Börsen internationellt

New York avslutade en stark vecka med nya rekord – Nvidia och Expedia rapportvinnare

New York-börserna handlades med små rörelser på fredagen efter att en röd torsdag med virusoro effektivt satt stopp för rekordrallyt på Wall Street. Vid stängning stod huvudindexen så här:
• S&P 500: +0,2%
• Nasdaq: +0,2%
• Dow Jones: −0,1%
Det innebär att breda S&P 500 och Nasdaqs kompositindex båda nätt och jämnt kapade åt sig nya rekordnivåer i fredagshandeln. Samtidigt summerade S&P 500 en stark vecka med en uppgång på 1,6 procent.

Inför öppning var investerarna på gott humör efter att flera bolags delår slagit förväntningarna, men svagare makrodata än väntat lade sordin på fredagsstämningen.

Bland rapportvinnarna fanns Nvidia, som steg 7 procent. Även Expedia slog förväntningarna och aktien lyfte 11 procent.

Även Ebays rapport gick hem hos investerarna och aktien handlades upp 2,6 procent.

AIG hörde till förlorarna som fortsatte ner 4,8 procent efter gårdagens rapporttapp.

Betalkortsbolagen Visa och American Express hörde till vinnarna på Dow och båda steg runt 1 procent. Volvo-konkurrenten Caterpillar, datortillverkaren IBM och apoteksjätten Walgreens hörde till storbolagsindexets förlorare.

Hittills har drygt 77 procent av S&P 500-bolagen släppt siffror för det fjärde kvartalet och 72 procent av dem har slagit förhandstipsen, visar data från Factset enligt CNBC. Investeringsstrategen Jon Adams säger till nyhetskanalen att ”det bådar gott för amerikanska aktier” om resultattillväxten håller i sig under 2020.

New York-börserna i går
• S&P 500: -0,2%
• Nasdaq: -0,1%
• Dow Jones: -0,4%

Börstjänster

Nyheter och analys

Kalender

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

TT, Getinge
Stockholmsbörsen i dag

Stockholmsbörsen på plus – Getinge och Scandic rusar

Stockholmsbörsen inleder torsdagen uppåt efter gårdagens marginella nedgångar. Vid 09.10-tiden står huvudindexen som följer:
• OMXSPI: +1,7%
• OMXS30: +1,6%


New York-börserna steg rejält i går kväll efter beskedet att Bernie Sanders hoppar av presidentracet. I Asien har handeln varit mer beskedlig med mestadels små rörelser uppåt. I eftermiddag släpps nya amerikanska arbetslöshetssiffror som väntas kunna göra avtryck på de globala börserna.

På hemmaplan utfärdade Scandic Hotels en vinstvarning under morgonen. Omsättningen rasade med 47 procent i mars. Samtidigt bedömer hotellkedjan att kostnadsnivån kan sänkas med mer än 70 procent från april. Aktien rusar 14 procent.

Getinge gick i sin tur ut med en omvänd vinstvarning. Medicinteknikbolagets orderingång har fått en rejäl skjuts av coronapandemin och det justerade rörelseresultat i första kvartalet bedöms bli nästan 80 procent högre än i fjol. Aktien lyfter 8 procent och toppar OMXS30 tillsammans med Autoliv och Electrolux.

Den förre H&M-bossen Stefan Persson har köpt aktier i Electrolux för cirka 142 miljoner kronor enligt färsk data från Holdings.

Nent Group förlorar rättigheterna till Champions League i Sverige och Norge efter 18 år. I stället kommer mediebolaget att sända Europa League. Aktien backar drygt 2 procent.

Texten uppdateras.

1 tim
undefined

Ework lyfter efter köprek i Affärsvärlden

Konsultmäklaren Ework lyfter 11 procent på Stockholmsbörsen efter en köprekommendation i Affärsvärlden.

