Illustrationsbild från kinesiska Hangzhou.  STR / AFP
Tillståndet i världsekonomin

Osäkra tillverkare och starka konsumenter: ”Förvirrande”

Konsumenterna är starka men tillverkarna är det inte. Det är känslan hos de finanschefer och företagsledare som deltar i Internationella valutafondens, IMF, möten i Washington i helgen, enligt Bloomberg.

Ett centralt tema är hur effekten av stark konsumtion och stigande löner omintetgörs av den osäkerhet som tynger fabrikerna, på grund av att många länder tagit ett steg mot protektionism. Det kan medföra ett behov av finanspolitiska stimulanser för att minska risken för en kraftig inbromsning.

– Det är en väldigt förvirrande tid. Vissa av måtten centralbanker använder kan ha förlorat sin betydelse, säger Scotiabanks vd Brian Porter till Bloomberg.

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Ahn Young-joon / SCANPIX
Dagens börs internationellt

Seoul mot strömmen på nedåtgående Asienbörser

De asiatiska börserna handlas mestadels ner under tisdagsmorgonen och följer därmed i nedgångarna på Wall Street på måndagskvällen. I Kina tyngs investerarnas humör av färsk makrodata.

Vid 05.15 svensk tid visar ledande index följande:
• Nikkei: −0,1%
• Shanghai: −0,2%
• Shenzhen: −0,2%
• Hongkong: −0,1%
• Kospi: +0,2%
I Kina har det kommit officiella inflationssiffror för november: Inflationen blev 4,5 procent på årsbasis och livsmedelspriserna rusade med drygt 19 procent.

På handelsfronten har det kommit signaler från USA om att de utökade tullarna som ska träda i kraft den 15 december troligtvis inte blir av. Det är USA:s jordbruksminister Sonny Perdue som i går sa till Bloomberg att han inte tror att höjningen blir av, utan att vi i stället kan få se vissa lättnader, skriver CNBC.

43 min
BRYAN R. SMITH / AFP
undefined

Wall Street föll – dubblerade kurser för cancerbolag

Wall Streets svit på tre raka uppgångsdagar bröts på måndagskvällen när samtliga ledande index stängde på minus:
• S&P 500: -0,3 %
• Nasdaq: -0,4%
• Dow Jones: –0,4%

Efter tre dagars uppgångar var USA-indexen nära nya rekordnivåer i slutet av förra veckan. Angående den stora börsdrivaren, handelssamtalen mellan USA och Kina, tillkom inte mycket nytt under helgen.

Båda sidorna uppger sig vara nära ett avtal. Samtidigt kvarstår USA:s deadline och redan på söndag kan nya tullar på 156 miljarder dollar införas, skriver CNBC.

På bolagsfronten rusade cancerläkemedelsbolaget Arqule 104 procent efter ett uppköpsbud från jätten Merck.

Synthorx, som också utvecklar cancerbehandlingar, lyfte i sin tur 170 procent efter ett bud från franska Sanofi.

PG&E steg 14 procent efter att elbolaget nått en förlikning med de drabbade vid skogsbränderna i Kalifornien. Tidigare i år slog utredare fast att elbolagets utrustning orsakat flera bränder i delstaten.

Richard Bransons rymdbolag Virgin Galactic klättrade 16 procent efter att Morgan Stanley inlett bevakning av aktien med rekommendationen övervikt. Storbanken ser en uppsida på cirka 200 procent.

Cannabisbolaget Canopy Growth har rekryterat Constellation Brands finanschef David Klein till ny vd. Canopys aktie avancerade 14 procent på nyheten.

Igår 21:00
Eugene Hoshiko / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Försiktig start på börsveckan – svag exportdata dämpade Kina

Jämfört med Wall Streets tydliga uppgångar på fredagen efter att den amerikanska jobbdatan slagit förväntningarna med råge, präglas handelsveckans öppning av en betydligt försiktigare hållning.

Vid stängning visade ledande asiatiska index som följer:
• Nikkei: +0,3%
• Shanghai: −0,1%
• Shenzhen: +/-0,0%
• Hongkong: +/-0,0%
• Kospi: +0,3%
I veckan väntar bland annat nyval i Storbritannien på torsdag och på söndag, den 15 december, utökas Trumps tullar mot Kina, förutsatt att parterna inte når en partiell överenskommelse innan dess.

