Michael Sohn / TT NYHETSBYRÅN
Zalando / Arbetsmiljölarmet

Ny rapport: Zalandos interna betyg liknar Stasis metoder

E-handelsjätten Zalando liknas vid den östtyska underrättelsen Stasi i en ny rapport från Humboldtuniversitetet i Berlin. Det handlar om sättet som anställda vid huvudkontoret i Tyskland betygsätter varandra fortlöpande.

– Det innebär att kontrollen är överallt, du vet aldrig om någon betygsätter det du säger eller gör just nu, säger rapportförfattaren Sascha-Christopher Geschke enligt SR Ekot.

Zalando, med svenska Kinnevik som storägare, menar att feedbackverktyget är ett sätt att främja medarbetarnas utveckling.

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Coronaviruset Resebranschens kris
Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Resebranschens kris

Jättetapp för SAS – 60 procent färre resenärer i mars: ”Aldrig sett en sådan här situation”

Antalet passagerare som flög med SAS i mars minskade med närmare 60 procent jämfört med samma månad i fjol, enligt ett pressmeddelande.

I april kommer dessutom nästan alla SAS-flygningar att ställas in.

Vd:n Rickard Gustafsson säger att det krisande flygbolaget befinner sig i en situation som de ”aldrig tidigare upplevt”. SAS har också permitterat nästan 11 000 anställda i Skandinavien.

2 tim
Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

SAS vd: Vi måste minska våra kostnader

För första gången någonsin erbjuder SAS nu inga internationella reguljära flygningar, säger vd:n Rickard Gustafsson i en kommentar i samband med att flygbolaget släppt trafiksiffrorna för mars.

I Norge och Sverige genomförs endast ett fåtal inrikesflygningar.

– Mot bakgrund av den kraftiga minskningen av intäkterna måste vi fortsätta att minska våra kostnader så långt det är möjligt, säger Gustafsson vars bolag varslat 120 personer i Sverige och permitterat närmare 11 000 anställda i Skandinavien.

2 tim
Peter Andrews / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Finnairs passagerartrafik minskade med 56 procent

(Direkt) Det finländska flygbolaget Finnair minskade trafiken i mars, när viruspandemin stoppade flygefterfrågan, med 56,4 procent jämfört med samma månad i fjol enligt månadsstatistik.

Kapacitetsminskningen (ASK) i mars var 39,4 procent och intäkten per passagerarkilometer (RPK) minskade 55,2 procent.

Kabinfaktorn (PLF) var ned med 20,3 procentenheter till 58 procent.

Även på fraktsidan har pandemin orsakat kraftigt minskade volymer. Antalet schemalagda transporter minskade med 38,4 procent och omsättningen för schemalagd frakt var ned med 47 procent.

4 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Skräcken på marknaden
TT
Coronaviruset Skräcken på marknaden

Bloomberg: Fondskandal avslöjar Sveriges kreditbrist

Marknaden för företagsobligationer är satt under hård press i coronatider. Över 40 miljarder kronor har företagsobligationerna minskat i förvaltat kapital, visar en stickprovsundersökning som Dagens Industri gjort bland ett dussin fonder.

– Det var en massiv flykt vi såg i mars, säger Nordnets sparekonom Frida Bratt till DI.

Bland de tre mest sålda nettofonderna, enligt Bratt, var alla företagsobligationer.

Bloomberg skriver att situationen om att sparare blivit inlåsta med sina företagsobligationer, bland annat hos Spiltan, avslöjar några störande sanningar om landets kreditmarknad.

– Det är förkastligt att vissa företagsobligationsfonder har marknadsfört sig som ett alternativ till sparkonton, säger Frida Bratt till Bloomberg. Många investerare har inte insett att det är en helt annan risknivå involverad.

3 tim
Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

FI öppnar för regelförbättring för fonder

Infrysningen av kunder hos bland annat Spiltan visar på en brist i det svenska kreditsystemet, skriver Bloomberg.

Per Nordkvist, avdelningschef på marknadsuppförandetillsyn på FI, öppnar för att de ska se över och analysera situationen i efterhand.

– För att se om det finns några förbättringar av reglerna som måste göras, säger han till Bloomberg.

Branschföreningens vd Fredrik Nordström instämmer i bristerna och säger att risker som kredit och likviditet inte är synliga i fondernas nyckeltal under en ekonomisk uppgång.

35 min
Arkivbild. TT
undefined

Expertens varning: Rallyt är en björnmarknadsfälla

Dow Jones och S&P 500 har nu rekylerat upp 20 respektive 16 procent från sina bottennivåer i mars. Men analytiker varnar för att ytterligare ras lurar runt hörnet, skriver Yahoo Finance.

– Det här rör sig om en björnmarknadsfälla. Vi har haft en första period av avsäljningar men jag tror att det kan komma mer, säger Matt Maley, chefsstrateg på Miller Tabak.

