Lars Pehrson / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Misstankarna mot Ilija Batljan

Nytt vd-bottenfiske i fastighetssektorn

Samhällsbyggnadsbolagets vd och storägare Ilija Batljan har på måndagen köpt ytterligare 250 000 B-aktier i bolaget till ett värde om närmare 3,7 miljoner kronor, rapporterar Direkt. Batljan köpte även i förra veckan större aktieposter i det egna bolaget.

Sagax vd David Mindus har samtidigt köpt på sig 140 000 D-aktier i fastighetsbolaget till ett värde av runt 4 miljoner kronor.

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Coronaviruset USA:s tillväxt
Arkivbild: Lastbillstillverkning i Michigan. Jake May / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Coronaviruset USA:s tillväxt

Tecken på återhämtning för industrin: Tror vi kan se botten

Inköpscheferna vid de amerikanska tillverkningsindustrierna börjar se de första tecknen på en återhämtning. Men läget för industrin var trots det bedrövligt i maj. Så kan man tolka det inköpschefsindex från ISM som släpptes på måndagen, enligt AFP.

Indexet, där allt under 50 brukar räknas som avmattning, steg till 43,1 i maj efter låga 41,5 i april.

– Jag tror att vi kan se botten, eller att vi är vid botten, av kälkbacken, säger undersökningschefen Timothy Fiore.

1 min
Arkivbild SCOTT OLSON / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Inköpschefsindex i USA upp – men något lägre än väntat

Inköpschefsindex för tillverkningsindustrin i USA steg till 39,8 i maj, jämfört med 36,1 i april. Det visar definitiva siffror från Markit, rapporterar Direkt.

Även de preliminära siffrorna pekade på en uppgång till 39,8.

På måndagseftermiddagen kom även inköpschefsindex för industrin från ISM. Där märks en stigning till 43,1 i maj jämfört med 41,5 i april. Men trots att det är en ökning så är det något under förväntningarna, som enligt Trading Economics sammanställning var på 43,6. Det rapporterar Direkt.

När det gäller inköpschefsindex brukar man säga att allt under 50 tyder på en avmattning, medan värden över 50 pekar på tillväxt.

2 tim
Läs mer om Coronaviruset
Polis framför Vita Huset i Washington på söndagen. Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
Börsen internationellt

Wall Street runt nollan: ”Inget positivt har hänt”

Wall Street öppnade svagt neråt på juni månads första dag, men efter en halvtimmes handel hade kurserna klättrat upp kring nollan.


• S&P 500: +/- 0%
• Nasdaq: + 0,1%
• Dow Jones: −0,1%


Alla de stora indexen steg förra veckan, på förhoppningar om att den globala ekonomin ska börja ta fart så smått i takt med att länder börjar lätta på coronarestriktionerna.

Men, säger Art Hogan, strateg vid National Securities, till CNBC: Ingenting som hänt sedan börserna stängde i fredags har varit positivt för marknaderna. Han nämner ökade spänningar mellan USA och Kina och protesterna som pågår i flera stora städer i USA.

– Vid de nivåerna som vi befinner oss nu så skulle jag inte bli förvånad om marknaden tar en paus och backar lite.

Bland de bolag som tog de största kliven i förhandeln fanns Eli Lilly, läkemedelstillverkaren som börjat testa ett coronaläkemedel. Testerna börjar en månad tidigare än väntat vilket innebär att de ligger före konkurrenten Regeneron i det företagets version av coronaläkemedel. Men aktien reagerar bara svagt inledningsvis, och är upp 0,3 procent.

Läkemedelsjätten Pfizer faller, efter att ha testerna av en ny bröstcancerbehandling inte visat sig framgångsrika. Aktien är efter några minuters handel ner över 7 procent.

2 tim
Illustrationsbilder TT
undefined

Protesterna väntas dämpa börsfest: ”Dubbel påverkan”

Billigare dollar och sämre utsikter för börsen. Så väntas finansmarknaden påverkas av protesterna som sprider sig i USA efter George Floyds död, enligt analytiker som Reuters talat med.

– Det blir allt svårare att se ytterligare börsrally i USA från nuvarande nivå, säger Daiju Aoiki, investeringsstrateg för Japan på UBS, enligt nyhetsbyrån.

