Fredrik Sandberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
Turerna på Riksgälden

Riksgälden vill sluta med alla köp av utländsk valuta

Riksgäldens styrelse vill sluta köpa utländsk valuta, visar myndighetens nya förslag till riktlinjer för statsskuldens förvaltning.

Kronan har försvagats under flera år vilket har gjort Riksgäldens pågående minskning av valutaskulden mer kostsam än den annars hade varit.

”Av försiktighetsskäl föreslår därför Riksgälden att låta valutaexponeringen vara oförändrad tills en översyn är genomförd”, skriver Riksgälden.

Att en myndighet tvingas reagera på den onormalt svaga kronan är en intressant signal till valutamarknaden, anser SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist.

”Ger psykologiskt stöd till kronan”, skriver han på Twitter.

Läs tidigare

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

YEN DUONG / TT NYHETSBYRÅN
Skakiga valutahandeln

Dollarn vinnare på corona – indexet på väg mot toppnivåer

Som en följd av Coronavirusutbrottet har volatiliten slagit till på valutamarknaderna.

Dollarn växer fram som en vinnare och dollarindexet är på väg mot psykologiska 100-nivån som inte har brutits på nästan tre år, skriver Bloomberg.

– Flera köpsignaler kommer kicka in på den nivån, säger Neil Jones, chef för valutaförsäljning på Mizuho Bank.

Yenen å andra sidan går mot sin största förlust över två dagar sedan 2017.

– Det ser ut som en enorm kapitulation av nästan alla som inte är lång i dollar, säger Socitiets Generales strateg Kit Juckes.

31 min
undefined

Svenska kronan tappade efter svaga inflationssiffrorna

Den svenska kronan tappade mark mot både dollarn och euron efter att inflationssiffrorna i januari kommit in klart lägre än väntat.

Strax innan att inflationssiffrorna offentliggjordes stärktes kronan mot dollarn – men det ändrades snabbt när det blev känt att KPIF-inflationen i januari landade på 1,2 procent. Samma mönster sköntes mot euron.

”Det är inte lätt för Riksbanken och nollräntan lär bestå läääänge”, skriver SEB:s chefsstrateg Johan Javeus på Twitter om den låga inflationen.

Kronförsvagningen är blygsam jämfört med hur det brukar se ut när inflationen är överraskande svag, enligt Handelsbankens valutastrateg Kiran Sakaria.

”Den svaga siffran ökar sannolikheten för att Riksbanken tvingas sänka räntan, vilket också syns i kortränteprissättningen”, skriver han på Twitter.

Igår 08:43
Läs mer om Skakiga valutahandeln
Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs internationellt

Wall Street vänder tvärt ner – guldet på nya rekordnivåer

De ledande indexen på Wall Street öppnade torsdagens handel neråt. Och i samband med Europabörserna stängning rasade USA-börserna kraftigt. Klockan 17.45-tiden stod indexen som följer:
• S&P 500: −0,9%
• Nasdaq: −1,2%
• Dow Jones: −0,9%
Börserna sjunker efter förnyad oro för coronavirusets effekter samtidigt som guldet stiger till högsta nivån på över sju år. Guldet handlas runt 1 625 dollar.

Morgan Stanley, som har köpt nätmäklaren E-trade för 13 miljarder dollar, faller drygt 3 procent. E-trade i sin tur rusar över 25 procent.

Även L Brands, som är nära att sälja Victoria's Secret till en privat investmentfirma, föll inledningsvis men handlas nu runt nollan.

2 tim
Eugene Hoshiko / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Spretigt i Asien – Softbank steg på nyhet om lån

Asienbörserna handlades spretigt på torsdagen, men tydligt upp i Fastlandskina. Det tolkade analytikerna som en reaktion på att antalet nya coronavirusfall minskade kraftigt under det senaste dygnet, jämfört med tidigare i veckan, rapporterar CNBC.
• Nikkei: + 0,3%
• Shanghai: +1,8%
• Shenzhen: +2,2%
• Hang Seng: -0,2%
• Kospi: -0,7%
Bland andra nyheter så sänkte Kina sin reporänta för att stötta upp den nedgång som virusets orsakat. Den ettåriga räntan sänktes 10 punkter medan den femåriga sänktes 5 punkter. Åtgärden var väntad och centralbanken, People’s Bank of China, har för bara några dagar sänkt räntan på medellånga lån.

Softbank steg över 3 procent på Tokyobörsen efter att man gått ut med planer på att låna 4,5 miljarder dollar för att stärka sin kassa.

Idag 09:23
Elon Musk, vd på Tesla. Aly Song / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nya rekordstängningar i USA – Tesla upp 7 procent

Precis som Europabörserna handlades Wall Street upp på onsdagen. S&P 500 stängde på nya rekordnivåer men mötte motstånd på 3 400 punkter och tappade en del av uppgången. De ledande indexen stängde som följer:
• S&P 500: +0,5%
• Nasdaq: +0,9%
• Dow Jones: +0,4%

Energibolagen gick bäst medan fastighetssektorn straffades mest.