Konsultbranschen har drabbats hårt av coronakrisen och Affärsvärlden räknar med att det blir ett rejält intäktstapp för Ework under 2020. Men tidningen tror ändå att bolagets digitala mäkleri kommer att fortsätta vinna marknadsandelar.

”Den som orkar se igenom en djup cyklisk nedgång ser något bra”, skriver Affärsvärlden.

24 min
Läs mer om Stockholmsbörsen i dag
Arnhult, Selin och Stordalen. TT, Johan Wessman
Skräcken på marknaden

Så agerade miljardärerna i börskaoset – fastighetsprofiler köpte bankaktier

Stockholmsbörsen rasade över 30 procent från toppen i februari till botten i mars. Omni Ekonomi har sammanställt hur börsens profilerade miljardärer har agerat under tumultet utifrån ägartjänsten Holdings färska mars-data.

Den förre H&M-bossen Stefan Persson har utökat sin portfölj genom att köpa Electrolux-aktier för uppskattningsvis 142 miljoner kronor. Vitvarujätten är nu hans nionde största innehav.

Industrivärdens ordförande Fredrik Lundberg har sålt hela sitt innehav i Getinge för omkring 100 miljoner kronor. Han har även minskat sitt innehav i Sandvik med 5 procent, vilket motsvarar cirka 47 miljoner kronor. Sedan tidigare var det känt att Lundberg ökat sina innehav i Industrivärden, Skanska och Handelsbanken under månaden.

Fastpartners vd Sven-Olof Johansson har i sin tur satsat på banker. Enligt Holdings har han tankat aktier för cirka 54 miljoner kronor i Nordea och för 12,5 miljoner i Swedbank.

Även Balders vd Erik Selin har köpt Swedbankaktier, för omkring 46 miljoner kronor. Han har samtidigt dumpat nästan hela sitt innehav i fastighetsbolaget SBB för cirka 18 miljoner och minskat sina innehav i bland annat Cloetta, Intrum, Swedish Match och Handelsbanken.

Klöverns vd Rutger Arnhult har sålt hela sina innehav i Atrium Ljungberg, Diös och Nordea. I stället har han köpt Swedbank-aktier för drygt 2 miljoner och satsat 34 miljoner i Cibus Nordic Real Estate.

Den norske hotellmagnaten Petter Stordalen har frigjort cirka 150 miljoner kronor genom att sälja alla sin aktier i Nent, Stillfront och Dometic.

3 tim
Illustrationsbild.  TT
undefined

Analyser: Börsen har rasat för lite – ber till högre makter att ett nytt panikläge stoppas

Positiva signaler om att spridningen av coronaviruset i Europa och USA har gjort att ”börserna tagit fart ordentligt”, skriver Pekka Kääntä för Placera.

Om börserna fortsätter stiga tar marknaden ”ut ett väldigt positivt scenario vad avser takten i återhämtningen”, skriver han vidare under en analys med rubriken ”Börsen har gått ner för lite”.

Den oberoende analytikern Peter Malmqvist menar att det nog kan vara dags att köpa aktier igen, skriver han i en krönika för Aktiespararna. Han skriver också att han ber till högre makter för att ”floden av katastrofal makrostatistik inte skall få aktieplacerarna att råka i panik ännu en gång”.

John Redwood skriver om sin allokering i en färsk krönika i Financial Times och skriver att det väntar mycket magrare tider för aktieägare.

Coronaviruset har skapat en stor volatilitet på marknaderna och hedgefondförvaltare har fått ta på sig dansskorna för att hantera svängningarna, skriver Mark Gilbert för Bloomberg.

Igår 11:43
Illustrationsbild.  Achmad Ibrahim / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Fler bolag kommer köpas ut från Stockholmsbörsen”

Flera bolag kommer att köpas ut från börsen i år, spår Maria-Pia Hope i en intervju med Realtid. Hon är vd på Vinge, Sveriges största advokatbyrå, och säger att det är de låga bolagsvärderingarna i coronakrisens spår som bäddar för uppköp.

