Smartphoneförsäljningen

Pablo Escobars bror lanserar böjbar smartphone

Den bortgångne colombianske knarkkungen Pablo Esocbars bror Roberto De Jesús Escobar Gaviria driver sedan fem år tillbaka ett företag med namnet Esocbar Inc tillsammans med svenske Olof Gustafsson. Och nu har det företaget släppt en böjbar smartphone som man valt att kalla för Escobar Fold 1. Det rapporterar Cnet.

Telefonen som visats upp på bilder tycks av allt att döma vara en designmässig kopia av kinesiska Royoles böjbara telefon Flexpai.

Men Escobar Fold 1 ska vara bara en fjärdedel så dyr, med ett pris på motsvarande drygt 3 300 kronor. Enligt Olof Gustafsson är det de billiga komponenterna som gjort det låga priset möjligt, skriver M3.

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

TT
Stockholmsbörsen i dag

Börsen på plus – SAS och SCA tyngs av sänkta råd

Stockholmsbörsen fortsätter upp på tisdagen, men uppgången är betydligt mer dämpad än i övriga Europa. Vid 09.3-tiden står huvudindexen som följer:
• OMXSPI: +0,6%
• OMXS30: +0,7%
I Tyskland stiger Dax-indexet nära 3 procent och S&P:s Europaindex är upp 1,4 procent.

Kapitaljätten Blackrocks strateger skriver att investerare tycks ta intryck av de senaste veckornas makrosiffror som tyder på att den värsta ekonomiska krisen är över.

Kravallerna i USA och landets upptrappade konflikt med Kina pekas samtidigt ut som orosmoln av flera bedömare. I ett tal i natt hotade Donald Trump med att sätta in militär för att stoppa protesterna, som utlöstes av ett dödligt polisingripande mot en svart man förra veckan.

På hemmaplan har SAS fått ett säljråd från HSBC, som varnar för en långsam återhämtning. Aktien tappar 4 procent. Jefferies sänker SCA till underperform efter den senaste tidens uppgång. Aktien backar över 1 procent och placerar sig i botten av OMXS30.

Storbolagsindexet toppas av H&M, Nordea och Volvo som alla stiger 1,5–2 procent.

Kredithanteringsbolaget Intrum lyfter 10 procent under hög omsättning, utan några kända nyheter.

Texten uppdateras.

1 tim
Läs mer om Stockholmsbörsen i dag
Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
Skräcken på marknaden

Historiskt stora stridskassor kan elda på börsen ytterligare

Över tio tusen miljarder kronor har flödat in i penningsmarknadsfonder i år och globala fondförvaltare sitter på historiskt höga nivåer av likvida medel. Det innebär att det fortfarande finns gott om ammunition vid sidlinjen som skulle kunna driva upp börserna ytterligare, skriver Bloomberg.

Storbanken JP Morgan spår att vi kommer att få se en betydande omallokering mot aktier de närmaste åren, givet de låga räntorna och de stora kassor som byggts upp.

”Investerare är underviktade mot aktier och det finns fortfarande gott om utrymme för ökad exponering mot börsen”, skriver bankens strateger.

2 tim
TT
undefined

Goldman Sachs svänger – tror inte längre på börsras

Goldman Sachs viker sig för Wall Street-rallyt och drar tillbaka sin prognos om ett nytt djupt börsfall, skriver Bloomberg.

Storbankens analytiker skriver att den kraftfulla återhämtningen de senaste tre månaderna innebär att det inte längre är troligt att S&P 500 ska ner till 2 400 punkter, 20 procent under dagens nivå.

”Penning- och finanspolitiska stimulanser har begränsat nedsidan till omkring 10 procent”, skriver Goldman Sachs i ett marknadsbrev.

Banken står samtidigt fast vid att indexet kommer att sluta året på nivån 3 000, en dryg procent under fredagens stängningskurs.

Igår 05:32
Olavi. TT
undefined

”Botten har passerats – kan bli en bra sommarbörs”

Allt mer data som kommer in stärker bilden av att börsen har passerat botten. Det säger investeraren och poddaren Jonas Olavi till DI.