Enligt Maley är många företag nu upptagna med att se över sina balansräkningar och sänka skuldsättningen. Det minskande risktagandet kommer stå i vägen för en snabb återhämtning i ekonomin, resonerar han.

Idag 04:43
Läs mer om Coronaviruset
TT
Stockholmsbörsen i dag

Börsen lyfter på nytt: ”Anar ett slut på pandemin”

Stockholmsbörsen fortsätter upp på tisdagen efter gårdagens kraftiga uppgång. Vid 11.50-tiden står indexen på tydliga plus, i linje med Europabörserna.
• OMXSPI: +3,0%
• OMXS30: +2,3%


Wall Streets ledande index rusade 7 procent i går kväll och även Asienbörserna har handlats upp under morgonen på förhoppningar om att coronavirusets spridning har avtagit.

– Positiva nyheter om virusspridningen och antalet döda har gett oss en bortre parantes på den här krisen. Vi anar ett slut på pandemin, säger SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist till TT.

På hemmaplan rapporterar Storytel en intäktsökning på 45 procent i det första kvartalet. Ljudboksbolaget flaggar även för att coronakrisen gett kundtillväxten en ”flygande start i andra kvartalet”. Aktien handlas ner 4 procent efter ett inledande lyft.

Hårt pressade Nilörngruppen rusar 12 procent trots en dyster kvartalsrapport. Etikettbolaget varnar för en kraftigt negativ coronapåverkan och bedömer att flertalet ordrar kommer att makuleras.

Tobii ser också en negativ effekt på omsättningen och varslar 50 anställda om uppsägning. Aktien backar 4 procent.

Autoliv och H&M toppar OMXS30 för andra dagen i rad med en uppgångar på 9 procent. Defensiva Astra Zeneca, Essity och Getinge är de enda storbolagsaktierna på minus.

Scandic Hotels rekylerar upp 20 procent efter de senaste veckornas kraftiga nedgångar.

Texten uppdateras.

1 tim
undefined

Fitchs uppdaterade kreditbetyg lyfter SBB

Fastighetsbolaget SBB lyfter 8 procent på Stockholmsbörsen i tisdagens inledande handel.

I går kväll meddelade kreditvärderingsinstitutet Fitch att SBB:s kreditbetyg ”BBB- med stabila utsikter” upprepas, rapporterar Direkt.

Fitch skriver att Nyfosas beslut förra veckan att dra sig ur en miljardaffär med SBB inte är representativt för marknaden i stort och speciellt inte för samhällsfastigheter, som är mindre påverkade av virusutbrottet.

För att behålla sitt kreditbetyg kommer SBB att behöva avyttra tillgångar för 10 miljarder kronor, av vilka 2 miljarder har genomförts.

3 tim
Läs mer om Stockholmsbörsen i dag
Bergqvist och Malmqvist. TT
Börsåret 2020

Experter: Ljusning på börsen – men nya smockor hotar

Investerare har skäl att vara lättade över att virusspridingen ser ut att ha dämpats. Men de närmaste veckorna kan nya smockor komma i form av becksvart konjunkturstatistik. Det säger SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist och oberoende analytikern Peter Malmqvist till TT.

– Det ska inte uteslutas att placerare tappar greppet en gång till, när man ser exempelvis börsbolagens kvartalsrapporter, säger Malmqvist.

Robert Bergqvist lutar samtidigt mot att det värsta kan vara över och att vi börjar se ljuset i tunneln när flera länder pratar om att lätta på restriktionerna.

2 tim
undefined

Småspararna rusade till H&M – ratade Telia och Betsson

H&M var den mest köpa aktien hos Swedbank och sparbankerna förra veckan. Det framgår av en uppdatering på Aktiellt.

Än så länge ser det ut att ha varit en god investering då modejättens aktie har handlats upp rejält de senaste dagarna efter förra veckans kvartalsrapport. Småspararna har även rusat till Investor och Balder, enligt den färska statistiken.

Telia, Betsson, och Lundin Energy var de mest sålde aktierna förra veckan. I de senare två fallen tycks det röra sig om vinsthemtagningar efter rusningar, enligt Aktiellt.

1 tim
Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Strateg: Tekniska analyser missar elefanten i rummet

Investerare som tar fasta på tekniska signaler om att aktiemarknaden är översåld missar elefanten i rummet – att vi står inför den första nedgångscykeln på konsumtions- och arbetsmarknaden på elva år. Det skriver JP Morgans chefsstrateg Mislav Matejka i ett marknadsbrev, enligt Market Watch.

Matejka varnar för att det finns en betydande risk att ekonomin gått in i en ond spiral där lägre konsumtion leder till lägre företagsvinster och investeringar, vilket i sin tur leder till ökad arbetslöshet och ännu mindre konsumtion.

Hans råd till investerare är att vänta in justeringar av företagens vinstestimat och en rejäl korrektion på Wall Street.

