Näringsliv

MQ: VICE ORDFÖRANDE BENGT JALLER SÅLT AKTIER FÖR 4,7 MLN KR

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Bengt Jaller, som är vice styrelseordförande i modeföretaget MQ, har sålt närmare 2,5 miljoner MQ-aktier för en samlad köpeskilling om cirka 4,7 miljoner kronor.

Det framgår av inrapportering till Finansinspektionens insynsregister.

Kurserna i transaktionerna uppgick till mellan cirka 1:87-1:97 kronor per aktie.

Bengt Jaller ägde 3 miljoner aktier i MQ i slutet av november, enligt ägardatatjänsten Holdings. Posten motsvarade 2,9 procent av bolaget.

Han har varit engagerad i MQ under flera år. Under 2013 uppgav Bengt Jaller att han trodde på MQ:s potential och ökade sitt ägande i klädkedjan, rapporterade då branschsajten Habit.

Dela

Öppna i ny flik

Relaterade ämnen

MQ

Toppnyheter

Snöfall i Stockholm. Arkivbild. Hossein Salmanzadeh/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stockholmsbörsen i dag

Blytungt på Stockholmsbörsen – fallen nära 4 procent

Nedgångarna på Stockholmsbörsen tilltar under torsdagseftermiddagen och vid 14.20-tiden har de ledande indexen ramlat långt under 3 procent. Även Europas storbörser backar kraftigt om än marginellt mindre.
• OMXSPI: –3,7 procent
• OMXS30: –3,5 procent
Att nya stimulansåtgärder utlovats av Kinas centralbank gav bara tillfällig respit i nedgångarna.

Alla storbolag i OMXS30 står på minus. Defensiva aktier som Swedish Match, Essity och Telia klarar sig bättre än mer cykliska som SSAB, Sandvik och Assa Abloy som alla faller över 4 procent. H&M är ett av storbolagen som det går ”minst dåligt” för med en nedgång på 2,6 procent. Aktien har uppgraderats av JP Morgan till övervikt, från tidigare undervikt, och riktkursen nära nog dubblas.

Bland morgonens rapportbolag fortsätter de senaste dagarnas fall för Powercell och aktien är ner drygt 18 procent.

2 tim
undefined

Medivirs coronarusning tvärstoppad av vd:n

Efter en initial rusning på som mest 23 procent faller läkemedelsbolaget Medivirs aktie tillbaka till strax över noll vid 10.30-tiden på torsdagen.

Uppgifter om en studie som listar ett antal läkemedel, däribland Medivirs simeprevir, som bör övervägas när coronaviruset covid-19 ska behandlas har cirkulerat på sociala medier och vissa aktieforum, enligt Direkt.

Uppgången fick ett tvärt stopp efter att Direkt talat med vd:n Uli Hacksell.

– Vi har inga egna försök som vi kör med simeprevir. Men det är fritt för alla att testa simeprevir för dess förmåga att hämma corona-viruset och det pågår sådana studier överallt skulle jag tro, sa han till nyhetsbyrån.

4 tim
Illustrationsbild.  MARY ALTAFFER / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tjurrusning på börsen – ras på 3,5 procent vändes till plus

Efter fyra raka nedgångsdagar startade Stockholmsbörsen onsdagens handel med ett ras. Strax efter klockan 10 noterades breda OMXSPI hela 3,8 procent lägre och OMXS30 var ner 3,5 procent.

Men efter en osannolik återhämtning vände Stockholmsbörsen till plus och de ledande indexen stängde så här:
• OMXSPI: 0,6 procent
• OMXS30: 0,7 procent
Coronaoron har fortsatt grepp om världens börser. I USA föll indexen ordentligt under tisdagskvällen men rekylerar upp i dag.

Tyska Berenberg anser det vara köpläge i svenska verkstadsjättarna Sandvik, Atlas Copco och SKF efter de senaste dagarnas kursfall. Rekommendationen verkar ge visst stöd då det var just verkstadsbolagen som drog upp OMXS30-indexet.

Bäst gick Atlas Copco B som stängde upp 3,9 procent. I botten av storbolagsindexet hamnade Swedish Match som föll 2,4 procent.

SAS rapporterade som väntat en nästintill fördubblad förlust i bolagets första kvartal. Framåt är ledningen optimistisk men höjer också en varningsflagga för att virusutbrottet ökar osäkerheten. Aktien föll 11 procent.

Bambuser rusade över 11 procent efter livevideobolaget meddelat att man har tecknat ett avtal med Showfields om ”Live Video Shopping”.

Igår 16:30
Läs mer om Stockholmsbörsen i dag
Illustrationsbild.  Lefteris Karagiannopoulos / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs internationellt

Norwegians aktie störtdyker – är ner 23 procent i Oslo

Flygbolaget Norwegians aktie rasar över 23,8 procent på Oslobörsen på torsdagseftermiddagen.

Tidigare under dagen meddelade bolaget att man behåller sin guidning och utsikterna för 2020, vilket är ett överskott för helåret.

Strax efter klockan 13 handlas aktien för runt 17,90 norska kronor, den lägsta nivån sedan mars 2009, enligt E24.

Aktien har halverats i värde den gångna veckan, på grund av oro för coronaviruset.

1 tim
Illustrationsbild.  ATHIT PERAWONGMETHA / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Fortsatt motvind på Asiens börser – Tokyo rasade 2 procent

Tokyobörsen fortsatte att ta täten för nedgångarna på Asienbörserna under torsdagen. Vid stängning låg indexen som följer:
• Nikkei: −2,1%
• Shanghai: +0,1%
• Shenzhen: +0,2%
• Hang Seng: +0,3%
• Kospi: −1,1%
Under natten meddelade USA:s president Donald Trump att vicepresident Mike Pence leder Vita husets insatser mot coronaviruset, men att risken för att smittan ska spridas i USA är fortsatt låg. Det motsäger den amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC, som snarare anser att ett utbrott i USA är en tidsfråga.

