Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stockholmsbörsen i dag

Ny optimism lyfte börsen – Hexagons kräftgång fortsatte

Pessimismen inför morgondagens handelssamtal vände snart till optimism på Stockholmsbörsen efter uppgifter om att Kina signalerat att man kan tänka sig ett ”partiellt” handelsavtal trots de nya svartlistningarna. VId stängning var de ledande indexen klart högre:
• OMXSPI +0,8%
• OMXS30 +0,9%
Därmed har vi haft rejäl varannandagsbörs hittills under veckan.

Konjunkturinstitutet meddelade i sin nya prognos under morgonen att högkonjunkturen nu är slut. Trots det toppades storbolagsindexet av ett antal konjunkturkänsliga verkstadsbolag som Alfa Laval, SKF, Sandvik och Volvo. Bäst gick Alfa Laval och Volvo som steg 1,8 procent.

I toppen fanns även en av gårdagens förlorare Essity lyfte efter en köprek från DNB Markets. Aktien steg 1,5 procent.

Mätteknikbolaget Hexagons kräftgång fortsatte dock och aktien tappade för sjunde dagen i rad – trots höjd riktkurs från ABG Sundal Collier.

Astra Zeneca och JM fick köprekommendationer på onsdagsmorgonen. Astras aktie steg 1,2 procent medan JM:s aktie handlades upp ett par tiondelar.

Storytels aktie steg 1,6 procent efter att bolaget berättat om ny finansiering. Analyshuset Pareto bedömer att pengarna ska räcka tills bolaget når lönsamhet.

På morgonen lämnade Kappahl sin sista delårsrapport före avnoteringen. Klädfirman redovisade sin starkaste jämförbara försäljningsökning på tre år, plus 4,8 procent, vilket var känt sedan tidigare. Aktien handlades platt.

Även it-återförsäljaren Dustin rapporterade starka delårssiffror: Omsättningen ökade nästan 20 procent i det fjärde kvartalet och 11 procent av tillväxten var organisk, skriver bolaget i rapporten. Men resultatet blev ändå en försämring mot förra året och mot högt ställda förväntningar. Aktien backade 5,5 procent.

Bland övriga bolagsnyheter märks Haldex som aviserat att bolagets fjärde kvartal kommer att belastas med 27 miljoner kronor av att monteringen av bromshävarmar flyttas från USA till Mexiko. Aktien steg 1,6 procent.

New York-börserna i går
S&P 500: −1,6%
Nasdaq: −1,7&
Dow Jones: −1,2%

Börstjänster

Nyheter, analys & rekar

Kalender

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Stockholmsbörsen i dag

Lista: Aktierna som tog mest stryk under den blodröda veckan på Stockholmsbörsen

Blodröda nedgångar har präglat Stockholmsbörsen den senaste veckan och även enskilda aktier har rasat mer eller mindre handlöst.

H&M och Kinnevik blev OMXS30-indexets största förlorare med nedgångar på runt 15 procent. Merparten av jättarna rasade över 10 procent, visar Omni Ekonomis genomgång.

Här nedanför hittar du veckans största förlorare på de stora listorna.

– Det känns jobbigt när allt faller och allt faller samtidigt utan pardon, säger investeraren Jonas Olavi i senaste podden av Börssnack med Hansén och Olavi.

Bloggkollegan Erik Hansén, marknadsanalytiker på IG Markets, fyller i:

– Jag tror många är överraskade av magnituden och kraften i nedgångarna.

Bland large cap-förlorarna märks flera fastighetsbolag.

1 min
Illustrationsbild.  TT
undefined

Analyser: Stockholm kan få se mer ras – men var ej desperat

Många börser runt om i världen har den här veckan sett sina värsta nedgångar sedan finanskrisen 2008, konstaterar Placeras Pekka Kääntä.

Skulle coronaviruset utvecklas till en pandemi finns det risk för ytterligare börsras och produktionsstörningar som i sin tur tynger världsekonomin, enligt Kääntä.

”Även om risken är stor att vi ser en fortsatt stökig aktiemarknad så länge coronaspridningen håller i sig, så tycker vi inte det är helt rätt läge att desperat kasta sig ur aktiemarknaden”, skriver han.

