Boris Johnson vid en utfrågning inför nyvalet.  Jeff Overs / TT NYHETSBYRÅN
Brittiska EU-utträdet

”Pundtjurar” övertygade om rally vid valseger för Johnson

Allt fler valutahandlare sällar sig till övertygelsen att det brittiska pundet har ett smärre rally framför sig efter nyvalet i om ett par veckor, där konservativa Torypartiet ser ut att få majoritet över vänsterorienterade Labour. Det skriver Bloomberg.

I kören finns bland annat Wall Street-jättar som Blackrock och Goldman Sachs, som båda lyfter pundet som en favorit för 2020 om Boris Johnson tar hem valet och lyckas driva igenom sitt brexitavtal.

Eurizon SLJ Capital spår en växelkurs mot dollarn på 1,35 i slutet av året. Bank of America går ännu längre och tror på en nivå om 1,39 i slutet av nästa år, medan Goldman Sachs spår en förstärkning på minst 4 procent mot euron i början av året.

Pundet handlas nu för runt 1,28 dollar och 1,16 euro.

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Ericssonfabriken Nanjing Ericsson Panda Communications i Kina. Arkivbild. Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ericsson / Bolagsnyheter

Aktiespararna: Ericsson har problem med trovärdigheten

Aktiespararna kräver att Ericsson bryter tystnaden kring granskningen i Kina som enligt expertis kan leda till nya miljardböter, skriver SvD Näringsliv.

Organisationen menar att telekomjätten har trovärdighetsproblem efter boten på 10,1 miljarder till amerikanska finansmyndigheter före årsskiftet.

– Vi förväntar oss att Ericssons vd Börje Ekholm tar upp Kinautredningen i bokslutsrapporten, säger Sverre Linton, chef för bolagsbevakning på Aktiespararna, till tidningen.

Även Danske Banks telekomanalytiker Fredrik Lithell efterlyser mer transparens från Ericsson.

Telekombolaget lämnar bokslut på fredag morgon.

Igår 19:35
Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Expert: Ericsson mörkar eventuella miljardböter i Kina

Telekomjätten Ericsson riskerar miljardböter för de licensavgifter bolaget tar ut av kinesiska mobiltillverkare, rapporterar SvD Näringsliv.

”Vi kan bekräfta att granskningen fortfarande pågår och att vi samarbetar med de kinesiska myndigheterna. I övrigt vill vi inte kommentera det pågående ärendet”, skriver Ericssons pressavdelning till SvD Näringsliv.

Daniel Djurberg, telekomanalytiker på Handelsbanken, säger till tidningen att ”de borde informerat bättre” med tanke på korruptionshärvan i USA som genererade böter på tio miljarder kronor. Han siar om ett bötesbelopp mellan en halv miljard till en och en halv miljard kronor.

– Det tycks alltid dyka upp nya oväntade kostnadsposter i Ericsson, säger Daniel Djurberg.

17 jan
Läs mer om Ericsson / Bolagsnyheter
Illustrationsbild: Investerargurun och miljardären Warren Buffett. Nati Harnik / TT NYHETSBYRÅN
Börsåret 2020

Miljonärerna spår fortsatt tjurmarknad på Wall Street

Bara under årets tolv handelsdagar har S&P 500 noterat sex nya rekord – och rika investerare på Wall Street tror att tjurmarknaden fortsätter, skriver CNBC. En ny mätning bland amerikaner som äger aktier och tillgångar för minst 1 miljon dollar visar att 76 procent nu ger den amerikanska ekonomiska utvecklingen högsta eller näst högsta betyg – för bara ett kvartal sedan var de optimistiska miljonärerna i minoritet.

Enligt mätningen från E-Trade Financial spår 58 procent av dem att börsen stiger under årets första kvartal, upp från 42 procent under det föregående kvartalet.

Samtidigt har andelen som tror att börsen stiger minst 5 procent i kvartalet stigit med 16 procentenheter från i höstas, skriver CNBC.

