Ostadiga oljemarknaden

Oljepriset föll på lagerrapport

Priset på olja föll rejält trots att USA:s energidepartement rapporterat att de amerikanska lagren av råolja sjönk med 2,5 miljoner fat förra veckan. Enligt Bloombergs prognosenkät hade analytikerna väntat sig en ökning med 0,3 miljoner fat, skriver Direkt.

Inofficiell lagerstatistik från American Petroleum Institute (API) på tisdagen visade på en uppgång med 1,1 miljoner fat.

Strax efter att statistiken släpptes vid 16.45 föll brentoljan 1,3 procent till cirka 63,60 dollar fatet. WTI backade nästan lika mycket till drygt 57,40 dollar fatet.

Vid 22-tiden hade oljepriserna hämtat igen stora delar av tappet och brent handlades över 64 dollar fatet och WTIN:n nära 58 dollar fatet.

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Rapportsäsongen Atlas Copco
Janerik Henriksson / TT / TT NYHETSBYRÅN
Rapportsäsongen Atlas Copco

Deutsche: Atlas rapport en större besvikelse än väntat

Verkstadsjätten Atlas Copcos rapport var något av en besvikelse, både vad gäller kvartalssiffrorna och prognosen framåt om en fortsatt svag efterfrågan i det första kvartalet 2020.

Det skriver Deutsche Bank i en kommentar efter dagens rapport.

”Guidningen innebär ännu mer av en besvikelse eftersom det på sistone har funnits tecken på förbättring av industriefterfrågan i Kina, såväl som en bekräftad återhämtning på elektronikmarknaden”, skriver den tyska storbanken.

2 tim
Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Atlas Copcos rapport under förväntan – aktien backar

Atlas Copco höjer utdelningen från 6,30 till 7 kronor i samband med sitt bokslut. Samtidigt rapporterar bolaget ett resultat och en omsättning under förväntan i det fjärde kvartalet. Aktien backade nära 5 procent på resultatet.

Atlas Copco hade redan guidat för en något lägre orderingång. Den kom in högre än i fjol, en ökning med nära 8 procent, men lägre än analytikerna hade väntat.

Sektorkollegan Sandvik rapporterade också en orderingången något under förväntan i fjärde kvartalet.

4 tim
Läs mer om Rapportsäsongen
TT.
Stockholmsbörsen i dag

Stockholmsbörsen vänder ner – på Atlas Copcos rapport

Stockholmsbörsen öppnar med stigande index efter rejäla nedgångar under gårdagen i hela världen till följd av virusoro.

Vid lunchtid visar ledande index:
• OMXSPI −0,4%
• OMXS30 –0,3%
Rapportsäsongen har dragit igång på allvar med ett par tunga rapporter innan börsöppning. Swedbanks rapport får klart godkänt av analytikerna men den av penningtvättsanklagelser pressade banken sänker utdelningen med cirka 40 procent. Aktien stiger nära 6 procent.

Ståljätten SSAB rapporterade ett svagt kvartal men säger att orderingången redan vänt och att utsikterna inför det första kvartalet därmed är goda. Utdelningen blir densamma som förra året på 1,50 kronor per aktie. Aktien sjönk inledningsvis flera procent men fallet har dämpats under handelsdagen.

Vid lunchtid rapporterade Atlas Copco och Autoliv. Den senare togs emot positivt av marknaden och aktien steg runt 2 procent. Atlas Copcos aktie sjönk däremot rakt ner i botten av storbolagsindex och drog med sig sektorkollegan Sandvik i fallet. Raset fick hela börsen att vända ner på negativt territorium.

Byggmax fortsätter att göra förluster men höjer utdelningen som var noll förra året till 1,16 kronor per aktie. Aktien steg inledningsvis men har sedan parkerat kring nollan.

Bland morgonens aktierekar sticker Collector ut. Nischbanken får kraftigt sänkt riktkurs av ABG Sundal Collier från 50 till 33 kronor. Aktien backar nära 1 procent.

Samtidigt har medecinteknikbolaget Arjo fått en fördubblad riktkurs, från 25 till 52 kronor och stämplas med köprek. Aktien stiger över 5 procent.

Texten uppdateras.

