Näringsliv

Håkon Mosvold Larsen / TT NYHETSBYRÅN
Kampen om klädköparna

Analys: MQ lånar H&M:s plan – inte säkert den är lönsam

Förlusttyngda MQ:s förändring kommer inte en dag för tidigt, men att modekedjan nu ska försöka fylla butiksytan med andra produkter än kläder kan ses som ett dåligt tecken. Det skriver DN:s Ida Yttergren i en kommentar.

”Det är också oklart hur det nya konceptet ska bli lönsamt”, skriver hon.

Enligt Yttergren lånar MQ till stor del sin nya affärsstrategi från H&M, när konceptbutiker, uthyrning av kläder och skrädderitjänster ska prövas.

SvD Näringslivs Sara L Bränström skriver att MQ stöper om sina butiker i ett läge där kunderna har flytt till nätet, och hon är tveksam till om det är rätt angreppssätt för att lösa krisen.

”Någon garanti att kunderna nu skulle välja att bege sig till Marqet-butiken finns inte. Risken är i stället stor att tiden då nya butikskoncept kunde rädda ett krisande modebolag helt är förbi”, skriver hon.

Igår 21:10
Mats Qviberg. TT
undefined

Mats Qviberg hyllar MQ:s omvandling: ”Måste förnya”

Finansmannen Mats Qviberg gör tummen upp till MQ:s nya koncept, där han är storägare genom investmentbolaget Öresund. Det rapporterar DI.

– I den här världen, som det ser ut just nu, så måste man förnya. Att stärka varumärket genom Myrorna och kläduthyrning, det tror jag är jättebra, säger Qviberg till DI.

Även marknaden tycks gilla omvandlingen då aktien handlades upp cirka 7 procent på torsdagen. Hittills i år är aktien dock ner cirka 76 procent.

Igår 15:05
undefined

Krisande MQ byter namn till Marqet och blir konceptbutik

Under 2020 ska samtliga MQ:s 119 butiker göras om till konceptbutiker under namnet Marqet. Det skriver bolaget i ett pressmeddelande på torsdagen.

Utöver ett utökat sortiment ska kunder också kunna sitta och arbeta i butikerna. Dessutom upplåter man viss butiksyta åt externa aktörer.

– Kärnaffären är fortsatt mode för människor i arbetslivet, men fler produktkategorier ger oss ett mer dynamiskt sortiment och större möjligheter att skapa inspirerande kollektioner och samarbeten. På så sätt skapas nya värden åt våra kunder, säger vd Ingvar Larsson.

Marqet ska satsa mer på hållbarhet. Från nästa år lovar bolaget använda enbart hållbar bomull i de egna varumärken. Marqet ska även sälja second hand, erbjuda skräddartjänster, hyra ut kläder och ägna sig åt återvinning.

Igår 09:26
Läs mer om Kampen om klädköparna
Illustration.  DRAGO PRVULOVIC / TT / TT NYHETSBYRÅN
Dagens bolagsnyheter

Flera långivare stöder Prime Livings krisplan

(Direkt) Studentbostadsbolaget Prime Living har ingått avtal med långivarna om konvertering av cirka 9,8 miljoner kronor av det säkerställda aktieägarlånet om 39,3 miljoner kronor till preferensaktier av serie C. Drygt 31,4 miljoner kronor ska återbetalas senaste den 16 december.

Konverteringen förutsätter beslut av bolagsstämma och godkännande av obligationsinnehavarna.

Långivarna under aktieägarlånet, som innehar cirka 14 procent av rösterna i bolaget, har förbundit sig att rösta för rekapitaliseringsplanen.

En extra bolagsstämma hålls den 27 november.

"Att långivarna i det så kallade aktieägarlånet har accepterat rekapitaliseringsplanen är ett viktigt första steg för att kunna se den förverkligad. Aktieägarlångivarna accepterar att konvertera skuld till aktier i bolaget vilket är en viktig signal till bolagets obligationsinnehavare", kommenterar vd Lars Wikström i ett pressmeddelande.

Igår 17:05
Conni Jonsson, styrelseordförande i riskkapitalbolaget EQT. Tomas Oneborg / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

EQT stänger fond – tog in 660 miljoner euro

(Direkt) EQT stänger sin senaste riskkapitalfond (venture fund) för insättning efter att ha tagit in 660 miljoner euro.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Fonden är enligt EQT en av Europas största venture capital-fonder och kommer att bygga vidare på samma strategi som föregångaren "EQT Ventures I". Intresset uppges ha varit stort från nya investerare.

