Hagströmer. Arkivbild. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Börsåret 2020

Profilen: Just nu går börsen förbi varje varningssignal

Efter ett decennium av uppgångar är Creadesgrundaren Sven Hagströmer försiktig med sina investeringar på börsen, säger han i en intervju med DI.

Enligt finansprofilen är börscykeln ”nog ganska mogen” efter åratal av låga räntor samtidigt som USA har bedrivit expansiv finanspolitik mitt i högkonjunkturen.

– Just nu går börsen förbi varje varningssignal och klättrar vidare, säger Hagströmer.

Sven Hagströmers lärdom av marknadens pendlingar är att det är viktigare att undvika de stora luftgroparna än att vara med när börsen rusar, säger han till DI.

Läs också

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Coronaviruset Svenska krisåtgärder
Ari Luostarinen/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska krisåtgärder

Göran Persson: Pengarna måste ut i systemet – låt småsparare få aktieutdelning

Swedbanks ordförande Göran Persson har just nu kontakt med regeringen för att diskutera den ekonomiska krisen som coronaviruset orsakat, säger han till Expressen.

Nu vill Persson att de krisåtgärder som vidtagits – bland annat sänkta arbetsgivaravgifter – ska träda i kraft inom kort. Pengarna måste ut i systemet, säger den förre statsministern om krispaketen.

Han är ”lite kluven” till utdelningsdebatten som förs, även om det är självklart att företag som får statligt stöd inte ska dela ut pengar.

– Men företag som inte behöver ha statligt stöd och har reserver tycker jag inte ska behöva avstå. Låt småspararna och andra ta emot utdelningarna, säger han.

6 min
Finansminister Magdalena Andersson under presskonferensen. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nya krisåtgärder: Sänker kraven för att få a-kassa

Efter den fjärde extra tilläggsbudgeten som lades tidigare på måndagen höll regeringen och samarbetspartierna en pressträff för att presentera åtgärderna som ska mildra de ekonomiska effekterna av coronavirusutbrottet.

– Trots detta kommer företag att gå i konkurs och människor kommer att bli arbetslösa, sa finansminister Magdalena Andersson (S).

När coronautbrottet är över måste det till flera stimulanser i form av ”omfattande program” för att få i gång ekonomin igen, fortsatte hon.

Mitt under presskonferensen meddelade regeringen också via ett pressmeddelande att det ska bli enklare att få a-kassa.

”Kraven på vem som kan få a-kassa föreslås tillfälligt sänkas både vad gäller hur mycket man behöver ha arbetat och hur länge man behöver ha varit medlem i en a-kassa”, skriver regeringen.

Samtidigt föreslås att såväl taket som grundbeloppet i a-kassan tillfälligt höjs ”för att lindra de ekonomiska konsekvenserna för den som blivit arbetslös”.

– Fler kommer att gynnas av a-kassan än tidigare, bekräftade Andersson under presskonferensen.

På en fråga om hur regeringen resonerat när de inte bara gjort det lättare att gå med utan även höjer ersättningen svarar Magdalena Andersson:

– När många är arbetslösa samtidigt finns det en poäng med att höja efterfrågan. 

Det kan också hjälpa människor att betala sina räkningar och motverka boprisfall, resonerar hon.

Enligt Per Bolund är det ”tiotusentals personer” fler som nu kommer att kunna få a-kassa.

Igår 14:11
Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke. Arkivbild. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Svenskt Näringsliv välkomnar krisförslag – men vill se mer

Flera av regeringens och samarbetspartiernas krisinsatser är bra, men det krävs också satsningar på systemet för korttidspermittering. Det uppger Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke i en skriftlig kommentar till TT.

Organisationen vill att det ska vara möjligt att minska sysselsättningen och då även företagens andel av den totala lönekostnaden till noll procent.

”Flera av de utbildnings- och omställningssatsningar som presenterats är bra. Samtidigt måste vi fokusera på att undvika massarbetslöshet och rädda jobb och företag. Därför är det av yttersta vikt att förstärka systemet för korttidspermittering”, skriver Jacke till TT.