Den gångna handelsveckans stora börsfall gjorde att runt 1 100 miljarder kronor gick upp i rök på Stockholmsbörsen, konstaterar DI:s Ulf Petersson.

”Att chansköpa aktier i dag ska man bara göra om man är van aktiespekulant och har råd att ta en förlust”, skriver han.

Att USA-börserna rasat beror både på coronaviruset – och de höga värderingarna, enligt SVT:s Johanna Cervenka.

Aktiespararnas chefsanalytiker Peter Malmqvist skriver att ”risken för fortsatta fall är uppenbar”.

2 tim
Kim Hyun-tai / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Bergqvist: Börsen rasar vidare – kanske med 10 procent

Börsen stod på rekordnivåer när den gångna veckans coronaras inleddes och det har gjort nergångarna kraftigare, säger SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist till GP.

Han beskriver det som att börsfallet varit ovanligt stort på kort tid. Och enligt Bergqvist kan rasen fortsätta nästa vecka:

– Vi kan säkert räkna med ytterligare nedgång, med kanske tio procent, säger han.

Kina har fått kontroll på coronaviruset men nu har epidemin träffat länder i bland annat Europa, Mellanöstern och USA och det skapar oro kring hur ekonomin ska påverkas, enligt Bergqvist.

Investeraren Ann Grevelius säger till SvD att det är omöjligt att veta hur stor fallhöjd det finns på börsen – men att den kan falla ytterligare 10 procent.

3 tim
Läs mer om Stockholmsbörsen i dag
Scott Heins / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs internationellt

Expert: Overkliga börsras – säljtrycket kommer bestå

Wall Street har precis avslutat en blytung handelsvecka med de största nedgångarna sedan finanskrisen 2008. Rasen på de amerikanska börserna har varit snabba, djupa och på vissa sätt overkliga, säger Mark Stoeckle, investeringschef vid Adams Fund, till WSJ.

– Jag tror att marknaden kommer fortsätta sälja av, säger han vidare.

Marknaderna behöver få bevis på att viruset nu är under kontroll och att det inte kommer blossa upp i andra länder eller att USA drabbas av ett stort utbrott, säger portföljförvaltaren Jack Janasiewicz till Reuters.

1 tim
Elon Musk.  TT NYHETSBYRÅN
undefined

Smällen för de rikaste: 4 260 miljarder gick upp i rök

Coronaraset på världens börser kostade världens 500 rikaste personer hela 444 miljarder dollar, rapporterar Bloomberg. Det motsvarar drygt 4 260 miljarder kronor.

Jeff Bezos, Bill Gates och Bernard Arnault är rikast i världen och värdet på deras portföljer minskade med 30 miljarder dollar. För Elon Musk, 25:a på listan är världen mest förmögna människor, blev nedgången 9 miljarder dollar. Men sedan årsskiftet har värdet på Tesla-toppens aktier ökat med 8,8 miljarder.

43 min
JOHANNES EISELE / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Wall Streets värsta vecka sedan finanskrisen 2008

Amerikanska börser fortsatte mardrömsveckan och gick på fredagskvällen likt en jojo mellan fall på 2 och 3 procent. På eftermiddagen kom ett uttalande från WHO om att organisationen uppgraderar risken för global spridning till ”mycket hög” och fallen på Wall Street tilltog. Senare släppte centralbanken Federal Reserve ett uttalande där Fed-chefen Jerome Powell öppnade för att sänka räntan genom att skriva att banken ”är beredd att använda sina verktyg”. Trots en stark rekyl de sista minutrarna, gjorde Wall Street sin värsta vecka sedan 2008. Vid stängning stod ledande index som följer:
• S&P 500: -0,8%
• Nasdaq: +/- 0,0%
• Dow Jones: -1,4%
United Airlines meddelade på fredagen att man skär ner på flygningar brett i Asien, i brist på efterfrågan. Aktien stängde platt.

Bland övriga nyheter tappade Beyond Meat drygt 15 procent efter att bolaget redovisat en överraskande förlust över kvartalet, trots att intäkterna tredubblats på ett år.

Både Uber och Lyft har fått köprekommendationer från Keybanc Capital. Båda aktierna gick mot strömmen och stängde på svagt plus.

