Christina Nyman, chefsekonom Handelsbanken.  Magnus Sandberg
Expertröster Din ekonomi

Nyman: Minimera effekterna – då kan Sverige klara sig

Ju mer Sverige kan minimera de långsiktiga effekterna av den pågående coronakrisen, desto större möjligheter har vi att gå någorlunda helskinnade ur detta. Det skriver Handelsbankens chefsekonom Christina Nyman i en gästkörnika för Omni Ekonomi.

Går det att göra ekonomiska prognoser i ett så här osäkert läge och vad ska man ha dem till? För att göra prognoser använder man sig av historiska samband men det går inte att hitta något som liknar det som världsekonomin nu går igenom. Men för att beslutsfattare ska kunna fatta rätt beslut om vilka åtgärder som ska vidtas och för att få en känsla för effekterna på ekonomin kan enkla tumregler vara till stor hjälp.

BNP i Sverige var knappt 5 000 miljarder kronor 2019, motsvarande ungefär 100 miljarder i veckan. Det betyder att om vi inte skulle producera något alls en arbetsvecka (vilket inte blir fallet ens vid en total nedstängning eftersom stora delar av den offentliga verksamheten fortgår) så skulle BNP för helåret sjunka med 2 procent. 

Om BNP faller 2 procent så säger en enkel tumregel att arbetslösheten stiger med en procentenhet (0,5 gånger förändringen i BNP). Även statskulden påverkas normalt ungefär enligt samma relation, så 2 procent lägre BNP ökar statsskulden med ungefär 1 procentenhet. Nu är de vidtagna åtgärderna mycket större än normalt så effekten kommer att bli betydligt större.

Vi på Handelsbanken har skissat på olika scenarier. I det mildare antar vi att spridningen av coronaviruset dämpas inom en relativt snar framtid. BNP minskar ändå med cirka 15 procent under mars och april. Aktiviteten i ekonomin börjar sedan återhämta sig under tredje kvartalet. BNP minskar då med totalt cirka 3 procent i år, för att öka snabbt nästa år.

Detta scenario bäddar för att sysselsättningen kan återgå till det normala om restriktionerna lättas på i maj. Trots det ökar arbetslösheten kraftigt under våren, men minskar sedan relativt snabbt när efterfrågan tar fart igen. I genomsnitt över året uppgår arbetslösheten till drygt 9 procent.


I ett riktigt krisscenario antar vi istället att hela Sverige sätts i karantän (som Italien och Spanien) till och med maj och att det får långvariga effekter på ekonomin. I det scenariot halveras BNP de närmaste tre månaderna och arbetslösheten skjuter i höjden. Sen kommer en viss återhämtning, men BNP-nivån blir under många år betydligt lägre än innan coronautbrottet. BNP minskar i detta scenario med cirka 18 procent i år!

Arbetslösheten stiger kraftigt, med närmare 10 procentenheter till 17 procent i år och minskar bara lite nästa år. Den offentliga skuldsättningen stiger i detta scenario med 20 procentenheter till över 55 procent av BNP.


Hur coronakrisen ska hanteras ur ett medicinskt perspektiv överlämnar jag åt andra men en slutsats av de olika räkneexemplen är att ju mer vi kan minimera de långsiktiga effekterna av den pågående coronakrisen ju bättre möjligheter har vi att gå någorlunda helskinnade ur detta.

Sverige har större möjligheter än många andra länder till det, då vi har en låg statsskuld i utgångsläget. Just nu är vår bedömning att vi rör oss från det mildare scenariot men att vi förhoppningsvis ska slippa komma ens i närheten av det riktiga krisscenariot. Men är det något de senaste veckorna visat är det att läget ändras snabbt och det gäller att vara redo för det värsta.