Igår 16:41
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Börsåret 2020
Johanna Kull, sparekonom Avanza.
Coronaviruset Börsåret 2020

Svenskarna storköper aktier i coronaraset – satsar på banker, Volvo och Investor

Privatspararna slog rekord i mars när det gäller antalet aktieaffärer. Totalt genomfördes 411 900 affärer – en ökning med 32 procent jämfört med februari, som var den tidigare rekordmånaden. Det uppger Avanza i ett pressmeddelande där de sammanställt statistik från Nordnet, Skandiabanken och sin egen bank.

Nettoköpen var de största på många år, uppger Avanzas sparekonomen Johanna Kull i ett pressmeddelande.

– Framför allt väljer man att fylla på befintliga innehav i folkaktierna, säger hon.

Avanza skriver att det går att ”skönja ett visst fokus på klassiska högutdelare”.

Samma mönster noterar Nordnet i ett pressmeddelande där de offentliggör hur kunderna agerade i mars.

– I den polariserade debatten om utdelningar missar man ofta att många av ”ägarna” är vanliga privatsparare, säger Nordnets sparekonom Frida Bratt.

22 min
LINDSEY WASSON / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Aktiemäklare: Nu har börsen slutat att falla handlöst

Vi har nog inte sett botten på coronaraset på börsen ännu – men marknaden faller inte längre handlöst och det är positivt. Det säger Karl Hedberg, aktiemäklare på Carnegie Private Banking, till den egna hemsidan.

– Kortsiktigt tycker vi att sannolikheten väger över för att vi ska se en ny rörelse ned mot bottnarna från föregående veckor men att det då kommer komma in nya köpare som siktar på ny våg uppåt, säger Hedberg.

Marknaderna har lugnats av att regeringar och centralbanker ”nu går all in för att begränsa den ekonomiska chocken” som coronaviruset innebär, skriver Danske Banks strateg Maria Landeborn i ett blogginlägg.

2 tim
Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

”Dead cat bounce förvillande likt slutet på björnmarknad”

Är den senaste veckans rally på Wall Street en så kallad ”dead cat bounce” eller en tydlig vändning från botten? Utifrån historisk data är en sak säker: Ingen kan ha den blekaste aning.

Den slutsatsen drar Ben Carlson, förvaltare på Ritholtz Wealth Management, skriver Market Watch.

Under björnmarknaden 2000–2002 hade S&P 500 tre tillfälliga studsar på över 20 procent, innan nedgången till slut summerades till 50 procent.

De tillfälliga rekylerna var samtidigt slående lika de indexrörelser som historiskt har skett efter att börsen har bottnat. I snitt har S&P 500 rusat 24,8 procent under tremånadersperioden som följt efter varje björnmarknads slut.

Carlson skriver att det enda sättet att skilja på en ”dead cat bounce” och en björnmarknads slut är med hjälp av backspegeln långt senare.

Igår 20:28
Läs mer om Coronaviruset
Michael Sohn / TT NYHETSBYRÅN
Näringslivets åtgärder

Zalando varnar för lägre vinst och omsättning

E-modehandlaren Zalando vinstvarnar för första kvartalet och hänvisar till coronaviruset. Justerat ebit-resultat och omsättning väntas bli ”signifikant lägre” än konsensus bland analytiker. Det uppger bolaget i ett pressmeddelande som skickades ut på måndagskvällen.

Fallande konsumtion i Europa pekas ut som orsak. Resultatet påverkas också negativt av ”exceptionella” nedskrivningar av lager till följd av lägre förväntad försäljning under nuvarande säsong.

22 min
Arkivbild: Sören Gyll. Therese Jahnson / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ex-toppar: Skapa företagsakut med pengar från näringslivet

Storbolag borde satsa pengar i en företagsakut som förser små- och medelstora företag med riskkapital. Det förslaget lanserar Sören Gyll och Sverker Martin-Löf, som haft tunga positioner i bland annat AB Volvo och Industrivärden, i en intervju med SvD.

De påpekar att bolag som har slut på kapital inte kan ta lån, vilket riskerar att leda till konkurs.

– Även om det här är välgörenhet på kort sikt, är det inte det på lång sikt eftersom riskkapitalbolaget ska få tillbaka sina pengar, säger Martin-Löf.

Företagen som får hjälp ska få option att kunna köpa tillbaka ägandet när krisen är över, enligt förslaget.