Sett till veckan har S&P500 backat 11,5 procent och Dow Jones 13 procent.

Igår 21:12
Läs mer om Dagens börs internationellt
Donald Trump på nattens möte. Patrick Semansky / TT NYHETSBYRÅN
Nya coronaviruset

Trump: ”Coronaviruset är Demokraternas nya bluff”

Under nattens kampanjmöte i South Carolina kallade president Donald Trump coronaviruset för ”Demokraternas nya bluff”.

– Demokraterna politiserar coronaviruset.... De försökte med riksrättsbluffen. Detta är deras nya bluff, sa Trump inför publiken.

Vita huset har den senaste tiden försökt tona ner oron och rädslan kring virusutbrottet. Under en presskonferens på torsdagen sa han att allt var under kontroll och att viruset kommer att försvinna.

1 tim
Militärer klädda i skyddsdräkter sprejar desinfektionsmedel på en tågstation i Daegu. Kim Hyun-tai / TT NYHETSBYRÅN
undefined

För tredje dagen i rad: Fler nya fall i Sydkorea än i Kina

För tredje dygnet i rad rapporterar Sydkorea fler nya fall av det nya coronaviruset än Kina, med 593 nya fall i Sydkorea och 427 i Kina, rapporterar South China Morning Post.

Totalt har 2 931 personer testats positivt i Sydkorea och 16 personer har dött till följd av smittan.

Häromdagen presenterade Kina sin lägsta siffra för februari, med 327 nya fall och endast fyra av dessa var utanför den hårdast drabbade Hubeiprovinsen.

3 tim
Läs mer om Nya coronaviruset
Från vänster: Helen Broman, Peter Malmqvist och Johanna Kull.
Börsåret 2020

Malmqvist: ”En blandning av skräck och psykologi ligger bakom de stora börsrasen”

Italien har gjort som Kina och stängt ner både städer och arbetsplatser – och det är nedstängningarna som skapar oreda i ekonomin, säger Aktiespararnas chefsanalytiker Peter Malmqvist i senaste Ekonomiekot Extra.

Dessutom infinner sig en stor oro hos investerare när ”viruset finns i några hundratals individer” i Europa, lägger han till som förklaring till den gångna veckans stora börsras.

– Det ökar inte intresset för att rusa och köpa aktier. Det är en blandning av ekonomi, psykologi och skräck, säger Malmqvist.

Lannebo Fonder-förvaltaren Helen Broman kommenterar börsraset i senaste EFN Marknad och säger att ”det kan mycket väl bli sämre innan det blir bättre”.

– Men skulle jag gissa så tror jag ändå att vi avslutar börsåret 2020 på plus, säger hon.

Många frågar sig nu hur de ska göra med sina investeringar – men det är sällan bra att agera i panik, skriver Avanzas sparekonom Johanna Kull på Twitter.

3 tim
Illustrationsbild.  JOHANNES EISELE / TT NYHETSBYRÅN
undefined

5 000 miljarder dollar har gått upp i rök: ”Smutsig vecka”

Världens börser fortsätter att backa på fredagen och de globala aktierna går mot sin sämsta vecka sedan 2008, skriver Reuters och lägger till att börsvärden på 5 000 miljarder dollar gått upp i rök den här veckan.

Investerare försöker just nu prisa in ett värsta tänkbara-scenario på börserna, säger John Lau, investeringschef vid SEI Investments.

– Det är verkligen osäkra tider, ingen vet vad som ska hända och marknaderna har verkligen panik, säger han.

Credit Agricole-strategen Valentin Marinov säger till CNBC att virusutbrottet har potential att orsaka nästa globala recession.

– Det är en smutsig, rörig vecka, säger valutastrategen Ned Rumpeltin till Bloomberg.

Igår 13:42
STRINGER / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Chefsstrateg: Ett nytt blodbad – vad kan rädda börserna nu?

Coronaviruset kan komma att ”skapa enorma störningar i ekonomin” och göra så att flera miljoner människor inte kan gå till sitt jobb, skriver SEB:s chefsstrateg Johan Javeus i ett marknadsbrev.

Han frågar sig också vad som ska kunna rädda börserna just nu.

