Apple / Bolagsnyheter

Ny Macbook Pro-modell tycks vara på gång

Apple tycks ha en ny version av datormodellen Macbook Pro på gång. Det rapporterar Macrumors, som hänvisar till dokument som lämnats in till den Eurasiska ekonomiska unionen. Det är en enhet med modellnumret A2289 som kör Mac OS Catalina som omnämns i dokumenten, och de flesta bedömare är eniga om att det sannolikt handlar om en ny Macbook Pro. Förmodligen kommer man att släppa en ersättare till dagens 13-tumsvariant av datorn, som med stor sannolikhet dessutom lär dela flera egenskaper med den 16-tumsversion av Macbook Pro som släpptes i slutet av förra året och som ersatte 15-tumsmodellen.

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Stockholmsbörsen i dag

Börsen vänder till minus – klart rapportfall för Essity

Inledande uppgångar har vänt till tydliga minus på Stockholmsbörsen. Vid 12.20 går de svenska indexen mot strömmen i Europa där storbörserna överlag håller sig kring nollan.
• OMXSPI: –0,5 procent
• OMXS30: –0,6 procent
Rapportsäsongen har försiktigt trummat igång och hygienjätten Essity släppte under morgonen siffror som var något bättre än förväntat. Den föreslagna utdelningshöjningen för helåret var helt i linje med förhandstipsen. Bolaget varnar samtidigt för prispress inom området ”consumer tissue” under 2020 och börsen är inte nöjd – aktien noteras 4,5 procent lägre.

Stillfront rusar 17 procent efter jätteköpet av ett amerikanskt bolag.

Pressade Moberg Pharma tror sig ha hittat en lösning på den dåliga verkan för MOB-015, där en misslyckad studie fick aktien att falla handlöst i december. Aktien rekylerar upp 30 procent men har fortfarande långt kvar till nivån innan raset.

Nilörngruppen vinstvarnar då fjärde kvartalet enligt bolaget var än mer utmanande än förväntat. Aktien faller 17 procent.

3 tim
undefined

Moberg Pharma rusar på experternas utlåtande

Moberg Pharmas aktie rasade på börsen efter fas 3-studien av Mob-015 presenteras i början av december.

Marknaden tog fasta på att den höga mykologiska läkningen inte resulterade i en hög fullständig läkning, men nu har bolaget låtit experter titta på resultaten ”för att förstå orsakerna till det motsägelsefulla utfallet”.

Analysen som skett av tillgängliga kliniska data bekräftar studiens validitet samt ökar förståelsen för resultaten, skriver Moberg Pharma i et pressmeddelande.

– Vi är mycket tacksamma för experternas grundliga analys som inte bara gav förståelse för orsakerna till fas 3-resultaten, utan även stärker vår övertygelse om att Mob-015 har potential att bli den framtida marknadsledaren inom nagelsvamp, säger vd Anna Ljung i en kommentar.

Aktien rusar nära 40 procent i börsöppningen på onsdagen.

4 tim
Läs mer om Stockholmsbörsen i dag
FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
Dagens bolagsnyheter

Moberg Pharma siktar fortsatt på godkännande i USA

Moberg Pharma siktar fortsatt på att läkemedelskandidaten Mob-015 ska få ett godkännande av den amerikanska läkemedelsmyndigheten vid behandling av nagelsvamp.

Godkännandet kommer att vara beroende av resultaten från den europeiska studien som väntas under det andra kvartalet. Den europeiska datan styr tidsplanen, enligt Moberg Pharmas vd Anna Ljung.

– Förutsatt att den också är positiv är tidsplanen oförändrad, säger hon till Direkt.

Hon säger även att bolaget sannolikt förr eller senare kommer att vilja göra en ny studie med förkortad behandlingstid, eftersom man fått tydliga indikationer på att den kortare behandlingstiden faktiskt kan ge bättre effekt.

27 min
Läs mer om Dagens bolagsnyheter
Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ericsson / Bolagsnyheter

Ericsson-cheferna frias för mutbrott i Grekland

Alla åtta svenskar som stått inför rätta i Grekland åtalade för mutbrott och penningtvätt har nu friats. Det rapporterar DN.