Hope säger att hon märker av ”ett ökat intresse kring svenska bolag generellt” och att hon inte blir förvånad ”om trenden med utländska investeringar in i Sverige kommer att fortsätta”.

Igår 04:54
Läs mer om Skräcken på marknaden
Coronaviruset Hotell- och restaurangkrisen
Linus Sundahl-Djerf/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Hotell- och restaurangkrisen

Jätteförlust för Scandic – 90 procent av rummen tomma

Scandics omsättning i första kvartalet sjönk med 18 procent jämfört med samma period förra året, enligt ett pressmeddelande.

Den krisande hotellkedjan redovisar ett justerat resultat på minus 180 miljoner kronor i kvartalet. De har därtill fått ta kostnader på 190 miljoner, främst beroende på uppsägningar i Sverige.

Under den sista veckan i mars uppgick den genomsnittliga beläggningsnivån för Scandics hotell till omkring 10 procent. I mars sjönk omsättningen med 47 procent.

Bolaget har minskat bemanningen med drygt 80 procent genom permitteringar och att tillfälliga anställningar avbrutits.

2 tim
JONAS EKSTRÖMER / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Scandics vd: Krävande att säga upp så många

”Det har varit en krävande process att behöva permittera och säga upp så många av våra medarbetare”. Så säger Scandics vd Jens Mathiesen i ett pressmeddelande där hotellkedjan också meddelar att de gjorde en rejäl förlust i kvartalet.

Scandic har minskat bemanningen med 80 procent, via uppsägningar och permitteringar.

– Jag är samtidigt nöjd med hur snabbt Scandic åstadkommit dessa nödvändiga åtgärder för att kunna ta oss igenom en temporär period av extremt låg efterfrågan, säger vd:n.

2 tim
Läs mer om Coronaviruset
Börsåret 2020

SEB: Björnrallyt har ätit upp halva raset – H&M blir vinnare

Wall Street stängde klart på plus i går och under morgonen har Asienbörserna mestadels handlats upp, konstaterar SEB:s analyschef Carl Hammer i ett morgonbrev.

”Sedan botten den 23 mars har detta ’björnrally’ snart återhämtat halva tappet på totalt 35 procent”, skriver Hammer och hänvisar till S&P 500-indexet i USA.

Hammers kollega på SEB, aktiestrategen Stefan Cederberg, tror att icke konjunkturkänsliga bolag kommer bli vinnare på börsen när coronakrisen klingat av. Han lyfter fram bland annat H&M och Carlsberg.

SKF är däremot ett bolag som kan det tyngre framåt, skriver Cederberg i en färsk placeringsguide.

18 min
PAUL ELLIS / AFP
undefined

IG introducerar investeringssparkonto för svenska kunder

Nätmäklaren IG lanserar investeringssparkonto, ISK, för svenska kunder.

Bolaget uppger sig vara först med att kunna erbjuda svenska kunder att handla turbowarranter dygnet runt, måndag till fredag, via investeringssparkonto, ISK. Det framgår av ett pressmeddelande.

Fördelen med ISK är att kunden inte själv behöver redovisa kapitalvinst och kapitalförlust i sin deklaration. Istället betalas en årlig schablonskatt baserad på det sammanlagda värdet av ens tillgångar, oavsett om man gjort vinst eller förlust. IG räknar ut schablonintäkten från kundens ISK och skickar in denna till Skatteverket.

Investeringssparkonto för handel av turbowarranter blev tillgängligt för svenska kunder tidigare i veckan och gäller endast turbowarranter noterade på marknadsplatsen Spectrum.

De kan handlas dygnet runt, måndag till fredag.

