Stefan Löfven (S). Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Arbetsförmedlingens framtid

”Opinionsläget ett skäl till att S inte vill ha nyval”

Genom att stödja Vänsterpartiets misstroendehot, men samtidigt ställa två krav på regeringen försöker Ebba Busch Thor (KD) och Ulf Kristersson (M) att ta initiativet från Jonas Sjöstedt. Det menar Ekots inrikespolitiske kommentator Tomas Ramberg i en analys.

Den här metoden för att påverka i en politisk sakfråga är enligt honom också ovanlig. I vanliga fall försöker man gå ihop i riksdagen för att rösta igenom en förändring i sakfrågan, men nu tycker man det skulle ta för lång tid. I stället vill man att regeringen drar tillbaka förslaget om lagen om valfrihet – och som motprestation får man behålla sin arbetsmarknadsminister, menar Ramberg.

Ewa Stenberg på DN menar att hotet om ett extraval skulle kunna läggas fram de närmaste dagarna, men att det också finns flera faktorer som talar emot det – bland annat Socialdemokraternas opinionssiffror.

I stället tror hon att ”regeringens mästerförhandlare” kommer få ta plats på scenen över helgen.

Läs mer

Toppnyheter

Ericssonfabriken Nanjing Ericsson Panda Communications i Kina. Arkivbild. Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ericsson / Bolagsnyheter

Aktiespararna: Ericsson har problem med trovärdigheten

Aktiespararna kräver att Ericsson bryter tystnaden kring granskningen i Kina som enligt expertis kan leda till nya miljardböter, skriver SvD Näringsliv.

Organisationen menar att telekomjätten har trovärdighetsproblem efter boten på 10,1 miljarder till amerikanska finansmyndigheter före årsskiftet.

– Vi förväntar oss att Ericssons vd Börje Ekholm tar upp Kinautredningen i bokslutsrapporten, säger Sverre Linton, chef för bolagsbevakning på Aktiespararna, till tidningen.

Även Danske Banks telekomanalytiker Fredrik Lithell efterlyser mer transparens från Ericsson.

Telekombolaget lämnar bokslut på fredag morgon.

4 min
Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Expert: Ericsson mörkar eventuella miljardböter i Kina

Telekomjätten Ericsson riskerar miljardböter för de licensavgifter bolaget tar ut av kinesiska mobiltillverkare, rapporterar SvD Näringsliv.

”Vi kan bekräfta att granskningen fortfarande pågår och att vi samarbetar med de kinesiska myndigheterna. I övrigt vill vi inte kommentera det pågående ärendet”, skriver Ericssons pressavdelning till SvD Näringsliv.

Daniel Djurberg, telekomanalytiker på Handelsbanken, säger till tidningen att ”de borde informerat bättre” med tanke på korruptionshärvan i USA som genererade böter på tio miljarder kronor. Han siar om ett bötesbelopp mellan en halv miljard till en och en halv miljard kronor.

– Det tycks alltid dyka upp nya oväntade kostnadsposter i Ericsson, säger Daniel Djurberg.

17 jan
Läs mer om Ericsson / Bolagsnyheter
Illustrationsbild: Investerargurun och miljardären Warren Buffett. Nati Harnik / TT NYHETSBYRÅN
Börsåret 2020

Miljonärerna spår fortsatt tjurmarknad på Wall Street

Bara under årets tolv handelsdagar har S&P 500 noterat sex nya rekord – och rika investerare på Wall Street tror att tjurmarknaden fortsätter, skriver CNBC. En ny mätning bland amerikaner som äger aktier och tillgångar för minst 1 miljon dollar visar att 76 procent nu ger den amerikanska ekonomiska utvecklingen högsta eller näst högsta betyg – för bara ett kvartal sedan var de optimistiska miljonärerna i minoritet.

Enligt mätningen från E-Trade Financial spår 58 procent av dem att börsen stiger under årets första kvartal, upp från 42 procent under det föregående kvartalet.

Samtidigt har andelen som tror att börsen stiger minst 5 procent i kvartalet stigit med 16 procentenheter från i höstas, skriver CNBC.

Nästan hälften av de svarande tror att techsektorn har mest potential i kvartalet, tätt följt av hälsosektorn.

2 tim
Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Guri: Värderingarna är okej – börsen stiger 10–15 procent

Trots det starka börsåret 2019 är värderingarna på Stockholmsbörsen ”rätt okej” eftersom de speglar de låga räntorna. Det menar Martin Guri, chefsstrateg på Kepler Cheuvreux, enligt TT.

