Olof Swahnberg / TT NYHETSBYRÅN
Dagens bolagsnyheter

Nent-chef lämnar vd-uppdrag efter fyra månader på posten

Jakob Mejlhede Andersen lämnar uppdraget som vd för Nent Studios UK – ett jobb han tillträdde så sent som i oktober, meddelar bolaget i ett pressmeddelande.

Han har också ett förflutet som chef för Nents streamingtjänst Viaplay.

– Vi har skapat något alldeles unikt med Viaplay och jag är stolt över vad vi tillsammans har åstadkommit. Nu har jag tagit beslutet att ta nästa steg i min karriär och jag ser fram emot vad som ligger framför mig, säger Mejlhede Andersen.

Nents vd och koncernchef Anders Jensen säger att den avgående chefen ”varit en viktig drivkraft i att etablera Viaplay som den ledande nordiska streamingtjänsten”.

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Coronaviruset Stockholmsbörsen i dag
Arnd Wiegmann / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Stockholmsbörsen i dag

Vinstvarnande ABB faller på negativ Stockholmsbörs

Stockholmsbörsen inledde handelsveckan på svagt plus men drygt 30 minuter in i handeln svängde de ledande indexen ner:
• OMXS30: −1,6 procent
• OMXSPI: −1,6 procent
Wall Street föll kraftigt i fredags och under morgonen har börserna i Asien handlats ner.

Stockholmsbörsen har liksom de globala börserna fallit tungt på grund av coronavirusets utbrott, även om börserna steg något i förra veckan.

”Frågan är ju inte om utan när eländet tar slut”, skriver SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist i ett marknadsbrev.

ABB har vinstvarnat under måndagsmorgonen och spår att intäkterna ska falla i samtliga affärsområden i det första kvartalet, jämfört med samma period i fjol. Aktien, som också handlas utan utdelning, faller närmare 5 procent.

Försvarsjätten Saab drar tillbaka sin utdelning på grund av den osäkerhet som coronavirusets utbrott medför, enligt ett pressmeddelande. Nyheten fick aktien att inleda uppåt men har vänt ner och handlas till minus 1,4 procent.

Boliden är ner drygt 2 procent efter att bolaget meddelat i helgen att de tvingas stänga Europas största zinkgruva på grund av skärpa restriktioner från Irlands sida.

Lundin Petroleum kommer att höja produktionsprognosen för Svedrupfältet för det första kvartalet. Aktien faller 4,8 procent.

1 tim
FREDRIK PERSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Blankarnas succé – ligger på plus i 16 av 20 favoritbolag

Stockholmsbörsens storblankare har tjänat pengar i nio av de tio mest blankade bolagen, visar Holdings statistik.

I Intrum har de fått en genomsnittlig avkastning på närmare 48 procent – i Fingerprint Cards har de tjänat drygt 60 procent.

Omni Ekonomi har gått igenom de 20 mest blankade bolagen på börsen och i endast fyra av dessa har blankarna fått en negativ avkastning – matjättarna Ica och Axfood samt Mycronic och skogsbolaget SCA.

Här nedanför framgår det vilken avkastning blankarna fått i sina 20 favoritcase när coronavirusets utbrott under en längre tid pressat Stockholmsbörsen. Holdings tar inte hänsyn till eventuellt erhållen utdelning när de beräknar avkastningen.

Igår 17:30
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Reaktioner på pandemin
Finansminister Magdalena Andersson. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Reaktioner på pandemin

Regeringen öppnar för statligt ägande i krisande storbolag

Finansminister Magdalena Andersson (S) öppnar för statligt ägande i krisande storbolag, säger hon i en intervju med DN.

– Det är absolut en fullt möjlig väg att gå, säger hon till tidningen.

Hon lägger till att det handlar om ett fåtal större bolag för vilka det kan bli aktuellt.

Andersson säger vidare att skattebetalare som är med och tar en risk ska kunna få tillbaka en del av pengarna när det vänder.

1 tim
Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Reaktioner på utspelet: ”Bolag tillhör samhället – inte staten”

Regeringen får både ris och ros för beskedet att staten kan gå in som ägare i krisande storbolag. Förre EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark (M) är kritisk och menar att finansministern Magdalena Andersson utnyttjar en unik kris för att gå i bräschen för statligt ägande.

