Illustrationsbild. TT
Bopriserna

Ny statistik: Bostadspriserna steg på nytt i september

Priserna på bostadsrätter steg med 1 procent i september jämfört med månaden före, visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik. På årsbasis är lägenhetspriserna upp 3 procent – för villor är motsvarande siffra 2 procent.

I både Storstockholm och Storgöteborg steg bostadsrättspriserna med 2 procent. Där steg också villapriserna med 1 procent, medan de var oförändrade i riket.

I centrala Stockholm steg lägenhetspriserna 1 procent och det genomsnittliga kvadratmeterpriset var 90 807 kronor.

Även i augusti noterades en prisuppgång – då steg priserna på både bostadsrätter och villor med 1 procent.

Svensk Mäklarstatistiks siffror i korthet

Riket:

 • Bostadsrätter: +1 procent
 • Villor: +/- 0 procent

Storstockholm:

 • Bostadsrätter: +2 procent
 • Villor: +1 procent

Storgöteborg:

 • Bostadsrätter: +2 procent
 • Villor: +1 procent

Stormalmö:

 • Bostadsrätter: +/- 0 procent
 • Villor: +/-0 procent

(Förändringarna är på månadsbasis, mellan augusti och september)

Mer om

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Coronaviruset Reaktioner på pandemin
Magdalena Andersson. Arkivbild. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Reaktioner på pandemin

Andersson: Det kommer att hjälpa svenska företag

Att Europeiska investeringsbanken EIB får möjlighet att låna ut stora belopp är en särskilt viktig del i krispaketet ur Sveriges synvinkel. Det säger finansminister Magdalena Andersson (S) till DN och TT efter EU:s historiska räddningspaket till följd av coronapandemin.

– Det kommer att hjälpa svenska företag, säger Andersson till TT.

Motsvarande 2 000 miljarder kronor ska satsas på små och medelstora företag via EIB och en särskild pott på motsvarande 1 000 miljarder kronor ska avsättas för att stödja ländernas olika säkerhetsnät för människor som förlorar sina jobb, skriver DN.

Igår 21:07
Frankrikes finansminister Bruno Le Maire. Arkivbild. Francois Mori / TT NYHETSBYRÅN
undefined

EU:s finansministrar eniga om gigantiskt coronastödpaket

EU:s finansministrar har enats om ett stort stödpaket mot coronakrisen. Frankrikes Bruno Le Maire bekräftade i ett Twitterinlägg sent på skärtorsdagen att man enats om ett krispaket på 500 miljarder euro, motsvarande drygt 5 400 miljarder kronor. Pengarna kommer enligt Le Maire att göras tillgängliga omedelbart.

”Europa har beslutat att man är redo att bemöta allvaret i krisen”, skriver han.

Det handlar om lån från stödfonden ESM, garantier från investeringsbanken EIB och ett kommissionsförslag om korttidsarbete, skriver TT.

Nederländarna tvingades backa om de tidigare kravet att om lånet går till ekonomiska åtgärder skulle det också kopplas till landspecifika krav på ekonomiska reformer, skriver Direkt.

Igår 20:08
Magdalena Andersson. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Finansministern nöjd med EU:s krispaket: Är historiskt

Sveriges finansminister Magdalena Andersson kallar EU:s nya stödpaket för ”historiskt” i ett uttalande till DN.

– Det är en framgång för det europeiska samarbetet, det är också bra för svenska företag, säger hon till tidningen.

Finansministern bygger ut sitt resonemang i en intervju med TT. Hon menar att det är för tidigt att säga om paketet på drygt 5 400 miljarder kommer att räcka.

– Men det är ett ofattbart stort belopp som kommer att vara en betydande injektion för den europeiska ekonomin, och kommer vara till stor hjälp för de mest drabbade.

