Liberalernas ekonomisk-politiske talesperson Mats Persson till höger.  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Regeringens budget

Regeringen återinför tak för uppskov på reavinstskatt

Nästa år återinförs en maxgräns för hur mycket reavinstskatt privatpersoner får skjuta upp vid försäljningar av bostäder. Maxbeloppet höjs från 1,45 till 3 miljoner kronor, rapporterar SR med hänvisning till det kommande budgetförslaget från regeringen, Centerpartiet och Liberalerna.

Förändringen beräknas kosta 2,4 miljarder kronor.

– Det har varit en viktig del för oss att driva igenom detta, för med det kommer 95 procent av alla bostadsägare att kunna göra fullt uppskov, säger Liberalernas ekonomisk-politiske talesperson Mats Persson till SR.

Läs också

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Johan Hallnäs / TT / TT NYHETSBYRÅN
Börsåret 2020

Expert: Orosmolnen har blåst förbi – börsen fortsätter upp

Trots att börsen är högt värderad kommer den fortsätta uppåt – åtminstone fram till sommaren. Det säger Peter Malmqvist, chef för analysguiden på Aktiespararna, till SvD Näringsliv.

Inte minst på grund av att det ser ljusare ut i storpolitiken.

– Vi har inte samma osäkerhet kring brexit och handelsavtalen med Kina går i rätt riktning, säger Malmqvist till tidningen.

Han ger också några handfasta tips: Den trendkänslige kan satsa på fastigheter, den som tror på fortsatt svag krona kan titta på verkstadsföretagen och den som letar efter utbombade aktier bör se närmare på banker.

4 min
Länsförsäkringar Banks privatekonom Emma Persson. Pressbild. Adrian Leopoldson
undefined

Ekonom: Ha rimliga förväntningar på börsen

Länsförsäkringar Banks privatekonom Emma Persson anser att sparare bör ha rimliga förväntningar på börsen under 2020, skriver SvD Näringsliv.

– Sett till det senaste decenniet har 2019 varit ett bra börsår, och jag tycker inte att man ska ha förväntningar på den här nivån, säger hon till tidningen.

Det betyder inte att man ska hoppa av börsen helt – det är bättre att månadsspara långsiktigt i olika korgar med olika horisonter, menar Emma Persson.

4 min
Illustration. Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Miljardären om rallyt: ”Älskar rida en häst som galopperar”

Tjurmarknaden på Wall Street är den längsta hittills, enligt CNBC. Men hedgefondmiljardären David Tepper anser inte att det är läge att kliva av ännu.

”Jag älskar att rida en häst som galopperar. Vi har varit långa aktiemarknaden och fortsätter att vara det”, skriver han i ett mejl till CNBC.

Han tillägger att marknaden någon gång kommer att nå en nivå då det är dags att omvärdera.

Enligt Market Watch är Tepper världens femte rikaste hedgefondförvaltare. Han är mest känd för att framgångsrikt ha vågat investera i banker under finanskrisen när det såg som mörkast ut.

5 tim
Läs mer om Börsåret 2020
Lars Hjälmered (M) / Ibrahim Baylan (S) TT
Utvecklingen i Postnord

M: Lägg korten på bordet om Postnord, Baylan

Uppgifterna från den hemliga konsultrapporten om Postnord som DN rapporterat om får Moderaterna att kräva att regeringen lägger korten på bordet.

– Jag undrar om regeringen har kontroll. Posten ska ju ändå finnas i hela landet och fungera, säger Lars Hjälmered, näringspolitisk talesperson för M.

I rapporten som gjorts på uppdrag av den danska och svenska staten uppges att det finns risk för konkurs om inte bolaget får subventioner, enligt DN. Detta tonas dock ner av näringsminister Ibrahim Baylan (S) som säger till Ekot att han inte delar den bilden.

3 tim
Näringsminister Ibrahim Baylan (S) TT
undefined

Baylan tonar ner hot om konkurs: ”Inte min bild”

Näringsminister Ibrahim Baylan (S) tonar ner risken för att Postnord går i konkurs om inte statliga medel skjuts till.

I en intervju med Sveriges Radio säger Baylan att han inte delar bilden. Han understryker dock att den snabba digitaliseringen, där brevmängden minskar samtidigt som paketutlämningen ökar, gör att Postnord måste förändras.

För drygt två år sedan sköt den danska och svenska staten till sammanlagt 2,2 miljarder för att lösa företagets akuta ekonomiska problem. Enligt Baylan är det i nuläget inte aktuellt att skjuta till mer pengar.

5 tim
Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Hemlig rapport visar: Postnord hotas av konkurs

Postnord med 20 000 anställda riskerar konkurs om staten inte ingriper med subventioner. Det är slutsatsen i en hemlig rapport från konsultfirman McKinsey & Company, som gjorts på uppdrag av den svenska och den danska staten. Det skriver DN.

I rapporten beräknas Postnord gå med vinst i det fall staten fullt ut kompenserar för alla olönsamma brevbärarlinjer som finns med i samhällsuppdraget. Postnord skulle då kunna få ett marknadsvärde på 35 miljarder kronor.

Men om staten inte ingriper och servicen ska upprätthållas på samma nivå som i dag beräknas Postnord få ett ”negativt värde”, vilket enligt DN är en omskrivning för konkurs.