Fonden kommer att ha rådgivnings-team i Stockholm, London, San Francisco, Amsterdam och Berlin.

Uppgifter om fonden och att den kunde komma att stängas under de kommande veckorna rapporterades av Bloomberg tidigare på onsdagen.

13 nov
Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ratos ska städa portföljen och satsa på färre bolag

Investmentbolaget Ratos ska lämna private equity-eran bakom sig och fokusera på att äga en mindre grupp mellanstora företag snarare än många småbolag. Det sa vd:n Jonas Wiström på onsdagens kapitalmarknadsdag, skriver Direkt.

– Vi har varit i fas ett, som handlat om att förbättra ebita, nu är det dags för fas två som innebär att göra strukturella förändringar i portföljen, sa Wiström, och tillade att en del av dagens portföljbolag kommer att säljas.

Han ville dock inte kommentera vilka innehav som är aktuella för försäljning.

13 nov
Läs mer om Dagens bolagsnyheter
Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Pressade bostadsbyggarna

Oscar Properties förlänger teckningsperiod

Den krisande bostadsbyggaren Oscar Properties förlänger teckningsperioden i den förestående företrädesemissionen, enligt ett pressmeddelande.

Teckningsperioden ska nu löpa mellan 18 november och 6 december. Tidigare var det sagt att teckningsperioden skulle avslutas den 2 december.

Företrädesemissionen är villkorad av att utbyteserbjudandet gällande bolagets preferensaktier genomförs.

”Syftet med den förlängda teckningsperioden i företrädesemissionen är att därigenom skapa större möjlighet att beakta utfallet i utbyteserbjudandet”, skriver bolaget.

Igår 14:13
TT.
undefined

Veidekke delar verksamheten – fastighetsdel kan noteras

Styrelsen i Veidekke beslutade på onsdagen att dela bolaget i två separata enheter. Fastighetsutvecklingsverksamheten ska nu ske under nytt ägarskap. Den kan även komma att börsnoteras. Det framgår av ett pressmeddelande.

Veidekkes fastighetsutvecklingsverksamhet har ett bestånd på över 18 000 enheter i Norge och Sverige. Per 30 september uppgick bokfört värde av tillgångarna till 8,2 miljarder norska kronor.

Styrelsen har gett ledningen i uppdrag att planera för hur en uppdelning av bolaget kan genomföras på bästa sätt.

Alternativen som nämns är:
• en separat börsnotering av fastighetsutvecklingsverksamheten
• en utdelning av densamma till Veidekkes aktieägare
• avyttring av hela eller delar av fastighetsutvecklingsverksamheten.

Igår 06:37
Aleksander Andersen / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Veidekke missar högt ställda förväntningar

(Direkt) Det norska byggbolaget Veidekke redovisar ett resultat före skatt, enligt segmentsredovisningen, på 494 miljoner norska kronor för det tredje kvartalet 2019 (460). Väntat var 530 miljoner enligt Infront Data.

Omsättningen, också enligt segmentsredovisningen, uppgick till 9.393 miljoner norska kronor ökade med 7 procent (8.782). Här var 9.839 miljoner väntat. Alla tre verksamhetsområden bidrog till tillväxten från i fjol, men mest kom från entreprenörsverksamheten, skriver Veidekke i delårsrapporten.

Orderingången i affärsområdet Entreprenör blev 5,4 miljarder norska kronor i det tredje kvartalet. Orderboken i byggverksamheten låg på 33,4 miljarder vid kvartalsslutet, varav två tredjedelar väntas bli omsatt de närmaste tolv månaderna.

Inom affärsområdet Eiendom var resultatet stabilt till följd av utvecklingsvinster och hög aktivitet i den norska verksamheten. I den svenska verksamheten var däremot resultatet svagt, skriver Veidekke.

Inom Entreprenör var resultatet något svagare än motsvarande period i fjol. Verksamheten i Oslo och Köpenhamn hade stabila resultat medan omsättningen inom bostadsbyggande i Stockholm samt lägre lönsamhet i anläggningsverksamheten gav ett svagt resultat i den svenska verksamheten.

Igår 06:56
Läs mer om Pressade bostadsbyggarna