4 min
Arkivbilder: Stordalen, Serneke och Batljan. TT
undefined

Analyser: När coronadammet lagt sig har världen förändrats

Flera bolag som växt snabbt med hög risk de senaste åren tvingas nu inte bara tvärbromsa utan också ändra riktning, skriver Realtids Torbjörn Isacson i en analys.

Petter Stordalen, Ola Serneke och Ilija Batljan har alla på kort tid byggt enorma imperier. Men att tvärt sadla om, dra ner risken och krympa verksamheten är svårt – inte minst i en omvärld som styrs av panik, menar Isacson.

När coronakrisen ebbar ut kommer många tvingas inse att världen förändrats – mycket till det sämre, skriver han och tillägger: ”Synen på risk lär också bli en helt annan under lång tid framöver. Det blir mer gnetande, och mindre spektakulära inslag.”

Efter några bedrövliga veckor fick börsen förra veckan lite andrum, konstaterar Placeras Pekka Kääntä. Den här veckan lär ”viktiga, men svårtolkade” makrosiffror visa på en rejäl avmattning i den globala ekonomin och sätta sin prägel på börsklimatet, menar han och hänvisar bland annat till kommande inköpschefsindex och arbetsmarknadsdata.

DI:s Richard Bråse varnar för att coronapanik kan leda till beslut som lägger grunden för nästa bubbla. Penning- och finanspolitiska stimulanser kan visserligen ge ”en ny guldålder för aktier – men i så fall av fel anledning”, skriver han.

Igår 21:20
Läs mer om Näringslivets åtgärder
Coronaviruset Svenska kronraset
TT
Coronaviruset Svenska kronraset

SEB: Kronan försvagas på kort sikt – den är sårbar just nu

Den svenska kronan kommer att vara sårbar så länge som de finansiella marknaderna oroar sig för en global recession, skriver SEB i en ny valutaprognos.

Att en euro kan komma att kosta 12 kronor känns avlägset men kan inte heller uteslutas, enligt banken.

Om en månad spår banken att en euro kostar 11,50 kronor och att dollarn står i 10,85 kronor. Det kan jämföras med tisdagsmorgonens växelkurser på 11,07 respektive 10,05 kronor. I slutet av året tror SEB dock att euron ska stå i 10,20 kronor och att dollarn fallit till 8,95 kronor.

2 tim
undefined

Rekyl: Svenska kronan under skräcknivån mot euron

De senaste dagarnas återhämtning för den svenska kronan fortsätter och på tisdagskvällen bröts 11-kronorsvallen mot euron.

Nu på onsdagsmorgonen kostar en euro 10,91, att jämföra med 11,37 när det var som värst i torsdags.

Kronan har stärkts även mot dollarn. Här är det en bit kvar till 10-kronorsvallen.

Dollarn noteras vid 10,09 vid sjutiden på onsdagsmorgonen. Så sent som i måndags kostade en dollar 10,45.

25 mar
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Asiens tillväxt
Människor köar för en gratis måltid, här i Hongkong.  ANTHONY WALLACE / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Asiens tillväxt

Viruset hindrar 24 miljoner att lyftas ur fattigdom

Världsbanken bedömer att de ekonomiska effekterna från coronautbrottet kommer att hindra 24 miljoner människor i Asien och Stilla havsregionen att ta sig ur fattigdom, rapporterar flera medier.

I sitt värstascenario bedömer Världsbanken att nästan 35 miljoner personer kan hållas kvar i fattigdom, varav 25 miljoner i Kina. Samtidigt riskerar 11 miljoner fler sjunka under fattigdomsgränsen, som Världsbanken lägger vid 5,50 dollar per dag, runt 55 kronor.

1 tim
Människor i Wuhan håller social distans i väntan på att postkontoret ska öppna.  ALY SONG / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kinas starka makrosiffra kan vara missvisande

Kina släppte i natt makrosiffror som är överraskande positiva med tanke på coronaviruets utbrott, rapporterar Nikkei Asian Review. Kinas inköpschefsindex för tillverkningsindustrin blev 52 i mars, långt över rekordlåga 35,7 i februari efter att virusutbrottet tvingat delar av den kinesiska ekonomin att stänga ner. Analytiker hade väntat sig 45.