Chris Weston, analyschef på Pepperstone, ser en ”dubbel påverkan”. Dels en ekonomisk smäll och dels en politisk då Joe Biden väntas kunna dra fördelar i höstens presidentval.

– En seger för Biden skulle kunna vara negativ för risktillgångar eftersom han anses mycket mer hökaktig i skattepolitiken, säger han.

4 tim
Illustrationsbild: Londonbörsens  Lefteris Pitarakis / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Londonbörsen: Många vill se kortare börsdagar i Europa

Det finns ett brett stöd för att minska handelstimmarna på ett koordinerat sätt bland europeiska börser. Det hävdar Londonbörsen LSE och hänvisar till en egen undersökning, rapporterar Reuters och New York Times.

De flesta vill se en förkortning med 90 minuter, enligt svar från aktörer på finansmarknaden.

”Det fanns ett konsensus från svarandena om att ändrade handelstider skulle kräva en samsyn bland europeiska börser och andra handelsplatser”, skriver LSE i ett uttalande som citeras av Reuters.

3 tim
Läs mer om Börsen internationellt
TT, Bygghemma
Stockholmsbörsen i dag

Uppåt på Stockholmsbörsen – drogs upp av H&M och Volvo

Stockholmsbörsen stängde uppåt på måndagen efter svängig handel. Efter en tillfällig dipp på förmiddagen landade indexen på klara plus vid stängning:
• OMXSPI: +1,1%
• OMXS30: +1,2%

Stockholm har följt den globala utvecklingen under måndagen där de inledande börsuppgångarna dämpades tillfälligt vid 10-tiden när Bloomberg rapporterade att Kina pausat inköpen av amerikanska sojabönor. Åtgärden kommer efter att Donald Trump i fredags kritiserat Peking för den nya säkerhetslagen i Hongkong.

OMXS30 toppas vid stängning av H&M, Volvo och Autoliv med uppgångar på 3–4 procent. I motsatt ände placerar sig Getinge, SCA och Essity.

Traton handlades upp strax under 3 procent sedan dotterbolaget Scania flaggat för sparpaket och en ”övertalighet på 5 000 personer”.

Nent meddelade att den tillfälliga prissänkningen på Viaplays sportpaket dras tillbaka från den 1 juli och återgår till normal nivå. Aktien steg över 1 procent.

Dagens Industri satte köp på Academedia i helgen medan Börsveckan landade i ett köpråd för Bygghemma. Aktierna lyfte 9 respektive 1,5 procent. Förra veckans rapportbolag Mekonomen rusade 10 procent efter färska köpstämplar från fyra analyshus.

26 min
Tikspac Pressbild
undefined

Tikspac-ordförande avgår efter att ny storägare klivit in

Hundbajspåsebolaget Tikspacs ordförande Pelle Hjortblad avgår sedan det kommit till hans kännedom att han röstas bort vid kommande extra bolagsstämma, enligt ett pressmeddelande, skriver Direkt.

– Mitt skäl till denna avgång är att jag förstått att en förestående, idag av den nye ägaren påkallad, extra bolagsstämma den 18 juni har för avsikt att välja ny styrelseordförande vid extrastämman, kommenterar Hjortblad avgången.

Bolaget flyttades tidigare i dag till Spotlights observationslista efter att tidigare huvudägaren sålt alla sina aktier.

1 tim
Pressbild. Tikspac
undefined

Tikspac på observationslista efter ägarskifte

Hundbajspåsebolaget Tikspac flyttas till Spotlights observationslista efter att huvudägaren Lars Åke Södergren sålt alla sina aktier i helgen, skriver Finwire.

Spotlight motiverar beslutet med att bolaget genomgår en väsentlig förändring.

I ett pressmeddelande uppger Tikspac att ägarförändringen beror på att Södergren under en tid önskat minska sitt innehav på grund av åldersskäl.

Ny huvudägare är kvantanalytikern Dejan Shabacker som har köpt alla Södergrens aktier.

