Näringsliv

Coronaviruset Varslen i näringslivet
Arkivbilder: Drottninggatan i Stockholm / Carl Bennet.  TT
Coronaviruset Varslen i näringslivet

Bennet till regeringen: Inför moratorium för lokalhyror

Regeringen måste gräva djupare i verktygslådan och ta i mer om det svenska näringslivet ska gå att rädda. Det säger industriprofilen Carl Bennet i en intervju med SvD Näringsliv.

Ett förslag han har är att företag ska slippa betala hyran för sina lokaler i tre månaders tid, för att krisande verksamheter ska slippa en del av bördan.

Förslaget har han även dryftat för finansminister Magdalena Andersson (S).

– Det skulle ge andrum och en möjlighet för bolag som går på knäna att hitta en lösning, säger han.

Idag 09:08
Arkivbild: Svensk Handels vd Karin Johansson.  Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Sätter fingret på att vi behöver akuta stödåtgärder”

Företagen inom sällanköpshandeln behöver fler riktade insatser för att undvika den stundande konkursvågen. Det menar arbetsgivarorganisationen Svensk Handels vd Karin Johansson.

Insatser för att minska trycket från hyres- och personalkostnader är någonting som sektorn är i skriande behov av, menar hon.

Enligt en ny studie som organisationen har gjort uppger tre av tio handlare att de bara klarar sig två månader till om läget inte förbättras.

– Det sätter fingret på att vi behöver akuta stödåtgärder, säger Karin Johansson till SR Ekot.

Idag 07:26
Illustrationsbild.  Martina Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Rapport: Var tredje butik kan tvingas stänga före sommaren

Likviditetskrisen blir allt svårare för Sveriges sällanköpshandlare. Om nuvarande situation fortsätter riskerar tre av tio butiker att tvingas stänga sin verksamhet inom de närmaste två månaderna. Den skriver branschorganisationen Svensk Handel i en ny rapport.

Enligt Svensk Handels undersökning uppger varannan butik i sällanköpsvaruhandeln att de har tappat minst 40 procent av sin försäljning. Var tionde butik har tappat 80 procent.

– Läget är allvarligt och risken är uppenbar att vi står inför en utslagning av handelsföretag som saknar motstycke i modern tid, säger Svensk Handels vd Karin Johansson i en kommentar.

Idag 07:11
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Penningstinna idrotten
AIK-spelare/IFK Göteborgs Robin Söder. Bildbyrån
Coronaviruset Penningstinna idrotten

Analyser: Tre klubbar blir extra drabbade av krisen

IFK Göteborg, Hammarby och AIK är ”fruktansvärt illa ute” om herrallsvenskan 2020 skulle spelas utan publik. Det skriver Sportbladets reporter Robert Laul i en analys.

I Hammarbys och AIK:s fall kommer en eventuellt publiklös säsong, som ser mer och mer troligt ut, att slå hårt mot ekonomin. IFK Göteborg har budgeterat för spelarförsäljningar, något som kommer att bli svårare under 2020, skriver Laul.

Skälet till att försäljningar blir svårare är att spekulationsekonomin i fotbollsvärlden har spruckit i och med coronakrisen, skriver ekonomen Kristof Vogel i ett blogginlägg på Fotboll Sthlm.

”Bubblan spricker nu med en smäll. Fotbollen står inför sin egensnickrade finanskris”, skriver han.

Idag 08:49
Illustrationsbild. Andreas Hillergren/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sveriges rikaste fotbollsklubb MFF permitterar personal

Allsvenska premiären är uppskjuten och nu väljer Sveriges rikaste fotbollsklubb MFF att korttidspermittera personal. Det meddelar klubben på sin hemsida.

Syftet är att skydda MFF:s ekonomi, som omsatte 372 miljoner förra året, mot negativ påverkan av coronakrisen.

Beslutet innebär att berörd personal går ner i arbetstid med upp till 60 procent från och med 1 april. Spelarna i herr- och damelitlagen påverkas inte.

– Händelserna i omvärlden har gjort att stora delar av vår verksamhet står helt stilla, säger Anders Pålsson, ordförande för Malmö FF:s styrelse.