Han spår att Stockholmsbörsen fortsätter upp 10–15 procent under 2020, men med brasklappen att börsen alltid kan rasa ”10 procent vilken vecka som helst”.

– Det är inte konstigare än att det regnar i morgon. Men blir det en stor sättning kommer det inte bero på höga värderingar, för det kan man inte säga att det är med de här låga räntorna, säger han till TT.

4 tim
Illustrationsbild. Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Experten: Investerare mer villiga att ta risker nu

Trots den stora uppgången under 2019 finns det flera anledningar till att investerare känner sig lugnare över börsens utveckling. Det säger Mike Loewengart, vice vd på E-Trade, vars mätning visar att aktiesparare med minst 1 miljon i tillgångar tror på fortsatt uppgång på Wall Street, skriver CNBC.

Att det är ett valår kan visserligen ge volatilitet, men det brukar kompenseras av att Federal Reserve bedriver en mer anpassad penningpolitik, menar Loewengart. Även nedtrappningen av handelskriget, låg arbetslöshet och stark konsumtion talar för att aktier kommer att gå bra.

– Och investerande miljonärer vill inte gå miste om detta, säger Mike Loewengart till CNBC.

Enligt Loewengart är investerare också mer riskvilliga nu än tidigare.

2 tim
Läs mer om Börsåret 2020
Isabel dos Santos. Paulo Duarte / TT NYHETSBYRÅN
Luanda Leaks

Läcka: Afrikas rikaste kvinna plundrade Ericssons partner

Svenska Ericsson byggde upp telekombolaget Unitels 4G-nätverk i Angola och beskrev det som en framgångssaga – samtidigt plundrade den korruptionsanklagade ägaren Isabel dos Santos Ericssons affärspartner på motsvarande 4 miljarder kronor. Det rapporterar SVT, som hänvisar till hundratusentals läckta interna dokument som ett 30-tal redaktioner i journalistnätverket ICIJ granskat.

Enligt dokumenten ska dos Santos ha lånat ut pengarna från Unitel till Unitel International Holdings – ett bolag som kontrolleras av henne själv.

Isabel dos Santos brukar kallas Afrikas rikaste kvinna och är dotter till tidigare presidenten José Eduardo dos Santos.

Ericsson vill inte kommentera uppgifterna, skriver SVT.

1 tim
Isabel dos Santos. Toby Melville / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Angola fryser tillgångar för Afrikas rikaste kvinna

Angola har frusit tillgångarna för Afrikas rikaste kvinna Isabel dos Santos, rapporterar Financial Times. Det är den senaste upptrappningen i president Joao Lourenços kamp mot korruption, skriver tidningen.

dos Santos är dotter till landets tidigare president José dos Santos och hennes förmögenhet beräknas uppgå till motsvarande 18 miljarder kronor, skriver TT.

Isabel dos Santos äger bland annat 25 procent av Unitel som kontrollerar en stor del av Angolas mobilmarknad, skriver FT.

Hon har tidigare nekat till korruptionsanklagelserna och manade på tisdagen sina anställda till lugn i ett Twitterinlägg.

31 dec 2019
Läs mer om Luanda Leaks
Naturvårdare söker skadat vilt på Kangaroo island i Australien PETER PARKS / AFP
Klimatförändringarna

Rapport: Hälften av jordens BNP utsatt för naturrisker

Över hälften av världens samlade BNP är exponerad för risker kopplade till minskad biodiversitet och klimatförändringar. Det skriver Världsekonomiskt forum (WEF) i en rapport inför mötet i Davos som inleds på måndagen.

Konstruktion, jordbruk och livsmedel är de tre branscher som i högst grad är beroende av naturen, rapporterar CNBC. Tillsammans är värdet av dessa branscher ungefär dubbelt så stort som hela den tyska ekonomin. Industrier som ses som ”mycket beroende” av naturen genererar 15 procent av den globala bruttonationalprodukten, medan branscher som i viss mån är beroende av naturen genererar 37 procent av globala BNP.

– Skadeverkningar från naturen på ekonomisk aktivitet kan inte längre ses som en yttre omständighet. Rapporten visar att exponering mot naturen är både avgörande för alla affärsområden och ett brådskande hot mot vår gemensamma framtid, säger WEF-chefen Dominic Waughray i samband med rapporten.