Det kinesiska börshumöret dämpas även av makrodata som visar att Kinas export fortsätter att sjunka.

Igår 11:19
Läs mer om Dagens börs internationellt
Tidigare Ericssonchefen Hans Vestberg. Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ericsson / Bolagsnyheter

Ericssons storägare kan kräva tillbaka Vestbergs bonus

Efter korruptionsskandalen kräver nu flera storägare att tidigare Ericssonchefen Hans Vestbergs bonusar på totalt 89,6 miljoner ska granskas, rapporterar SvD Näringsliv. Om det har begåtts grava brott i bolaget är det ”rimligt att undersöka vilka möjligheter man har att kräva tillbaka bonusar”, säger Aktiespararnas vd Joacim Olsson.

Även storägarna AMF och Robur Fonder vill försöka kräva tillbaka bonusar från tidigare chefer.

Vestberg var koncernchef 2010–2016 då den misstänkta korruptionen i Asien, Mellanöstern och Afrika ska ha ägt rum. Ericsson har betalat drygt 10 miljarder kronor till amerikanska finansmyndigheter i en förlikning.

SvD har sökt Vestberg för kommentar.

Igår 20:38
Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analyshus: Nu kan Ericsson höja utdelningen igen

Med USA-böterna i backspegeln kan Ericsson höja utdelningen igen och det rejält, skriver Exane BNP Paribas i en kommentar som citeras av Finwire. Den franska bankens analytiker anser att det finns utrymme för en höjning till 3 kronor per aktie från tidigare 1 krona.

Exane BNP Paribas ser fem skäl till varför Ericsson ska höja utdelningen. Bland annat sänder det ut en signal om att företaget lämnat den större omstruktureringen bakom sig och dessutom skulle det locka nya investerare till aktien i form av utdelningstillväxtinvesterare, menar de.

Igår 09:48
Eric Gaillard / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ericsson ska utkräva ansvar: ”Inte haft tid – är nästa steg”

Efter förlikningen med justitiedepartementet i USA vänder Ericsson blicken mot enskilda anställda som mellan 2000 och 2017 varit aktiva i de mutor som nu genererat miljardböter. En möjlighet är att kräva tillbaka bonusar, säger vd Börja Ekholm i intervju med Dagens Industri.

– Vi har inte haft tid att fokusera på det här än. Det är nu nästa steg, säger han.

Ekholm är förbannad och berättar för SvD Näringsliv om känslorna när härvans omfattning blev uppenbar för honom.

– Jag blev fullständigt jävla rasande. Och jag skäms över vårt historiska beteende, säger han.

8 dec
Läs mer om Ericsson / Bolagsnyheter
Frihandelns framtid Trumps USA
Representanthusets talman Nancy Pelosi. J. Scott Applewhite / TT NYHETSBYRÅN
Frihandelns framtid Trumps USA

Demokraterna och Vita huset nära avtal om nya Nafta

Vita huset och Demokraterna är nära en preliminär uppgörelse om att ersätta det nordamerikanska handelsavtalet Nafta med USMCA, som Donald Trump tidigare förhandlat fram med Kanada och Mexiko. Det uppger källor för CNBC.

Enligt källorna skulle det nya handelsavtalet kunna läggas fram för omröstning i representanthuset den 18 december.

New York Times skrev tidigare på måndagen att Demokraterna hade säkrat stöd för det omarbetade avtalet hos framträdande ledare i fackföreningsrörelsen. Partiet har tidigare kritiserat USMCA för att gynna företag framför arbetare.

Igår 18:31
Salvatore Di Nolf / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analyser: Därför kollapsar WTO:s domstol vid midnatt

Vid midnatt till tisdagen den 10 december kommer WTO:s högsta juridiska instans appellationsdomstolen att upplösas.

Det beror på att mandatet går ut för två av WTO:s tre appellationsdomare och att Trump har vägrat att utse nya domare.