Igår 20:50
Läs mer om Coronaviruset
LEONHARD FOEGER / TT NYHETSBYRÅN
Oljeraset

Klart: Opec+ stryper oljan med 10 miljoner fat per dag

Opec och samarbetsländerna enades sent på torsdagskvällen att kapa oljeproduktionen med totalt tio miljoner fat per dag, rapporterar flera medier.

Produktionsminskningen gäller för månaderna maj och juni. Mellan juli och december ska produktionen enligt avtalet minska med åtta miljoner fat per dag för att därefter sänktas ytterligare till sex miljoner fat per dag.

Saudiarabien och Ryssland kommer att stå för halva nedskärningen med 2,5 miljoner fat var per dag.

Rapporter tidigare under torsdagen talade om 20 miljoner fat vilket fick oljepriserna att rusa innan de rasade rejält igen.

Igår 21:21
undefined

Oljerallyt kom av sig – både brent och WTI föll kraftigt

Oljepriset föll kraftigt på torsdagskvällen trots uppgifter om att Saudiarabien och Ryssland kommit överens om att skära ner i oljeproduktionen.

Under de pågående videosamtalen diskuterade oljeländerna att kapa produktionen med upp till 20 miljoner fat per dag vilket skulle utgöra 20 procent av den dagliga produktionen. Oljepriset rusade upp över 7 procent men föll sedan snabbt tillbaka.

Vid 20-tiden på kvällen tilltog prisfallen. Brent, som handlas runt 32 dollar fatet, är ner 5 procent medan WTI-oljan rasar närmare 10 procent och handlas runt 23,50 dollar per fat.

Enligt Bloomberg beror prisfallet på att länderna kommit överens om att minska produktionen med ”bara” 10 miljoner fat per dag.

Opec-källor har tidigare uppgett för Reuters att större nedskärningar kunde göras om USA var med på tåget.

Igår 18:31
Rysslands president Putin och Saudiarabiens kung Salman. Arkivbild. Alexander Zemlianichenko / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Källor: Saudiarabien överens med Ryssland om produktion

Saudiarabien och Ryssland uppges ha kommit överens om att skära ner i oljeproduktionen under de pågående samtalen inom Opec+, uppger källor för Reuters. Oljepriserna rusade rejält efter beskedet och var som mest upp över 7 procent. Strax efter klockan 17 föll oljepriset tillbaka och vände ner till minus.

Oljeländerna diskuterar att kapa produktionen med upp till 20 miljoner fat per dag, uppger källor från Opec och Ryssland för nyhetsbyrån. Det skulle utgöra 20 procent av den dagliga produktionen.

Opec-källor har tidigare uppgett för Reuters att så stora nedskärningar kan göras om USA är med på tåget.

Igår 14:36
Läs mer om Oljeraset
Drew Angerer / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Börsen internationellt

S&P 500 summerar största veckouppgången på 46 år

S&P 500 stängde torsdagens handel på 2789,82 punkter. Därmed summerade indexet veckan med en uppgång på 12,1 procent. Det är den största uppgången under en och samma vecka sedan 1974 då indexet steg mer än 14 procent, skriver CNBC.

Nasdaq hade sin bästa vecka sedan 2009 efter uppgång på 10,6 procent samtidigt som Dow Jones steg med mer än 12 procent.

– Många aktier ansågs vara översålda samtidigt som marknaden fått hjälp av Fed och finanspolitiken, säger Terry Sandven, chefstrateg vid U.S. Bank Wealth Management.

Börserna på Wall Street håller stängt på långfredagen.

Igår 21:07
Tomt på flygplatsen i San Francisco. JUSTIN SULLIVAN / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nytt Fedpaket lyfte Wall Street – flyg och handel vinnare

Uppgången på USA-börserna höll i sig även på torsdagen efter att Fed annonserat ett nytt stimulanspaket på 2 300 miljarder dollar i lån till små och medelstora företag, städer och delstater. Vid stängning stod de ledande indexen högre:
• S&P 500: 1,45 procent
• Nasdaq: 0,8 procent
• Dow Jones: 1,2 procent
Nya jobbsiffror visade samtidigt att ytterligare 6,6 miljoner har sökt arbetslöshetsersättning i USA, men det tycktes inte sänka investerarnas humör.

