Näringsliv

Disney Resort i Shanghai Ng Han Guan / TT NYHETSBYRÅN
Nya coronaviruset

Företag klappar igen efter virusutbrottet

Flera företag har slagit igen portarna till följd av coronavirusets spridning och på fredagen hade turen kommit till Walt Disneys nöjespark i Shanghai, rapporterar flera medier. Även flera kinesiska filmpremiärer har skjutits upp trots att firandet av det kinesiska nyåret pågår för fullt, noterar TT.

Sedan tidigare har McDonalds-restauranger och ett Ikea-varuhus klappat igen.

Svenska Ericsson har cirka 11 500 anställda i Kina och just i Wuhan arbetar runt 400 med utrullningar av ny teknik, berättar vd Börje Ekholm för TT.

3 tim
Andy Wong / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kina beordrar resebolag att sluta sälja paketresor

Inga fler paketresor inom landet såväl som utomlands. Så lyder Pekings order till resebolagen under fredagen, enligt Bloomberg.

Syftet med beskedet är att hindra smittspridningen av det nya coronaviruset, som hittills dödat 26 personer.

Kunskapen om det nya coronavirus som började spridas från Wuhan i Kina är fortfarande liten men flera städer har isolerats.

Rent ekonomiskt kan sjukdomen innebära en rejäl smäll. Direkt skriver att kinesiska turister antas ha spenderat 130 miljarder dollar utomlands 2018.

Idag 09:42
Läs mer om Nya coronaviruset
Rapportsäsongen Reaktioner på Ericssons rapport
Bratt. Ericssons kontor i Kista. TT
Rapportsäsongen Reaktioner på Ericssons rapport

Bratt: Kan fråga sig när bordet egentligen är färdigrensat

Ericssons årsbokslut bekräftar att vd Börje Ekholm vänt skutan på rätt köl, men periodvis har marknadens förväntningar varit för höga. Det säger Nordnets sparekonom Frida Bratt till Privata Affärer efter fredagens rapport, som skickade ner aktien 5,8 procent.

Hon oroas över att försäljningen i USA tappat fart och att Ericsson inte kommunicerar något om Kinas utredning av licenser.

– Dessutom flaggar man återigen för ökade kostnader. Man kan fråga sig när bordet egentligen är färdigrensat, säger hon till tidningen.

Däremot kan den höjda utdelningen i viss mån överskugga de sämre delarna i rapporten, menar Bratt.

4 tim
Gardell. Arkivbild. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Gardell: Dagens kursreaktion i Ericsson kraftigt överdriven

Ericssons storägare Cevian Capital med grundaren Christer Gardell i spetsen ställer flera hårda krav på telekomjätten efter fredagens rapportmiss, skriver DI. Ett av dem är att aktien – som rasade 5,8 procent på börsen – måste värderas högre.

Christer Gardell påpekar att Ericsson under helåret 2019 förbättrade resultatet med 5 miljarder mer än marknaden väntat sig och att det fjärde kvartalet rensat för engångsposter kom in i stort sett i linje med konsensus.

– Med det i åtanke verkar kursreaktionen i dag kraftigt överdriven, säger han till DI.

Idag 15:24
Bild från Ericssons huvudkontor i Kista.  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analyser: Krisen är över – men det blir en tung börsdag

Ericsson snubblade på mållinjen och nådde inte målet om att ha en rörelsemarginal på 10 procent, skriver Dagens Industris Richard Bråse.

”Räkna med att det kan bli en tung börsdag för Ericsson”, skriver Bråse.

Telekomjätten har lämnat den interna krisen bakom sig och levererade en relativt stark rapport för det fjärde kvartalet, skriver Mikael Törnwall för SvD Näringsliv.

Ericsson har nyss fått miljardböter och Törnwall skriver att det alltid väcker kritik när krisande storbolag höjer sin utdelning, vilket Ericsson nu gör.

”Om man hävdar att ett bolag som precis dömts för mutbrott inte ska betala utdelning bör man också ställa sig frågan varför ägarna ska drabbas av att ledningen gjort bort sig”, skriver han.

Ericsson når eller slår de flesta förväntningar som fanns hos analytikerkåren inför Q4-rapporten, skriver Hans Strandberg för DN.