Ett resultat över 50 indikerar expansion men analytiker varnar dock för att de positiva siffrorna kan vara något i överkant eftersom de bara visar en ökad eller minskad av ekonomisk aktivitet. Ett bolag som öppnar upp igen efter en stängning kan därför rapporteras som expansion i siffrorna, skriver Nikkei Asian Review.

2 tim
Illustrationsbild, människor går runt i Chinatown i Japan.  Koji Sasahara / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Svenska ekonomer jublar åt Kinas PMI: ”Det finns hopp”

Svenska chefsstrateger och ekonomer välkomnar den starka PMI-siffran från Kina som kom i natt och visade på expansion i tillverkningsindustrin. På Twitter skriver SEB:s chefstrateg Johan Javeus att inköpscheferna i Kina är överraskande optimistiska. ”Mer V-formad återhämtning för industrin än så här går inte att få”, skriver han. Han tillägger dock att det gäller att se om Markits privata PMI-undersökning visar samma sak.

Handelsbankens chefstrateg Claes Måhlén twittrar ”Det finns hopp” med en bild på en kurva över Kinas återhämtning.

SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist kallar kinesiska industrins V-kurva för en ”överraskande comeback”, men skriver också att man ska tolka siffrorna försiktigt.

22 min
Läs mer om Coronaviruset
NOEL CELIS / TT NYHETSBYRÅN
Börsen internationellt

Uppåt på Asiens börser efter statistiksläppet: ”Glädjande”

Det var positiva tongångar på Asiens börser under tisdagsmorgonen. Vid 05.20, svensk tid, låg indexen som följer:
• Nikkei: +0,8 %
• Shanghai: +0.6 %
• Shenzhen: +1,1 %
• Hang Seng: +1.45 %
• Kospi: +2,1 %
Indexen tar därmed rygg på gårdagens uppgångar på Wall Street och Reuters skriver att hoppet hålls uppe av att PMI-siffror i Kina kommit in klart högre än väntat. Marssiffrorna kom in på 52 – vilket kan jämföras med analytikernas prognoser på 45 och de rekordlåga PMI-siffrorna på 35,7 i februari.

Även CNBC tar upp makrosiffrorna i Kina som en förklaring till börsuppgångarna. Och siffrorna är överraskande starka, anser SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist på Twitter. Han lägger dock till man ska vara försiktig kring att dra slutsatser av olika data just nu – även positiva.

”Likväl glädjande”, skriver Bergqvist.

2 tim
Kearney Ferguson / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Rejäla uppgångar i New York – Microsoft och J&J vinnare

New York-börserna fortsatte rejält upp på måndagen efter förra veckans rally. De ledande indexen spurtade mot slutet av handelsdagen och stängde som följer:
S&P 500: +3,4 procent
Nasdaq: +3,6 procent
Dow Jones: +3,2 procent


Donald Trump meddelade i går att riktlinjerna om social distansering förlängs till den 30 april. Enligt CNBC togs åtgärden emot positivt av marknaden då den bedöms begränsa de långsiktiga skadorna på ekonomin. Beskedet står också i skarp kontrast till Trumps tidigare uttalanden om att eventuellt öppna upp landet till påsk.

Läkemedelsjätten Johnson & Johnson bidrog också till att lyfta humöret. Bolaget ska börja testa en vaccinkandidat mot covid-19, som skulle kunna vara redo för användning i januari. Aktien steg 8 procent.

Microsoft lyfte 7 procent efter att ha meddelat att antalet dagliga Skype-användare ökat med 70 procent den senaste månaden. Bolagets molntjänster uppges också ha fått ett rejält uppsving under coronakrisen.

Förra veckan rusade Dow Jones 12 procent vilket var den största uppgången sedan 1938. S&P 500 steg i sin tur 10,3 procent och hade sin bästa vecka på över tio år.

JP Morgans strateg Mislav Matejka säger till CNBC att lättnadsrallyt var naturligt i ljuset av de snabba nedgångar som varit. Men han tror att den nyfunna optimismen är övergående och att ytterligare börsfall väntar då företagens vinster och efterfrågan lär fortsätta sjunka.

Igår 20:00
Illustration. Beth LaBerge / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Getinge-konkurrent krisens stora vinnare – rusat 80 procent

Det tyska småbolaget Drägerwerk är en av coronakrisens stora vinnare på Europabörserna. Samtidigt som de ledande indexen har tappat så mycket 30 procent har aktien rusat 80 procent de senaste veckorna, skriver Bloomberg.

