Frida Bratt.  Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Fondernas placeringar

Ny lag ska stoppa passiva fonderna: ”Nu omfattas alla”

En ny lag ska stoppa fonder som påstår sig vara aktivt förvaltade men i själva verket är passiva. Lagen gäller från årsskiftet. Sedan tidigare har medlemmar i Fondbolagens förening haft en liknande överenskommelse.

– Nu omfattas verkligen alla, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, till DI.

Hon lyfter även fram att lagen blir en möjlighet för Finansinspektionen att utöva tillsyn.

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Stockholmsbörsen i dag

Stockholmsbörsen vänder nedåt efter morgonens rekyl

En dryg timme in i tisdagens handel vände Stockholmsbörsen nedåt igen, efter att ha öppnat med stigande index. Vid 10-tiden var OMXS30-index nere vid gårdagens lägsta nivå:
• OMXS30: –0,4%
• OMXSPI: –0,4%
Nischbanken Collector faller 2,5 procent efter att villkoren för den tidigare aviserade nyemissionen meddelades under morgonen. Det är en viss återhämtning sedan öppningen, då aktien rasade nästan 6 procent.

Knappt hälften av bolagen på OMXS30-listan håller sig ovanför nollstrecket, där Atlas Copco är i topp på plus 0,5 procent och Swedbank i botten på minus 1,2 procent.

Flera svenska verkstadsjättar har återigen öppnat sina fabriker i Kina efter virusutbrottet, bland annat Sandvik, Atlas Copco och Epiroc.

Sandviks aktie backar 0,2 procent, medan Epiroc är upp omkring 0,4 procent.

Flera ledande Asienbörser – framför allt Tokyo – rasade rejält i den inledande handeln under morgonen, tyngda av både virusoro och skarpa fall på Wall Street. Lagom till stängning hade den negativa trenden dock dämpats något och indexen fick en blandad avslutning.

1 tim
Arkivbild: SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist.  Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Chefsekonomens prognos för börsen: Ett V, ett U eller ett L

En kraftig nedgång som följs av en snabb uppgång, en mer utdragen avmattning eller ett markant fall med segdragen återhämtning.

Det är i stora drag de tre scenarion som finns för börsens utveckling framåt, i spåren av coronavirusets utbrott, säger SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist till TT. Han beskriver scenarierna som ”ett V, ett U och ett L” – beroende på hur indexgraferna ser ut.

Själv tror han mest på ett U, säger han.

– Det är en nedgång som inte innebär så stor dramatik, men med en osäkerhet på grund av återkommande virusutbrott och ett produktionsbortfall.

2 tim
Arkivbild. FREDRIK PERSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Expert: Lyssna inte på dem som sitter still i båten

Måndagens börsras delar expertisen, skriver Realtid som talat med sex analytiker.

Aktespararnas Christoffer Ahnemark säger att reaktionen var väntad och att det är läge att ”sitta lugnt i båten” och även investerarprofilen Claes Hemberg avvaktar. Carlsquares strateg Anders Elgemyr håller inte med.

– Nu bör man justera sina portföljer och inte lyssna på dem som säger sitt still i båten, säger han till sajten.

Hans tips är att sälja aktier man är kort i eller gjort vinst i och köpa aktier man tror långsiktigt på.

Hedgefonden Strukturinvests Sean Hamilton George tror att börsen kan sätta sig runt 10 procent. Nordnets Frida Bratt är optimistisk till börsen på sikt, skriver Realtid.

Igår 20:17
Läs mer om Stockholmsbörsen i dag
Göteborgs hamn. Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nya coronaviruset

Containerbrist slår mot svenska företag: ”Huggsexa”

Försenade transporter och brist på containrar är de viruseffekter som slår hårdast mot västsvenska företag. Det säger Johan Trouvé, vd för Västsvenska Handelskammaren, till Göteborgs-Posten.

Bilden bekräftas av flera shippingbolag som uppger att Kinas stoppade export har lett till att en stor del av de värdefulla containrarna blivit kvar i landet.

Greencarrier Liners verksamhetschef Fredrik Hermansson säger att det råder brist på containrar redan nu och att det finns stort uppdämt behov för exporten från Göteborg.

– Det kommer att bli en huggsexa om containrarna, säger han.