5 tim
Läs mer om Stockholmsbörsen i dag
Coronaviruset Börsåret 2020
Vårdpersonal utanför New York-börsens lokaler i samband med att handelsgolvet långsamt öppnades igen förra veckan. Mark Lennihan / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Börsåret 2020

Goldman Sachs svänger – tror inte på lika stort fall

Den amerikanska investmentbanken Goldman Sachs svänger, och tror inte längre att Wall Street kommer att falla så mycket som man tidigare prognosticerat. Det rapporterar Bloomberg.

Antagandet att S&P 500-indexet ska falla ner till en nivå på 2 400, att jämföra med dagens nivå som i skrivande stund ligger på 3 050, ersätts. I stället tror man nu att ett nedsidesrisken är omkring 10 procent, 2 750 punkter.

S&P 500 har stigit drygt 35 procent sedan bottennivån i slutet av mars.

1 tim
ANGELA WEISS / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analytiker om rallyt: Fomo och barn som vill ha Tesla

Köpa dippen-mentalitet, ”fear of missing out”, och en flodvåg av nya oerfarna privatinvesterare. Analytiker världen över höjer varningsflaggor för det mäktiga börsrallyt sedan botten i mars.

– Min tioåriga son frågade om han kan öppna ett Etrade-konto så att han kan köpa aktier i Tesla, säger John Hancocks chefsanalytiker Emily Roland till Financial Times.

Framåtblickande P/E för S&P 500 är nu 23, den högsta nivån sedan början av 2000-talet.

– Vad vi sett de senaste veckorna är enorma mängder av antaganden. Jag tror marknaden har sprungit iväg från sig själv, säger Rob Almeida, global investeringstrateg för MFS, till tidningen.

Även Jefferies aktieanalytiker Steven DeSanctis säger sig vara nervös – eufori på marknaden brukar sluta dåligt. Men det verkar som att nedgångarna ändå kommer att dröja.

– Jag tror inte att det är mycket som kan få ner marknaden för räkning nuförtiden. Det vi sett är fullständigt förödande, men marknaden verkar vara helt immun, säger han till FT.

29 maj
Frida Bratt och Johanna Kull.  TT
undefined

Sparekonomernas tips: Satsa på teknik och industri

Teknikbolagen har, till skillnad från många andra branscher, klarat sig hyfsat bra under coronapandemin och vissa har till och med gynnats av krisen. Det säger Avanzas sparekonom Johanna Kull till DN.

– Vill man ta in en krydda i sitt sparande så ligger teknikfonder rätt i tiden.

Nordnets sparekonom Frida Bratt håller med om Kulls prognos. Bratt lyfter samtidigt industrisektorn som hon tror kan ”studsa tillbaka rejält” om ekonomierna runt om i världen klarar att återöppnas.

Johanna Kull varnar samtidigt för verkstadsjättarna som kan få det svårt om återhämtningen tar längre tid än vad marknaden vill.

Igår 13:28
Läs mer om Coronaviruset
Arkivbild: Tim Clark vid högkvarteret vid Dubais internationella flygplats. Kamran Jebreili / TT NYHETSBYRÅN
Resebranschens kris

Emirates: Kan ta fyra år att komma tillbaka

Det kan ta upp till fyra år innan flygbolaget Emirates återvänder till ”någon form av normalitet”. Det säger ordföranden Tim Clark enligt AFP.

Han säger också att det inte är säkert att bolaget verkligen kommer att kunna genomföra köpen av alla de flygplan de beställt. Det skriver Bloomberg.

– Vi är inte i närheten av att vara tillräckligt säkra på att ekonomin, kassaflödena, resultatet på sista raden kommer att ge oss möjlighet att kunna sia om vi ska köpa hundra av den här modellen eller hundra av den där modellen.

Emirates, som räknas bland världens största flygbolag när det kommer till långdistansflygningar, hade lagt ordrar på över 200 flygplan i slutet av mars – däribland Boeing 777 och 787 och Airbus A350 och de sista superjumboplanen, A380.

36 min
Arkivbild. Matthias Schrader / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Lågprisbolag ser möjlighet efter räddning av Lufthansa

Krispaketet på 10 miljarder euro till Lufthansa ger möjligheter för konkurrerande lågprisbolag att positionera sig, skriver Bloomberg.