Under natten bekräftades också ett nytt virusfall i Kalifornien, hos en person som inte har varit utomlands. Därmed kan fallet vara det första av inhemsk smitta i USA, rapporterar New York Times.

Tisdagen var den första dagen då fler nya fall registrerades utanför Kina än i Kina. Hälften av de nya fallen rapporterades från Sydkorea, vars centralbank på torsdagsmorgonen något oväntat valde att lämna styrräntan oförändrad med motiveringen att det är för tidigt att bedöma den totala inverkan som viruset kommer att få på ekonomin.

Idag 04:52
undefined

Wall Street tappade efter den inledande kraftiga rekylen

Huvudindexen steg klart i den inledande handeln men efter 18 mattades uppgångarna på Wall Street av och en dryg timme senare var S&P under noll. Vid stängning var utvecklingen:
• S&P 500: -0,4%
• Nasdaq: +0,2%
• Dow Jones: -0,4%
Bakom vändningen och nedgången stod ytterligare virusoro. Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA bedömer att coronaviruset är på väg att utvecklas till en pandemi, enligt Bloomberg.

Sämst av Dow-bolagen gick Disney. Aktien tappade över 3 procent sedan Bob Iger meddelat att han av går som vd för underhållningsjätten.

Oljepriserna backade över 2 procent vilket fick jättarna Exxon och Chevron att tappa.

Räntan på tioåriga amerikanska statsobligationer föll till en ny bottennotering strax över 1,30 procent men återhämtade sig något mot stängning.

Igår 21:01
Läs mer om Dagens börs internationellt
STR / TT NYHETSBYRÅN
Reaktioner på coronautbrottet

Analyser: Coronaviruset kan leda till något bra på sikt

Coronavirusets spridning har hittills haft begränsade effekter på ekonomin och faktum är att utbrottet på lite längre sikt kan leda till något bra för tillväxten, skriver DI:s Viktor Munkhammar i en analys.

Munkhammar lyfter flera potentiella följder som virusutbrottet kan få: bland annat att det kan leda till att länder som Kina skärper reglerna kring livsmedelshantering och att färre resor betyder lägre kostnader för bolagen samtidigt som utsläppen blir mindre än vad de annars skulle varit.

Placeras Pekka Kääntä skriver i en analys att svensk ekonomi visat på förnyad konjunkturstyrka i inledningen av året men att inkommande makrostatistik för svensk och europeisk ekonomi kommer vara svårtolkad sett till virusspridningen och den senaste veckans reaktioner på finansmarknaden.

3 min
Bild från Venedig i Italien. TT
undefined

Osäkert om virusrisk räcker för att få resan återbetald

Om risken för smitta gör att du avbokar en paketresa finns chans att få tillbaka pengar, men det är långtifrån säkert, skriver TT.

– Ibland måste man betala hela resan, säger Maja Lindstrand på Konsumentverket till nyhetsbyrån.

En förutsättning är att det inte var allmänt känt att området var virusdrabbat när resan bokades. Det krävs troligen även att läkare avråder från att åka till resmålet. Hur det verkligen ligger till med det är svårt att säga eftersom det saknas domstolsprejudikat.

6 tim
Läs mer om Reaktioner på coronautbrottet
Snoop Dogg är storägare i Klarna.  TT
Fintech-boomen

Rapport: Trenden att skjuta fram betalningar ökar kraftigt

”Köp nu men betala sen”-trenden ökar 39 procent på årsbasis i Storbritannien, enligt en rapport från Worldplay som BBC rapporterar om. Bland aktörerna som försöker profitera på köpbeteendet finns Klarna, Afterpay och Laybuy.

Enligt rapporten tilltalar bolagen den unga Z-generationen.

”Köp nu, betala sen ger en mer intuitiv nivå av bekvämlighet och tillgänglighet än traditionella kreditkort”, skriver rapportförfattarna.

Klarna rapporterade i veckan sin första helårsförlust.

4 tim
undefined

Per Bolund vill ta bort kreditbetalning som förstaval

Klarnas krediter till slutkund ökade med 33 procent till 29,6 miljarder kronor under 2019, enligt företagets årsredovisning.

Nu vill finansmarknadsminister Per Bolund (MP) driva igenom en lag som begränsar betaltjänstföretagens möjlighet att använda kreditbetalning som förstaval, skriver DI Digital.

Per Bolund vill att kredit endast ska presenteras som förstaval om det inte finns några andra alternativ till betalning.

Igår 20:18
Vd:n Sebastian Siemiatkowski. Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Miljardsmäll för Klarna – kreditförlusterna ökar rejält

Betalbolaget Klarnas rörelseintäkter ökade med 30 procent i det fjärde kvartalet och uppgick till drygt 3,8 miljarder kronor. Resultatet vändes samtidigt till minus och rörelseförlusten summerades till en miljard kronor. Det framgår av bolagets färska bokslut.

Bakom det negativa resultatet syns en rejäl ökning av kreditförlusterna. Under fjärde kvartalet uppgick de till 1,2 miljarder kronor, jämfört med 424 miljoner kronor året före.

"Med fortsatt tillväxt och framförallt expansion till nya marknader ökar andelen nya konsumenter. Andelen förstagångskonsumenter påverkar kreditförlusterna", skriver bolaget.

Vd:n Sebastian Siemiatkowski betonar i rapporten att fokuset framåt ligger på fortsatt tillväxt.

Igår 07:51
Läs mer om Fintech-boomen