Trots att USA oftast har vunnit i WTO-avgöranden anser Trump att handelsorganisationen missgynnar amerikanarna. Han är även kritisk till WTO-domarnas höga löner, skriver SvD:s Gunilla von Hall. De tjänar tre miljoner kronor årligen, trots att de också har andra jobb.

På tre år har Trump övergett åtta internationella organ, skriver von Hall. Bland dessa märks exempelvis Parisavtalet och Iranavtalet.

SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist tycker att läget ”visst är bekymmersamt” men anser trots allt att världen totalt sett går mot mer frihandel och mindre protektionism.

Igår 05:48
Läs mer om Frihandelns framtid
Daniel Goldman. ERIN SCOTT / TT NYHETSBYRÅN
Riksrättsprocessen mot Trump

Demokraterna: Trump ett tydligt hot mot demokratin

Demokraterna i USA:s representanthus anser att det finns klara bevis för att president Donald Trump bland annat begått mutbrott och missbrukat sin makt när han bett Ukrainas president om tjänster. Det sa Demokraternas ombud Daniel Goldman när han förde partiets talan i dagens långa förhör i justitieutskottet, skriver AFP.

Goldman sa att Trump ”ihärdigt och upprepat” försökt att tvinga ett annat land att hjälpa honom att fuska för att vinna ett val och att det utgör ett ”klart och tydligt hot” mot fria och rättvisa val och den nationella säkerheten.

Republikanernas Doug Collins avfärdade dock hela anklagelsen som en pr-kupp från Demokraterna inför nästa års val.

– Det är bara politik. Var är brotten? Varför är vi här? sa han.

Igår 23:03
Capitol Hill.  LOREN ELLIOTT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Bevis presenteras i process mot riksrättsåtal

Representanthusets justitieutskott håller i dag en lång session då demokrater och republikaner ska presentera sina bevis för och emot att president Donald Trump bör ställas inför riksrätt. Anklagelsen mot presidenten är att han pressat Ukraina att utreda hans politiska motståndare Joe Biden och hans son.

Under utfrågningen ska politiker och advokater för bägge sidor höras och utfrågningen är ett första steg i vad som kan bli en process för att rikta ett formellt riksrättsåtal mot Trump. Advokaterna ska bland annat bedöma det material som Demokraterna tagit fram i sin utredning. Utskottets ordförande, demokraten Jerry Nadler, har öppnat för att utskottet kan rösta om formella åtalspunkter innan veckan är slut.

Utfrågningen började klockan 15.00 svensk tid och väntades pågå stora delar av kvällen.

Igår 13:49
Jerry Nadler SAUL LOEB / AFP
undefined

Vitt skilda bilder när båda sidor försöker vinna gehör

Som väntat började den långa utfrågningen i representanthusets justitieutskott med hårda meningsskiljaktigheter. Utfrågningen är en chans för båda sidor att vinna gehör för sitt perspektiv. Utskottets ordförande, demokraten Jerry Nadler, började med att upprepa att ”ingen står över lagen” – inte ens presidenten.

Republikanernas tyngsta ledamot i utskottet, Doug Collins, svarade i sitt öppningsanförande med att säga att även kongressen måste hållas ansvarig, och anklagade Demokraterna för att ”ha ägnat två år åt att hitta något att ställa Trump inför riksrätt för”.

Senare i utfrågningen ska bägge sidors advokater uttala sig om det som har framkommit i Demokraternas utredning av Donald Trumps samtal med Ukrainas president Volodmyr Zelenskyj.

Utfrågningen väntas pågå hela kvällen, svensk tid.

Igår 14:40
Läs mer om Riksrättsprocessen mot Trump
Illustration. Dan Hansson / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Utvecklingen av läkemedel

Uppköp jättarnas strategi i satsningar på cancerområdet

Två av världens största läkemedelsbolag presenterade nya affärer på måndagen med avsikt att vässa sina portföljer inom den konkurrensutsatta marknaden för cancerbehandlingar, skriver WSJ.

Amerikanska Merck lade ett bud på Arqule värt 2,7 miljarder dollar vilket motsvarar en premie på 107 procent mot fredagens stängningskurs.

Franska Sanofi betalar i sin tur en premie på 172 procent för att förvärva Synthorx för 2,5 miljarder dollar.

