorat rättigheterna till Champions League till konkurrenten Telia.

– De är inte så stora inom sport om man tittar på ett nordiskt perspektiv. Så just inom sporten är det väl vi som är jätten och inte Telia, säger Nents vd Anders Jensen till Dagens Industri.

Bundesligaåterkomsten lockade 75 procent fler unika tittare än den mest sedda matchen innan coronakrisen. Det har funnits ett uppdämt behov, förklarar Nents vd Anders Jensen tittarsuccén.

Igår 20:07
Martin Scorsese och Robert De Niro. Joel C Ryan / TT NYHETSBYRÅN
undefined

WSJ: Apple blåser Netflix på Scorseses nästa film

Apple har köpt rättigheterna till regissören Martin Scorseses nästa film ”Killers of the flower moon”, uppger källor för Wall Street Journal.

Teknikjätten drog längsta strået i rättighetsstriden med bland andra Netflix, som hade rättigheterna till Scorseses förra film ”The irishman”.

Det är den andra stora filmsatsningen på kort tid för Apple som häromdagen köpte rättigheterna till ”Greyhound”, en film om andra världskriget med Tom Hanks.

Igår 09:26
Läs mer om Streamingkriget
Coronaviruset Näringslivets åtgärder
Pressbild
undefined

Feelgood varslar 50 anställda

Hälsovårdsbolaget Feelgood varslar runt 50 medarbetare och hänvisar till att coronautbrottet lär minska efterfrågan i år. Det framgår av ett pressmeddelande.

”Osäkerheten avseende efterfrågan och hur lång tid det tar att anpassa organisationen innebär att Feelgood måste agera proaktivt. Det ger Feelgood flexibiliteten att snabbt skala upp verksamheten när efterfrågan återkommer, men också att vidta ytterligare åtgärder om återhämtningen tar längre tid än förväntat”, skriver bolaget.

Nedragningarna sker över hela landet.

Idag 10:25
Jan-Olof Jacke. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Svenskt Näringsliv storsatsar för att ta Sverige ur krisen

Svenskt Näringsliv kommer att ta fram tre stora reformpaket med stimulanser som ska ta Sverige ur den ekonomiska kris som coronapandemin inneburit, skriver Dagens Industri.

– Det är oerhört viktigt att vi gör allt vi kan för att återstarta viljan att anställa, säger Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke till tidningen.

Det är oklart hur mycket pengar det handlar om, men Jacke benämner det som ”förmodligen den största” kraftsamlingen som organisationen gjort någonsin.

Igår 16:33
Läs mer om Coronaviruset
Illustrationsbild. JONAS EKSTRÖMER / TT / TT NYHETSBYRÅN
Stockholmsbörsen i dag

Börsen avslutar nedåt efter veckans rally – Autoliv i botten

Stockholmsbörsen sjönk under fredagens handel efter fyra raka handelsdagar på plus. Vid stängning står index som följer:
• OMXS30: −1,7%
• OMXSPI: −0,7%
Med få undantag är det rött över hela linjen på OMXS30-listan. Kinnevik, Getinge, och SCA är de enda storbolagen klart på plus, med uppgångar på mellan 1,3 och 2,3 procent.

Astra Zeneca har på morgonen presenterat positiva studieresultat för cancerläkemedlet Tagrisso, men handlades i slutet av dagen på −0,8 procent.

Autoliv intar jumboplatsen bland storbolag med ett kurstapp på drygt 5 procent. Bolaget har tecknat ett nytt miljardlån från Svensk exportkredit efter att försäljningen kollapsat på bolagets största marknader Amerika och Europa.

Oscar Properties rasade inledningsvis tvåsiffrigt efter att till slut ha släppt sin försenade delårsrapport, som visar intäktsras och endast en såld bostad under Q1. Vid lunch hade aktiekursen återhämtat sig och på fredagskvällen handlades den drygt 6 procent upp.

Elekta slog i sin tur förväntningarna med sin rapport. Men aktiens inledande uppgång på 7 procent kom av sig på förmiddagen och aktien föll över 3 procent. Det kan bero på att vd:n flaggade för fortsatt viruspåverkan vid en telefonkonferens.

5 tim
Illustrationsbild. OLI SCARFF / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Glädjeskutt för Nent efter datum för brittisk fotboll

Viaplay-ägaren Nent lyfter 5 procent på en i övrigt dyster börs efter beskedet att engelska fotbollsligan Premier League kommer att starta igen den 17 juni, enligt ett pressmeddelande.

Nent har de nordiska sändningsrättigheterna för ligan som varit pausad sedan 13 mars.

Under morgonen har även SEB pekat ut aktien som köpvärd i en färsk analys, rapporterar Direkt. Nent är en förvärvskandidat när nordiska telekkomkartan ritas om, enligt SEB som pekar ut Tele2 och Telenor som potentiella köpare.

Idag 08:24
Läs mer om Stockholmsbörsen i dag
Coronaviruset Svenska krisåtgärderna
Stefan Löfven.  Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska krisåtgärderna

Stefan Löfven slår tillbaka: Folk förstår inte kategorier

Statsminister Stefan Löfven slår tillbaka mot oppositionens kritik om att för få personer har testats för covid-19.

– Låt oss inte bråka om någon kategori 3 eller 4, det förstår inte folk vad det är för någonting. Vi ska testa så många som möjligt, säger Löfven efter dagens möte med partiledarna.

Enligt Folkhälsomyndighetens teststrategi delas de prioriterade grupperna in i fyra kategorier, där kategori 3 och 4 består av personal inom övrig samhällsviktig verksamhet utanför sjukvården och övriga viktiga delar av samhället.

Regionerna har tidigare sagt att man inte har ansvar för att testa personer ur den tredje och fjärde kategorin medan regeringen har hävdat det motsatta.

3 tim
Socialminister Lena Hallengren (S), statsminister Stefan Löfven och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.  Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analyser: Politisk borgfred håller på att spricka

Den starka uppslutningen bakom regeringens politik verkar nu ha bytts ut mot en mer kritisk hållning.

Det menar Expressens politiska kommentator Viktor Barth-Kron när han analyserar dagens mätning från Sifo som visar att förtroendet för regeringen sjunkit till 48 procent.

– Den breda opinionen är nog mer avvaktande nu än vad man var för några veckor sedan, säger han i Expressen TV.

Svenska Dagbladets politiska kommentator Göran Eriksson är inne på samma spår och skriver i en analys att regeringen Löfven är på väg att förlora sin politiska immunitet.

Han menar att tonen i dagens särskilda riksdagsdebatt om äldreomsorgen och kraven på en coronakommission är två tecken på att borgfreden är på väg att spricka.

5 tim
Arkivbilder TT
undefined

Beskedet: Gymnasier och högskolor kan öppna igen

Gymnasierna öppnar på nytt från 15 juni, meddelar regeringen vid en pressträff.

– Coronaviruset har påverkat oss alla, livet har förändrats. Alla elever och studerande har verkligen fått en annorlunda vardag. Men till hösten kommer gymnasieskolor, högskolor, universitet och annan vuxenutbildning kunna återgå till mer av en ordinarie verksamhet, säger statsminister Stefan Löfven (S).

Även universiteten kommer att återgå till normal undervisning till hösten, säger Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning.

– Gränsen på 15 juni är satt för att det ska vara möjligt för gymnasierna att arrangera sommarskola samt underlätta för skolorna att förbereda sig för höstterminen, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Idag 09:39
Läs mer om Coronaviruset