Swedbanks prognoschef Andreas Wallström och Avanzas sparekonom Johanna Kull Swedbank och TT
Svenska tillväxten

Prognoschef: Utbildning ger högre avkastning än aktier

Professorn John Hasslers förslag om att öka statsskulden och investera pengarna i globala aktier är ”intressant”, skriver Swedbanks prognoschef Andreas Wallström på Twitter.

”Jag tror dock att avkastningen på investeringar i utbildning/integration är högre än på aktier”, skriver prognoschefen.

Han lägger till att aktieköp är mycket mer riskfyllt än att köpa utbildning.

Avanzas sparekonom Johanna Kull skriver på Twitter att staten kan låna till –0,02 procent om löptiden är tio år.

”Vi bör utnyttja detta”, skriver Kull.

Läs också

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Sean George/Mattias Sundling/Stefan de Vylder.  Handouts
Börsåret 2020

Experter: Osäkra tider väntar techsektorn inför valet i USA

Marknaden har redan prisat in att Joe Biden kommer vinna det amerikanska presidentvalet i höst och stora kursrörelser kan vänta för aktier i techsektorn, säger experter till Omni Ekonomi.

– Hela techsektorn kommer nog att vara högeligen volatil oavsett vem som vinner valet. Det stundar oroliga tider för företag som Facebook, Uber och Twitter, säger nationalekonomen Stefan de Vylder.

Sean George, som är chefsförvaltare på Strukturinvest, säger att techbolag och restauranger hör till de sektorer som han skulle hålla sig borta från vid en väntad Biden-seger.

Danske Banks aktiestrateg Mattias Sundling säger att han tror att valrörelsen kommer ha en ”ytterst begränsad effekt” på marknaden, men att en Biden-vinst skulle kunna tynga utvecklingen något eftersom han representerar en stramare finanspolitik.

1 tim
Ahn Young-joon / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Har prisat in mycket positivt – riskerar bakslag på börsen”

Rapportsäsongen för det andra kvartalet som snart rullar i gång kommer att ge svaga resultat på grund av pandemin och många blickar redan längre fram, skriver Market Watch.

Enligt analytikern David Rosenberg har marknaden redan prisat in ett vaccin till Labor Day i början av september, samt oändliga finanspolitiska stimulanser.

– Vi har prisat in så många positiva saker att om vi inte får dem kan marknaderna sjunka, säger han enligt sajten.

Ally Invests chefsinvesteringsstrateg Lindsey Bell noterar att valår brukar ge starka höstar i USA, men tillägger att ”2020 är vad som helst möjligt”.

Analytiker spår att S&P 500-bolagens vinster minskar med 44 procent i kvartalet, skriver Bloomberg.

Igår 16:32
Läs mer om Börsåret 2020
Coronaviruset Europas tillväxt
Valdis Dombrovskis med Sveriges finansminister Magdalena Andersson (S). Arkivbild. Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Europas tillväxt

EU-topp: EU:s budgetregler gäller igen efter krisen

EU:s budtgetregelverk kommer att börja gälla igen när coronakrisen lagt sig och konjunkturen vänder upp. Det varnar EU-kommissionens viceordförande Valdis Dombrovskis i en intervju med italienska tidningen Corriere della Sera, enligt Bloomberg.

Han noterar också att Italiens redan stora underskott nu ger dem mindre spelrum under pandemin.

Samtidigt håller han med Tyskland om att EU snarast måste enas om balansen mellan lån och bidrag i den planerade återhämtningsfonden, där Sverige har förespråkat lån över bidrag, skriver nyhetsbyrån.

5 tim
Christine Lagarde. Arkivbild. Ralph Orlowski / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Lagarde: Pandemin stöper om ekonomin – vänder om två år

Eurozonen har runt två år av minskande inflation eller kanske till och med deflation framför sig. Därefter kan det bli en vändning eftersom coronakrisen kommer att påskynda en omdaning av ekonomin. Den bedömningen gjorde ECB-chefen Christine Lagarde under ett webbinarium på lördagen, rapporterar Bloomberg.

Den redan existerande trenden av digitalisering, automatisering, kortare leverantörskedjor och grönare industrier kommer att trappas upp av pandemin, fortsatte hon.

– Övergången till nya ekonomiska modeller kommer att bli disruptiv, sa hon enligt nyhetsbyrån.

Igår 17:00
Kvinna på Oxford Street i centrala London under pandemin. Ar Kirsty Wigglesworth / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Chefekonomer: Kan vara dags att avsluta coronalättnader

Det kan snart vara dags att vrida åt pengakranarna igen efter centralbankernas massiva lättnadsprogram under coronakrisen, signalerar tunga ekonomer enligt Business Insider.

Bank of Englands chefsekonom Andy Haldane konstaterar att Storbritanniens ekonomi har vänt upp och att hushållen gör av med pengar igen. Nu är det läge för centralbankerna att avvakta och invänta mer data, menar han enligt sajten.

Även ECB:s chefsekonom Philip Lane vill se mer data innan man fattar beslut om fler åtgärder.

Igår 15:07
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska krisåtgärderna
Löfven och Carlson. Arkiv. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska krisåtgärderna

”Sverige i grunden dåligt rustat för pandemier”

Sverige är i grunden dåligt rustat för att hantera en pandemi, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson till SvD. I ett stort reportage beskriver tidningen hur experternas och politikernas beslut om hur coronaviruset skulle hanteras växte fram.

Planerna för hur Sverige ska hantera en pandemi sattes upp så sent som i december 2019. I dokumentet presenteras en relativt skeptisk inställning till icke-medicinska åtgärder, som nedstängning.

– Den totalitära staten, om vi tittar på Kina, de har inga skrupler. De kan göra vad som helst. Vi som har ett väldigt decentraliserat samhälle med ett långtgående självstyre är extra känsliga, säger Johan Carlson till tidningen.

2 tim
ERIK MÅRTENSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

TVV-personal larmar om ”orimligt hög” belastning

Sedan regeringen införde möjligheten till statligt permitteringsstöd har trycket på Tillväxtverket ökat enormt. Nu larmar personal om ”orimligt hög” arbetsbelastning, långa arbetsdagar och brist på empati från chefer, skriver DN.

Tidningen har tagit del av ett brev som fackstyrelsen skickat till bland annat Tillväxtverkets generaldirektör Gunilla Nordlöf. I brevet efterfrågas lägre tempo för att förebygga sjukskrivningar.

Tillväxtverkets chef för verksamhetsstöd, Richard Källstrand, uppger för DN att man vidtagit åtgärder för att säkerställa en bra arbetsmiljö.

Igår 08:48
Marie Nilsson, ordförande IF Metall, och Susanna Gideonsson, ordförande LO.  TT
undefined

Facktoppar kräver förlängt permitteringsstöd

Svenska företag behöver en långsiktig planering för att få ihop sin verksamhet och därför bör det statliga permitteringsstödet förlängas, säger LO:s nya ordförande Susanna Gideonsson till DI.

Även IF Metalls ordförande Marie Nilsson tycker att permitteringsstödet ska förlängas så att korttidspermitteringar inte övergår i varsel.

Sacos ordförande Göran Arrius håller med om att ett förlängt permitteringsstöd är nödvändigt.

– [...] så att vi inte står med nedlagda fabriker eller personal som måste återanställas, säger han till tidningen.

Igår 03:00
Läs mer om Coronaviruset