4 tim
Pressbild.
undefined

Hövding fortsätter upp – stiger nästan 13 procent

Hjälmtillverkaren Hövding rusar över 13 procent på börsen, efter att redan i går ha lyft ordentligt på uppgifter om att kontraktstillverkaren Notes fabrik i Kina ökat sina leveranser till bolaget.

I det fjärde kvartalet uppgick Notes leveranser till Hövding till 10 miljoner kronor, en tillväxt om cirka 150 procent.

Förvaltaren Jonas Olavi spår en ”rolig läsning” för bolaget i det fjärde kvartalet.

– Bolaget har fyllt upp lagren och det kommer rulla ut hjälmkragar i parti och minut, säger han till DI.

4 tim
undefined

SSAB:s aktie pressas efter svag rapport

SSAB:s aktie pressades ner under 3 procent på Stockholmsbörsen på tisdagen och placerar sig klart i botten på ett i övrigt mestadels grönt storbolagsindex.

Anledningen stavas kvartalsrapporten som trots låga förväntningar kom in sämre än väntat. Bolaget har belastats av den vikande konjunkturen och strejker i Finland.

DI:s Ulf Pettersson noterar att ebitda väntades komma in som en vinst men i stället redovisade ståljätten en förlust i det fjärde kvartalet.

Pettersson tycker ändå att det är positivt att bolaget tar av sitt eget kapital för att behålla utdelningen trots det kollapsade resultatet.

– Det är ett sätt att visa marknaden att det här var ett exceptionellt dåligt år, säger Pettersson i DI-Tv.

Idag 08:41
Läs mer om Stockholmsbörsen i dag
TV4/Arianna Podesta. TT/EU-kommissionen
Telia / TV4-bråket

Lösningsförslag i konflikten ska presenteras inom fem dagar

Ett lösningsförslag mellan Com Hem och Telia kommer att presenteras av en neutral övervakande förvaltare inom fem arbetsdagar, skriver Direkt. Det meddelar EU efter gårdagens klagomål till kommissionen om att Telia bryter mot de villkor som sattes upp gällande streamingtjänster inför köpet av Bonnier Broadcasting.

– Vi har fått en kopia av klagomålet som Com Hem har skickat, säger Arianna Podesta, EU-kommissionens talesperson i konkurrensfrågor.

Telia har slagit ifrån sig kritiken.

3 min
Rosengren. Lind. Arkivbilder. TT
undefined

Rosengren utmanar Lind på tv-debatt – om tv-bråket

Björn Rosengren anser att det är oacceptabelt Telia ”i praktiken gör TV4 till en statligt ägd betalkanal”, skriver den tidigare näringsministern på DI Debatt.

Rosengren, som öppnade Telia för privat ägande under sin tid i regeringen, betonar problemet med att staten ska äga både public service och TV4. ”Än värre blir det om staten samtidigt ser till att huvuddelen av medborgarna endast har tillgång till det ena av de båda statliga tv-bolagen”, skriver han.

Enligt Björn Rosengren har kulturminister Amanda Lind flera gånger duckat frågan. Han vill veta om hon och staten anser att Telia bör låsa in TV4 för de egna kunderna?

Nu utmanar han Amanda Lind (MP) på en direktsänd tv-debatt ”och helst då i en kanal som är öppen för alla”, skriver han.

Igår 21:22
Illustrationsbild. Bertil Ericson / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Telia slår ifrån sig kritik: Följer våra åtaganden

Telia slår tillbaka kritiken från Tele2-ägda Com Hem om att de skulle ha brutit mot sina åtaganden i samband med försäljningen av TV4, rapporterar TT. Men telekombolaget vill inte gå in på varför man inte håller med.

– Vi accepterade vissa åtaganden i samband med att vi fick affären godkänd, och de åtagandena följer vi givetvis, säger Telias presschef Ralf Bagner till nyhetsbyrån.

Com Hem anmälde tidigare under dagen Telia till EU-kommissionen då de menar att telekombolaget valt att inkludera fler rättigheter i auktionen av TV4-rättigheterna än vad EU-kommissionen avsett.

