Fredrik Sandberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
Förslagen om flytträtten

Regeringens fondförslag faller – får göras om

Regeringens förslag om flytträtt för pensionsförsäkringar har fallit – Moderaterna har som femte parti gått ut och uppgett att de inte har deras stöd, rapporterar Direkt.

Regeringens mål var att det skulle bli lättare att flytta en pensionsförsäkring från ett pensionsbolag till ett annat. Men utan att straffas av höga avgifter. Men förslaget har kritiserats för att ha gått branschens ärenden då försäkringsbolag skulle få ta ut en avgift för kvarstående anskaffningskostnader i upp till tio år efter flytten.

”En seger för alla sparare! Ett oerhört glädjande besked, som nu kan hoppas på betydligt mer spararvänliga åtgärder för en flytträtt som blir effektiv på riktigt”, skriver Nordnets sparekonom Frida Bratt till Direkt.

Läs mer

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Stockholmsbörsen i dag

Stockholmsbörsen fortsatt på minus efter morgonens rekyl

Stockholmsbörsen håller sig fortsatt under nollstrecket, efter en positiv handelsstart och vad som såg ut som en återhämtning efter gårdagens jätteras.

Vid lunchtid stod indexen som följer:
• OMXS30: –0,7%
• OMXSPI: –0,9%
Nischbanken Collector faller 3,2 procent efter att villkoren för den tidigare aviserade nyemissionen meddelades under morgonen. Det är en viss återhämtning sedan öppningen, då aktien rasade nästan 6 procent.

En handfull av bolagen på OMXS30-listan håller sig ovanför nollstrecket, där Hexagon ligger i topp på plus 0,7 procent. I botten av listan hittas SSAB på minus 2,1 procent.

Flera svenska verkstadsjättar har återigen öppnat sina fabriker i Kina efter virusutbrottet, bland annat Sandvik, Atlas Copco och Epiroc.

Sandviks aktie backar 0,7 procent, precis Epiroc.

Flera ledande Asienbörser – framför allt Tokyo – rasade rejält i den inledande handeln under morgonen, tyngda av både virusoro och skarpa fall på Wall Street. Lagom till stängning hade den negativa trenden dock dämpats något och indexen fick en blandad avslutning.

1 tim
Arkivbild: Nordnets sparekonom Frida Bratt.  Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Fjolårets trend bruten – färre småsparare köper bankaktier

Allt färre småsparare köper på sig bankaktier – i alla fall om man får tro siffror från Nordnet. Enligt nätmäklarens sparekonom Frida Bratt var Swedbank det absolut mest populära köpet bland kunderna förra året, men nu ser det annorlunda ut.

– En viss vinsthemtagning kan det absolut handla om, säger hon men tillägger att tiden för bottenfiske är förbi och noterar att osäkerheten kring penningtvättsfrågorna fortfarande är stor.

Samma trendbrott ses i Nordea och Handelsbanken, men SEB har bibehållit sin popularitet.

6 min
Arkivbild: SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist.  Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Chefsekonomens prognos för börsen: Ett V, ett U eller ett L

En kraftig nedgång som följs av en snabb uppgång, en mer utdragen avmattning eller ett markant fall med segdragen återhämtning.

Det är i stora drag de tre scenarion som finns för börsens utveckling framåt, i spåren av coronavirusets utbrott, säger SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist till TT. Han beskriver scenarierna som ”ett V, ett U och ett L” – beroende på hur indexgraferna ser ut.

Själv tror han mest på ett U, säger han.

– Det är en nedgång som inte innebär så stor dramatik, men med en osäkerhet på grund av återkommande virusutbrott och ett produktionsbortfall.

3 tim
Läs mer om Stockholmsbörsen i dag
Arkivbild. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Reaktioner på coronautbrottet

Storbanken: Coronaviruset ger köptillfällen på börsen

Det är mest troliga scenariot är att coronaviruset leder till en ”U-formad” utveckling i ekonomin och på börserna, där osäkerheten ligger kvar en tid innan återhämtningen påbörjas. Det skriver SEB:s prognoschef Håkan Frisen och placeringsstrategen Johan Hagbarth i ett nyhetsbrev, enligt DI.

Ekonomerna menar därför att virusoron på börserna kan skapa köptillfällen.

De tror vidare att virusutbrottet kan kapa några tiondelar på den svenska BNP-tillväxten i år, men att tappet kommer att tas igen under 2021.