Uppgångarna fick också stöd av Europas börser som lyfte för fjärde dagen i rad efter hopp om att virusutbrottet nått sin topp.

På bolagsfronten varnade General Electric för att att det justerade resultatet per aktie för det första kvartalet 2020 kommer att bli betydligt lägre än den tidigare guidningen som låg på 0,10 dollar. Aktien tappade 2,2 procent.

Disney, som väntas lansera i Sverige under sommaren, meddelar att streamingtjänsten Disney+ nu har nått en milstolpe i form av över 50 miljoner prenumeranter. Det innebär en fördubbling av antalet prenumeranter sedan man senast redovisade sina användarsiffror den 4 februari. Aktien lyfte 3,4 procent.

Läkemedelsjätten Pfizer meddelade att att de från prekliniska studier identifierat ett läkemedel med potential att behandla coronasmittade patienter. Aktiekursen steg 2,3 procent.

Stor vinnare på breda S&P 500 var klädjätten Gap som rusade 14 procent på Feds besked. Även detaljhandelskedjorna Kohls och Nordstrom lyfte runt 10 procent.

Även Flygbolagen var stora vinnare efter att finansminister Steven Mnuchin lovat börja jobba med stödpaket till branschen redan i påskhelgen. United Airlines rusade 14,5 procent, medan American Airlines lyfte 10,4 procent.

Igår 20:01
WANA NEWS AGENCY / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Uppåt på Asienbörserna: ”Det blir ganska brutalt framåt”

Det var mestadels små men positiva rörelser på Asiens börser under torsdagsmorgonen. Vid stängning låg indexen som följer:
• Nikkei: +/– 0 %
• Shanghai: +0,4 %
• Shenzhen: +0,5 %
• Hang Seng: +0,9 %
• Kospi: +1,6 %
Rörelserna kom medan investerare inväntar ny statistik kring arbetslösa i USA, skriver CNBC. Hugh Young är investeringschef vid Aberdeen Standard Investments och säger att vi redan sett en skarp uppgång i arbetslösheten och att företag nu kommer att vilja sänka sina kostnader mer och mer.

– Jag tror att det kommer bli ganska brutalt de närmaste månaderna, säger han.

Reuters skriver att börsuppgångarna i Asien kommer efter förhoppningar om att vi är nära en topp i coronavirusets spridning samtidigt som regeringar runt om i världen stimulerar ekonomin.

Marknadssentimentet har förändrats på signaler om att smittspridningens topp kan ha nåtts eller vara nära, säger Masayuki Kichikawa, chefsstrateg på Sumitomo Mitsui Asset Management, till Reuters.

– Men vi måste fortfarande vara försiktiga, det här är inte bara ett ekonomiskt problem, säger strategen.

Igår 03:23
Läs mer om Börsen internationellt
Coronaviruset Svenska krisåtgärder
Janerik Henriksson / TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska krisåtgärder

Myndighet varnar: Kriminella kommer utnyttja stödpaketen

Tusentals svenska bolag kommer ta del av regeringens stödpaket. Men det kommer även kriminella att göra, varnar Ekobrottsmyndighetens chefsåklagare Stefan Lundberg i en intervju med DI.

– De kriminella är skickliga omvärldsbevakare. Ser de att det kommer nya möjligheter att begå brott, då utnyttjar de det, säger han till tidningen.

Lundberg menar att det kan bli svårt att detektera olika försök till brottslighet när det uppstår ”ett massivt tryck på myndigheterna som ska handlägga det här flödet”.

Igår 20:20
Ibrahim Baylan. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Regeringen inför rabatt på hyran för krisande företag

Regeringen inför tillfälliga hyresrabatter för fasta hyreskostnader i utsatta branscher, meddelade näringsminister Ibrahim Baylan (S) på en pressträff på torsdagen.

