Nancy Pelosi.  ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP
Riksrättsprocessen mot Trump

Pelosis svar: Donald Trump, du står inte över lagen

Demokraterna slår tillbaka mot president Trump efter att Vita huset meddelat att man inte kommer att samarbeta med riksrättsutredningen mot presidenten, rapporterar flera medier.

Representanthusets talman Nancy Pelosi kommenterade under natten brevet från Vita husets advokat.

”Herr president, du står inte över lagen. Du kommer att hållas ansvarig”, skriver hon i ett uttalande.

Pelosi skriver också att fortsatta försök att ”dölja sanningen” kommer att tas som ytterligare bevis för att Trump hindrar rättvisans gång.

Läs mer (8 oktober)

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Arkivbild: Googles vd Sundar Pichai, vid en pressträff i Vita huset Ivanka Trump. LM Otero / TT NYHETSBYRÅN
Alphabet / Bolagsnyheter

Alphabet stäms för anti-fackligt beteende

Googles ägarbolag Alphabet stäms av amerikanska fackförbundet Communications Workers of America. Bolaget anklagas för att ha gett anställda som engagerade sig fackligt sparken. Det rapporterar Reuters som tagit del av stämningsansökan.

”Googles agerande är antitesen till de friheter och den transparens som bolaget gärna proklamerar ute i offentligheten”, skriver kommunikationsfacket i stämningen.

Det rör sig om fyra anställda och samtliga har talat offentligt om händelserna.

”Jag fick sparken för att organisera mina arbetskamrater och förespråka bättre arbetsvillkor för alla som arbetar på Google”, skriver en av de anställda, Paul Duke, i en tweet på onsdagen, enligt Reuters.

Google har inte velat kommentera stämningen.

9 min
undefined

Google sparkar fyra anställda efter protester

Fyra anställda hos Google har fått sparken efter att de deltagit i demonstrationer mot företagets samarbete med den amerikanska gränspolisen. Det rapporterar Bloomberg, som hänvisar till ett internt meddelande från Google som man kommit över. I meddelandet hänvisar Googles säkerhetsteam till att de anställda sagts upp efter att upprepade gånger ha brutit mot företagets data- och säkerhetsregler. Google har bekräftat att internmeddelandet är autentiskt, men har valt att inte kommentera saken närmare.

Meredith Whittaker, som är en av organisatörerna bakom protesten, beskriver i en tweet uppsägningarna som en ”feg vedergällning”. Youtube-anställda Stephanie Parker kallar i en tweet Googles agerande för ”inhumant” och ”olagligt”.

Det har på senare tid förekommit allt större oenigheter mellan de anställda och ledningen på Google, skriver Bloomberg.

26 nov
Jeff Chiu / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ex-anställda anmäler Google

Fyra tidigare Google-anställda som sparkats vidtar nu juridiska åtgärder och anmäler sin tidigare arbetsgivare. De fyra ex-anställda menar att Google har brutit mot lagen, då man påstås ha sagt upp dem till följd av att de organiserat protester.

Google har tidigare hävdat att de fyra personerna vid upprepade tillfällen ska ha brutit mot företagets säkerhetspolicy. Men de fyra sparkade menar att Google snarare ville skicka en signal till andra anställda i bolaget.

– Det handlar inte om oss, utan om att skrämma alla andra. De vill att vi ska vara rädda, tillbakadragna och cyniska, säger Laurence Berland, som är en av de fyra personerna.

– Ingen har fått lämna företaget för att man lyft problem eller debatterat företagets aktiviteter, säger en talesperson för Google.

4 dec
Läs mer om Alphabet / Bolagsnyheter
Hövding
Dagens bolagsnyheter

Hövding löstes aldrig ut – marknadsföringen ändras

Hövding ändrar sin marknadsföring efter en granskning av Danmarks Radios program Detektor.

Programmet granskar påståendet att Hövding är åtta gånger säkrare än traditionella hjälmar. Detta efter att 30-årige Carl Lindahls cykelairbag från det Malmöbaserade bolaget inte löstes ut i samband med en krock.

I programmet kan Hövding bara hänvisa till en vetenskaplig studie från Stanford som stödjer påståendet. Men Stanford-forskare som DR talat med säger att den slutsatsen inte nödvändigtvis kan dras även om Hövding klarade sig bäst i testet från 2016.

Hövdings vd Fredrik Carling uppger att man kommer att ändra sin marknadsföring för att minska risken för missförstånd.

1 tim
TT.
undefined

Lauritz.com vinstvarnar för helåret

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Danska auktionsfirman Lauritz.com, som är listade på First North i Stockholm, sänker sin prognos för helåret och spår nu att intäktstillväxten blir mellan 0 procent och -2 procent, jämfört med tidigare +5 procent till +7 procent. Ebitda-resultatet väntas hamna i intervallet 10-15 miljoner danska kronor, jämfört med tidigare 15-25 miljoner danska kronor.

Det framgår av ett pressmeddelande på torsdagskvällen.

Auktionsomsättningen för helåret väntas öka med 1-3 procent.