”Svenska företag tillhör det svenska samhället, inte staten och svenska skattepengar är inte statens utan skapade i samhället”, skriver han på Twitter.

SEB:s chefsstrateg Johan Javeus är mer positiv.

”Bra! När man hjälper företagare är lån eller riskkapital att föredra. Mer tveksamt att ge bort skattebetalarnas pengar till enskilda näringsidkare”, skriver han på Twitter.

27 min
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Bolagens utdelningar
Pressbild.  Saab @Marcus Wandt
Coronaviruset Bolagens utdelningar

Saab slopar utdelningen – ny smäll för storägaren Investor

Saab drar tillbaka sin utdelning på grund av den osäkerhet som coronavirusets utbrott medför, enligt ett pressmeddelande.

”När situationen kan analyseras bättre kan styrelsen bedöma möjligheten till ett nytt utdelningsförslag för 2019”, skriver bolaget.

Försvarsjätten meddelar också att Saabs styrelsearvoden kommer att ligga kvar på förra årets nivåer.

I den senaste årsredovisningen föreslog Saabs styrelse att utdelningen skulle höjas till 4,70 kronor per aktie. Investor är största ägare i bolaget och äger 38,6 miljoner B-aktier och 2,4 miljoner A-aktier. Investmentbolaget skulle ha fått drygt 192 miljoner kronor enligt det tidigare utdelningsförslaget.

Sedan tidigare har Investor-innehaven Husqvarna och SEB antingen dragit tillbaka delar av utdelningen eller meddelat att de ska se över den. Detsamma har även investmentbolaget gjort.

1 tim
Läs mer om Coronaviruset
TT
Dagens aktierekar

Sänkta riktkurser för Assa, Securitas, Volvo och Tele2

Analyshuset Kepler Cheuvreux har gått igenom de svenska verkstadsbolagen och förändrat riktkurserna enligt följande:
• Assa Abloy höjs från behåll till köp, men riktkursen sänks till 206 från 227 kronor.
• Alfa Laval sänks från köp till behåll. Riktkursen sänks från 280 till 175 kronor.
• På grund av coronakrisen sänks Trelleborgs riktkurs från 205 till 164 kronor. Rekommendationen köp kvarstår.

3 min
Företagarnas vd Günther Mårder.  Pressbild
undefined

Mårder: Jag köper slagpåsen Raysearch varje månad

Günther Mårder vill investera i bolag som ökat omsättningen i ett antal år innan coronavirusets utbrott och där han tror att försäljningstillväxten kan fortsätta när samhället normaliseras. Det säger sparprofilen och Företagarnas vd i senaste avsnittet av Börssnack med Hansén och Olavi.

I det här läget vill han också hitta ”kvalitetsbolag att fånga upp” och han menar att det finns ett antal sådana vars aktier rasat mer än 50 procent.

– Ett av dem återfinns i min egna portfölj och har blivit en riktig slagpåse – Raysearch Laboratories, säger Mårder och fortsätter:

– Det är ett case där jag kommer att investera varje månad i mitt regelbundna sparande.

Igår 12:25
undefined

DI: Köp Veoneer – eventuellt uppköp är en krockkudde

Stockholmsbörsens verkstadsbolag påverkas i regel mer av coronavirusets utbrott än Veooner. Och efter att Autoliv-avknoppningen rasat på börsen är det nu köpeläge i aktien, skriver Dagens Industri i inslaget Veckans aktie.

Risken anses vara hög, men tidningen lockas av den låga värderingen och att det finns en möjlighet att Autoliv köper tillbaka bolaget.

”Uppköpsmöjligheten är därmed en krockkudde för Veoneer”, skriver DI.

Swedbanks analyshus Kepler Cheuvreux har rekommendationen behåll på Veoneer-aktien.

Igår 07:41
Läs mer om Dagens aktierekar
Coronaviruset ABB / Bolagsnyheter
WALTER BIERI / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset ABB / Bolagsnyheter

ABB vinstvarnar – chefernas löner sänks 10 procent

ABB vinstvarnar och räknar med att intäkterna i samtliga verksamheter ska falla i det första kvartalet jämfört med samma period förra året, enligt ett pressmeddelande. Även ebita-marginalen förväntas bli lägre i samtliga verksamheter.