Bakgrunden till kurslyftet är den globala bristen på respiratorer som uppstått till följd av coronautbrottet. Drägerwerk-aktiens rusning inleddes i samband med en order på 10 000 respiratorer för två veckor sedan. Avtalet med den tyska staten uppges vara värt omkring 2,2 miljarder kronor.

Precis som den svenska konkurrenten Getinge har Drägerwerk vidtagit flera steg för att kunna trappa upp produktionen.

Igår 18:22
Läs mer om Börsen internationellt
Coronaviruset Reaktioner på pandemin
Johan Pehrson (L). TT
Coronaviruset Reaktioner på pandemin

L: I krisen kan diktaturer köpa svenska bolag på rea

Svenska företag riskerar att falla i händerna på diktaturer i och med att priserna på bolagen har fallit rekordsnabbt under coronakrisen, skriver de tre liberalerna Johan Pehrson, Arman Teimouri och Allan Widman på Aftonbladet Debatt.

De skriver att Sverige saknar ett system som granskar investeringar och upphandlingar utefter effekterna på svensk säkerhet.

”Vi vill inte stoppa handel och samarbete – tvärtom. Samtidigt måste vi höja ambitionerna för Sveriges försvar.”

Partiet föreslår att direktinvesteringarna i skyddsvärda områden ska granskas mer noggrant.

1 tim
Helsingfors/Statsminister Sanna Marin Wikimedia Commons/TT
undefined

Finland förlänger åtgärder – restauranger stängs

Finlands regering vill förlänga landets restriktioner för att förhindra virusspridningen med en månad. Slutdatum för åtgärderna blir i så fall den 13 maj, rapporterar finländska medier.

Det handlar bland annat om skolundervisning på distans, förbud om att samlas fler än tio personer och avspärrningen av landskapet Nyland, där Helsingfors ligger.

I paketet finns också nya åtgärder, så som att stoppa färjetrafiken till och från landet, samt stänga alla restauranger och kaféer och barer i landet maj månad ut.

Åtgärdspaketet ska klubbas igenom av Finlands riksdag, där regeringskoalitionen har majoritet.

Igår 22:41
Mette Frederiksen. IDA GULDBAEK ARENTSEN / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Frederiksen: Danmark kan öppna upp efter påsk

Danmarks statsminister Mette Frederiksen ser tecken på en minskning av coronaspridningen i landet, säger hon vid en blixtinkallad presskonferens.

– Jag vågar knappt säga det, men om vi danskar fortsätter att stå enade genom att hålla avstånd kommer regeringen att arbeta för en gradvis öppning av samhället igen efter påsk, säger hon.

Frederiksen säger att hon är ”försiktigt optimistisk”, men varnar också för att det kan gå åt motsatt håll om danskarna slutar följa riktlinjerna i landet.

Igår 15:52
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Samhällseffekterna
Kawa Mohamed jobbar som frisör. Arkivbild.  FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Samhällseffekterna

Oro om uppehållstillstånd i varselvåg: ”Kämpat fyra år”

Personer med tillfälliga uppehållstillstånd i Sverige som hoppas få stanna permanent drabbas hårt av de rekordhöga varseltalen, rapporterar Ekot. I går meddelade Arbetsförmedlingen att 36 800 hade varslats i coronakrisens spår i mars.

Frisören och hemspråkshandledaren Kawa Mohamed från Syrien oroar sig för att förlora jobbet och därmed möjligheten att få stanna.

– Jag har kämpat i fyra år. Så jag vill inte att en sådan grej som vi inte har räknat med kommer i sista minuten och tar bort allting, säger han.

Migrationsverket säger att reglerna ligger kvar, men att man ser över konsekvenserna. Enligt migrationsminister Morgan Johansson (S) planeras inte någon översyn av regelverket.

1 tim
Borg i Aktuellt. SVT
undefined

Borg: Vi vet att många av de här jobben kommer finnas kvar

Situationen med ökande antal varsel på arbetsmarknaden är oroväckande, säger tidigare finansminister Anders Borg i STV:s Aktuellt.

– Vi får nog samtidigt anta att nyanställningarna går ner kraftigt, säger han.