Igår 11:58
Läs mer om Börsåret 2020
Illustrationsbild: Uniqlo-butik i indiska New Delhi.  SAJJAD HUSSAIN / AFP
Kampen om klädköparna

Fast Retailing vinstvarnar – sänker prognos med 40 procent

Japanska klädbjässen Fast Retailing – som bland annat äger H&M-konkurrenten Uniqlo – vinstvarnar för helåret, på grund av butiksstängningar i spåren av coronapandemin. Det skriver Bloomberg.

Prognoserna för helårets intäkter sänks med 41 procent och vinsten uppskattas nu till 145 miljarder yen, motsvarande nästan 13,4 miljarder kronor, mot 245 miljarder yen i prognosen från januari.

Det är den andra vinstvarningen på bara några månader från klädjätten. I januari flaggade bolaget för en försäljningssmäll till följd av politisk turbulens i Sydkorea och Hongkong.

40 min
Hasse Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Historiskt ras för klädhandeln – skoförsäljningen halverad

Mars blev som väntat en katastrofmånad för modehandeln. Skoförsäljningen rasade med 47 procent och klädförsäljningen tappade 39 procent jämfört med samma period i fjol. Det visar Stilindex från Svensk Handel, skriver TT.

– Vi har aldrig varit med om något liknande. De här siffrorna speglar hur det ser ut inom stora delar av sällanköpshandeln, säger Johan Davidson, chefsekonom på Svensk Handel.

Enligt Davidsson var nedgången under finanskrisen inte i närheten av lika stor.

En undersökningen som Svensk Handel har genomfört visar att 30 procent av företagarna i sällanköpshandeln bara tror sig kunna driva verksamheten vidare i högst två månader, om läget inte förändras.

4 tim
Arkivbild.  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Upprop från modebranschen: Vi gör allt – det räcker inte

Affärsnätverket Trade Partners Sweden vädjar om hjälp till modebranschen under coronakrisen. I ett upprop för flera aktörer på marknaden säger man att man vill se mer hjälp från politiskt håll.

I uppropet listas bland annat slopad arbetsgivaravgift och hyresreduceringar som lämpliga åtgärder.

– Det som är väldigt tydligt är att vi vidtar alla åtgärder som krävs, men det räcker inte, säger vd Helena Waker till TT.

Igår 11:46
Läs mer om Kampen om klädköparna
Coronaviruset Varslen i näringslivet
Gekås vd Boris Lennerhov till vänster om statsminister Stefan Löfven.  Jonas Lindstedt/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Varslen i näringslivet

Gekås säger upp personal – intäkterna rasar rejält

Varuhuset Gekås i Ullared drabbas stenhårt av coronavirusets utbrott. I mars sjönk försäljningen med 100 miljoner kronor och i april väntas tappet bli det dubbla, skriver DN i ett reportage.

– Nu har vi tappat 60 procent av försäljningen och dessvärre tror jag inte att botten är nådd, säger vd:n Boris Lennerhov.

Nu har 400 säsongsanställda sagts upp och ytterligare 1 200 personer har visstidspermitterats.

1 tim
Caroline Söder, vd på Trygghetsfonden TSL. Eva Lindblad
undefined

TSL: Kraftig ökning av uppsagda - men det finns hopp

Trygghetsfonden TSL, som hanterar arbetare kopplade till LO-yrken, har under första veckan i april tagit emot närmare 2 000 anmälningar om stöd, skriver TT.

TSL:s vd Caroline Söder bedömer att siffran för hela april kan landa på närmare 12 000 uppsagda. Så många anmälningar togs emot under hela fjolåret.

Trots de tuffa läget är hon noga med att påpeka att det finns lediga jobb där ute.

– Det är inte hopplöst, det finns en stor efterfrågan på arbetskraft inom bland annat välfärdssektorn, säger Caroline Söder till nyhetsbyrån.