Han tar också upp att Ericsson nu för första gången visar upp en vinst över ett helår sedan Börje Ekholm tog över som vd.

Strandberg skriver också att Ekholm nu har ”papper på att det vänt”.

Idag 07:32
Läs mer om Rapportsäsongen
Rapportsäsongen Ericsson
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Rapportsäsongen Ericsson

Börje Ekholm: Regeringen får ta tag i sprängningarna

Det är både allvarligt och illavarslande att det sprängs bomber i svenska bostadsområden, anser Ericssons vd Börje Ekholm enligt TT.

Tidigare i veckan skedde en explosion nära telekomjättens huvudkontor i Kista.

Ekholm säger att han är övertygad om att Sveriges konkurrenskraft minskar av den råare kriminaliteten.

– Det här tycker jag är en av de största frågorna för regeringen att ta tag i, säger Ericssonchefen.

Han säger också:

– Ett av de grundläggande kraven man kan ha på en statsmakt, det är ju egentligen att skapa en säker miljö och en säker närmiljö.

Idag 11:44
Mellander till höger. Arkivbild. Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Flera motvindar för Ericsson: ”Är extremt fast beslutsamma”

Ericssons finanschef Carl Mellander pekar på en rad olika omständigheter som kommer att pressa marginalerna nedåt under 2020.

Lönsamheten är lägre i vad bolaget anser vara strategiska kontrakt, utbyggnaden av 5G i Kina kostar på och höstens förvärv av Kathrein spås pressa marginalen nedåt. Dessutom kommer investeringarna i digitalisering, regelefterlevnad och säkerhet att fortsätta.

Före rapporten spådde analytikerna att Ericsson når en rörelsemarginal på 11,5 procent under 2020. Är det då kanske lite för högt?

– Vi har ju vårt mål på 10 procent eller över. Vi är extremt fast beslutsamma för att nå våra mål, men vi vill ändå tala om de faktorer som vi tror kommer påverka marginalen, säger Mellander som svar till Nyhetsbyrån Direkt.

Bland annat spår Mellander att underliggande lönsamhetsförbättringar kan fortsätta att kompensera för de negativa effekterna.

Idag 09:25
Börje Ekholm.  HENRIK SÄLL/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ericsson lyfter vinsten rejält och höjer utdelningen

Ericsson lyfter vinsten i det fjärde kvartalet till drygt 6 miljarder kronor. Det är något lägre än analytikernas förväntningar. Det justerade resultatet kommer in klart lägre än väntat.

Telekomjättens styrelse föreslår samtidigt att utdelningen till aktieägarna ska öka med 50 procent.

Den jämförbara omsättningen ökade med 1 procent, enligt den färska rapporten. Försäljningen minskade i Nordamerika, men det kompenserades av tillväxt i bland annat Mellanöstern och Nordostasien. Den totala omsättningen i kvartalet steg 4 procent jämfört med samma period 2018.

”Våra prestationer under 2019 visar att vi följer planen för att nå våra mål för 2020 och 2022”, skriver vd:n Börje Ekholm i rapporten.

Idag 06:01
Läs mer om Rapportsäsongen
Fredrik Sandberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
Dagens bolagsnyheter

”Ruts mamma” överväger att sälja livsverket

Hemfrids grundare och majoritetsägare Monica Lindstedt brukar kalla sig själv mamma till rut, skatteavdraget för städning och andra hushållsnära tjänster. Nu överväger hon att sälja livsverket, rapporterar DI.

Processen pågår, men än är det för tidigt att säga om Lindstedt kommer att sälja av alla sina 52 procent i bolaget, säger hon till DI.

– Men en sak kan jag säga: Det handlar inte om någon börsintroduktion.

Lindstedt säger att den finansiella sektorn inte bryr sig om eller värderar att Hemfrid vill vara en god samhällsaktör med fokus på hållbarhet och schyssta villkor. Så kommer det in en ny ägare måste den dela dessa värderingar, säger hon till DI.

Idag 14:07
Boris Lennerhov. Pressbild. Gekås
undefined

Nytt rekord för Gekås men sänkt bonus för personalen

Gekås dagsförsäljning har i snitt ökat med 15 procent hittills i januari, meddelar butiksjätten i Ullared.