Orderingången påverkas generellt mindre än intäkterna, men inom affärsområdet robot och automation väntas både försäljningen och orderingången falla med mer än 20 procent.

Även det andra kvartalet förväntas bli tufft, men på grund av den stora osäkerheten och det fallande oljepriset tänker inte bolaget ge någon guidning för helåret.

Bolaget meddelar också att den verkställande ledningen och styrelsens löner och arvoden ska sänkas med 10 procent under coronakrisen, skriver TT.

3 tim
Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Rosengren: Ska agera för våra anställda och aktieägare

Trots kortvariga störningar känner sig ABB tryggt med sin affärsmodell och sin balansräkning, skriver bolaget i pressmeddelandet där de vinstvarnar för det första kvartalet.

Vd:n Björn Rosengren säger i en kommentar att han vill tacka de anställda för den professionalism de visat upp under coronavirusets utbrott.

– Vi är väl förberedda på alla scenarion och kommer att ta till starka åtgärder för att minska påverkan för kunder, aktieägare och anställda, säger han.

3 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Utdelningsdebatten
Arnd Wiegmann / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Utdelningsdebatten

UBS trotsar ECB – står fast vid utdelning

UBS trotsar Europeiska centralbankens uppmaning om att banker bör slopa utdelningen och bygga kapital, rapporterar Reuters. Schweiziska UBS har tidigare kommunicerat att man ska dela ut 0,73 dollar per aktie och skriver på måndagen att man inte har ändrat sig, trots ECB:s uppmaning.

ECB vill att utdelningar och aktieåterköp ska ställas in fram till slutet på oktober för att spara 30 miljarder euro, runt 320 miljarder kronor, rapporterar Finwire.

Andra banker som går motvalls är spanska banco Santander, italienska Intesa Sanpaolo och italienska Unicredit.

23 min
ECB:s chef Christine Lagarde.  Ralph Orlowski / TT NYHETSBYRÅN
undefined

ECB: Banker ska slopa utdelning och bygga kapital

Europeiska centralbanken, ECB, uppmanar banker i euroområdet att avstå utdelningar och aktieåterköp fram till slutet på oktober, rapporterar Finwire.

ECB beräknar att bankerna kan spara 30 miljarder euro och använda det för att hjälpa ekonomier som drabbas av coronavirusets utbrott.

Många europeiska banker har redan antingen dragit in eller skjutit upp utdelningar, men spanska banco Santander och italienska Intesa Sanpaolo och Unicredit planerar att dela ut till sina ägare.

1 tim
Investmentbolaget Creades storägare Sven Hagströmer. Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sågar utdelningsstopp: Tycker Bolund börsfallet är för litet?

Finansmannen Sven Hagströmer är en av flera finansprofiler som kritiserar finansmarknadsminister Per Bolund (MP) för uttalandet om att alla börsbolag bör slopa utdelningar på grund av coronakrisen, skriver DI.

Han påpekar att inkomster för pensionärer som sparat i aktier blir lidande och att det påverkas kurserna negativt.

– Tycker ministern att börsfallet hittills är för litet? Dessutom är det väl konsumtion som vi behöver nu, säger Hagströmer till tidningen.

Cevian-grundaren Christer Gardell och Alectas vd Magnus Billing uttrycker också kritik i samma artikel.

3 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Krisen i fordonsindustrin
Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Krisen i fordonsindustrin

Vinstras för Volvos Cars storägare: ”2020 blir ett av de svåraste åren i historien”

Volvo Cars storägare Geely rapporterar sjunkande vinst med hela 35 procent för helåret 2019, skriver Reuters.

Enligt den kinesiska biljätten beror vinstraset på en långvarig nedgång på bilmarknaden i Kina under förra året.

"Motvinden förväntas fortsätta och 2020 kommer sannolikt att bli ett av de svåraste åren i bolagets historia," skriver Geely i sin årsrapport enligt borsen.dk.

Bolaget redovisade ett nettoresultat på 8,19 miljarder yuan (11,5 miljarder kronor) för helåret jämfört med föregående års 12,55 miljarder yuan (17,6 miljarder kronor).

2 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Oljeraset
Temilade Adelaja / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Oljeraset

Oljepriserna rasar på nytt – lägsta nivån sedan 2002: ”Efterfrågechocken för stor”

Oljepriserna faller kraftigt på måndagen – vid 09.20-tiden är brentoljan ner 9,8 procent medan WTI-oljan rasar 6,3 procent.