Bland de åtalade fanns bland andra den förre Ericsson-vd:n Kurt Hellström.

– Jag har just fått domen i min hand, alla de åtta svenskarna blir frikända, säger advokat Hans Strandberg till DN.

Korruptionsmisstankarna avslöjades av Ekot 2014 och gäller en affär i slutet av 1990-talet när Ericsson sålde ett radarsystem till den grekiska militären.

Den grekiska lagstiftningen nyligen ändrats, vilket gör att man inte kan fällas för mutbrott som skett för över fem år sedan, rapporterar Ekot.

3 tim
undefined

Trump hyllar Ericsson: ”Gjort ett fantastiskt jobb med 5G”

USA samarbetar med Ericsson för att öppna upp frekvenser för bolaget i 5G-nätet. Det sa Donald Trump på en presskonferens i Davos där även Ericssons vd Börje Ekholm deltog, enligt en video som Fox Business publicerat.

– Ericsson har gjort ett fantastiskt jobb med 5G. Vi arbetar med företaget och öppnar upp vårt spektrum, sa presidenten.

Trump sa även att USA låg efter i 5G-utbyggnaden när han tillträdde som president, men att de nu börjar komma ikapp – tack vare Ericsson.

– Grattis, fantastiskt företag, sa Trump riktad till Ekholm.

Det svenska telekombolagets aktie vände upp i New York på nyheten.

Igår 19:12
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Börje Ekholm: Huawei ligger inte ens före oss i 5G-racet

Ericsson ligger före konkurrenterna när det kommer till 5G, säger den svenska telekomjättens vd Börje Ekholm till CNBC. Han pekar bland annat på att Ericssons utrustning var den första som användes i Nordamerika och Europa.

Fitch-analytikern Dexter Thillien avfärdar tanken på att Huawei skulle vara marknadens ”enda spelare”.

– Europa kan klara sig utan Huawei, säger han till CNBC och tillägger att USA, Japan och Sydkorea lyckats bygga 5G-nätverk utan utrustning från det kinesiska bolaget.

Igår 15:23
Läs mer om Ericsson / Bolagsnyheter
Ursula von der Leyen Markus Schreiber / TT NYHETSBYRÅN
Toppmötet i Davos

EU ska skapa en gemensam databas för forskning

Kommissionsordförande Ursula von der Leyen lanserar på Davos att EU ska skapa en öppen databas för forsning inom EU, med statistik och data från EU:s medlemsländer.

I sitt tal på toppmötet sa hon också att EU handlar om mer än bara handel och att unionen ska vara lösningen på globala problem.

– Vi ska röra oss bort från en fossil ekonomi, säger hon och pekar på att forskningen är viktigt för att möta många problem som EU står inför.

14 min
Jacob Wallenberg  Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Wallenberg: Den globala eliten är orättvis mot Greta

Det är orättvist att den globala eliten i Davos kräver lösningar av Greta Thunberg. Det säger finansmannen Jacob Wallenberg till Svenska Dagbladet under toppmötet i Davos efter att ha lyssnat på Greta Thunbergs tal.

– Men hon ska inte ha några lösningar. Hon utmanar och ställer andra mot väggen för att finna lösningar. Det måste man ha respekt för, säger Wallenberg.

Han kommenterar även Donald Trumps tal i Davos och anser att det var ett ”valtal riktat till folket” och därför inte fokuserade på miljö – toppmötets huvudtema.

Idag 05:24
Evan Agostini / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nasdaqs vd: Passivt USA är inte bra för företagen

Att USA har lagt ner sin klimatpolitik är nödvändigtvis inte positivt för amerikanska företag, säger Nasdaqs vd Adena Friedman till CNBC efter att Donald Trump hållit tal i Davos. Hon säger också att utvecklingen gör att företagen måste ta en större roll.

– Jag tror att eftersom staten inte är engagerad i frågan så har näringslivet insett att vi måste ta en mycket större roll, säger hon.

Klimatfrågan står i centrum vid toppmötet.

Igår 12:37
Läs mer om Toppmötet i Davos