Magnus Sandberg

Bakgrund | Christina Nyman
• Chefsekonom Handelsbanken.
• Var tidigare prognoschef, men i december blev hon chefsekonom. Har ett flerårigt förflutet på Riksbanken.
• Skriver brett om makrofrågor varannan tisdag.
Fotnot: Skribenten representerar ett företag som är aktör med egna intressen på marknaden.

Mer om och av Christina Nyman

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Coronaviruset Smittspridningen
Mike Ryan/illustrationsbild. TT
Coronaviruset Smittspridningen

WHO varnar för omedelbar andra topp av coronaviruset

Världshälsoorganisationen WHO varnar för att länder med minskad smittspridning av coronaviruset kan vänta sig en ”omedelbar andra virustopp” om de släpper på restriktionerna för snabbt, rapporterar flera medier.

Organisationens krischef Mike Ryan säger att smittan kan blossa upp när som helst igen och att man inte ska förvänta sig att få månader av förberedelser inför en andra omgång.

– Vi kan få en andra topp på den här vågen.

USA och flera länder i Europa har de senaste veckorna börjat lätta på sina restriktioner.

1 tim
Allt fler reser till andra delar av landet igen. Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Svenskarna reser allt mer igen: ”En massiv ökning”

Trots coronapandemin rör sig svenskarna sedan ett par veckor allt mer ute i samhället igen – och trenden är ökande, rapporterar TT.

Mellan vecka 20 och 21 syntes en tydlig förändring.

– Vi kan se att det helt klart är en massiv ökning jämfört med veckan innan, vilket man kan tänka sig sannolikt är på grund av att det var långhelg, säger Kristofer Ågren, chef för Data Insights på Telia.

Under onsdagen vecka 21 ökade resandet mellan Stockholm och Skåne exempelvis med 387 procent jämfört med veckan före. Mellan Stockholm och Gotland var ökningen 182 procent.

Igår 17:59
Kevin P. Coughlin / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Forskare: USA behöver 184 000 smittspårare

USA behöver anställa minst 184 000 personer till att arbeta med smittspårning om ekonomin ska kunna återstartas på ett säkert sätt. Det menar forskare på George Washington-universitetet, skriver Wall Street Journal.

Jobbet går bland annat ut på att kartlägga vilka personer en coronasmittad person har varit i kontakt med under sjukdomstiden, och försöka att isolera potentiella smittspridare.

New Yorks guvernör Andrew Cuomo har redan flaggat för att 17 000 smittspårare kommer att anställas i delstaten under de närmaste månaderna. 150 000 personer anmälde sig till en onlineutbildning som startade i mitten av maj, varav 20 000 tog sig igenom den och certifierades.

Igår 04:39
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Resebranschens kris
Illustration. Luisa Gonzalez / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Resebranschens kris

Flygjätte söker konkursskydd: ”Branschen är förändrad”

Latinamerikas största flygbolag Latam Airlines ansöker om konkursskydd efter att ha tvingats ställa in 95 procent av flygningarna under coronakrisen, skriver Bloomberg.

– Extraordinära omständigheter har lett till en kollaps i den globala efterfrågan. Flygtrafiken har inte bara avstannat utan branschen har också förändrats under överskådlig framtid, säger vd:n Roberto Alvo.

Situationen förvärrades ytterligare när Donald Trump förra veckan införde inreseförbud från Brasilien.

Konkursskyddet ger flygbolaget andrum att försöka nå en överenskommelse med sina kredit- och långivare. Bolaget uppges ha 7 miljarder dollar i skulder och för nu även diskussioner med regeringarna i Chile, Brasilien, Colombia och Peru om eventuellt krisstöd.

16 min
Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Experter: Dröjer flera år innan flyget återhämtar sig

Flygtrafiken kan halveras i år jämfört med 2019, och det kan dröja två–fem år innan vi är tillbaka på samma nivåer som före pandemin. Det säger Jean-Marie Skoglund, analytiker på Transportstyrelsen, till TT.

Hans Jørgen Elnæs, flyganalytiker på Winair, gör en liknande bedömning och spår en minskning i antalet flyglinjer och destinationer när bolagen måste lägga all fokus på lönsamheten.