Enligt WSJ speglar affärerna en tilltagande jakt på nya produkter att sälja på ett av världens största och snabbast växande områden. Marknaden för cancerläkemedel är i dag värd omkring 123 miljarder dollar och omsättningen väntas nästan fördubblas fram till 2024.

Igår 21:20
undefined

Vd:n om kursraset i Moberg Pharma: ”Inte rättvist”

Moberg Pharmas vd Anna Ljung tycker inte att ”det är rättvist” att aktien faller 50 procent på måndagsförmiddagen.

– Men alla hade hoppats på klara tydliga positiva data så klart, säger hon till DI.

Enligt Ljung är det konstigt att bara 4,5 procent av patienterna i studien av läkemedelskandidaten MOB-015 läktes fullständigt från sin fotsvamp samtidigt som 70 procent botades från sin fotsvamp. Hon menar att det finns ett starkt samband mellan botad fotsvamp och fullständig läkning och säger till DI att det är förvånande att det inte syns i studiedatan.

Igår 10:15
Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tar bort köpråd för Moberg Pharma ”på stående fot”

Moberg Pharmas resultat från den amerikanska Fas 3-studien av MOB-015 var klart sämre än väntat på en viktig punkt och det tidigare köprådet tas bort ”på stående fot”, skriver Börsplus i en kommentar på morgonens nyhet som fick aktien att falla 47,6 procent.

Moberg Pharma har själva angett fotsvampsmedlet Jublia som den tydligaste konkurrenten till läkemedelskandidaten MOB-015. Bara 4,5 procent av patienterna i studien uppnådde fullständig läkning efter ett års behandling att jämföra med de 15–18 procent som Jublia uppvisar.

Moberg Pharma skriver själva att de hade förväntat sig att fler patienter uppnådde fullständig läkning och att resultatet nu ska undersökas vidare.

Igår 09:02
Läs mer om Utvecklingen av läkemedel
Arkivbild: Swedbanks vd Jens Henriksson. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Swedbank / Penningtvättsskandalen

Vd:n: Har inte haft tillräckligt bra styrning och kontroll

Den misstänkta penningtvätten beror på att Swedbank ”inte haft tillräckligt bra intern styrning och kontroll”. Det säger vd:n Jens Henriksson i en intervju med SvD Näringsliv efter morgonens besked att han startar en intern utredning av kulturen i banken och möblerar om i ledningen.

På tidningens fråga om banken har haft regler men inte kontrollerat att de anställda följer dem svarar han:

– I styrningen ingår både regler och efterlevande av regler.

Henriksson kallar också sitt initiativ för ”en nystart för banken”.

Igår 17:26
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Swedbank städar i toppen – chefer för krisområden får gå

Swedbank gör en genomgripande organisationsförändring efter penningtvättsskandalen. Antalet medlemmar i koncernledningen minskas från 17 till 14 och koncernriskchefen samt Baltikum-chefen får lämna.

Syftet är att skapa rakare och tydligare beslutsvägar och underlätta förverkligandet av bankens strategi, skriver banken i ett pressmeddelande.

Rekryteringen av en ny koncernriskchef och en ny chef för bankens verksamhet i Baltikum påbörjas omedelbart. Från och med i dag är Gunilla Domeij Hallros tillförordnad koncernriskchef och Jon Lidefelt tillförordnad chef för Baltisk bankrörelse.

Igår 07:09
Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Swedbanks vd: Varför hamnar vi i existensiella kriser?

Misstänkta penningtvättare har fått använda Swedbank, arbetsklimatet har haft för lite öppenhet och för många beslut har tagits utan debatt och transparens, skriver Swedbank-vd:n Jens Henriksson i ett långt inlägg på sin interna vd-blogg som DI tagit del av.

Henriksson menar att när han läser styrdokumenten så ser allt bra ut. Dessutom träffar han dedikerade medarbetare med ”bra moralisk kompass”.

”Men varför har Swedbank under de senaste 30 åren varit i flera existentiella kriser?” frågar sig Henriksson enligt DI.

Och det är därför bankens kultur ska utredas, fastslår vd:n.

Igår 11:52
Läs mer om Swedbank / Penningtvättsskandalen