Reuters skriver att brentoljan under måndagen handlats kring de lägsta nivåerna sedan november 2002. Det är coronaviruset och priskriget som ligger bakom måndagens nedgångar, lägger nyhetsbyrån till.

Det finns inte mycket Opec kan göra för att påverka, säger National Australia Banks analyschef Lachlan Shaw.

– Efterfrågechocken från covid-19 är helt enkelt för stor, säger Shaw.

4 tim
ANGUS MORDANT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Oljemarknaden är på väg att dränkas av dagliga överskottet

Normalt används 100 miljoner fat olja varje dag. Analytiker och handlare beräknar nu att så mycket som en fjärdedel av det behovet gått upp i rök inom loppet av ett fåtal veckor på grund av coronaviruset, skriver Bloomberg.

Men med tanke på att produktionsflödet är intakt uppstår nu ett akut problem: det dagliga överskottet är på väg att dränka marknaden. För inom två månader kan det inte finnas tillräckligt med tankers för att lagra överskottet, skriver nyhetsbyrån.

Igår 18:22
AHMED YOSRI / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Oljeländernas fonder spås ha tappat 225 miljarder dollar

Coronavirusets snabba spridning har sänkt de globala finansmarknaderna och olika förmögenhetsfonder har har sett sina aktier falla med ungefär 1 000 miljarder dollar i värde, uppger JP Morgan-strategen Nikolaos Panigirtzoglou för Reuters.

Fonder i oljeproducerande länder i Mellanöstern och Afrika kan ha tappat runt 225 miljarder dollar när både viruset och de fallande oljepriserna slår mot statsfinanserna, spår strategen.

Igår 06:51
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Skräcken på marknaden
Kim Kyung Hoon / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Skräcken på marknaden

Chefsekonom: Hemskt kvartal – när tar börseländet slut?

Makrostatistiken för det kommande ekonomiska kvartalet kommer bli bedrövlig, skriver SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist i ett färskt nyhetsbrev.

Han frågar sig om börsen ska stå pall för quarta horribilis, som betyder hemskt kvartal på latin. Nu gäller det för börsen att väga det negativa mot det positiva – coronaviruset mot de globala krisstimulanserna, menar chefsekonomen och lägger till att veckans börsrörelser blir intressanta.

”Vissa tecken finns på att marknaden redan är inställd på dystra data och alltså ett ’quarta horribilis’. Och frågan är ju inte om utan när eländet tar slut”, skriver Bergqvist.

3 tim
M. Spencer Green / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Skräckindexets skapare: Peak lär få volatiliteten att minska

Trots kraftig återhämtning på Wall Street har ”skräckindexet” Vix envist legat kvar på en historiskt skyhög nivå. Indexets skapare Robert Whaley säger till CNBC att nuvarande nivå indikerar att breda S&P 500 kommer att svänga 4 till 5 procent per dag.

Det som krävs för att skräckindexet ska börja sjunka är att osäkerheten avtar, resonerar han vidare.

– Det kan handla om att urskilja en peak i antalet nya coronafall. Goda nyheter på den fronten och Vix kommer att falla väldigt snabbt, säger Whaley.

Skräckindexet baseras på optionshandel kopplad till S&P 500 och det är ett mått på hur hög volatilitet marknaden väntar sig över de kommande 30 dagarna.

Igår 18:01
undefined

Daytraders gör succé: ”Tjänar ofantligt mycket mer nu”

Flera svenska daytraders tjänar en hel del pengar när coronavirusets utbrott sänker börsen, skriver Aftonbladet.

En anonym aktiehandlare skriver i ett mejl till tidningen att de som har en del erfarenhet kan tjäna ”ofantligt mycket mer pengar än vad man gör normalt”.

Tidigare har daytradern Erik ”Ekka” Lundin sagt till DI att han just nu tjänar tre-fyra gånger så mycket pengar som vad han brukar göra.

Claes Hemberg, som tidigare varit sparekonom på Avanza, säger till Aftonbladet att vanliga sparare inte ska ägna sig åt dagshandel.

– Vad de gör tycker jag man högaktningsfullt ska strunta i, säger han.

Igår 08:48
Läs mer om Coronaviruset