Apple, som vinstvarnade i måndags, rekylerade upp 1,5 procent efter tisdagens nedgång.

Piper Sandler har höjt sin riktkurs för elbilsaktien Tesla som återigen handlades över 900 dollar. Aktien stängde upp cirka 7 procent.

Boeing, som ska ha hittat vad som beskrivs som främmande föremål i bränsletankarna i flera av de 737 Max-plan som står parkerade i väntan på leverans, stängde strax under nollan.

GPS-tillverkaren Garmin höll sig i toppen av S&P 500-bolagen och steg 7 procent efter att ha överträffat förväntningarna med sin rapport.

Groupon blev en av de stora förlorarna och föll 44 procent efter att bolaget meddelat att man ska sluta sälja produkter, då denna marknad är "brutalt konkurrensutsatt" och i vissa fall "irrationell", skriver Direkt.

Igår 21:02
Läs mer om Dagens börs internationellt
Stockholmsbörsen i dag

Svängig börs stängde runt noll – Sinch rusade på rapport

Stockholmsbörsen pendlade mellan plus och minus hela torsdagen och landade till strax under nollan:
• OMXS30: −0,1%
• OMXSPI: −0,1%
Under morgonen lämnade flera bolag delårsrapport vilket gjorde avtryck i aktiekurserna.

Elekta ökade vinsten rejält i fjärde kvartalet tack vare kostnadsbesparingar, men orderingången var klart lägre än väntat. Aktien backade 7,1 procent.

It-kommunikationsbolaget Sinch ökade resultatet i det fjärde kvartalet och rusade 18,3 procent.

Engelska skolan ökade också vinsten, med närmare 10 procent. Kursreaktionen blev en uppgång på 2,3 procent.

Oscar Properties vände till vinst under fjärde kvartalet, trots att de inte sålde en enda bostad under perioden. Marknaden tog fasta på positiva signaler och aktien steg 4,8 procent.

Catena Media, som nyligen vinstvarnade, redovisade som väntat minusresultat och presenterade nya finansiella mål för att få ner skulderna. Aktien handlades upp 7,3 procent.

Storytel redovisade ett intäktslyft på 45 procent, men samtidigt större förlust för fjärde kvartalet. Aktien backade 4 procent.

Börsdebutanten Train Alliance rusade med som mest 30 procent i premiärhandeln på First North. Aktien tappade dock något igen och stängde på 57,51 kronor – hela 15 procent högre än teckningskursen 50 kronor.

Securitas steg något efter en köprek från Börsplus och stängde 0,8 procent högre.

Bäst av storbolagen gick SCA följt av Tele2. I botten landade Atlas Copco, Handelsbanken och Kinnevik.

2 tim
undefined

Efter säljfrossan: Ordförande köper i Nordic Waterproofing

Efter att flera chefer och vd sålt aktier för totalt runt 57 miljoner kronor de senaste månaderna har styrelseordföranden Ulf Gundemark under torsdagen köpt 5 000 aktier för cirka 560 000 kronor via sitt bolag Gumaco. Det visar en insynsrapportering från bolaget, skriver Direkt.

Aktien har stigit drygt 43 procent det senaste halvåret och är upp 16 procent sedan årsskiftet.

På torsdagen stängde aktien 0,4 procent högre.

15 min
Läs mer om Stockholmsbörsen i dag
Hanna Franzén/TT / TT NYHETSBYRÅN
Riksbanken vs inflationen

Världens ögon på Riksbanken: ”Det är intressant empiriskt”

Sverige är det enda landet som avslutat experimentet med minusränta och centralbanksvärlden följer nu utvecklingen på nära håll, skriver Financial Times.

På tankesmedjan Bruegel, baserad i Bryssel, betraktar man framförallt den svenska makropolitiken som ett ”empiriskt exempel” av intresse för hela världen.

– Den verkliga frågan är om räntehöjningen från minus till noll har en inverkan på inflation och tillväxt, säger byråns chef Guntram Wolff till tidningen.

3 tim
Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analyser: Riksbankens kritiker får vatten på sin kvarn

Frågetecknen kring höjningen av reporäntan i december lär växa efter dagens SCB-statistik som visar oväntat svag inflation i januari. Det skriver DI:s Felicia Åkerman i en analys.

Då hördes kritiska röster mot beslutet med hänvisning till inbromsande konjunktur. Nu kan kritikerna även påpeka att Riksbanken höjde precis innan inflationen föll brant.

Pekka Kääntä för ett liknande resonemang i en makrokommentar på Placera:

”För Riksbanken blir det här givetvis ett pedagogiskt problem att hantera”.

Mycket talar för att Riksbanken kommer tvingas till nya nedjusteringar av sina inflationsprognoser, enligt Kääntä.

Igår 11:34
Länsförsäkringars investeringschef Anna Öster och Swedbanks seniora rådgivare Olof Manner  Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT och Swedbank
undefined

”Kommunobligationer är en möjlighet för Ingves”

Efter de dystra inflationssiffrorna kan Riksbanken börja köpa bostadsobligationer och kommunobligationer. Det diskuterar Länsförsäkringars investeringschef Anna Öster och Swedbanks seniora rådgivare Olof Manner i DI:s podcast ”Makrorådet”.