Idag 06:14
Läs mer om Utvecklingen i Postnord
Finansminister Javid. JEFF OVERS/BBC / TT NYHETSBYRÅN
Brittiska EU-utträdet

Ministern: Kommer inte ha nära band till EU:s ekonomi

Storbritanniens ekonomi kommer att fjärma sig från EU:s i och med att brexitprocessen avslutas vid årsskiftet, säger finansminister Sajid Javid i en intervju med Financial Times.

– Vi kommer inte att anpassa oss, vi kommer inte att foga oss till andras regler, vi kommer inte att finnas på den inre marknaden och vi kommer inte att vara kvar i tullunionen, säger Javid till FT.

Finansministerns kommentarer tillsammans med uppgifter till Daily Telegraph om att Boris Johnson väntas inleda handelssamtal med USA redan i februari – före samtalen med EU – antyder att britterna vill sätta press på unionen i förhandlingarna, skriver Bloomberg.

3 tim
Läs mer om Brittiska EU-utträdet
Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Spotify / Bolagsnyheter

Analys: Förvärvet vore logiskt – kan öka Spotifys värde

Det finns mycket som talar för att det vore smart av Spotify att fullfölja förvärvet av podcast-nätverket The Ringer, skriver Nicholas Quah i en analys på sajten Vulture.

För det första har The Ringer en urstark portfölj med mer än 30 populära poddar. Och till skillnad från flera av Spotifys tidigare förvärv går The Ringer redan med vinst.

Quah menar även att affären skulle innebära en kraftig ökning av ”pratpoddar” på Spotify. Bolaget har i dag tyngdvikten vid berättande poddar som generellt är dyrare att producera.

Peter Kafka på Vox skriver att ett köp skulle signalera att Spotify är nöjda med de miljardförvärv som gjordes inom poddområdet under fjolåret. Han menar också att streamingjätten siktar på att använda poddar till att bygga upp sin annonsverksamhet.

”Om podcasting blir tillräckligt stort kan Spotifys marginaler förbättras, och det kan övertyga Wall Street om att bolaget förtjänar en högre värdering”.

Idag 12:30
The Ringer grundades av ESPN-kommentatorn Bill Simmons. TT
undefined

Källor: Spotify vill köpa Simmons poddimperium

Spotify för diskussioner om att köpa det amerikanska podcast-nätverket The Ringer. Det uppger källor med insyn för Wall Street Journal.

The Ringer grundades av ESPN-kommentatorn Bill Simmons och producerar mer än 30 poddar inom sport och populärkultur. Bolaget hade över 15 miljoner dollar i intäkter från poddverksamheten under 2018 och gick med vinst.

WSJ skriver att en affär skulle ge Spotify en inträdesbiljett till sportvärlden, som länge har dominerats av traditionella radiostationer.

Enligt källorna befinner sig diskussionerna i ett tidigt skede och The Ringer uppges vara ett av många potentiella förvärv som Spotify överväger.

Sajten Vox skriver att Simmons även tidigare varit intresserad av att sälja bolaget. I fjol ska han ha föreslagit en prislapp på 100 miljoner dollar i diskussioner med Warner Media.

Idag 11:51
Läs mer om Spotify / Bolagsnyheter
Arkivbilder: Best Buy. Corie Barry. TT
Dagens bolagsnyheter

Best Buys vd utreds för olämplig relation

Hemelektronikkedjan Best Buys aktie föll lodrätt i efterhandeln på fredagskvällen efter att Wall Street Journal rapporterat att vd:n Corie Barry utreds för en relation med en toppchef, som senare lämnade bolaget.

Anklagelserna om olämpligt beteende kom till ledningen via ett anonymt brev i början av december, skriver tidningen.

– Best Buy tar de här anklagelserna om misskötsel på mycket stor allvar, säger en talesperson.

Corie Barry uppger i ett uttalande att hon kommer att samarbeta med utredningen.

Aktien återtog senare nästan hela raset i efterhandeln.

4 tim
Illustrationsbild: Stockholmsbörsen. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Artificial Solutions sänker prognosen för helåret

First North-listade Artificial Solutions guidar ner orderingången för helåret 2019. I ett pressmeddelande skriver bolaget att man nu väntar sig att den växer med 14 procent till 63,1 miljoner kronor. Orsaken uppges vara att förhandlingarna av ett större kontrakt i det fjärde kvartalet har fördröjts.

Däremot behåller företaget den tidigare prognosen för omsättningen på 49,1 miljoner och ebitda på minus 120,3 miljoner.

Under 2020 spår man ett positivt kassaflöde och en bruttomarginal på 70 procent.

Igår 19:48
undefined

Next Biometrics får order från Indien

(Direkt) Det norska biometribolaget Next Biometrics har fått en order på biometriska fingeravtrycksläsare i Indien värd 750.000 dollar.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Kunden har betalat 20 procent direkt och leverans av de första läsarna är på väg, uppger bolaget.

Ordern speglar en ökad efterfrågan på biometriska lösningar i Indien med koppling till landets identifieringsprogram Adhaar.

Under 2020 räknar Next med att få ytterligare order från befintliga såväl som nya kunder, heter det i pressmeddelandet.

Igår 09:42
Läs mer om Dagens bolagsnyheter