Stödet handlar om att hyresgäst och hyresvärd ska kunna komma överens om en sänkt hyra och staten kan då kompensera för hälften av den nedsatta hyran. Dock högst 25 procent av den ursprungliga fasta hyran.

– Det är inte i en överdrift att säga att vi är inne i en bred och djup kris. Vi jobbar intensivt från regeringens sida för att lindra konsekvenserna, säger Ibrahim Baylan.

Igår 11:09
Karl-Petter Thorwaldsson. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

LO-basen: Gå med i a-kassan för att avlasta kommunerna

LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson uppmanar arbetslösa att gå med i a-kassan i stället för att söka försörjningsstöd hos kommunerna, skriver TT.

Detta efter att regeringen och samarbetspartierna infört nya generösa regler där man höjt grundbeloppet för den som går med i a-kassan i morgon från 1 600 kronor till drygt 6 000 kronor i månaden.

LO-basens uppmaning är främst till för att avlasta kommunerna.

Igår 13:24
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Skräcken på marknaden
Remo Casilli / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Skräcken på marknaden

IMF varnar för den värsta lågkonjunkturen sedan 1930

Pandemin triggar den värsta nedgången sedan den stora depressionen på 30-talet. Det säger IMF, rapporterar flera flera internationella medier.

Därför är det viktigt med snabba åtgärder för att stärka efterfrågan när ekonomin börjar bli normal.

– Koordinerade finanspolitiska stimulanser kommer att vara nödvändiga, säger IMF-chefen Kristalina Georgieva.

I nuläget är det dock viktigt att hålla fast vid nödvändiga skyddsåtgärder och stöd för sjukvården, fortsätter hon.

– Att vinna kampen mot viruset och försvara folks hälsa är nödvändigt för den ekonomiska återhämtningen.

Igår 15:48
Arnhult, Selin och Stordalen. TT, Johan Wessman
undefined

Så agerade miljardärerna i börskaoset – fastighetsprofiler köpte bankaktier

Stockholmsbörsen rasade över 30 procent från toppen i februari till botten i mars. Omni Ekonomi har sammanställt hur börsens profilerade miljardärer har agerat under tumultet utifrån ägartjänsten Holdings färska mars-data.

Den förre H&M-bossen Stefan Persson har utökat sin portfölj genom att köpa Electrolux-aktier för uppskattningsvis 142 miljoner kronor. Vitvarujätten är nu hans nionde största innehav.

Industrivärdens ordförande Fredrik Lundberg har sålt hela sitt innehav i Getinge för omkring 100 miljoner kronor. Han har även minskat sitt innehav i Sandvik med 5 procent, vilket motsvarar cirka 47 miljoner kronor. Sedan tidigare var det känt att Lundberg ökat sina innehav i Industrivärden, Skanska och Handelsbanken under månaden.

Fastpartners vd Sven-Olof Johansson har i sin tur satsat på banker. Enligt Holdings har han tankat aktier för cirka 54 miljoner kronor i Nordea och för 12,5 miljoner i Swedbank.

Även Balders vd Erik Selin har köpt Swedbankaktier, för omkring 46 miljoner kronor. Han har samtidigt dumpat nästan hela sitt innehav i fastighetsbolaget SBB för cirka 18 miljoner och minskat sina innehav i bland annat Cloetta, Intrum, Swedish Match och Handelsbanken.

Klöverns vd Rutger Arnhult har sålt hela sina innehav i Atrium Ljungberg, Diös och Nordea. I stället har han köpt Swedbank-aktier för drygt 2 miljoner och satsat 34 miljoner i Cibus Nordic Real Estate.

Den norske hotellmagnaten Petter Stordalen har frigjort cirka 150 miljoner kronor genom att sälja alla sin aktier i Nent, Stillfront och Dometic.