Igår 19:51
Läs mer om Telia / TV4-bråket
Rapportsäsongen Swedbank
Arkivbild.  Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Rapportsäsongen Swedbank

Swedbank: Tuff konkurrens blev till en ”perfekt storm”

En ökad konkurrens på bolånemarknaden skapade något av en ”perfekt storm” för Swedbank samtidigt som banken var i en förtroendekris under våren. Det säger vd Jens Henriksson i samband med dagens analytikerträff, enligt Finwire.

Enligt Henriksson gav den tuffa konkurrensen banken en möjlighet att visa vad man faktiskt är bra på.

– Vi har ett komplett kunderbjudande när folk kommer till oss. Vi har funnits i 200 år. Vi lånar ut i hela landet, och vi vill varken ha de högsta eller lägsta priserna, säger Henriksson.

2 tim
Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analyser: Bankfesten är över

”Swedbanks bokslut radar upp nya bevis för att den stora bankfesten är över”, skriver Torbjörn Isacson på SvD Näringsliv.

Han syftar till att storbanken sänkte utdelningen kraftigt, såg ökade kreditförluster och kostnader i sitt bokslut.

DI:s Ulf Petersson tar också upp de ökade kreditförlusterna som landade på 988 miljoner kronor, jämfört med 154 miljoner kronor för det tredje kvartalet.

”Det är lite oroande med ökade kreditförluster men de är fortfarande rätt små”, säger Ulf Petersson.

Dan Lucas på DN skriver att banken inte presenterade någon ny information om penningtvättskandalen och att svenska och estniska FI kommer med slutsatser i mars.

5 tim
Daniella backlund/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Experter: Det är en helt ok rapport trots motvind

Swedbanks rapport var stabil trots att banken sänkte utdelningen med nästan 40 procent. Det säger DI:s analytiker Ulf Petersson till DI-TV.

– Sammantaget är det en rapport som marknaden bör andas ut lite efter. Det är en stabil rapport, säger Petersson.

Söderberg & Partners sparekonom Joakim Bornold är inne på samma spår och menar att rapporten var ”helt ok” trots motvinden.

”Intäktssidan verkar inte ta stryk av penningtvättsskandalen”, skriver Bornold på Twitter.

Idag 07:14
Läs mer om Rapportsäsongen
Rapportsäsongen Internationellt
USA:s försvarsminister Mark Esper.  Jose Luis Magana / TT NYHETSBYRÅN
Rapportsäsongen Internationellt

Lockheed Martin höjer sin prognos efter Irankonflikten

Pentagons främsta vapenleverantör, amerikanska försvarskoncernen Lockheed Martin, höjer sin prognos för 2020. Geopolitisk oro i Mellanöstern anges som en av anledningarna, framför allt konflikten mellan Iran och USA.

Bolaget lyfter prognosen för omsättningen till mellan 62,75 miljarder dollar och 64,25 miljarder dollar.

I det fjärde kvartalet höjde Lockheed Martin resultatet med 19,6 procent, bland annat på grund av ökad efterfrågan av stridsplanen F-35 .

1 tim
Illustrationsbild. Mark Lennihan / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Konkurrens mot storsäljare pressade Pfizers resultat

Läkemedelsjätten Pfizer noterade en försäljningsminskning med 9 procent under fjärde kvartalet. Hårdare konkurrens gentemot den storsäljande smärtmedicinen Lyrica pressade resultatet.

Resultatet efter skatt landade på minus 337 miljoner dollar, motsvarande 3,2 miljarder kronor, jämfört med förlusten på 394 miljoner dollar under fjärde kvartalet 2018.

Det justerade resultatet hamnar dock ordentligt på plus, 3,1 miljarder dollar. Vid samma kvartal 2018 landade det på 3,7 miljarder, skriver TT.

3 min
3M tillverkar bland annat post it-lappar och tejp.  Rick Rycroft / TT NYHETSBYRÅN
undefined

3M ska spara – minskar antalet anställda med 1 500

Industrikonglomeratet 3M gör en omstrukturering och minskar personalstyrkan med omkring 1 500 tjänster, enligt ett pressmeddelande i samband med bolagets rapport för det fjärde kvartalet 2019.

Omstruktureringen väntas ge årliga besparingar om 110 till 120 miljoner dollar men kostnaderna för själva sparprogrammet, 134 miljoner dollar, belastar resultatet i det fjärde kvartalet.

I kvartalet pressades omsättningen till motsvarande 1,66 dollar per aktie från 2,27 dollar per aktie året innan.