– Det kommer att märkas av på alla typer av rutter och det kommer pågå i två till fyra år framåt, säger Elnæs.

Han tror också att vi kommer att få se en mängd konkurser de närmaste månaderna.

1 tim
Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Konsumentverket efter uteblivna återbetalningar: ”Ska inte behöva agera bank”

Tusentals flygresenärer har fått sina resor inställda sedan coronapandemin bröt ut. Nu ska konsumentverket utreda flygbolagens uteblivna återbetalningar, skriver DN.

Efter en inställd flygresa har konsumenter rätt till ersättning inom sju dagar. För paketresor säger regeln att pengarna ska återbetalas inom 14 dagar. Konsumentverket kommer bland annat titta närmare på SAS, Tui, Ving och Norwegian.

– Vi har haft viss förståelse för att det varit svårt att hålla sjudagarsgränsen, men konsumenterna ska inte behöva agera bank för flygbolagen, säger Maja Lindstrand, jurist inom resefrågor på Konsumentverket.

Igår 19:17
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Jakten på botemedel
Gravplats i Brasilien.  Andre Penner / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Jakten på botemedel

Brasilien går emot WHO – fortsätter med malariakur

Brasilien ändrar inte sina rekommendationer om att använda malariamedicinen hydroxiklorokin vid coronasmitta trots WHO:s nya råd, rapporterar AFP.

Under måndagen meddelade Världshälsoorganisationen att man stoppar sin studie med hydroxiklorokin efter att tester visat att dödligheten ser ut att öka hos patienter som fått medicinen. Men Brasiliens hälsominister Mayra Pinheiro säger att landet inte kommer byta linje.

– Vi håller oss lugna.

President Jair Bolsonaro har också talat sig varm för de positiva effekterna av malariamedicinen.

15 min
En ask med hydroxiklorokin. Illustrationsbild. GEORGE FREY / TT NYHETSBYRÅN
undefined

WHO stoppar försök med Trumps malariamedicin

WHO stoppar sin studie med malariamedicinen hydroxiklorokin efter att tester visat att dödligheten ser ut att öka bland patienter som fått den.

– Vi stoppar detta som en säkerhetsåtgärd, säger Michael J. Ryan, Världshälsoorganisationens ansvarige för WHO:s krisberedskap, vid en presskonferens enligt flera medier.

Medicinen har förespråkats av Donald Trump som själv uppgett att han tar den ”varje dag”. På söndagen sa Trump att han avslutat en ”två veckors kur”.

Igår 16:31
Sanofi Christophe Ena / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sanofi planerar sälja största delen av Regeneron-innehavet

Läkemedelsbolaget Sanofi planerar att sälja majoriteten av sina aktier i biotech-bolaget Regeneron, skriver Financial Times.

Bolagen kommer att fortsätta att arbeta tillsammans gällande vissa läkemedel. Till exempel Kevzara, reumatoid artrit-läkemedlet som testas för att eventuellt kunna användas som covid-19-behandling.

Efter affären kommer Sanofi ha minskat sitt innehav från 23,2 miljoner aktier till omkring 400 000.

Igår 20:41
Läs mer om Coronaviruset
Tommy Wreeth och Lise-Lotte Argulander. SVT
Januariavtalet

Fackförbundet: Företag ges nästan fri sparkningsrätt

De läckta förslagen till en ny arbetsmarknadslagstiftning är ett slag mot tryggheten på den svenska arbetsmarknaden. Det sa Tommy Wreeth, ordförande för Transportarbetarförbundet, i gårdagskvällens Aktuellt.

Wreeth säger att företag nästan ges ”fri sparkningsrätt”, det vill säga stor frihet att göra sig av med vem man vill, när man vill.

– Det är ett angrepp på hela arbetarrörelsen och det är ett angrepp på tryggheten för svenska arbetstagare.