31 mar
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Tesla / Bolagsnyheter
Arkivbild: En anställd arbetar på Teslas Model S i fabriken i Fremont.  Paul Sakuma / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Tesla / Bolagsnyheter

Källor: Hundratals får gå från Teslas fabriker i USA

Tesla river kontrakten med hundratals tillfälligt anställda vid fabrikerna i Kalifornien och Nevada, sedan det beslutats att fabrikerna ska hålla stängt ytterligare en tid på grund av virusutbrottet. Det rapporterar CNBC och hänvisar till källuppgifter och intern dokumentation.

Nedskärningarna kommer bara dagarna efter att elbilstillverkaren rapporterat fler levererade fordon än analytikerna hade räknat med i första kvartalet, vilket fick aktien att stiga på ett i övrigt sjunkande Wall Street på fredagskvällen.

Varken Tesla eller de berörda bemanningsföretagen har kommenterat uppgifterna.

Idag 08:41
BRENDAN SMIALOWSKI / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Teslas respiratorer är mot sömnapné – kan sprida corona

På något sätt satt elbilstillverkaren Tesla på över 1 000 respiratorer som de kunde skänka till sjukhus mitt i den globala bristen. Men det var inget mirakel. Vd:n Elon Musk hade köpt in andningshjälpmedel för sömnapné och satt Tesla-klistermärken på lådorna, rapporterar Financial Times.

Sjukhus världen över jagar nu desperat efter andningshjälpmedel till patienter som insjuknat i covid-19. Det kan ändå finnas skäl till att Musk lyckades komma över sitt parti med andningshjälpmedel.

Organisationen för USA:s anestesiläkare har redan avrått från att använda maskiner av Musks typ vid covid-19, skriver FT. Andningshjälpmedel av den typen kan sprida coronaviruset genom att blåsa ut virussmittad aerosol i rummet som patienten vistas i.

Igår 10:03
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Näringslivets åtgärder
Bandet hos Volkswagen, här dock i en amerikansk fabrik.  Erik Schelzig / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Näringslivets åtgärder

Volkswagen vill öppna fabriker om två veckor: ”Får lära oss leva med viruset”

Om två veckor planerar Volkswagen dra igång sin verksamhet igen, säger VW:s marknadschef Jürgen Stackmann till Dagens industri. Han anser att Europa behöver en kickstart och att man måste hitta ett sätt att leva med coronaviruset.

– Det är en stark signal till samhället [...] Om det visar sig inte gå får vi omvärdera situationen, men vi jobbar mot det nu, säger han till DI.

Volkswagen planerar för en återstart 19-20 april och ser över hur man kan tillämpa social distans.

Igår 17:29
Jens Meyer / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Bolag sliter för ordrar på utrustning –”jagar nattetid”

Svenska bolag sliter nu för att få tag på skyddsutrustning som den svenska vården kan använda mot det nya coronaviruset, rapporterar Sveriges Radio. Enligt Joakim Abeleen, Kinachef på Business Sweden i Peking, är läget så pressat att utrustning säljer slut på timmar.

– Vi jobbar i den kinesiska tidszonen så vi kan jaga för de svenska organisationerna och bolagen medan det är natt i Sverige, säger han till SR.

Abeleen säger att de svenska bolagen sedan, när Sverige vaknat, snabbt måste slutföra affärerna eftersom ordrarna annars förloras på ett dygn.

Igår 16:31
Illustrationsbilder. TT
undefined

Altor-bolag höjer priset på handsprit med 900 procent

En leverantör till den svenska staten när det gäller hygien- och städprodukter har gjort ”extrema prishöjningar” sedan coronakrisen slog till, skriver DN. Bland annat har priset på en flaska med 600 milliliter handsprit höjts med drygt 900 procent.

Företaget Procurator Sverige hävdar ”force majeure” mot ramavtalen på grund av den dramatiskt förändrade efterfrågan. Olof Molander vid SKL Kommentus inköpscentral säger till tidningen att leverantörerna inte är några ”lycksökare”.

– Leverantörerna jobbar dag och natt för att lösa dessa behov. Det tycker jag är viktigt att framhålla.

Igår 10:11
Läs mer om Coronaviruset