Minnesotabaserade 3M har en svensk ordförande, Inge Thulin.

3 tim
Läs mer om Rapportsäsongen
Collectors grundare Lena Apler.  Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nyemissionen i Collector

FI kräver plan från Collector för att återställa kapitalbas

Finansinspektionen kräver att Collector Bank redogör för bankens plan för att återställa sin kapitalbas. Det framkom under mötet med Collectors ledning under dagen, enligt ett pressmeddelande.

FI bad även bankens företrädare att redogöra mer i detalj för vad som föranlett banken att göra en extra kreditförlustreservering om 800 miljoner kronor i samband med fjärde kvartalet 2019 och hur banken planerar att säkerställa stabiliteten i bankens finansiella ställning över tid.

Finansinspektionen kommer nu ha en tätare uppföljning av banken.

1 tim
Lena Apler, styelseordförande i Collector Bank Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Collector träffar FI – ska gå igenom kapitalplan

I dag ska Collector Bank träffa Finansinspektionen. Ett första steg för nischbanken är att presentera en kapitalkonserveringsplan som ska godkännas av FI, skriver Realtid.

– Skulle vi bedöma att åtgärderna inte skulle återställa kapitalet då ska vi ingripa, säger Karin Lundberg, tillförordnad verksamhetsområdeschef för banker på FI.

Problemet för Collector är att banken understiger det kombinerade kapitalbuffertkravet. Aktien har rasat på börsen och tappat runt en tredjedel av sitt börsvärde sedan i tisdags förra veckan efter besked nyemissionen.

Idag 05:57
undefined

Börsen fortsätter att straffa Collector efter vinstvarningen

Nischbanken Collector fortsätter att straffas på börsen efter förra veckans vinstvarning, skriver DI. Vid stängning var aktien ner 6,7 procent för dagen och hade därmed tappat runt en tredjedel av sitt börsvärde sedan i tisdags förra veckan.

Samma dag som Collector meddelade att bolaget gör en extra kreditförlustreservering på 800 miljoner och tar in 1 miljard i en nyemission föll aktien 21 procent, skriver tidningen.

Igår 15:24
Läs mer om Nyemissionen i Collector
Rapportsäsongen Apple / Bolagsnyheter
Apples Phil Schiller talar under en konferens i Kalifornien i september 2019. Tony Avelar / TT NYHETSBYRÅN
Rapportsäsongen Apple / Bolagsnyheter

Blickarna mot Iphone 11 när Apple rapporterar i virustid

Investerarna håller utkik efter flera viktiga siffror när Apple rapporterar senare i dag. Rapporten blir framför allt ett test för hur bra den nya modellen Iphone 11 har sålt, skriver CNBC. Dessutom är det upp till bevis för hur företagets Airpods har mottagits på Kinamarknaden.

Aktieägarna letar också efter tecken på hur coronavirusutbrottet i Kina har påverkat produktionen, med tanke på att produktionskedjan är koncentrerad till landet, skriver Bloomberg. Att myndigheterna har förlängt ledigheten kring det kinesiska nyåret i Shanghai och Sushou kan bli en kostsam historia för Apple, som fick se sin aktie handlas med röda siffror på måndagen. Företaget har två leverantörer i virusdrabbade Wuhan och över 60 stycken i produktionsnavet Sushuo.

Apple-aktien har börjat året uppåt och klättrat med 3 procent. Sedan samma period förra året är aktien upp med över 100 procent.

2 tim
En kvinna och ett barn vandrar förbi Apples butik i Peking i december 2019. Ng Han Guan / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Apples nya patent: Böjd dator helt tillverkad av glas

Apple har sökt patent för en böjd dator som är helt tillverkad av glas, skriver Engadget. Vinkel på den nya Mac-modellens glas ska enligt patentet också gå att justera.

Men trots patentansökan är det knappast ett projekt som blir verklighet inom någon nära framtid. De tekniska svårigheterna är fortfarande stora och det är troligt att Apple väljer en säkrare väg i slutändan. Men, fortsätter techsajten, ansökan visar att bolaget är villigt att göra kraftiga förändringar i Mac-serien om och när det behövs.

Igår 08:10
Läs mer om Rapportsäsongen