Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska tillväxten

Regeringen sänker BNP-prognos – spår fler arbetslösa

Regeringen skruvar ner sin tillväxtprognos för de närmaste två åren. Det meddelar finansminister Magdalena Andersson (S) på en presskonferens där hon presenterar nya ekonomiska prognoser.

Andersson säger att nedrevideringen framför allt beror på svaga indikatorer från omvärlden vilket resulterat i svagare inköpschefsindex i Sverige och en mer dämpad exportorderingång.

Regeringen räknar med att Sveriges BNP ökar 1,1 procent 2020 och 1,6 procent 2021. I höstbudgeten var prognosen en tillväxt på 1,4 procent i år och 1,8 procent 2021.

Den förväntade arbetslösheten skruvas upp till 7,0 procent de närmaste två åren, mot den tidigare prognosen om 6,4 procent för både 2020 och 2021.

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

TT
Stockholmsbörsen i dag

Börsen på plus – SAS och SCA tyngs av sänkta råd

Stockholmsbörsen fortsätter upp på tisdagen, men uppgången är betydligt mer dämpad än i övriga Europa. Vid 09.05 står huvudindexen som följer:
• OMXSPI: +0,5%
• OMXS30: +0,4%
I Tyskland stiger Dax-indexet över 2 procent och S&P:s Europaindex är upp över 1 procent.

Kapitaljätten Blackrocks strateger skriver att investerare tycks ta intryck av de senaste veckornas makrosiffror som tyder på att den värsta ekonomiska krisen är över.

Kravallerna i USA och landets upptrappade konflikt med Kina pekas samtidigt ut som orosmoln av flera bedömare. I ett tal i natt hotade Donald Trump med att sätta in militär för att stoppa protesterna, som utlöstes av ett dödligt polisingripande mot en svart man förra veckan.

På hemmaplan har SAS fått ett säljråd från HSBC, som varnar för en långsam återhämtning. Aktien tappar 5 procent. Jefferies sänker SCA till underperform efter den senaste tidens uppgång. Aktien backar över 1 procent och placerar sig i botten av OMXS30.

Storbolagsindexet toppas av Volvo, Hexagon och Nordea som alla stiger drygt 1 procent.

Senare i dag släpps månadsstatistik från den tyska klädhandeln, som är H&M:s viktigaste marknad.

Texten uppdateras.

21 min
TT, Bygghemma
undefined

Uppåt på Stockholmsbörsen – drogs upp av H&M och Volvo

Stockholmsbörsen stängde uppåt på måndagen efter svängig handel. Efter en tillfällig dipp på förmiddagen landade indexen på klara plus vid stängning:
• OMXSPI: +1,1%
• OMXS30: +1,2%

Stockholm har följt den globala utvecklingen under måndagen där de inledande börsuppgångarna dämpades tillfälligt vid 10-tiden när Bloomberg rapporterade att Kina pausat inköpen av amerikanska sojabönor. Åtgärden kommer efter att Donald Trump i fredags kritiserat Peking för den nya säkerhetslagen i Hongkong.

OMXS30 toppas vid stängning av H&M, Volvo och Autoliv med uppgångar på 3–4 procent. I motsatt ände placerar sig Getinge, SCA och Essity.

Traton handlades upp strax under 3 procent sedan dotterbolaget Scania flaggat för sparpaket och en ”övertalighet på 5 000 personer”.

Nent meddelade att den tillfälliga prissänkningen på Viaplays sportpaket dras tillbaka från den 1 juli och återgår till normal nivå. Aktien steg över 1 procent.

Dagens Industri satte köp på Academedia i helgen medan Börsveckan landade i ett köpråd för Bygghemma. Aktierna lyfte 9 respektive 1,5 procent. Förra veckans rapportbolag Mekonomen rusade 10 procent efter färska köpstämplar från fyra analyshus.

Igår 15:31
Tikspac Pressbild
undefined

Tikspac-ordförande avgår efter att ny storägare klivit in

Hundbajspåsebolaget Tikspacs ordförande Pelle Hjortblad avgår sedan det kommit till hans kännedom att han röstas bort vid kommande extra bolagsstämma, enligt ett pressmeddelande, skriver Direkt.

– Mitt skäl till denna avgång är att jag förstått att en förestående, idag av den nye ägaren påkallad, extra bolagsstämma den 18 juni har för avsikt att välja ny styrelseordförande vid extrastämman, kommenterar Hjortblad avgången.

Bolaget flyttades tidigare i dag till Spotlights observationslista efter att tidigare huvudägaren sålt alla sina aktier.

Igår 15:13
Läs mer om Stockholmsbörsen i dag
Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
Skräcken på marknaden

Historiskt stora stridskassor kan elda på börsen ytterligare

Över tio tusen miljarder kronor har flödat in i penningsmarknadsfonder i år och globala fondförvaltare sitter på historiskt höga nivåer av likvida medel. Det innebär att det fortfarande finns gott om ammunition vid sidlinjen som skulle kunna driva upp börserna ytterligare, skriver Bloomberg.

