MARK RALSTON / AFP
Uber

Rapport: 3 000 sexuella övergrepp hos Uber i USA

Taxitjänsten Uber tog emot 3  000 rapporter om sexuella övergrepp i USA förra året. Det visar en ny undersökning från bolaget som offentliggjordes på torsdagen, enligt flera medier.

Av övergreppen uppges 235 ha varit misstänkta våldtäkter. Totalt gjordes 1,3 miljarder resor med Uber i USA under 2018.

”Jag tror att många människor överraskas över hur sällsynta de här händelserna är; andra kommer förståeligt nog tycka att de fortfarande är för vanliga”, skriver vd:n Dara Khosrowshahi på Twitter.

Enligt rapporten var taxiappens förare lika ofta offer som förövare.

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Coronaviruset Materielkampen
Många människor i New York beställer nu hem varor fö att slippa gå ut.  Carlo Allegri / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Materielkampen

Amazon försöker köpa tester för covid-19 – får nobben

Amazon har kontaktat flera företag som tillverkar tester för det nya coronaviruset för att kunna skydda sina anställda och sin verksamhet, avslöjar Reuters.

Enligt mötesanteckningarna som Reuters har läst har bolagen – Abbot Laboratories och Thermo Fisher Scientific Inc – dock gett Amazon nobben, åtminstone i närtid. Bolagen svarar att de vill samarbeta med Amazon men att tillverkningen till den amerikanska staten nu tar upp all deras kapacitet.

28 min
Kanadas vice premiärminister Chrystia Freeland.  BLAIR GABLE / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kanada: ”Misstag” att blockera maskexport – vi kan hämnas

Det är ett ”misstag” av USA och president Donald Trump att blockera exporten av 3M:s andningsmasker till vårdpersonal, säger Kanadas premiärminister Justin Trudeau enligt Reuters.

På fråga om Kanada kan komma att hämnas om det amerikanska exportstoppet går igenom, svarade vice premiärminister Chrystia Freeland att Ottawa kommer att ”göra vad som än krävs för att skydda våra nationella intressen”.

Ontarioledaren Doug Ford skrev på Twitter på fredagskvällen att han talat med USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer om blockeringen.

”[N]u måste våra länder samarbeta mer än någonsin för att bekämpa covid-19”, skriver han.

Ontarios folkhälsomyndighet spår 80 000 bekräftade virusfall och 1 600 dödsfall till följd av covid−19 i slutet av april.

Idag 04:32
Läs mer om Coronaviruset
Kevin Lamarque / TT NYHETSBYRÅN
Oljeraset

Opec:s krismöte skjuts fram – ”ett dåligt tecken”

Opec:s krismöte om de låga oljepriserna är framskjutet till på torsdag, rapporterar AFP med hänvisning till Azerbaijans energiministers talesperson Zamina Aliyeva. Aliyeva säger till AFP att Opec-länderna har fått information om att mötet nu ska hållas 9 april.

Tidigare i dag sa flera källor till Reuters att mötet, som skulle ha hållits på måndag, skjuts fram för att länderna behöver mer tid för förberedande förhandlingar.

Att mötet nu blivit framskjutet är ett dåligt tecken för förhandlingarna, säger Ayham Kamel chef för Mellanöstern och Nordafrika på Eurasia Group consultancy, till Bloomberg.

3 tim
Donald Trump träffade energisektorns direktörer i Vita huset på f TOM BRENNER / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trump lovar statligt stöd till krisande oljeindustrin

USA kommer att stötta landets oljeindustri och hjälpa den hårt pressade sektorn att återfå sin livskraft. Det lovade president Donald Trump efter gårdagens möte med direktörerna för flera av landets största oljebolag, rapporterar Wall Street Journal.

– Vi kommer att få ordning på det här och vi ska få tillbaka vår energiindustri, sa Trump inför mötet.

Både Ryssland och Saudiarabien – två stora oljeproducenter – har satt press på USA att koordinera produktionsbegränsningar i ett försök att stabilisera oljepriserna, som milt uttryckt har åkt berg- och dalbana de senaste veckorna.

Enligt tidningen motsätter sig flera av de amerikanska jättarna – däribland Exxon Mobil och Chevron – alla former av marknadsintervention, medan de mindre skifferproducenterna vill se att USA inleder ett samarbete med Ryssland och Saudiarabien.