Han pekar bland annat på att den internationella flygtrafiken har återhämtat sig med 162 procent mellan 12 april och 21 maj och att kronan har stärkts mot dollarn. I det senare fallet menar han att kronan tenderar att stiga på optimism kring världshandeln.

– Det skulle kunna bli en bra sommarbörs, säger Olavi.

26 maj
Läs mer om Skräcken på marknaden
Illustrationsbild. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska tillväxten

KI-barometer: Ingen ljusning för krisande tjänsteföretag

Ingen ljusning märks för tjänstesektorn och tillverkningsindustrin som fortsätter att visa störst omsättningstapp i Konjunkturinstitutets extramätning bland företag som publiceras på tisdagen.

Bland tjänsteföretag uppger 75 procent att de tappat omsättningen de senaste två veckorna. Motsvarande siffra för industribolag är 71 procent. Det är i nivå med vad företagen svarade vid samma enkät två veckor tidigare.

Något fler tjänsteföretag uppger att det finns en risk för att behöva avveckla verksamheten jämfört med förra undersökningen, men något färre anser att risken är hög.

1 tim
Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

AF: Lägsta varselnivån sedan coronakrisens början

1 678 personer varslades om uppsägning förra veckan. Det är den lägsta siffran sedan coronakrisen inleddes, skriver Arbetsförmedlingen i ett pressmeddelande.

– Vi ser betydligt färre varsel i maj än under mars och april. Det kan tyda på att arbetsgivarna har varslat färdigt inför sommaren, säger Annika Sundén, analyschef på myndigheten.

Samtidigt fortsätter arbetslösheten att öka i hög takt. 11 657 personer skrev in sig som arbetssökande förra veckan, vilket var 4 230 fler än veckan innan. Den totala siffran är nu uppe i drygt 438 000 personer, vilket motsvarar 8,5 procents arbetslöshet.

AF står fast vid prognosen om en arbetslöshet på elva procent i sommar, med hänvisning till den stora mängd nyexaminerade studenter som tillkommer, skriver TT.

Igår 10:13
Göteborgs hamn. Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Göteborg officiellt i lågkonjunktur – med råge

Göteborg befinner sig nu officiellt i lågkonjunktur. Det fastslår Business Region Göteborg i en färsk rapport där konjunkturindikatorn landar på 60,9 – långt under nivån 99 som signalerar ett normalt läge, skriver flera medier.

– Det tidigare bottenvärdet från finanskrisen är därmed utraderat med marginal, säger Henrik Einarsson, etableringschef på Business Region Göteborg, enligt DN.

Han tillägger att regionen går mot klart sämre tider och att det kommer synas på arbetsmarknaden framöver.

Igår 11:21
Läs mer om Svenska tillväxten
Illustrationsbild. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska sparandet

Hushållens förmögenheter föll kraftigt första kvartalet

De svenska hushållens brutto- och nettoförmögenheter minskade kraftigt under första kvartalet och nästan halva 2019 års uppgång har utraderats. Det visar SEB:s sparbarometer.

Såväl brutto- som nettoförmögenheten minskade med över 1 000 miljarder. Den största förklaringen är börsraset i mars som ledde till att hushållens aktietillgångar minskade med 13,2 procent.

– Nedgången med över 1 000 miljarder kronor i både brutto- och nettoförmögenhet är det största vi uppmätt, säger SEB:s privatekonom Jens Magnusson.

1 tim
undefined

Undersökning: Fler och fler män sparar i fonder

Andelen svenskar som har ett privat fondsparande har ökat med 5 procentenheter sedan 2018. Det visar en undersökning från Fondbolagens förening, enligt TT.

Enligt den senaste mätningen har 70 procent av svenskarna ett privat fondsparande. Männen står för en majoritet av ökningen – andelen kvinnor som fondsparar har stigit med en procentenhet på två år.

”Att spara i fonder är mer populärt än på länge. En del av förklaringen kan vara att fonder ger den enskilda spararen automatisk riskspridning från första kronan”, säger Gustav Sjöholm, sparekonom på Fondbolagens förening.

Igår 05:55
Läs mer om Svenska sparandet
Ebba Busch.  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Januariavtalet

”Las-bråket ger underkänt till januaripartierna”

Oenigheten kring las-utredningen är ett underkännande för hela januariuppgörelsen, säger Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch i en intervju i SVT:s Morgonstudion.