5 tim
Läs mer om Börsåret 2020
Coronaviruset Dagens bolagsnyheter
Illustrationsbild. Stig-Åke Jönsson / TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Dagens bolagsnyheter

Vestas skrotar prognos för 2020 trots begränsad viruspåverkan

Danska vindkraftsjätten Vestas skrotar sin prognos för 2020 på grund av osäkerheten som coronaviruset skapat. Det framgår av ett pressmeddelande.

Bolaget meddelar att coronakrisen hittills haft begränsad påverkan på verksamheten. Preliminära siffror indikerar att resultatet för första kvartalet blir i linje med förväntningarna och målen som satts upp för helåret är fortfarande realistiska.

Men utsikterna för resten av året bedöms vara för osäkra för att ge en tillförlitlig prognos.

3 min
Cristina Stenbeck, ordförande för Kinneviks valberedning.   TT
undefined

Spotifys marknadschef tar plats i Kinneviks styrelse

Kinneviks valberedning föreslår att Cecilia Qvist ska ta plats i bolagets styrelse, enligt ett pressmeddelande.

Hon är i dag global marknadschef på Spotify och ansvarar för streamingjättens tillväxtstrategi, skriver Kinnevik i pressmeddelandet.

Cristina Stenbeck är ordförande i investmentbolagets valberedning och säger att Qvist kommer att ”tillföra styrelsen viktiga insikter i hur digitala plattformar engagerar konsumenter på en global skala”.

Valberedningen förslår omval av samtliga nuvarande styrelseledamöter och omval av ordföranden Dame Amelia Fawcett.

5 tim
undefined

Microsoft rekryterar ex-hårdvaruchef från Apple

Ruben Caballero, som tidigare varit ingenjörschef med ansvar för utvecklingen av trådlös teknologi på Apple, har lockats över till Microsoft. Det rapporterar Bloomberg, som hänvisar till förändringar i Caballeros profil på det sociala karriärsnätverket Linkedin. Caballero kommer bland annat att jobba med utvecklingen av Mixed Reality-hårdvaran Hololens och en del andra specialprojekt, hävdar Bloomberg.

Caballero var anställd hos Apple i 14 år, men lämnade företaget 2019 och har sedan dess i huvudsak suttit som rådgivare i olika bolag.

3 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska krisåtgärder
 Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) och ekonomiske politiske talesperson Elisabeth Svantesson (M).  Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska krisåtgärder

M vill satsa 100 miljarder per månad för att stötta svenskt näringsliv i krisen

Moderaterna vill att staten satsar 100 miljarder kronor per månad under den akuta fasen april och maj för att stötta näringsliv och arbetsmarknad.

Det säger partiledaren Ulf Kristersson och den ekonomiskpolitiska talespersonen Elisabeth Svantesson på en pressträff där man presenterar nya förslag kopplat till coronakrisen.

Partiet vill att företagen ska slippa 100 procent av arbetsgivaravgifterna och kunna få upp till 100 procent stöd för korttidspermitteringar. Moderaterna vill också att staten tillfälligt ska täcka fasta kostnader för företag som tappar stora delar av sin omsättning.

– Det här är något helt nytt som vi nu är med om och vi måste våga låta de här företagen övervintra, säger Elisabeth Svantesson.

4 tim
Finansminister Magdalena Andersson (S) TT
undefined

Företag fuskar: Tvingar permitterade till heltid

Företag utnyttjar systemet och tvingar personal som permitterats att arbeta heltid, rapporterar SVT Nyheter.

– Min upplevelse är att ledningen anser att det är bra ekonomiskt att permittera personalen, men arbetsbelastningen är densamma, säger en anställd på en kommunikationsbyrå till SVT.

Flera fackförbund bekräftar bilden av att det förekommer fusk med korttidspermitteringar. Jens Lundberg, pressekreterare på Handels, menar att företagen utnyttjar medarbetarnas lojalitet för att ta del av skattemedel.

För att motverka att regeringens stöd används på ett felaktigt sätt kommer 100 handläggare från Skatteverket granska att regelverket efterlevs på ett korrekt sätt.

32 min
Finansminister Magdalena Andersson.  Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Miljardär: Regeringen måste agera med ett rejält paket

Regeringens åtgärder för att hantera coronakrisens inverkan på ekonomin är för små och för krångliga, säger miljardären och it-entreprenören Dan Olofsson till Reatlid.

Han vill att politikerna tar fram ”ett mycket mer substantiellt paket”.

– I dag är de väldigt reaktiva. Förmodligen förstår inte politikerna vad som kommer att hända om några veckor.

Stockholms Handelskammare vill att staten ska satsa 1 miljon kronor per förlorat jobb i coronakrisens spår, skriver DI.

– Det är en kostnad vi måste ta. De verkliga kostnaderna för ekonomin och samhället blir annars högre, säger Andreas Hatzigeorgiou, vd för organisationen, till DI.

5 tim
Läs mer om Coronaviruset