Storbanken JP Morgan spår att vi kommer att få se en betydande omallokering mot aktier de närmaste åren, givet de låga räntorna och de stora kassor som byggts upp.

”Investerare är underviktade mot aktier och det finns fortfarande gott om utrymme för ökad exponering mot börsen”, skriver bankens strateger.

1 tim
TT
undefined

Goldman Sachs svänger – tror inte längre på börsras

Goldman Sachs viker sig för Wall Street-rallyt och drar tillbaka sin prognos om ett nytt djupt börsfall, skriver Bloomberg.

Storbankens analytiker skriver att den kraftfulla återhämtningen de senaste tre månaderna innebär att det inte längre är troligt att S&P 500 ska ner till 2 400 punkter, 20 procent under dagens nivå.

”Penning- och finanspolitiska stimulanser har begränsat nedsidan till omkring 10 procent”, skriver Goldman Sachs i ett marknadsbrev.

Banken står samtidigt fast vid att indexet kommer att sluta året på nivån 3 000, en dryg procent under fredagens stängningskurs.

Igår 05:32
Olavi. TT
undefined

”Botten har passerats – kan bli en bra sommarbörs”

Allt mer data som kommer in stärker bilden av att börsen har passerat botten. Det säger investeraren och poddaren Jonas Olavi till DI.

Han pekar bland annat på att den internationella flygtrafiken har återhämtat sig med 162 procent mellan 12 april och 21 maj och att kronan har stärkts mot dollarn. I det senare fallet menar han att kronan tenderar att stiga på optimism kring världshandeln.

– Det skulle kunna bli en bra sommarbörs, säger Olavi.

26 maj
Läs mer om Skräcken på marknaden
Illustrationsbild. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska sparandet

Hushållens förmögenheter föll kraftigt första kvartalet

De svenska hushållens brutto- och nettoförmögenheter minskade kraftigt under första kvartalet och nästan halva 2019 års uppgång har utraderats. Det visar SEB:s sparbarometer.

Såväl brutto- som nettoförmögenheten minskade med över 1 000 miljarder. Den största förklaringen är börsraset i mars som ledde till att hushållens aktietillgångar minskade med 13,2 procent.

– Nedgången med över 1 000 miljarder kronor i både brutto- och nettoförmögenhet är det största vi uppmätt, säger SEB:s privatekonom Jens Magnusson.

22 min
undefined

Undersökning: Fler och fler män sparar i fonder

Andelen svenskar som har ett privat fondsparande har ökat med 5 procentenheter sedan 2018. Det visar en undersökning från Fondbolagens förening, enligt TT.

Enligt den senaste mätningen har 70 procent av svenskarna ett privat fondsparande. Männen står för en majoritet av ökningen – andelen kvinnor som fondsparar har stigit med en procentenhet på två år.

”Att spara i fonder är mer populärt än på länge. En del av förklaringen kan vara att fonder ger den enskilda spararen automatisk riskspridning från första kronan”, säger Gustav Sjöholm, sparekonom på Fondbolagens förening.

Igår 05:55
Läs mer om Svenska sparandet
Trump går förbi poliser i Lafayette park efter kyrkobesök.  Patrick Semansky / TT NYHETSBYRÅN
Polisvåldet i USA

Trump hotar sätta in militär för att stoppa protesterna

USA:s president Donald Trump kan komma att kalla in militären över hela landet om delstaterna inte på egen hand lyckas kväsa de våldsamma protesterna, rapporterar amerikanska medier.

– Detta är inte några fredliga protester, detta är inhemsk terrorism, sa Trump, enligt NPR.

Strax före presidentens tal från Vita huset hade lokala myndigheter skjutit med gummikulor och tårgas för att skingra fredliga protester strax utanför. Protesterna runt om i USA utlöstes av att en svart man dog i samband med ett polisingripande i förra veckan.

3 tim
Bilder från Vita huset i Washington DC. TT
undefined

Polisen sköt tårgas vid nya kravaller utanför Vita huset

Polis och demonstranter drabbade återigen samman utanför Vita huset i Washington DC. Bilar och amerikanska flaggor brann och enligt tidningen The Washington Post sköt polisen tårgas under protesterna.

Det är sjätte dagen i rad som protesterna över George Floyds död pågår runtom i USA och totalt har över 4 000 demonstranter har gripits, rapporterar CNN.

Floyd dog för en vecka sedan efter att en polis tryckt ner honom mot marken i flera minuter i samband med ett gripande.

Igår 10:39
undefined

Våldet fortsätter – lastbil körde rätt in i folksamling

Tusentals demonstranter på gatorna i Minneapolis i USA tvingades ta skydd när en lastbil körde in på en avstängd väg bland människor som samlats för att protestera mot rasism och polisens övervåld, rapporterar amerikanska medier.

Demonstrationen var till en början fredlig, men ilska väcktes över chaufförens agerande och mannen slets ut ur förarsätet och misshandlades.