3 tim
Japans premiärminister Shinzo Abe. Wang Zhao / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Shinzo Abe vädjar till japanska företag: Håll anställda hemma

Japans premiärminister Shinzo Abe uppmanar landets företag att be sina anställda jobba hemifrån, hålla möten på distans och anpassa arbetstiderna för att förhindra spridning av Wuhanviruset, skriver flera medier. Den ovanliga åtgärden ska ses i ljuset av att antalet bekräftade fall i landet stigit till 146, enligt Financial Times.

På Tokyobörsen märks reaktioner i form av stigande kurser för bolag som underlättar distansarbete, skriver Bloomberg. V-Cube Inc, som gör mjukvara för videokonferenser, toppade Topix-index och gick mot strömmen under en röd handelsdag.

34 min
Gita Gopinath. TT
undefined

IMF: Närmaste veckorna avgörande – ser stora nedsidor

Coronaviruset utgör en ”enorm osäkerhet” för den globala ekonomin, men det är möjligt att effekterna bara blir tillfälliga. Det säger IMF:s chefsekonom Gita Gopinath till Yahoo Finance.

– Det finns ett ’v-format’ scenario där hela smällen tas under första kvartalet och Kina är tillbaka till det normala i april, säger hon.

Ett sådant scenario förutsätter dock att världen är framgångsrik i att begränsa virusets spridning, och där blir de närmaste två veckorna kritiska, enligt Gopinath.

– Frågan är om det det här kommer att förflytta sig utanför Kina och bli en pandemi. Då ser vi verkliga nedsidor och ödesdigra scenarion, säger hon.

5 tim
Läs mer om Nya coronaviruset
Arkivbild: Suze Orman.  TT
Dagens börs internationellt

Privatekonomen: Småsparare borde jubla åt nedgångarna

De senaste dagarnas branta börsnedgångar världen över borde tas emot som goda nyheter för småspararna. Det säger Suze Orman, privatekonomisk expert, i CNBC:s program ”Closing Bell”.

Hon menar att privatspararna bör fokusera på det faktum att börsfallet gör aktierna billiga – vilket är positivt för för den som sparar på lite längre sikt.

– Så med den här nedgången, och om de fortsätter nedåt, borde de bara hålla kursen och vara glada, eftersom marknaden fortsatt är otroligt högt värderad, säger hon.

4 tim
Arkivbild: Frankfurtbörsen.  STAFF / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Europabörserna kämpar i motvind trots plusöppning

Ledande Europabörser återhämtade sig något i tisdagens öppning, men vände sedan nedåt. Därmed fortsatte utvecklingen från gårdagen, då världens största handelsplattformar drabbades av en kollektiv störtdykning.

Vid lunchtid låg indexen som följer:
• FTSE: −0,2%
• CAC40: −0,2%
• DAX: −0,2%
• S&P Europe: −0,5%

– Det råder inga tvivel om att finansmarknaderna har börjat inse att just den här krisen troligtvis kommer att pågå något längre än många trodde för några veckor sedan, säger analyschefen Michael Hewson till Reuters.

Mark Haefele, investmentchef vid UBS förmögenhetsförvaltning, säger till Market Watch att de kommande två veckorna blir avgörande för bedömningen av virusets omfattning.

20 min
Issei Kato / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Börsras i Tokyo – men dämpat fall för Kina

Virusfrossan som sänkte Wall Street på måndagskvällen spred sig till ledande Asienbörser under tisdagens handel. Vid stängning hade börsfallen dämpats något och indexen låg då som följer:
• Nikkei: −3,3%
• Shanghai: −0,6%
• Shenzhen: +0,4%
• Hang Seng: +0,2%
• Kospi: +1,2%


I Japan var börsfallet brett och brant, när börsen åter öppnade efter gårdagens nationella helgdag. Indextunga H&M-konkurrenten, Uniqlos ägarbolag Fast Retailing, rasade över 3,5 procent. Nedgångarna kom efter att grannlandet Sydkorea sett en skarp ökning av antalet virussmittade, noterar CNBC. Sydkoreas Kospi-index stängde dock handelsdagen på plus.

Fujifilm gick mot strömmen på Tokyobörsen och steg över 4 procent, sedan mediauppgifter gjort gällande att den japanska regeringen överväger att använda ett läkemedel som utvecklats av en Fujifilm-enhet för att behandla coronavirusdrabbade.