5 tim
Läs mer om Oljeraset
Coronaviruset Reaktioner på pandemin
TT
Coronaviruset Reaktioner på pandemin

Skapar centralbankerna stagflation? Experter tvekar

När världens centralbanker pumpar ut likviditet i de finansiella systemen har oroade röster pekat på risken för stagflation – att arbetslöshet och inflation lyfter samtidigt. Flera analytiker säger dock till Reuters att risken är låg så länge de olika krispaketen är tillfälliga.

Tidigare Bank of England-ledamoten Charlie Bean säger till Reuters att han tror inflationen förblir låg om centralbankerna är tydliga med sin kommunikation och med att åtgärder inte kommer ske löpande.

JP Morgans strateg Jan Loeys säger till Reuters att risken för att inflationen ska skena är låg så länge centralbankerna stödköper obligationer och uppstår först om centralbankerna börjar direktfinansiera regeringar.

Oron för stagflation har grundats i att det kommer att uppstå kraftig efterfrågan när samhällen startas igång igen – samtidigt som ekonomin är i nerförsbacke.

1 tim
IMF-chefen Kristalina Georgieva.  NICHOLAS KAMM / TT NYHETSBYRÅN
undefined

IMF: Coronakrisen en kris som inte liknar något annat

Coronapandemin har lett till en tvärnit för den globala ekonomiska aktiviteten och knuffat världsekonomin in i en recession som kommer att bli ”mycket värre” än finanskrisen i slutet av 2000-talet. Den dystra prognosen ger Internationella valutafonden (IMF), enligt Reuters.

– Det här är en kris som inte liknar någon annan, konstaterade IMF-chefen Kristalina Georgieva under en gemensam presskonferens med Världshälsoorganisationen WHO.

– Det här är, under min livstid, den mörkaste stunden för mänskligheten – ett stort hot mot hela världen – och det kräver att vi står raka i ryggen, enade och skyddar de mest sårbara, sa hon.

Idag 05:10
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Samhällseffekterna
SUSANA VERA / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Samhällseffekterna

Stora risker för ekonomin när butikskedjor vägrar betala

Coronaviruset är en mardröm för fastighetsägare runt om i Europa när stora kedjor som H&M vägrar betala hyran, skriver Bloomberg.

Nyhetsbyrån skriver att företagens uteblivna betalningar är oroväckande eftersom att många av de nu krisande fastighetsägarna ägs av stora pensionsfonder. Därför kan bland andra H&M:s agerande slå mot sparare och pensionärer, skriver Bloomberg. Dessutom riskerar utvecklingen trigga en ny finanskris eftersom fastigheter står som säkerhet till stora skulder. Bara i Tyskland, Frankrike och Storbritannien är fastigheter säkerhet för lån på 1 000 miljarder euro, motsvarande 11 000 miljarder kronor, enligt Cass Business School.

2 tim
Lena Hallengren, Stefan Löfven och Isabella Lövin.  Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Efter kritiken: Regeringen backar – ett nytt lagförslag ska hanteras rekordsnabbt

Regeringen backar kring den lag som förbereds om att ge ökad makt under coronakrisen, rapporterar SVT Nyheter. Detta efter kritik från bland annat Moderaterna, Vänsterpartiet och Liberalerna.

Nu har man skrivit om lagförslaget så att riksdagen ska kunna ändra eller helt och hållet häva beslut i efterhand. Det omskrivna förslaget ska skickas ut på snabbremiss på lördagskvällen.

Under 24 timmar får flera myndigheter möjlighet att lämna synpunkter – vilket gör det till en historiskt kort remissrunda.

Förslaget skulle ge regeringen möjlighet att komma med nya restriktioner utan att först få det godkänt i riksdagen.

40 min
Socialminister Lena Hallengren, statsminister Stefan Löfven och vice statsminister Isabella Lövin. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Professor om regeringens förslag: ”Unikt i Sverige”

Om regeringens förslag att kunna fatta långtgående beslut utan att gå via riksdagen skulle bli verklighet vore det en unik situation för Sverige, säger folkrättsprofessorn Mark Klamberg till TT.

Möjligheten att utlysa undantagstillstånd finns, men detta gäller bara i krigstid. I stället tvingas regeringen nu att ändra varje lag för sig.

– Men man kanske har kommit till den punkten att det är för mycket att göra, säger Klamberg.

Olle Wästberg, tidigare ordförande i Demokratiutredningen, ställer sig kritisk till förslaget, som han anser är olämpligt.