EU:s och Tysklands villkor för att bevilja det jättelika räddningspaket var att Lufthansa gav upp landningsrättigheter på flygplatserna i Frankfurt och München till konkurrenter. Det ger Ryanair möjlighet att etablera sig i München och Easyjet i Frankfurt.

Europas tredje största lågprisbolag Wizzair flyger varken till Frankfurt eller München.

– Vi försöker dra nytta av situationen. Lufthansa får en stor ekonomisk fördel, men de behöver omstrukturera efter att ha fått alla de här pengarna. Så Tyskland innebär möjligheter för oss, säger Wizzair-chefen Jozef Varadi.

Idag 05:12
Illustrationsbilder.  TT
undefined

Utländska turister flockas i Sverige trots pandemin

Semestersugna tyskar och danskar har börjat turista i Sverige igen – trots rådande virusutbrott. På till exempel Ystad saltsjöbad i Skåne, som Aftonbladet besökt, vittnar personalen om mellan 10 och 20 danska par om dagen.

Ett av dem är Helen Kuhre och hennes man. Hon säger till tidningen att vännerna i hemlandet inte gillar att de åker till Sverige.

– Men ni är försiktiga så det känns tryggt.

Hon tycker att Sverige haft en bättre strategi och önskar sig mer frihet även i Danmark.

Idag 07:48
Läs mer om Resebranschens kris
Coronaviruset Svenska krisåtgärderna
Jimmie Åkesson och Anders W Jonsson. TT
Coronaviruset Svenska krisåtgärderna

”Viktigt att misslyckandet i äldrevården blir belyst”

Regeringens beslut att tillsätta en coronakommission välkomnas av Centerpartiets vikarierande partiledare Anders W Jonsson. På Facebook skriver han att det är viktigt att ”kommissionen bedömer helheten och djupdyker i de delar där det är tydligt att Sverige har misslyckats”.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson skriver att han vill att kommissionens arbete startar ”snarast”.

– Nu handlar det om att komma överens om syftet och formerna för kommissionen, där det för oss är särskilt viktigt att bland annat belysa misslyckandet med att skydda våra äldre, säger Åkesson i ett pressmeddelande.

33 min
Illustrationsbilder.  TT
undefined

Tillväxtverket börjar med oanmälda besök

Från och med i morgon den 1 juni kommer Tillväxtverket att kunna göra oanmälda besök hos företag som ansökt om korttidspermittering, skriver DN. Syftet är att få bukt med fusket, exempelvis om man misstänker att företaget lämnat in felaktiga uppgifter och att personalen inte alls jobbar mindre.

– [Oanmälda besök] är ett av flera verktyg som vi har – men det är absolut en viktig del, säger Richard Källstrand, chef för avdelningen för kontroll på Tillväxtverket, till tidningen.

Enligt statistik från Tillväxtverket har drygt 71 000 företag ansökt om korttidspermittering hittills och närmare 63 000 ansökningar har godkänts. Enligt DN har Tillväxtverket lämnat in omkring 400 tips till polisen om misstänkt permitteringsfusk.

Igår 18:30
Läs mer om Coronaviruset
Expertröster Din ekonomi
Helen Broman, förvaltare på Lannebo Fonder och gästkrönikör i Omni Ekonomi. Magnus Sandberg
undefined

Broman: Tillväxtjägarens tid är förbi – Buffetts tid är här

De senaste tio åren har bjudit på medvind för tillväxtinvesterarna, som lagt sitt krut på digitala, skalbara affärsmodeller. Men vinsterna i tillväxtbolagen värderas i dagsläget rekordhögt – och snart kan det brista, skriver Lannebo Fonders fondförvaltare Helen Broman i en gästkrönika i Omni Ekonomi.

Om vändningen faktiskt står runt hörnet, får de allra högst värderade tillväxtbolagen förmodligen en kämpig tillvaro den kommande tiden, konstaterar hon.

I stället kan värdeinvesterarna – med Warren Buffett som husgud – ta plats på scenen.

Igår 10:00
Läs mer om Expertröster
Karl-Petter Thorwaldsson Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Näringsliv

LO:s orförande: ”Utredningen kommer aldrig att bli lag”

(Direkt) Förslagen från utredningen om arbetsrätt kommer aldrig att bli lag. Det bästa vore om parterna kommer överens själva.