Våldsamheterna utlöstes av att en svart man dog i samband med ett polisingripande och flera amerikanska storstäder har tvingats införa utegångsförbud.

Igår 04:38
Läs mer om Polisvåldet i USA
Frihandelns framtid Supermakternas kamp
Xi Jinping/sojabönor. TT
Frihandelns framtid Supermakternas kamp

Expert: Kina använder svag efterfrågan som påtryckning

Uppgifterna om att Kina stoppar import av amerikanska sojabönor gav börsen skrämselhicka på måndagen. Men importstoppet beror inte bara på att Kina vill markera mot USA i den pågående Hongkong-konflkten, säger analytiker till CNBC.

Virusutbrottet har lett till att handelskedjorna mellan USA och Kina försvagats och dessutom till ett tapp i efterfrågan på sojabönor, säger Hao Hong, analytiker på Bank of Communications.

Analytikern Alan Suderman säger att importstoppet troligen är temporärt.

– Nuvarande transporter gör att utbudet är tillfredsställt, vilket ger Kina möjlighet att hota, säger han.

34 min
Patrick Semansky / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Donald Trump fast med fas 1 – vare sig han vill eller inte

Donald Trump har inte så många val förutom att hålla fast vid det framförhandlade fas 1-avtalet med Kina, oavsett hur arg han är på Peking för hur de hanterat coronaviruset eller de nya reglerna i Hongkong. Det säger personer med insyn i presidentens administration till Reuters.

Även om mycket tyder på att det blir svårt för Kina att öka köpen av amerikanska varor med så mycket som de lovat, så skulle ett brutet avtal riskera att blåsa nytt liv i handelskriget just när den amerikanska arbetslösheten är på nivåer som inte setts sedan depressionen.

– Han får en tom överenskommelse om han håller fast vid det, och han får fler åtgärder som sätter käppar i hjulet för ekonomin och ökad volatilitet om han överger det, säger en källa till Reuters.

Igår 19:28
USA:s president Donald Trump och Kinas ledare Xi Jingping. Ahn Young-joon / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Konflikten trappas upp: Kina stoppar import av sojabönor

Kinas regering har bett statliga importörer att pausa inköp av vissa amerikanska jordbruksvaror, däribland sojabönor. Det uppger källor för Bloomberg.

Draget beskrivs som det senaste tecknet på att fas ett-handelsavtalet mellan supermakterna är i fara. Bakgrunden är ökade spänningar mellan länderna kring Hongkong. I förra veckan godkändes nya kontroversiella säkerhetslagar i Hongkong, vilket möttes av skarp kritik från Donald Trump.

De globala börserna och USA-terminerna faller på nyheten.

Igår 08:41
Läs mer om Frihandelns framtid
Funcke. TT
Trump vs Twitter

Expert dömer ut Twitters agerande: ”Gud bevare oss”

Twitter har tagit på sig ett ansvar som bolaget egentligen inte har i flaggningarna av Donald Trumps inlägg. Det säger yttrandefrihetsexperten Nils Funcke till DI Digital, och ställer sig därmed på Trumps och Mark Zuckerbergs sida i den infekterade frågan.

Funcke framhåller att sociala medier juridiskt kallas för ”elektroniska anslagstavlor”. Så länge inläggen inte bryter mot lagen bör Facebook och Twitter därför avstå från att bedöma innehållet.

– Gud bevare oss den dagen vi har multinationella företag som ska upprätta regelverk och moderera vad som får sägas på internet, säger Funcke.

3 tim
undefined

Facebookanställda arbetsvägrade i protest

Efter att det riktats intern kritik mot Facebooks val att inte vidta några åtgärder mot det inlägg om protesterna i Minnesota som Donald Trump publicerat, så valde flera Facebookanställda under måndagen att vägra jobba. Det handlade om en virtuell variant på en så kallad walkout, där man lämnar sin arbetsplats för att demonstrera mot någonting man anser vara fel hos arbetsgivaren. Det rapporterar New York Times.

Cheferna på Facebook uppmanades av företagets personalavdelning att inte bestraffa de anställda som protesterade, och att inte tvinga dem att ta ut en semesterdag.

3 tim
Arkivbild: Mark Zuckerberg Mark Lennihan / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Allvarligaste utmaningen mot Zuckerberg någonsin”

De interna missnöjesyttringarna mot Facebookledningens agerande gentemot Donald Trumps inlägg fortsatte på måndagen, rapporterar The New York Times.

Flera anställda ska ha genomfört en digital protestaktion genom att logga in i Facebooks system och ansöka om ledighet för att stödja protesterna som rasar runt om i USA. De ska också ställt in ett autosvar på sina mejlkonton om att de av protest inte var på jobbet.

Tidigare i helgen gick flera chefer på Facebook ut offentligt och vände sig mot bolagets agerande.

Flera nuvarande och tidigare anställda beskriver stämningen på Facebook just nu som den allvarligaste utmaningen mot Mark Zuckerbergs ledarskap någonsin, rapporterar tidningen.

Igår 17:53
Läs mer om Trump vs Twitter