Lise-Lotte Argulander, jurist på Företagarna, säger att förslagen innebär nödvändiga förändringar av las, lagen om anställningsskydd.

– Den är fyrkantig. Den leder till att de (småföretagare, reds. anm.) inte vågar anställa, säger hon.

38 min
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).  Ali Lorestani/TT
undefined

Hård debatt väntar om las: ”Inget jag tar lättvindigt på”

Fack och arbetsgivare bör komma överens om förändringar i arbetsrätten – annars väntar en hård debatt med samarbetspartierna. Det säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) till TT.

1 juni ska Nordmark ta emot den utredning som regeringen och Centerpartiet och Liberalerna har tillsatt. Turordningsreglerna väntas ändras och arbetsgivare ska lättare kunna välja vem som sägs upp vid arbetsbrist.

– Att ändra i arbetsrätten är inget som jag tar lättvindigt på, säger Eva Nordmark.

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt anser att förslaget bör gå ”direkt i papperskorgen” och hotar med misstroendeförklaring.

Igår 11:18
Kristersson, Busch och Sjöstedt TT
undefined

Analys: ”Svårt för M och KD – gäller en lag de gillar”

SR Ekots inrikespolitiske kommentator Tomas Ramberg konstaterar att Vänsterpartiets hot om att fälla regeringen på grund av de nya föreslagna las-reglerna är svåra att hantera för Moderaterna och Kristdemokraterna.

– Om förslaget dras tillbaka eller omarbetas och regeringen sedan kommer tillbaks igen med V:s hjälp så har M bara medverkat i V:s projekt att stoppa en lag som Moderaternas väljare egentligen gillar, säger Ramberg.

SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson beskriver förslaget som en ”krigsförklaring mot fackföreningsrörelsen”. Samtidigt konstaterar han att förslaget kanske aldrig kommer att läggas fram för riksdagen.

”Parallellt med utredningen har förhandlingar nämligen inletts mellan fack och arbetsgivare. Lyckas de träffa ett avtal med bland annat utvidgade undantag från turordningsreglerna kommer dessa regler att gälla”, skriver Knutson.

Igår 09:30
Läs mer om Januariavtalet
Eugene Hoshiko / TT NYHETSBYRÅN
Börsen internationellt

Asien lyfter brett – Tokyo på högsta nivån sedan mars

Asienbörserna stiger brett på tisdagsmorgonen och japanska Nikkei noteras på sin högsta nivå sedan början av mars. Vid 05.10–tiden står indexen som följer:
• Nikkei: +2,2 %
• Shanghai: +0.6 %
• Shenzhen: +1.3 %
• Hang Seng: +1,5 %
• Kospi: +1,2 %
Enligt Reuters stärktes de kinesiska börserna efter att centralbanken flaggat för ytterligare stimulanser och räntesänkningar på lån. Japan har dessutom avslutat sitt nationella nödläge och slopat vissa virusrestriktioner.

– Spänningarna mellan USA och Kina finns kvar i bakgrunden men investerare tycks ta större intryck av att många länder nu öppnar upp sina ekonomier igen, säger Rodrigo Catril, strateg på NAB, till Reuters.

2 tim
JOHANNES EISELE / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Amerikanska terminer öppnar uppåt efter förlängda helgen

Terminerna på Wall Street öppnade klart uppåt när handeln i USA drog igång igen efter den förlängda helgen som höll de amerikanska börserna stängda under måndagen.

Strax efter midnatt natten till tisdagen svensk tid var både Nasdaq- och S&P500-terminen upp över 1 procent.

Därmed tar Wall Street rygg på Europabörserna som steg brant under måndagen. Frankfurt-börsens DAX-index var upp hela 2,9 procent.

Det amerikanska bioteknikföretaget Novavax uppgav på måndagen att man startat den första mänskliga studien av coronavirusvaccin och företaget förväntar sig första resultatet i juli. Nyheten bidrar till uppgången, skriver CNBC.