"Vi är påverkade av en mer konkurrensutsatt marknadssituation där vi var tvungna att höja nivån på rabatter till säljare i vissa delar av verksamheten för att kunna behålla vår marknadsposition", skriver Lauritz.com.

Vidare uppger bolaget att de Fine Art-auktionerna som ägde rum under den sista veckan av november och i december inte nådde upp till förväntningarna.

2 tim
Läs mer om Dagens bolagsnyheter
JANERIK HENRIKSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
SAS / Bolagsnyheter

SAS kapar personalens bonus efter strejken: Rejält besvikna

SAS skär ner på sin utlovade bonus till de anställda från 100 till 29 miljoner kronor efter ett styrelsebeslut, rapporterar Expressen.

Bakgrunden är dels att flygbolaget inte nådde flera av sina finansiella mål för helåret, och dels den veckolånga pilotstrejken i våras.

– Det är klart att vi är rejält besvikna. Personalen straffas för pilotstrejken, säger en anonym flygvärdinna till Expressen.

SAS presschef Freja Annamatz anser att bolaget varit tydligt med att bonusen baseras på resultatet för helåret.

1 tim
Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

SAS vd: En verklighet vi inte sett sedan Lehmankraschen

SAS varnar för sämre tider i samband med rapporten för det fjärde kvartalet. Svagare konjunktur, pressad svensk krona och klimatdebatt väntas sätta käppar i hjulet.

– Nu har vi en minskande flygmarknad i Sverige och det är en verklighet vi inte sett sedan Lehmankraschen, säger Rickard Gustafson till SvD Näringsliv.

Tvärtemot konkurrenterna Norwegian och Ryanair väntas SAS inte dra in några flyglinjer på grund av marknadsläget, uppger vd:n.

Igår 10:48
Arkivbild.  Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Piloter risar SAS planer på nytt bolag: ”Krigsförklaring”

SAS överväger att beställa en mindre modell av flygplan, som kan förläggas i en ny ”självständig enhet”. Med det följer i så fall också nya kollektivavtal för piloter och kabinpersonal som jobbar på de nya modellerna, rapporterar norska Dagens Næringsliv.

Planerna faller inte i god jord hos pilotfacket SAS Pilot Group.

– Om det är vägen som SAS skulle önska att ta, så är det en krigsförklaring mot SAS-piloterna, säger fackbasen Christian Laulund till tidningen.

I våras gick pilotfacket ut i en veckolång strejk, i protest mot bland annat anställningsvillkoren.

Igår 12:43
Läs mer om SAS / Bolagsnyheter
Clas Ohlsons vd Lotta Lyrå. Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dagens aktierekar

Morgonens rekar: Clas Ohlson sänks efter rusningen

Här är ett urval av fredagens aktieråd från Direkts och Finwires nyhetsflöden:

Kepler Cheuvreux sänker sin rekommendation för Clas Ohlson till behåll från tidigare köp. Riktkursen höjs dock till 115 kronor från 110 kronor.

Aktien rusade drygt 22 procent efter onsdagens kvartalsrapport. I går föll den tillbaka något och stängde på 109,80 kronor.

ABG Sundal Collier sänker riktkursen för Sportamore till 70 från 80 kronor, men upprepar köp. E-handelsbolaget vinstvarnade i går kväll för helåret efter att försäljning i oktober varit svagare än väntat.

DNB Markets sänker sin rekommendation för SAS till behåll från köp. Riktkursen sänks till 18 från 20 kronor. SAS fjärde kvartal var i linje med förväntningarna men utsikterna var en besvikelse, skriver DNB.

26 min
undefined

Redeye höjer riktkursen för Stillfront

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Redeye höjer sin värdering av gamingbolaget Stillfront i ett så kallat basscenario till 415 kronor, upp från tidigare 395 kronor.

Det framgår av en analysuppdatering efter den kapitalmarknadsdag som Stillfront höll i förra veckan.

Aktien stängde på 359:50 kronor på torsdagen.

Redeyes analyser är vanligen uppdragsanalyser, där bolaget betalar för bevakningen, och analytikerna som följer Stillfront äger själva aktier i bolaget.

1 tim
Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Clas Ohlson på väg in i värmen men säljrek upprepas

Hemfixarkedjan Clas Ohlson rusade på börsen under onsdagen. Bolaget verkar därmed vara ute ur kylan, skriver Börsplus i en analys som citeras av Direkt.

Börsplus målar upp bästa respektive sämsta tänkbara scenario. I det bättre lyckas bolaget nå en rörelsemarginal på 8 procent, men högre än så tror inte Börsplus är möjligt.

”Det finns också ett blodigt scenariot där bolaget hamnar i en negativ rea-spiral och attackeras av Amazon på den svenska hemmamarknaden”, skriver analystjänsten.

Om marknaden håller fast vid det mer positiva scenariot tror Börsplus att aktien kan fortsätta stiga uppemot 130–140 kronor.

”På lite längre sikt tror vi ändå det är en dålig idé att köpa Clas Ohlson på de här nivåerna. Vi fortsätter upprepa säljrådet”, skriver de i sin slutsats.

På torsdagen handlas företagets aktie för 117,50 kronor.

Igår 13:32
Läs mer om Dagens aktierekar