Det sade LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson vid en pressträff på måndagen.

"Det är ingen hemlighet att vi tycker att det här förslaget är väldigt obalanserat och ger en väldig favör till arbetsgivarnas fördel. Enligt vår mening kommer den här utredningen aldrig att bli lag i Sverige", sade han.

Han sade att direktiven var att utredningen skulle upprätthålla balansen på arbetsmarknaden, men att ingen på den fackliga sidan uttryckt sitt gillande med förslagen medan många från arbetsgivarsidan gjort det.

Han sade också att det bästa är om parterna själva kan komma överens om spelreglerna på arbetsmarknaden.

LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson sade att maktbalansen på arbetsmarknaden rubbas kraftigt med utredningens förslag, främst genom förslagen om utökade undantag och att man inte ska kunna ogiltigförklara en uppsägning av personliga skäl i mindre företag.

"Man kommer att sakna anställningsskydd på småföretag. Man kommer att vara rättslös. Sammantaget är detta ett skitförslag som bör förpassas till soptunnan", sade han.

Han tillade också att LO nu inte kan förhandla jämbördigt i sina egna förhandlingar med arbetsgivarna, då arbetsgivarna nu vet facit vad som är alternativet i utredningen. Man får nu hoppas på att arbetsgivarna ser ett värde med långsiktiga spelregler som parterna själva förhandlat fram, sade han.

IF Metalls ordförande Marie Nilsson sade att förslagen innebär en kraftig försämring med en ökad otrygghet. Hon vill helst se att parterna själva löser saker och ting. Genom att parterna vill ha med fler områden i sina förhandlingar ser hon en möjlighet att de ska kunna komma överens.

Kommunals ordförande Tobias Baudin sade att det behövs mer, inte mindre, trygghet på arbetsmarknaden. Han sade också att möjligheterna att Kommunal, som hoppat av LO:s förhandlingar, kommer tillbaka till förhandlingsbordet skulle öka om utredningen skrotades.

41 min
Coronaviruset Scania / Bolagsnyheter
Scania Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Scania / Bolagsnyheter

FoU i farozonen efter Scanias senaste nedskärningsbesked

Forskning och utveckling (FoU) är prioriterat men där finns också områden som inte ifrågasatts under lång tid, kommenterar Scanias presstalesperson Hans-Åke Danielsson det senaste nedskärningsbeskedet till Dagens Industri.

– Därutöver fortsätter den påbörjade konsultväxlingen, där Scanias medarbetare tar över uppgifter som ligger på konsulter, säger han till tidningen. Vilket främst gäller FoU och it.

De senaste åren har Scania lagt in 7 miljarder om året i FoU, vilket motsvarar 5 procent av omsättningen 2019.

3 tim
Illustrationsbild. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Scania planerar nedskärningar – 1000 jobb i Södertälje hotade

Lastbilsjätten Scania planerar för omfattande minskningar av personalstyrkan, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Scania skriver att coronakrisen har lett till ett stort intäktstapp och att efterfrågan på företagets produkter väntas ”förbli lägre under lång tid”. Man bedömer därför att företaget har en ”övertalighet på 5 000 personer i den globala organisationen”.

– Detta inkluderar en översyn av upp till 1 000 tjänstemannapositioner vid huvudkontoret i Södertälje, säger Scanias vd och koncernchef Henrik Henriksson.

Idag 08:05
Lisa Lorentzon. Pressbild, Scania
undefined

Facket om Scanias besked: Hoppas kunna undvika varsel

Fackförbunden inom Scania hoppas kunna undvika varsel, säger Lisa Lorentzon, ordförande för Akademikerföreningen på Scania, till SVT Nyheter.

I dag meddelade lastbilstillverkaren att man planerar för personalminskningar och att 1 000 tjänstemannapositioner på huvudkontoret i Södertälje ses över.

– Nu handlar det om hur vi ska kunna ställa om utan att våra anställda påverkas. Men vi måste vara transparenta med att vi kanske inte kommer lyckas, säger Lorentzon.

Idag 09:42
Läs mer om Coronaviruset