Igår 22:29
Martin Meissner / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Bayers aktie rusar på uppgift om massförlikning

Kemi- och läkemedelsbolaget Bayers aktie steg runt 8 procent på Frankfurtbörsen i förmiddagshandeln efter att bolaget uppgett att "framsteg" gjorts i fråga om de stora skadeståndsanspråk som riktats mot bolagets bekämpningsmedel Roundup, som vissa menar orsakar lymfcancer.

Hundratusentals insjuknade i så kallat non-Hodgkins lymfom har stämt Bayer och andra bolag som saluför bekämpningsmedel med glyfosat. I Bayers fall rör stämningarna Roundup, som föll in i portföljen efter förvärvet av det amerikanska jordbruksbolaget Monsanto. Bayer meddelade i april att antalet stämningar som tagits upp i rätten växt till 52 500.

Nu har ett muntligt avtal nåtts med 50 000-85 000 av dem som menar att Roundup orsakat sjukdom, enligt Bloomberg News, avtal som enligt nyhetsbyrån kommer offentliggöras i juni.

Igår 09:42
Läs mer om Börsen internationellt
Coronaviruset SAS problem
Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset SAS problem

Analytiker: Pengarna forsar ur SAS – kan tvingas till emission

Trots statligt krislån och massuppsägningar på grund av coronakrisen kan SAS tvingas gå mot emission för att få in nya pengar. Det skriver Jacob Pedersen, aktieanalysechef på Sydbank, i en analys.

På torsdag lämnar SAS rapport för det andra kvartalet och Sydbank räknar med att resultatet före skatt landar på minus 4 miljarder kronor, jämfört med minus 1,2 miljarder under samma period året före.

– Eget kapital på 4,4 miljarder kronor i slutet av första kvartalet försvinner snabbt och behovet av en kapitalökning kan redan vara brådskande, skriver han bland annat.

Pedersen uppskattar att SAS förlorade cirka 70 miljoner kronor per dag i april, vilket är en förbättrad prognos jämfört med tidigare 100 miljoner kronor, skriver E24.

Igår 21:26
Illustrationsbild: Från och med den 18 maj måste alla som reser med SAS ha munskydd.  Vidar Ruud / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analytikern: Otänkbart att Kina släpps in i SAS ägarled

Att SAS skulle gå samma öde till mötes som Norwegian – som numera indirekt har kinesiska staten som storägare – är otänkbart. Det slår flyganalytikern Jacob Pedersen fast i en analys, enligt DI.

Han tror att storägarna, svenska och danska staten, med största sannolikhet går in med de pengar som behövs för att SAS ska överleva.

Regeringen jobbar dessutom med att få till en lagändring.

– Syftet är att skydda företag där det finns säkerhetsintressen från oönskade uppköp, säger utskottsledaren Kenneth G Forslund (S).

21 maj
Arkivbild: Jacob Wallenberg.  Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Wallenberg vill se mer statlig hjälp för SAS: Risken allt för stor för privata investerare

SAS överlevnad hänger fortsättningsvis på en skör tråd och behöver mer hjälp från både Sverige, Norge och Danmark för att ta sig förbi den mest akuta krisen. Det menar storägaren Jacob Wallenberg.

I en intervju med norska Dagens Næringsliv pekar han på att det gick åt rätt håll för SAS före pandemin lamslog flygtrafiken – bättre än för många konkurrenter. Alla de tre länderna måste fråga sig hur viktig flygtrafiken är för infrastrukturen och engagera sig i dess överlevnad, anser han.

– Jag ska inte lägga ord i munnen på någon, men jag tror att det är viktigt att alla länderna gör mer, säger han till tidningen.

Han menar att staten i det här läget är den enda som kan hjälpa till.

– Risken med att investera är så stor att inga privata investerare vill eller kan gå in som ägare nu, säger han.

10 maj
Läs mer om Coronaviruset