Hon tror också att statsminister Stefan Löfven kommer att ”hitta på sätt” att dra ut på processen för att köpa sig tid.

– Då kan man säga att man håller sig till januariöverenskommelsen men inget händer.

Både Löfven och arbetsmarknadsminister Eva Nordmark riktade under måndagen kritik mot utredningens förslag, som de menade saknade balans mellan parterna. Centern och Liberalerna har dock sagt att utredningen har levererat vad som har beställts.

5 min
Stefan Löfven. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Löfven kritisk: Inte lyckats upprätthålla balansen

Statsminister Stefan Löfven stämmer in i kritiken mot utredarens las-förslag, skriver Aftonbladet. Enligt statsministern har utredaren inte levt upp till de krav som ställdes när utredningen beställdes.

– Balansen mellan parterna har man inte lyckats upprätthålla, säger han.

Tidigare i dag riktade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) kritik mot förslaget, även hon är kritisk mot bristen på balans. Regeringens samarbetspartier C och L har dock sagt att de anser att utredningen ligger helt i linje med vad som har beställts.

Igår 18:34
Nyamko Sabuni. SVT
undefined

Sabuni: Inte intresserade av vidare las-förhandlingar

Liberalerna tänker inte gå med på några nya förhandlingar när det gäller las-utredningens förslag. Det meddelade L-ledaren Nyamko Sabuni när hon gästade SVT:s Aktuellt på måndagen.

– Vi visste att det här skulle bli svårt för Socialdemokraterna, det är därför vi gjorde förhandlingsarbetet, det svåra arbetet, inom ramen för januariavtalet, sa Sabuni.

Enligt Sabuni är det nu upp till arbetsmarknadens parter att enas, annars ska utredningens förslag i sin nuvarande form bli lag, i linje med vad partierna enades om i januariavtalet.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) säger att hon vill att partierna förhandlar om förslagen på nytt eftersom hon inte anser att utredaren följt sina direktiv.

Igår 19:40
Läs mer om Januariavtalet
Trump går förbi poliser i Lafayette park efter kyrkobesök.  Patrick Semansky / TT NYHETSBYRÅN
Polisvåldet i USA

Trump hotar sätta in militär för att stoppa protesterna

USA:s president Donald Trump kan komma att kalla in militären över hela landet om delstaterna inte på egen hand lyckas kväsa de våldsamma protesterna, rapporterar amerikanska medier.

– Detta är inte några fredliga protester, detta är inhemsk terrorism, sa Trump, enligt NPR.

Strax före presidentens tal från Vita huset hade lokala myndigheter skjutit med gummikulor och tårgas för att skingra fredliga protester strax utanför. Protesterna runt om i USA utlöstes av att en svart man dog i samband med ett polisingripande i förra veckan.

4 tim
Bilder från Vita huset i Washington DC. TT
undefined

Polisen sköt tårgas vid nya kravaller utanför Vita huset

Polis och demonstranter drabbade återigen samman utanför Vita huset i Washington DC. Bilar och amerikanska flaggor brann och enligt tidningen The Washington Post sköt polisen tårgas under protesterna.

Det är sjätte dagen i rad som protesterna över George Floyds död pågår runtom i USA och totalt har över 4 000 demonstranter har gripits, rapporterar CNN.

Floyd dog för en vecka sedan efter att en polis tryckt ner honom mot marken i flera minuter i samband med ett gripande.

Igår 10:39
undefined

Våldet fortsätter – lastbil körde rätt in i folksamling

Tusentals demonstranter på gatorna i Minneapolis i USA tvingades ta skydd när en lastbil körde in på en avstängd väg bland människor som samlats för att protestera mot rasism och polisens övervåld, rapporterar amerikanska medier.

Demonstrationen var till en början fredlig, men ilska väcktes över chaufförens agerande och mannen slets ut ur förarsätet och misshandlades.

Våldsamheterna utlöstes av att en svart man dog i samband med ett polisingripande och flera amerikanska storstäder har tvingats införa utegångsförbud.

Igår 04:38
Läs mer om Polisvåldet i USA