Nästan hälften av de svarande tror att techsektorn har mest potential i kvartalet, tätt följt av hälsosektorn.

Igår 17:16
Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Guri: Värderingarna är okej – börsen stiger 10–15 procent

Trots det starka börsåret 2019 är värderingarna på Stockholmsbörsen ”rätt okej” eftersom de speglar de låga räntorna. Det menar Martin Guri, chefsstrateg på Kepler Cheuvreux, enligt TT.

Han spår att Stockholmsbörsen fortsätter upp 10–15 procent under 2020, men med brasklappen att börsen alltid kan rasa ”10 procent vilken vecka som helst”.

– Det är inte konstigare än att det regnar i morgon. Men blir det en stor sättning kommer det inte bero på höga värderingar, för det kan man inte säga att det är med de här låga räntorna, säger han till TT.

Igår 15:47
Illustrationsbild. Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Experten: Investerare mer villiga att ta risker nu

Trots den stora uppgången under 2019 finns det flera anledningar till att investerare känner sig lugnare över börsens utveckling. Det säger Mike Loewengart, vice vd på E-Trade, vars mätning visar att aktiesparare med minst 1 miljon i tillgångar tror på fortsatt uppgång på Wall Street, skriver CNBC.

Att det är ett valår kan visserligen ge volatilitet, men det brukar kompenseras av att Federal Reserve bedriver en mer anpassad penningpolitik, menar Loewengart. Även nedtrappningen av handelskriget, låg arbetslöshet och stark konsumtion talar för att aktier kommer att gå bra.

– Och investerande miljonärer vill inte gå miste om detta, säger Mike Loewengart till CNBC.

Enligt Loewengart är investerare också mer riskvilliga nu än tidigare.

Igår 17:34
Läs mer om Börsåret 2020
Socialminister Lena Hallengren (S). TT
Bristen på vårdpersonal

Personalen slår larm till ministern: Liv är i fara

Vårdpersonal på Södersjukhuset larmar om en ohållbar situation där patienter dör skriver DN, som var med under socialminister Lena Hallengrens (S) besök på sjukhuset i onsdags.

– Vi spelar Guds roll och det är hemskt, säger Adrian Iliescu, överläkare på akuten, till DN.

Flera medarbetare säger dock att det inte går att slå fast att patienterna överlevt om situationen varit bättre.

Hallengren betonar att det är viktigt att sjukvården fungerar men att ansvaret främst ligger på regionen.

Södersjukhuset står inför ett varsel på 100 vårdanställda.

Igår 23:31
Illustrationsbild. isabell Höjman/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Blågröna i Stockholm: Vi tar oron i vården på allvar

Företrädare för det blågröna styret i region Stockholm menar att det krävs stora strukturförändringar inom sjukvården för att fler ska få vård i rätt tid. Det skriver de på SvD Debatt.

Regionpolitikerna har senaste tiden fått massiv kritik från personal inom vården för de varsel och neddragningar som Stockholmssjukhusen står inför.

”Den blågröna koalitionen tar både det allvarliga läget, och det stora engagemang som finns hos vårdens medarbetare, på största allvar”, skriver de och menar att förändringen handlar om bättre närvård i form av till exempel nya vårdcentraler och närakuter.

200 nya vårdplatser utanför sjukhusen kommer att öppnas under 2020, skriver politikerna.

Igår 22:58
Läs mer om Bristen på vårdpersonal
En kvinna och hennes barn vid en klinik i Anka i Nigeria i december. KOLA SULAIMON / AFP
Toppmötet i Davos

Oxfam: Kvinnors obetalda arbete grund för vinsterna

Världens 22 rikaste män äger mer än alla kvinnor i Afrika visar Oxfams nya rapport som publiceras inför toppmötet i Davos, skriver organisationens svenske generalsekreterare på DN Debatt.