– Det är särskilt viktigt i en sådan här krissituation att de beslut som fattas blir folkligt förankrade, och tas med möjlighet till debatt i riksdagen, säger han till Expressen.

41 min
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Dagens aktierekar
Coronaviruset Dagens aktierekar

Börsveckan: Dustin står pall i oron – Karnov rätt i byrån

I veckans Börsveckan får Dustin en köprekommendation – aktien klarar att stå pall i coronakrisen, bedömer tidningens analytiker.

”Dustin med 80 procent av omsättningen online är väsentligt stabilare än fysiska handeln och kanske det rentav kan bli en positiv nettoeffekt när fler konsumenter handlar online”, skriver Börsveckan.

En annan aktie som tidningen tror på är informationstjänstbolaget Karnov. ”Ingen raket”, konstaterar man, men anser att det är en aktie ”för byrålådan” som har goda möjligheter att rida ut krisen bättre än index. Tidningen stämplar köp.

3 tim
undefined

Dagens rekar: Fabege får både köp- och säljstämpel

Flera fastighetsbolag får sänkta riktkurser i morgonens analysflöde från Direkt och Finwire.

Både Nordea och Goldman Sachs sänker sina riktkurser för Fabege. Nordea sätter riktkursen till 175 kronor, ner från tidigare 82 kronor. Där upprepas det tidigare köprådet.

Goldman Sachs sätter däremot en säljstämpel på bolaget, med riktkursen 105,80 kronor (130,70). Fabeges aktie stängde på 117,45 i går.

Nordea sänker även riktkursen för Atrium Ljungberg till 195 kronor, från tidigare 213 kronor, och för Kungsleden till 100 kronor, från tidigare 116. Båda aktierna får upprepade köpråd.

Igår 06:39
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Varslen i näringslivet
Arkivbilder: Drottninggatan i Stockholm / Carl Bennet.  TT
Coronaviruset Varslen i näringslivet

Bennet till regeringen: Inför moratorium för lokalhyror

Regeringen måste gräva djupare i verktygslådan och ta i mer om det svenska näringslivet ska gå att rädda. Det säger industriprofilen Carl Bennet i en intervju med SvD Näringsliv.

Ett förslag han har är att företag ska slippa betala hyran för sina lokaler i tre månaders tid, för att krisande verksamheter ska slippa en del av bördan.

Förslaget har han även dryftat för finansminister Magdalena Andersson (S).

– Det skulle ge andrum och en möjlighet för bolag som går på knäna att hitta en lösning, säger han.

Idag 09:08
Arkivbild: Svensk Handels vd Karin Johansson.  Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Sätter fingret på att vi behöver akuta stödåtgärder”

Företagen inom sällanköpshandeln behöver fler riktade insatser för att undvika den stundande konkursvågen. Det menar arbetsgivarorganisationen Svensk Handels vd Karin Johansson.

Insatser för att minska trycket från hyres- och personalkostnader är någonting som sektorn är i skriande behov av, menar hon.

Enligt en ny studie som organisationen har gjort uppger tre av tio handlare att de bara klarar sig två månader till om läget inte förbättras.

– Det sätter fingret på att vi behöver akuta stödåtgärder, säger Karin Johansson till SR Ekot.

Idag 07:26
Illustrationsbild.  Martina Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Rapport: Var tredje butik kan tvingas stänga före sommaren

Likviditetskrisen blir allt svårare för Sveriges sällanköpshandlare. Om nuvarande situation fortsätter riskerar tre av tio butiker att tvingas stänga sin verksamhet inom de närmaste två månaderna. Den skriver branschorganisationen Svensk Handel i en ny rapport.

Enligt Svensk Handels undersökning uppger varannan butik i sällanköpsvaruhandeln att de har tappat minst 40 procent av sin försäljning. Var tionde butik har tappat 80 procent.

– Läget är allvarligt och risken är uppenbar att vi står inför en utslagning av handelsföretag som saknar motstycke i modern tid, säger Svensk Handels vd Karin Johansson i en kommentar.

Idag 07:11
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska tillväxten
Arkivbild: Konjunkturinstitutets generaldirektör Urban Hansson Brusewitz. Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska tillväxten

KI-chefen: Kan se ljuset i tunneln i tredje kvartalet

Sverige har med all sannolikhet ett ”extremt” fall i produktion och aktivitet i både den svenska och den globala ekonomin. Men datan släpar efter, så hela bilden har vi ännu inte. Det säger Konjunkturinstitutets generaldirektör Urban Hansson Brusewitz i Ekots lördagsintervju i P1.