1 tim
Aktiehandlare på Wall Street, Johanna Kull och Frida Bratt. TT/ Magnus Sandberg / AFTONBLADET / / 
undefined

Sparekonomer efter raset: Nu kommer vinstvarningarna

Sparekonomer är inte förvånade över att börserna störtdök på måndagen – effekterna av coronaviruset har underskattats och nu kom bakslaget, säger Nordnets Frida Bratt till Privata Affärer.

Att tappet blev så stort är en effekt av att börsen varit så motståndskraftig hittills, menar Avanzas Johanna Kull.

– Inte ens vinstvarningen från Apple gav någon större effekt, säger hon till tidningen.

Utbrottet lär märkas i de svenska exportbolagens delår, säger Bratt till Affärsvärden:

– Nu vet vi att störningarna kommer att synas i både Q1 och kanske också i Q2:orna och därför bör vi få se vinstvarningar.

Igår 22:17
Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Volvo Cars-fabriker hålls stängda: Kommer tappa volym

I veckan återupptar Volvo Cars produktionen i motorfabriken i Kina. Men tre bilfabriker i landet är fortfarande stängda efter virusutbrottet.

– Vi kommer att tappa volym i Kina, både på produktion och i försäljningen under första kvartalet, säger Stefan Elfström, presstalesperson på Volvo Cars till TT.

För att biltillverkaren ska öppna de tre bilfabrikerna också krävs att myndigheterna häver lokala restriktioner.

6 tim
Läs mer om Reaktioner på coronautbrottet
Per Jansson. Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Riksbanken vs inflationen

Jansson: Kan sänka räntan igen – riskerna på nedsidan

Riksbanken kan mycket väl sänka räntan till minus igen. Utsikterna för inflationen är bräckliga och alla ihållande risker ligger på nedsidan. Det sa vice riksbankschef Per Jansson vid ett evenemang hos Goldman Sachs i London på tisdagen, skriver Direkt med hänvisning till Bloomberg.

Jansson betonade att Riksbanken är redo att agera om utsikterna skulle försämras, både genom nya tillgångsköp och en räntesänkning. Han sa även att ingen i direktionen skulle skriva under på tolkningen att noll är en ny nedre gräns för räntan.

26 min
Illustration. Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Chefsekonom: Förlegad syn att löner driver inflationen

Det är en förlegad syn att löneökningarna skulle driva inflationen, enligt Teknikföretagens chefekonom Mats Kinnwall.

– Löneökningarna har på senare år bara varierat några tiondels procentenheter medan inflationen svajat hejvilt fram och tillbaka med energipriserna, säger han till Direkt.

Enligt Kinnwall har globaliseringen suttit det tidigare sambandet mellan, inhemsk arbetslöshet, löneökningar och inflation ur spel. Han menar att det svenska näringslivet inte längre kan vältra över stigande lönekostnader genom att ta ut högre priser, eftersom man nu är utsatt för direkt internationell konkurrens.

Han slutsats är att inflationsmålet spelat ut sin roll eftersom Riksbanken inte kan styra över de faktorer som skapar inflation.

8 min
Riksbankschefen Stefan Ingves.  Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Kan lova att inflationen blir lägre än Riksbanken tror”

Inflationssiffrorna för januari var en kalldusch för Riksbanken, skriver Nordea-ekonomerna Andreas Steno Larsen och Martin Enlund i ett marknadsbrev.

Framåt kommer inflationen bli ännu lägre, spår duon och lägger till att det nu är dags att fundera på vad som händer med inflationsförväntningarna det kommande kvartalet.

De tar upp att vice riksbankschefen Martin Flodén i det senaste protokollet uppgav att han överväger en sänkning av räntan till –0,25 procent om inflationen blir lägre än förväntat.

”Flodén, vi kan lova dig att den kommer att bli det”, skriver Enlund och Steno Larsen.

22 feb
Läs mer om Riksbanken vs inflationen
Göteborgs hamn. Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nya coronaviruset

Containerbrist slår mot svenska företag: ”Huggsexa”

Försenade transporter och brist på containrar är de viruseffekter som slår hårdast mot västsvenska företag. Det säger Johan Trouvé, vd för Västsvenska Handelskammaren, till Göteborgs-Posten.

Bilden bekräftas av flera shippingbolag som uppger att Kinas stoppade export har lett till att en stor del av de värdefulla containrarna blivit kvar i landet.

Greencarrier Liners verksamhetschef Fredrik Hermansson säger att det råder brist på containrar redan nu och att det finns stort uppdämt behov för exporten från Göteborg.

– Det kommer att bli en huggsexa om containrarna, säger han.