Igår 16:30
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Resebranschens kris
Illustrationsbild.  Joshua Roberts / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Resebranschens kris

Senatorns känga till flygbolag: Giriga – måste betala tillbaka

Frågan om resebolagens återbetalningsskyldighet för resor som ställts in på grund av coronaviruset är en het potatis i USA. Flera flygbolag har nekat krav från resenärer eller varit långsamma i att genomföra återbetalningen. Det har nu fått en rad politiker att ilskna till, rapporterar ABC News.

Den demokratiske senatorn Edward Markey säger till kanalen att flygbolagen har fått ett statligt räddningspaket på nära 60 miljarder dollar och att flygbolagen nu har blivit ”giriga”.

Att erbjuda resenärer vouchers eller tillgodokvitton duger inte, menar han.

– Resenärerna behöver pengarna i sina fickor nu med detsamma för att betala för mat, hyra och amortera bolån, säger Markey till ABC.

5 min
Arkivbild: Lufthansa-plan parkerade vid Frankfurts flygplats.  Michael Probst / TT NYHETSBYRÅN
undefined

EU: Flygbolag måste betala kunderna för inställda flyg

Flygbolagen måste betala tillbaka pengar för biljetter till flyg som ställts in på grund av coronapandemin. Det slår EU:s transportkommissionär Adina Valean fast, skriver Reuters.

Beskedet går emot flygbolagens vädjan om att EU ska lätta på kraven och tillåta att bolag över hela unionen slipper återbetalningskraven.

Valean säger att man är väl medveten om branschens likviditetsproblem, men menar att EU-ländernas regeringar har andra sätt att hjälpa bolagen på. Det kan bland annat handla om vouchers och tillgodokvitton, som backas upp av en statlig fond, menar hon.

21 min
Lufthansas vd Carsten Spohr. Arkivbild. Frank Augstein / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Lufthansas vd: Vi förlorar elva miljoner i timmen

Tyska flygbolaget Lufthansa förlorar en miljon euro i timmen, motsvarande 11 miljoner kronor. Det säger vd:n Carsten Spohr i en video till personalen enligt TT. Det motsvarar drygt en kvarts miljard kronor om dagen.

Nu ska Lufthansa söka statligt stöd i Tyskland, Schweiz, Belgien och Österrike, enligt Carsten Spohr.

– Jag är optimistisk om att samtalen i Bern, Berlin, Bryssels och Wien kommer att ge bra och positiva resultat, säger han i videon.

Igår 18:43
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Bopriserna
Coronaviruset Bopriserna

Svenskarna tror på ekonomisk kris men fruktar ej tvångsflytt

Sex av tio svenskar är oroliga att coronaviruset ska skapa en långdragen ekonomisk kris i Sverige – men de är inte speciellt oroliga för sin bostadssituation, visar en undersökning som Novus gjort på uppdrag av Fastighetsbyrån.

Endast 4 procent av de tillfrågade är rädda att de ska behöva flytta och få har ändrat sina flyttplaner.

– Det är glädjande att de flesta känner sig trygga med sin bostadssituation även i dessa oroliga tider, säger Fastighetsförmedlingens vd Johan Engström.

Enligt undersökningen är 31 procent av de tillfrågade oroliga att antingen deras eller familjens privatekonomi ska bli kraftigt försämrad.

3 tim
Illustrationsbild.  Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Minskad försäljning av bostäder ”sticker verkligen ut”

Våren brukar vara en positiv tid för bostadsförsäljarna med köpsugna spekulanter och stigande priser. Men i år råder andra tongångar, visar morgonens färska siffror från Svensk Mäklarstatistik.

– Nu ser vi endast en svag uppgång om vi tittar tre månader tillbaka. Det kan tyda på effekterna av coronaviruset, säger analyschefen Per-Arne Sandgren till TT.

Enligt Sandgren sticker minskningen av antalet bostadsrättsförsäljningar de senaste veckorna ”verkligen ut”. De sista två veckorna i mars såldes nämligen 15 procent färre bostadsrätter än motsvarande veckor 2019.

Igår 08:11
Läs mer om Coronaviruset