Mycket talar dock för att coronakrisen kan bli djupare än finanskrisen för tio år sedan, men den behöver inte nödvändigtvis bli längre om man bara får bukt med smittspridningen inom en rimlig tid, menar han.

– Vi räknar med […] att vi kan se ljuset i tunneln i tredje kvartalet och att vi kommer att se en viss återhämtning av ekonomin och pessimismen kommer att lätta. Det är vårt antagande, men vi vet inte om det kommer att bli så, säger han.

KI räknar med att regeringen kommer att presentera ytterligare stödåtgärder för framför allt företagen. Strategin som regeringen hittills har arbetat efter är ”på det hela taget rätt”, menar han.

– Men jag skulle tro att den här krisen är så pass djup att det behövs mer, i första hand kanske lite mer av det som redan görs, säger han och tar en förstärkning av korttidspermitteringarna som exempel.

Idag 11:08
Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Rejält ras i tjänste-PMI – på lägsta nivån sedan 2012

Inköpschefsindex för den privata tjänstesektorn sjönk till 46,9 i mars jämfört med 56,7 i februari, enligt Swedbank/Silfs färska mätning. Indexet är därmed på den lägsta nivån sedan 2012 och nedgången är den största i indexets 15-åriga historia.

Marsindexet kom däremot in högre än de 35,5 som analytikerna i Infronts prognosenkät väntat sig.

Februariindexet på 56,7 var den högsta sedan hösten 2018, samtidigt flaggade man då för en ökad osäkerhet kring coronaviruset.

”Kraftiga PMI-fall både inom tillverkningsindustrin och tjänstesektorn visar att coronavirusets effekter på svenskt näringsliv har slagit igenom på bred front”, heter det i dagens pressmeddelande.

Igår 06:37
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Näringslivets åtgärder
Stockholm maraton 2019. I år har evenemanget skjutits upp.  Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Näringslivets åtgärder

ARN: Konsumenter har rätt till återbetalning

När konserter och idrottsevenemang ställs in eller skjuts upp har kunderna rätt till återbetalning, säger Allmänna Reklamationsnämndens chef Marcus Isgren till Ekonomiekot Extra.

Många bolag väljer att inte ge ersättning eller ge andra typer av kompensation, men det finns ingen rätt för bolagen att göra så, säger Isgren. Att bolagen hänvisar till force majeure är inte korrekt menar han, när evenemangen ligger långt fram i tiden. Dessutom krävs det att avtalet till kunden har en sådan klausul.

Samtidigt säger Isgren att det kan löna sig för kunden att ta emot exempelvis ett tillgodokvitto, eftersom kunden går lottlös om bolagen blir så pressade att de går i konkurs.

5 tim
Bandet hos Volkswagen, här dock i en amerikansk fabrik.  Erik Schelzig / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Volkswagen vill öppna fabriker om två veckor: ”Får lära oss leva med viruset”

Om två veckor planerar Volkswagen dra igång sin verksamhet igen, säger VW:s marknadschef Jürgen Stackmann till Dagens industri. Han anser att Europa behöver en kickstart och att man måste hitta ett sätt att leva med coronaviruset.

– Det är en stark signal till samhället [...] Om det visar sig inte gå får vi omvärdera situationen, men vi jobbar mot det nu, säger han till DI.

Volkswagen planerar för en återstart 19-20 april och ser över hur man kan tillämpa social distans.

Igår 17:29
Jens Meyer / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Bolag sliter för ordrar på utrustning –”jagar nattetid”

Svenska bolag sliter nu för att få tag på skyddsutrustning som den svenska vården kan använda mot det nya coronaviruset, rapporterar Sveriges Radio. Enligt Joakim Abeleen, Kinachef på Business Sweden i Peking, är läget så pressat att utrustning säljer slut på timmar.

– Vi jobbar i den kinesiska tidszonen så vi kan jaga för de svenska organisationerna och bolagen medan det är natt i Sverige, säger han till SR.

Abeleen säger att de svenska bolagen sedan, när Sverige vaknat, snabbt måste slutföra affärerna eftersom ordrarna annars förloras på ett dygn.

Igår 16:31
Läs mer om Coronaviruset