”Undertecknad kan bara hitta ett rimligt svar på den frågan och det är centralbankerna, eller mer specifikt Fed”, skriver SEB-strategen och konstaterar att gårdagen blev ännu ett blodbad för världens börser.

Igår 07:39
Läs mer om Börsåret 2020
Illustrationsbild på trader på Wall Street.  Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
Reaktioner på coronautbrottet

Nordea sänker aktier: Kraftig spridning kan inte uteslutas

Nordea drar ner andelen aktier i sin allokering, skriver investeringsstrategen Sebastian Källman i ett blogginlägg.

Anledningen är osäkerhet kring hur coronaviruset kommer att slå mot börserna framåt.

”Viruseffekterna kommer emellertid att vara temporära och vi är positivt inställda till aktier på en lite längre tidshorisont. Detta talar för en neutral hållning”, skriver Källman.

Han skriver också:

”Det går inte att utesluta scenarion där kraftig spridning av viruset och många dödsfall drabbar ekonomisk aktivitet under kommande månader”.

2 tim
JANERIK HENRIKSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Småföretagarna: ”Varsel kommer redan nästa vecka”

Inom snar framtid är en varselvåg på väg in över svenska småföretagare på grund av det nya coronavirusets utbrott, varnar Småföretagarnas riksförbunds vice vd Erik Sjölander, i en intervju med SvD.

– Konkurserna kommer kanske framåt sommaren, men varsel kommer säkert att bli märkbara redan nästa vecka, säger Erik Sjölander.

Han säger att organisationen får många samtal från medlemmar som är oroade.

Igår 19:29
Illustrationsbild över Alperna
undefined

Ekonom: Svenska skolbarn har varit i Italien på lovet – kronan kommer att försvagas

Nordea är negativa till kronan – bland annat på grund av coronavirusets utbrott, säger valutastrategen Martin Enlund till Direkt.

Han menar att kronan rent av borde försvagas – vilket den också gör mot både dollarn och euron under fredagen.

– Det här är en miljö som är bra för säkra hamnar, inte för kronan, säger Enlund.

I intervjun tar Nordea-strategen också upp att många svenska skolungdomar haft sportlov. Vissa av dessa barn har åkt skidor i italienska Alperna.

– Smittan lär spridas ytterligare och det relativt mjuka förhållningssättet gör kanske att Sverige drabbas mer än andra länder, säger han.

Igår 13:03
Läs mer om Reaktioner på coronautbrottet
Illustrationsbild Vita huset.  Omni
Presidentvalet i USA 2020

Michael Bloomberg ger sig in i racet – lyssna på Omnis nya podd: ”Vägen till Vita huset”

“Vägen till Vita huset” är en helt ny podcast från Omni som tar dig med på resan mot det amerikanska presidentvalet 2020. Varje vecka dyker podden ner i valrörelsens hetaste händelser och tar upp allt från sakpolitik och opinionsmätningar till skandaler och avslöjanden.

– Löftet till lyssnarna är att bjuda på en podd som både är informativ och rolig att lyssna på, säger Henrik Svensson som är poddens producent och programledare.

Den nya podden kommer ut varje fredag hela vägen fram till valet i november. Dagens premiäravsnitt bjuder på allt om Super Tuesday och Michael Bloombergs intåg i valrörelsen – och dessutom en måste-lektion i hur ett presidentval egentligen går till.

– Vägen till Vita huset kommer att upplevas som beroendeframkallande för alla USA-valsnördar, säger Markus Gustafsson, chefredaktör och vd på Omni.

Igår 11:39
Joe Biden. TT
undefined

Biden-läger pumpar in pengar i delstater inför supertisdagen

Joe Biden får en ekonomisk knuff i ryggen inför den så kallade supertisdagen den 3 mars, då flera delstater ska rösta, skriver CNBC. En stor grupp som skänker kampanjpengar till Biden – en super-pac – öppnar plånboken för att göra reklam i flera nyckeldelstater. Radio- och internetannonserna ska vända sig till väljare i Alabama och North Carolina.

Gruppens kassör Larry Rasky konstaterar att Biden haft mer framgång senaste veckorna, med ett bättre valresultat och en starkare debattinsats än tidigare.

– Saker och ting börjar kännas bättre för givarna, säger han.

Igår 07:27
Läs mer om Presidentvalet i USA 2020