I sommar när många ungdomar går ut skolan kommer arbetslöshetssiffrorna att ”sticka upp rejält”, säger Borg, som tror att det blir ”både två och tre” stödpaket till.

En ljuspunkt är enligt Borg att vi inte är i en strukturkris den här gången.

– Restauranger och frisörsalonger kommer att behövas också om sex eller nio månader. Vi vet inte när det här kommer att ta slut, men vi vet att många av de här jobben kommer att finnas kvar, säger Borg i Aktuellt.

Igår 19:30
Samtliga januariarvtalets partier var med på dagens presskonferens. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analys: Ny verklighet väntar politiken efter krisen

Coronavirusutbrottet lägger om hela den politiska agendan, skriver DN:s Ewa Stenberg i en analys. Januariavtalet är till stora delar satt ur spel och även efter krisen kommer samarbetspartierna stå inför en helt ny verklighet som gör att många av de ur S-perspektiv mest tveksamma reformerna kanske aldrig blir verklighet.

Stenberg beskriver det som att S på ett sätt blir räddade ur sin kris av gongongen:

”Men ingen i landet hade förstås velat bli räddade av en dödlig pandemi, om de hade kunnat välja.”

Ekots Fredrik Furtenbach konstaterar att dagens besked om att fler ska få rätt till a-kassa innebär att arbetsförmedlingen troligen får mer att göra. En följd blir att den planerade reformen av arbetsförmedlingen skjuts på framtiden.

– Den går inte att göra i coronakrisen, säger Furtenbach.

Igår 16:48
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittspridningen
WHO.
Coronaviruset Smittspridningen

Spanien har gått om Italien – har flest nya dödsfall

Spanien har nu gått om Italien som det land i världen med högst antal nya dödsfall i covid-19, visar WHO:s senaste dygnsrapport. Spanien hade vid mätningen 838 nya dödsfall mot Italiens 758. Samtidigt ökar antalet smittade mest i USA, med totalt 19 332 nya konstaterade fall av covid-19 det senaste dygnet.

Med 58 411 nya bekräftade fall det senaste dygnet hamnar den totala siffran globalt på 693 224. De flesta som har smittats har tillfrisknat eller är bara lindrigt sjuka.

WHO:s officiella dödssiffra är nu 33 106. Det är en ökning med 3 215 på ett dygn.

Eftersom siffrorna över antalet smittade bara gäller konstaterade fall kan det faktiska antalet smittade vara högre. Med tanke på att länder mäter på olika sätt kan siffrorna också vara svåra att jämföra mellan länder.

Uppgifterna ovan kommer från WHO:s senaste dagliga uppdatering för den 30 mars. Nedan går Omni igenom den senaste statistiken om smittans utbredning.

Texten uppdaterades i Omni 31 mars klockan 06.00.

21 min
Tom Britton i ”Aktuellt” SVT
undefined

Professorn: Situationen som värst i april och maj

Matematikprofessor Tom Britton tror att den svenska sjukvården kommer att få det som allra värst under andra halvan av april och maj – men att coronavirusets spridning sedan klingar av under sommaren, säger han i SVT:s Aktuellt.

SVT har även intervjuat smittskyddsprofessorn Jan Albert som menar att det i nuläget är för tidigt att utifrån de europeiska smittkurvorna säga vilka åtgärder som fungerar.

– Det man kan säga är att länder som har stängt ner väldigt hårt har i alla fall nu inte sett någon positiv effekt av det, säger han.

2 tim
En man i USA testas. Wilfredo Lee / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tegnell vill tredubbla de svenska virustesterna

Statsepidemiolog Anders Tegnell vill att de svenska testerna av misstänkt coronavirussmitta tredubblas från dagens 10 000 i veckan. Det säger han till SVT Nyheter.

– Med mer omfattande testning skulle vi framförallt kunna skydda de äldre ännu bättre än i dag, säger Tegnell.

Fler tester skulle också göra att vårdpersonal som bara har lätta sjukdomssymptom inte behöver stanna hemma i onödan.

Enligt Expressen fattar regeringen under ett extrainsatt sammanträde på måndagskvällen beslut om att kraftigt utökade tester i Sverige.

Igår 21:55
Läs mer om Coronaviruset