– Mycket har vi säkert den milda vintern att tacka för, säger vd:n Boris Lennerhov i ett pressmeddelande.

Under hela 2019 ökade försäljningen med 4 procent till drygt 5,6 miljarder kronor vilket var en ny rekordnivå. Personalen får nu en bonus på 13 miljoner kronor att dela på.

– När Gekås går bra ska det också märkas för alla som gör jobbet, säger Lennerhov.

Förra året fick dock personalen dela på 23 miljoner kronor, vilket gav 17 000 kronor i tillskott på januarilönen för de heltidsanställda.

Idag 08:21
Läs mer om Dagens bolagsnyheter
Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Volvo Cars / Bolagsnyheter

EU godkänner gemensamt Volvo-köp av ”World of Volvo”

Volvo AB och Volvo Cars får grönt ljus av EU-kommissionen att köpa varumärkets upplevelsecentrum World of Volvo.

Det framkommer i ett pressmeddelande från kommissionen.

"Kommissionen drog slutsatsen att det föreslagna förvärvet inte skulle ge upphov till några konkurrensproblem med tanke på att World of Volvo har försumbar verklig eller planerad verksamhet inom EES-området", heter det.

Idag 12:02
TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

”Volvo luras – avgasreningen stängs av i minusgrader”

Den tyska miljöorganisationen DUH hävdar att Volvos avgasrening helt stängs av vid minusgrader, skriver SvD Näringsliv.

– Det är inte tillåtet. Och det får speciellt stora konsekvenser i ett land som Sverige där temperaturerna ofta är låga, säger DUH:s projektledare Axel Friedrich som hållit i testarna av Volvos dieselsuv XC60.

Friedrich säger vidare att Volvo ”luras” och att reningen måste fungera i alla väder.

Volvo skriver i ett uttalande att bolaget aldrig har manipulerat några tester, men att utsläppsnivåer kan variera beroende på hastighet, last och väderförhållanden.

Igår 18:50
Illustrationsbild från en av Volvo Cars butiker.  KARIN OLANDER / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Volvo Cars svar: Vi har aldrig manipulerat testerna

Volvo Cars har aldrig manipulerat några tester, uppger presschefen Stefan Elfström i en kommentar för SvD Näringsliv.

Uttalandet kommer efter att tyska miljöorganisationen DUH anklagat Volvo Cars för att använda ”en tydligt olaglig manipulationsanordning vid mätning av avgaser”.

Elfström säger till SvD att alla bilarna är ”testade, certifierade och godkända enligt gällande regelverk” och att tekniken som används för avgasrening är standard i industrin.

Igår 12:57
Läs mer om Volvo Cars / Bolagsnyheter
Emma-Sofia Olsson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Castellum höjer utdelningen för 22:a året i rad

Fastighetsbolaget Castellum höjer förvaltningsresultatet på årsbasis men missar samtidigt analytikernas förväntningar i fjärde kvartalet.

Utdelningen per aktie föreslås till 6,50 kronor, att jämföra med förväntade 6,47. Det är en ökning med 7 procent.

– Jag är oerhört stolt över att avsluta både året och decenniet med att konstatera att vi höjer utdelningen för 22:a året i rad och ökar förvaltningsresultatet med 7 procent, säger vd Henrik Saxborn i samband med rapporten.

Idag 07:13
Illustrationsbild.  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Fastighetsbolagen i täten när gröna obligationer slår rekord

Det gavs ut gröna obligationer till ett värde av 133 miljarder kronor i Sverige under fjolåret, skriver TT.

Det är ett nytt svenskt rekord och en ökning med 85 procent jämfört med 2018.

De gröna obligationerna står för 15 procent av Sveriges totala obligationsmarknad, vilket är en relativt hög siffra ur global synvinkel.

– Det är ett tillskott av nya investerare hela tiden, säger Lars Mac Key, chef för hållbara obligationer på Danske Bank.

I fjol gav 31 svenska företag ut gröna obligationer till ett värde av 51,5 miljarder.

Fastighetsbolagen står för en stor del av den gröna obligationsmarknaden.

Idag 05:50
Läs mer om Fastighetssektorn