Johan Pettersson skriver att rapporten visar att det ekonomiska systemet är sexistiskt och diskriminerande mot kvinnor. Det är kvinnors obetalda arbete som ligger till grund för de stora ekonomiska vinsterna som andra gör menar han. Enligt Oxfams utredning uppgår kvinnors obetalda hushålls- och omsorgsarbete till 100 000 miljarder kronor per år.

”Världens miljardärer och kvinnors obetalda omsorgsarbete är resultatet av en trasig ekonomi”, skriver Pettersson.

Igår 21:41
Vy över Davos och kongresscentret där WEF ska hållas i dagarna ARND WIEGMANN / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Lika avgörande stund som slutet av Första världskriget”

När världsledarna nu möts i Davos så är det vid en historisk tidpunkt lika avgörande för framtiden som slutet av första världskriget. Det skriver Frederick Kempe, ordförande för tankesmedjan Atlantic Council, i en kolumn i CNBC.

Precis som för 100 år sedan har vi i dag en växande isolationistisk frestelse i USA, Europeisk oenighet, växande nationalism och populism samt auktoritarianism, menar han.

Han skriver att för ett sekel sedan så resulterade den tidens ledares förmåga att förutse framtida risker i Andra världskrigets fasor. Nu hoppas han att världsledarna nu har lärt av historien. ”Återigen kommer priset av ett misslyckande att få betalas på en global skala.”

Igår 06:50
Klaus Schwab och Greta Thunberg. TT
undefined

WEF-grundaren hyllar Thunberg: Fått oss att förstå

Greta Thunberg har fått World Economic Forums grundare Klaus Schwab att tänka om, skriver SvD Näringsliv inför organisationens toppmöte i Davos.

Schwab framhåller att ett möte med Greta Thunberg i fjol gjorde ett starkt intryck på honom.

– Den svenska klimataktivisten har fått oss att förstå att nuvarande ekonomiska system sviker framtida generationer genom att göra klimatet ohållbart, säger han.

I december publicerade han ett manifest inför årets toppmöte där han slår fast att företag bör betala skäliga skatter och ta ansvar för klimatet.

18 jan
Läs mer om Toppmötet i Davos
Isabel dos Santos. Paulo Duarte / TT NYHETSBYRÅN
Luanda Leaks

Läcka: Afrikas rikaste kvinna plundrade Ericssons partner

Svenska Ericsson byggde upp telekombolaget Unitels 4G-nätverk i Angola och beskrev det som en framgångssaga – samtidigt plundrade den korruptionsanklagade ägaren Isabel dos Santos Ericssons affärspartner på motsvarande 4 miljarder kronor. Det rapporterar SVT, som hänvisar till hundratusentals läckta interna dokument som ett 30-tal redaktioner i journalistnätverket ICIJ granskat.

Enligt dokumenten ska dos Santos ha lånat ut pengarna från Unitel till Unitel International Holdings – ett bolag som kontrolleras av henne själv.

Isabel dos Santos brukar kallas Afrikas rikaste kvinna och är dotter till tidigare presidenten José Eduardo dos Santos.

Ericsson vill inte kommentera uppgifterna, skriver SVT.

Igår 18:38
Isabel dos Santos. Toby Melville / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Angola fryser tillgångar för Afrikas rikaste kvinna

Angola har frusit tillgångarna för Afrikas rikaste kvinna Isabel dos Santos, rapporterar Financial Times. Det är den senaste upptrappningen i president Joao Lourenços kamp mot korruption, skriver tidningen.

dos Santos är dotter till landets tidigare president José dos Santos och hennes förmögenhet beräknas uppgå till motsvarande 18 miljarder kronor, skriver TT.

Isabel dos Santos äger bland annat 25 procent av Unitel som kontrollerar en stor del av Angolas mobilmarknad, skriver FT.

Hon har tidigare nekat till korruptionsanklagelserna och manade på tisdagen sina anställda till lugn i ett Twitterinlägg.

31 dec 2019
Läs mer om Luanda Leaks