Igår 05:13
Illustrationsbild. TT
undefined

Analyser: Börsen har rasat för lite – ber till högre makter att ett nytt panikläge stoppas

Positiva signaler om att spridningen av coronaviruset i Europa och USA har gjort att ”börserna tagit fart ordentligt”, skriver Pekka Kääntä för Placera.

Om börserna fortsätter stiga tar marknaden ”ut ett väldigt positivt scenario vad avser takten i återhämtningen”, skriver han vidare under en analys med rubriken ”Börsen har gått ner för lite”.

Den oberoende analytikern Peter Malmqvist menar att det nog kan vara dags att köpa aktier igen, skriver han i en krönika för Aktiespararna. Han skriver också att han ber till högre makter för att ”floden av katastrofal makrostatistik inte skall få aktieplacerarna att råka i panik ännu en gång”.

John Redwood skriver om sin allokering i en färsk krönika i Financial Times och skriver att det väntar mycket magrare tider för aktieägare.

Coronaviruset har skapat en stor volatilitet på marknaderna och hedgefondförvaltare har fått ta på sig dansskorna för att hantera svängningarna, skriver Mark Gilbert för Bloomberg.

8 apr
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Hotell- och restaurangkrisen
Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Hotell- och restaurangkrisen

Mathem tar hjälp av varslad restaurangpersonal

Samtidigt som många anställda inom restaurangbranschen varslats i spåren av coronapandemin har trycket på hemlevererad mat ökat.

För att möta efterfrågan tar Mathem in personal från branscher som restaurang och catering, skriver DN.

– Det finns ett överskott av människor som har betydligt mindre att göra i dag. Vi kan ge deras personal arbete under den här perioden, säger Johan Lagercrantz, vd för Mathem till tidningen.

Förutom restaurangbranschen förs även diskussioner med techbolag för att ta in varslade utvecklare för att stärka e-handelsplattformen.

Igår 16:50
Utkörningsleverantören Foodora. Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Efterfrågan på hemkört ökar: ”Starten på en ny matkultur”

Coronapandemin har slagit hårt mot restaurangbranschen där tusentals svenskar har förlorat sina jobb. Samtidigt har efterfrågan på utkörd mat ökat.

Richard Tellström, docent i måltidskunskap vid Stockholms universitet, förutspår att coronakrisen kommer att bli starten på en ny matkultur, skriver DN.

– När allt återgår till det normala igen kan vi tänka oss att fler är vana vid att beställa hemkörd mat. Jag tycker mig även se en förskjutning av dagens huvudmål. Lunchen blir det tydliga huvudmålet för oss som stannar hemma, säger han till tidningen.

Igår 15:14
Illustrationsbild på ett hotell. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Fullkomligt bedrövliga tider för de som driver hotell”

Scandics utbombade aktie rusade närmare 19 procent på Stockholmsbörsen på torsdagen. Uppgången kom efter att bolaget redovisat en rejäl förlust och fallande omsättning i det första kvartalet.

Att aktien lyfte beror på att marknaden ser de redovisade siffrorna som ”mindre illa än fruktat”, säger SEB:s aktiestrateg Esbjörn Lundevall till TT. Han lyfter dock fram att aktien fortfarande är ner en hel del sedan innan coronavirusets utbrott.

– Att det är fullkomligt bedrövliga tider för dem som driver hotell är ingen nyhet i sig, säger Lundevall.

Igår 11:27
Läs mer om Coronaviruset
Boris Johnson. Pippa Fowles / TT NYHETSBYRÅN
Storbritanniens framtid

Boris Johnson har lämnat intensivvårdsavdelningen: ”Är vid extremt gott mod”

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har lämnat intensiven och flyttats tillbaka till en vanlig vårdavdelning, skriver Downing Street i ett uttalande, enligt Reuters. En talesperson för regeringen säger att Johnson fortsatt kommer att bevakas noga under återhämtningen från covid-19.