Japans geografiska närhet och ekonomiska kopplingar till Kina förstärker oron över hur viruset kommer att påverka världens tredje största ekonomi, säger kapitalförvaltaren Chibagins chefsförvaltare Yoshishiro Okumura till AFP.

Även Fastlandskinas börser visade upp relativt skarpa nedgångar i tisdagens inledande handel, men dipparna dämpades och lagom till stängning hade Shenzhen vänt upp över nollstrecket.

3 tim
Läs mer om Dagens börs internationellt
Aktiehandlare på Wall Street, Johanna Kull och Frida Bratt. TT/ Magnus Sandberg / AFTONBLADET / / 
Reaktioner på coronautbrottet

Sparekonomer efter raset: Nu kommer vinstvarningarna

Sparekonomer är inte förvånade över att börserna störtdök på måndagen – effekterna av coronaviruset har underskattats och nu kom bakslaget, säger Nordnets Frida Bratt till Privata Affärer.

Att tappet blev så stort är en effekt av att börsen varit så motståndskraftig hittills, menar Avanzas Johanna Kull.

– Inte ens vinstvarningen från Apple gav någon större effekt, säger hon till tidningen.

Utbrottet lär märkas i de svenska exportbolagens delår, säger Bratt till Affärsvärden:

– Nu vet vi att störningarna kommer att synas i både Q1 och kanske också i Q2:orna och därför bör vi få se vinstvarningar.

Igår 22:17
Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Volvo Cars-fabriker hålls stängda: Kommer tappa volym

I veckan återupptar Volvo Cars produktionen i motorfabriken i Kina. Men tre bilfabriker i landet är fortfarande stängda efter virusutbrottet.

– Vi kommer att tappa volym i Kina, både på produktion och i försäljningen under första kvartalet, säger Stefan Elfström, presstalesperson på Volvo Cars till TT.

För att biltillverkaren ska öppna de tre bilfabrikerna också krävs att myndigheterna häver lokala restriktioner.

4 tim
Kiran Sakaria. Handelsbanken, TT
undefined

Strateg: Viruset kan leda till företagsflykt från Kina

Störningarna från handelskriget och coronaviruset kan leda till strukturella förändringar och få bolag att se över exponeringen mot Kina. Det säger Handelsbankens strateg Kiran Sakaria till EFN.

– Kanske väljer de att sätta sina fabriker närmare hemmamarknaden, säger han.

Enligt Sakaria återstår det att se om de ekonomiska effekterna från virusutbrottet blir kortvariga eller långvariga.

– Flera bolag rapporterar om brist på insatsvaror i produktionen. Får de inte tillgång till dessa kan det bli stora produktionsstörningar globalt sett.

2 tim
Läs mer om Reaktioner på coronautbrottet
Arkivbid.  Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Mastercard vinstvarnar – viruset slår mot resultatet

Mastercard flaggar för att resultatet under första kvartalet kommer att bli 2–3 procent lägre än den tidigare prognosen, om coronaviruset fortsätter att sprida sig under perioden. Det rapporterar Reuters.

Kortjätten räknar nu med en omsättningsökning på 9–10 procent för kvartalet och en lågt tvåsiffrig tillväxt för helåret. Nedjusteringen görs främst mot bakgrund av att virusets spridning avskräcker människor från att resa.

Även United Airlines vinstvarnar med hänvisning till virusutbrottet, skriver Bloomberg. Flygbolaget slopar sin vinstprognos för helåret 2020 helt och hållet, med motiveringen att utbrottet är alltför oförutsägbart.

4 tim
Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Avyttrar förstoppningsmedel för en halv miljard

Astra Zeneca säljer läkemedlet Movantik till Redhill Biopharma för 52,5 miljoner dollar, motsvarande 511 miljoner kronor, enligt ett pressmeddelande.

En tilläggsköpeskillning om 15 miljoner dollar tillkommer nästa år och Europa, Kanada och Israel är undantagna från försäljningen av rättigheterna.

Movantik eller naloxegol är ett läkemedel mot förstoppning orsakad av opioider.

Astra Zenecas omsättningen för Movantik uppgick till 96 miljoner dollar i USA under 2019.

3 tim
Läs mer om Dagens bolagsnyheter