4 tim
USA:s president Donald Trump. Patrick Semansky / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trump ber kongressen om 1 miljard dollar för virusvaccin

Trump-administrationen ber kongressen om 2,5 miljarder dollar, drygt 24 miljarder kronor, för att bekämpa det nya coronaviruset. Det rapporterar flera medier. Drygt 1 miljard dollar ska vara öronmärkt för att snabbt ta fram ett vaccin.

De begärda pengarna ska även användas till att stödja beredskapsaktiviteter och bunkra skyddsutrustning som masker, enligt ett uttalande från Vita huset.

Drygt hälften ska finansieras med nytt kapital, och av resterande del vill man bland annat plocka från budgeten för ebola-bekämpning, uppger Reuters.

1 tim
Japans premiärminister Shinzo Abe. Wang Zhao / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Shinzo Abe vädjar till japanska företag: Håll anställda hemma

Japans premiärminister Shinzo Abe uppmanar landets företag att be sina anställda jobba hemifrån, hålla möten på distans och anpassa arbetstiderna för att förhindra spridning av Wuhanviruset, skriver flera medier. Den ovanliga åtgärden ska ses i ljuset av att antalet bekräftade fall i landet stigit till 146, enligt Financial Times.

På Tokyobörsen märks reaktioner i form av stigande kurser för bolag som underlättar distansarbete, skriver Bloomberg. V-Cube Inc, som gör mjukvara för videokonferenser, toppade Topix-index och gick mot strömmen under en röd handelsdag.

2 tim
Läs mer om Nya coronaviruset
Arkivbild: Suze Orman.  TT
Dagens börs internationellt

Privatekonomen: Småsparare borde jubla åt nedgångarna

De senaste dagarnas branta börsnedgångar världen över borde tas emot som goda nyheter för småspararna. Det säger Suze Orman, privatekonomisk expert, i CNBC:s program ”Closing Bell”.

Hon menar att privatspararna bör fokusera på det faktum att börsfallet gör aktierna billiga – vilket är positivt för för den som sparar på lite längre sikt.

– Så med den här nedgången, och om de fortsätter nedåt, borde de bara hålla kursen och vara glada, eftersom marknaden fortsatt är otroligt högt värderad, säger hon.

6 tim
Arkivbild: Frankfurtbörsen.  STAFF / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Europabörserna kämpar i motvind trots plusöppning

Ledande Europabörser återhämtade sig något i tisdagens öppning, men vände sedan nedåt. Därmed fortsatte utvecklingen från gårdagen, då världens största handelsplattformar drabbades av en kollektiv störtdykning.

Vid lunchtid låg indexen som följer:
• FTSE: −0,2%
• CAC40: −0,2%
• DAX: −0,2%
• S&P Europe: −0,5%

– Det råder inga tvivel om att finansmarknaderna har börjat inse att just den här krisen troligtvis kommer att pågå något längre än många trodde för några veckor sedan, säger analyschefen Michael Hewson till Reuters.

Mark Haefele, investmentchef vid UBS förmögenhetsförvaltning, säger till Market Watch att de kommande två veckorna blir avgörande för bedömningen av virusets omfattning.

2 tim
Issei Kato / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Börsras i Tokyo – men dämpat fall för Kina

Virusfrossan som sänkte Wall Street på måndagskvällen spred sig till ledande Asienbörser under tisdagens handel. Vid stängning hade börsfallen dämpats något och indexen låg då som följer:
• Nikkei: −3,3%
• Shanghai: −0,6%
• Shenzhen: +0,4%
• Hang Seng: +0,2%
• Kospi: +1,2%


I Japan var börsfallet brett och brant, när börsen åter öppnade efter gårdagens nationella helgdag. Indextunga H&M-konkurrenten, Uniqlos ägarbolag Fast Retailing, rasade över 3,5 procent. Nedgångarna kom efter att grannlandet Sydkorea sett en skarp ökning av antalet virussmittade, noterar CNBC. Sydkoreas Kospi-index stängde dock handelsdagen på plus.

Fujifilm gick mot strömmen på Tokyobörsen och steg över 4 procent, sedan mediauppgifter gjort gällande att den japanska regeringen överväger att använda ett läkemedel som utvecklats av en Fujifilm-enhet för att behandla coronavirusdrabbade.

Japans geografiska närhet och ekonomiska kopplingar till Kina förstärker oron över hur viruset kommer att påverka världens tredje största ekonomi, säger kapitalförvaltaren Chibagins chefsförvaltare Yoshishiro Okumura till AFP.

Även Fastlandskinas börser visade upp relativt skarpa nedgångar i tisdagens inledande handel, men dipparna dämpades och lagom till stängning hade Shenzhen vänt upp över nollstrecket.

4 tim
Läs mer om Dagens börs internationellt