– Han är vid extremt gott mod, säger talespersonen.

Efter tio dagars sjukdom lades Johnson in på sjukhuset, och han flyttades snart till intensiven. Där har han tillbringat de senaste tre nätterna.

Igår 18:22
En man läser en tidning med Boris Johnson på framsidan. Kirsty Wigglesworth / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Läget fortsätter förbättras: ”Johnson vid gott mod”

Läget för Storbritanniens premiärminister Boris Johnson fortsätter att förbättras och ”han är vid gott mod”, säger Johnsons talesperson, enligt The Guardian.

Tidigare försvarsminister Tobias Ellwood säger till Sky News att Johnson är ”mentalt kapabel att ta beslut” från sjuksängen.

Johnson vårdas dock fortfarande på intensiven efter att ha smittats av coronaviruset.

Över 60 000 personer har bekräftats smittade i Storbritannien. Över 7 000 personer har dött.

Igår 17:19
Boris Johnson den 25 mars/Sjukhuset där han nu vårdas TT
undefined

Boris Johnson vårdas av landets ledande lungläkare

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson vårdas av landets ledande lungspecialist Richard Leach, skriver The Telegraph.

Enligt källor till tidningen leder Leach ett nystartat vårdteam som övervakar premiärministern som intensivvårdas på Guy’s and St Thomas’ hospital i London.

– Richard är en briljant läkare som vet allt som går att veta om andningsvård. Han har räddat tusentals liv, säger en tidigare kollega.

8 apr
Läs mer om Storbritanniens framtid
Coronaviruset Näringslivets åtgärder
Kvinna med ansiktsmask i Kungsträdgården i Stockholm i mars. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Näringslivets åtgärder

Mölnlycke får order på 12 miljoner ansiktsmasker

Hygienbolaget Mölnlycke ska leverera tolv miljoner ansiktsmasker till Socialstyrelsen under 2020, enligt ett pressmeddelande.

Ytterligare 300 000 ansiktsmasker ska omgående skickas till det utsatta Stockholmsområdet.

– I ett läge där hela världen försöker få fram ansiktsmasker är vi stolta att genom vår globala närvaro och erfarenhet kunna utöka leveranserna av professionella ansiktsmasker till våra kunder i Sverige och resten av världen, säger Mölnlyckes koncernchef Richard Twomey i pressmeddelandet.

Igår 19:05
​Pascal Soriot. TT
undefined

Astra Zeneca: Vårt nya labb i Storbritannien ska klara 30 000 coronatester dagligen

Astra Zeneca ska vara med och bygga ett laboratorium i Storbritannien där det ska gå att genomföra 30 000 coronatester per dag, skriver TT.

Anläggningen sätts upp i samarbete med GSK och Cambridges universitet.

Pascal Soriot är vd för läkemedelsjätten Astra Zeneca och säger till TT att det också kommer tas fram nya tester för att se om personer har antikroppar mot covid-19. Om de testerna blir lyckade kan man se om privatpersoner blivit friska från viruset.

– Än så länge ser det bra ut, vi har förtroende för detta, säger Soriot.

8 apr
Flodén. AMF, TT
undefined

AMF: Står redo att investera 5 miljarder i svenska bolag

Pensionsjätten AMF står redo att investera 5 miljarder kronor i svenska bolag det närmaste året. Det framgår av ett pressmeddelande.

Förvaltningschefen Tomas Flodén säger att AMF både har ett ansvar och ett intresse att säkerställa att bra svenska företag finns kvar även när pandemin är över.

– Det är våra pensionssparares intressen av bra och trygga pensioner som vi värnar genom att säkerställa att livskraftiga bolag nu inte går under, säger Flodén.

Under våren har AMF bland annat investerat 280 miljoner kronor i snabbväxande Mathem och ökat sitt ägande i krisande Scandic Hotels till över 15 procent av bolaget.

8 apr
Läs mer om Coronaviruset