Idag 10:25
Erik Simander/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Professor: Dåliga vintrar hotar skidorters framtid

Skidanläggningarna i Sveriges södra fjäll är utdömda på 50 års sikt. Det säger Michael Tjernström, professor i meteorologi, enligt SvD Näringsliv.

Uttalandet baseras på antagandet att vi ”fortsätter på den inslagna vägen” och når en global uppvärmning på tre grader. De dåliga vintrarna kommer då att bli fler, även om snön inte försvinner helt, enligt Tjernström.

Han bedömer att orter som Sälen och Idre kommer att få allt större problem med snötillgången.

– Frågan är om det blir tillräckligt många säsonger som är ekonomiskt bärkraftiga för att det ska löna sig att hålla skidorterna vid liv, säger Tjernström.

Igår 09:06
Läs mer om Klimatförändringarna
Falcon-raketen skjuts upp. HANDOUT / NASA TV
Privata rymdkapplöpningen

Lyckat test för Space X ger klartecken för rymdfärder

Företaget Space X har genomfört ett lyckat test av sin Falcon-raket . Vid 16.30-tiden sköts raketen upp och en dryg kvart senare landade astronautkapseln säkert, några mil från Florida.

Uppskjutningens syfte var att kontrollera om astronautkapseln klarar sig själv om något avgörande fel skulle drabba raketen på vägen upp. Kapseln ska slita sig loss från bärraketen under uppskjutningen och rädda besättningen genom att ta sig ner på jorden på egen hand med hjälp av fallskärmar.

Det lyckade testet innebär troligen att Space X kan börja med persontrafik till Internationella rymdstationen ISS inom några månader, skriver TT. Sedan rymdfärjorna pensionerades 2011 har persontrafiken till ISS skett med ryska raketer.

4 tim
Falcon 9-raketen med astronautkapseln högst upp på Kennedy Space Center i Florida, USA.  JOSEPH RIMKUS / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nytt försök testa nödsystem: ”Sista stora hindret”

Elon Musks rymdfirma Space X ska genomföra vad som beskrivs som det sista stora testet inför att kunna transportera människor till rymden. Förhoppningen är att testet ska kunna genomföras under söndagen, efter att dåligt väder ställt till det på lördagen.

Testet går ut på att testa astronautkapselns nödsystem. Efter knappt två minuters färd ska raketen, av modellen Falcon 9, förstöras, varpå kapseln ska starta sina egna raketer och fortsätta på egen hand för att sedan fälla ut sina fallskärmar och landa i havet.

Nasa avbröt sina bemannade rymdfärder i samband med att man la ner rymdfärjeprogrammet 2011. Sedan dess har USA varit beroende av Ryssland för att få ut astronauter till rymden.

Idag 05:49
Läs mer om Privata rymdkapplöpningen
Arkivbild. Dado Ruvic / TT NYHETSBYRÅN
Anklagelserna mot Huawei

EU-topp: Säkerhetsregler kommer inte försena 5G

Att sätta upp säkerhetsregler kring 5G-nätverket i Europa kommer inte att försena utbyggnaden. Det väntas EU-kommissionären Thierry Breton att säga i ett tal i München, enligt Reuters som tagit del av en utskriven version av talet.

”Europa, inklusive Tyskland, är på rätt spår. Vi är inte, och kommer inte att bli, sena i Europa när det gäller utvecklingen av 5G”, kommer han att säga.

Bretons uttalande kommer efter att Tysklands inrikesminister Horst Seehofer tidigare i veckan sagt att om kinesiska företag utesluts så kommer konstruktionen av 5G-nätverket att försenas med åtminstone fem till tio år.

5 tim
SIMON DAWSON / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Uppgift: Johnson lär trotsa USA – släpper in Huawei

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson kommer sannolikt att godkänna att Huaweis produkter används i den brittiska 5G-utbyggnaden. Det säger Theresa Mays tidigare säkerhetsrådgivare, Sir Mark Lyall Grant, till The Observer.

USA har varnat Storbritannien för att använda den kinesiska telekomjättens produkter. Men, enligt Lyall Grant tror den brittiska säkerhetstjänsten att man kan hantera eventuella säkerhetshot så att Huawei åtminstone kan leverera icke central utrustning i 5G-utrullningen.

– Det, i kombination med att Huawei har mer avancerad teknologi än konkurrenterna, gör att jag tror att det är relativt troligt att Johnson kommer att landa i samma slutsats, säger Lyall Grant.

Idag 09:28
Läs mer om Anklagelserna mot Huawei