Näringsliv

Coronaviruset Varslen i näringslivet
Stefan Westerberg / tom restaurang.  Pressbild / TT
Coronaviruset Varslen i näringslivet

Rapport: Flest har varslats inom hotell och restaurang – ”slagit ner som en bomb”

Hotell- och restaurangbranschen sticker ut när det kommer till antalet varsel, korttidspermitteringar och konkurser. Det visar en analys som Stockholms Handelskammare har gjort över flera näringsgrenar under perioden 1 mars–26 juni.

– Krisen har slagit ner som en bomb i vissa servicesektorer, säger chefsekonom Stefan Westerberg i ett pressmeddelande.

Totalt har 11 procent av de anställda inom hotell- och restaurang varslats om uppsägning, 35 procent har korttidspermitterats och konkurserna har ökat med 144 procent jämfört med samma period förra året.

Igår 11:41
Tomma uteserveringar och glest med folk på stora torget i Visby.  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Chefsekonom vill se ökat stöd för besöksnäringen

Stefan Westerberg, chefsekonom på Stockholms Handelskammare, vill se ett förlängt omställningsstöd för företag inom hotell- och restaurang, handel, resor och transport. Det säger han till DI.

Från 1 juli gäller varken hyresstödet eller sänkta arbetsgivaravgifter och omställningsstödet gällde bara under mars och april. Enligt Westerberg är det nu, under högsäsongen, som krisåtgärderna behövs som mest – annars finns risk för fler varsel, arbetslösa och konkurser.

– Det riskerar att bli värre om inte stöden förlängs, säger han till DI.

Igår 11:05
TT
undefined

Ministern om Birka Cruises: ”Tungt och tråkigt”

Fredagens besked att Birka Cruises lägger ner sin kryssningsverksamhet efter att ha trafikerat Stockholm–Mariehamn i 49 år är tungt och tråkigt. Det säger Fredrik Karlström, näringsminister i Ålands landskapsregering, till Ålands Radio.

Omkring 500 personer berörs av nedläggningen.

– För dem är det ett riktigt stort nederlag. Och för Åland som helhet med framtidstron för rederi- och kryssningsbolagen är det ett stort nederlag, säger Karlström till radion.

Igår 04:26
Läs mer om Coronaviruset
Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ericsson / Bolagsnyheter

DI: Ericssonlarmet gällde avtal i Jemen, Syrien och Iran

Flera av Ericssons konsultaffärer, som granskades av USA:s finansinspektion SEC, ska ha gjorts i länder som under perioden var föremål för sanktioner från USA, FN och EU. Det skriver DI efter gårdagens avslöjande om att telekomjätten fått larm om att SEC höll dem under uppsikt redan ett par år innan de själva inledde en utredning om misstänkta mutor i Mellanöstern.

Enligt tidningen innehöll det mejl som en tidigare SEC-jurist skickade till bland annat Ericssons chef för regelefterlevnad i början av 2015 avtal med bolag i Syrien, Jemen och Iran.

Ericssons presstjänst uppger för DI att tidningens uppgifter om att telekomjätten väntade till slutet av 2016 med att starta en egen utredning, är felaktiga.

3 jul
Ericssons kontor i Kista. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

DI: Ericsson larmades om mutmisstankar redan 2015

Redan ett par år innan Ericsson i slutet av 2016 inledde en utredning av mutmisstankarna i Mellanöstern larmades anställda på telekomjätten om att de granskades av USA, visar dokument som DI tagit del av.

En advokat som tidigare jobbat på USA:s finansmyndighet SEC uppges i början av 2015 ha mejlat bland andra chefen för regelefterlevnad och varnat för att ett 20-tal affärer som Ericsson gjort med hjälp av försäljningskonsulter var under luppen.

Ericsson uppger i en skriftlig kommentar till DI att bolaget samarbetat med SEC ända sedan de ”fick det första brevet från SEC 2013”.

I december förra året gjorde Ericsson upp med SEC om att betala böter på 10,1 miljarder kronor.

2 jul
Läs mer om Ericsson / Bolagsnyheter