Manner anser att det ”är en möjlighet, särskilt som kommunerna behöver investera”.

Anna Öster är dock tveksam.

– Penningpolitiken ska vara skild från finanspolitiken, säger hon.

I januari landade KPIF-inflationen på 1,2 procent mot förväntade 1,6 procent, enligt Infronts prognosenkät.

Igår 17:53
Läs mer om Riksbanken vs inflationen
Powercells aktierörelse på torsdagen. Infront
Vätgashajpen

Blixtras i Powercell – samma för norska Nel

Bränslecellsbolaget Powercells aktie rasade snabbt och aggressivt på torsdagseftermiddagen. Aktien, som var upp 7 procent på förmiddagen, föll under eftermiddagen som mest nära 15 procent men stängde 9,8 procent lägre för dagen.

Powercells kommunikationschef Mårten Wikforss uppgav för Direkt att han inte hade någon förklaring till det plötsliga raset.

Enligt nyhetsbyrån har dock tyska aktiemagasinet Der Aktionär manat till försiktighet kring den hajpade vätgassektorn och under torsdagsmorgonen specifikt pekat på Powercell som en aktie med särskilt betydande fallhöjd.

Även norska vätgasbolaget Nel föll på eftermiddagen från tidigare skarpa uppgångar. 

Powercell har rusat utan stopp under lång tid och börsvärdet hade under förmiddagen blåsts upp till 17,8 miljarder kronor.

4 tim
undefined

Inte bara Powercell: Nel tokrusade i Oslo och blev störst

Trots en gigantisk aktierusning är Göteborgsbaserade Powercell inte Nordens största förhoppningsbolag inom vätgas. Norska Nel tar topplatsen efter tunga rusningar i veckan.

Nu i torsdagsmorgonens tidiga handel skrivs uppgången till 10 procent. Handeln är vild och aktien är återigen den mest omsatta i Oslo.

Under gårdagen skrevs uppgången till 10,5 procent, noterar E24. Det totala börsvärdet är nu nära motsvarande 21 miljarder svenska kronor.

Powercell-aktien är inte mycket sämre och med en uppgång på 6 procent i Stockholm på torsdagsmorgonen skrivs det totala börsvärdet till nära 17 miljarder kronor.

Nel-aktien är relativt populär bland svenskar och Nel är det näst mest ägda norska bolaget bland Avanzas kunder.

Idag 08:25
undefined

Powercell börsens mest handlade aktie – är det tyskar?

Trots att Stockholmsbörsen har ett tjok med bolag som har börsvärden som är tiotals gånger större än First North-noterade Powercell är det bränslecellsbolagets aktie som är den mest omsatta i den tidiga tisdagshandeln. Efter två timmars handel har aktier för 202 miljoner kronor bytt händer – 35 procent mer än i tvåan Volvo.

Sajten Nyemissioner uppmärksammade under gårdagen att Powercell var en av de absolut mest omsatta aktierna bland tyska nätmäklaren Flatex kunder. Powercell tog sig då in på samma topplista som jättar som Daimler och BASF. Norska vätgasbolaget Nel är också vilt omsatt bland de tyska näthandlarna.

Nu på förmiddagen är Powercell-aktien upp runt 5 procent till en ny rekordnivå på en bit över 300 kronor. Sedan noteringen 2014 har aktien stigit 4 600 procent.

18 feb
Läs mer om Vätgashajpen
JANE BARLOW / TT NYHETSBYRÅN
Reaktioner på coronautbrottet

Goldman Sachs: Underskattat virusutbrott – börsfall i närtid

Coronavirusets utbrott orsakade en börsnedgång i januari, som blev kortlivad. Nu är de flesta ledande marknaderna tillbaka på rekordnivåer. Men Goldman Sachs varnar för att lugnet är bedrägligt och att investerare underskattar den skada som utbrottet kommer göra på företagens resultaträkningar, skriver Bloomberg.

”Även om en ihållande björnmarknad inte är sannolik så är en korrektion i närtid det”, skriver investmentbankens aktiestrateg Peter Oppenheimer.

Han bedömer att europeiska aktier ligger risigare till än amerikanska, på grund av sektorer som bank, bil och lyx. Om viruset orsakar en 1-procentig nedgång för det globala BNP:t skulle det sänka europeiska resultat med 10 procent, bedömer Oppenheimer.

4 tim
CHRISTOPHER PIKE / TT NYHETSBYRÅN
undefined

IMF inför G20-mötet: Corona stör tillväxten

Den internationella valutafondens (IMF) prognoser för 2020 har fått sig en törn. I en rapport inför G20-mötet i helgen skriver de:

”Den väntade ökningen av global tillväxt – från 2,9 procent 2019 till 3,3 procent i år – är dock bräcklig, eftersom den till stor del återspeglar förbättrade utsikter i tidigare stressade och underpresterande ekonomier, medan tillväxten i utvecklade länder väntas förbli dämpad”.

Analyshuset Oxford Economics är inne på samma spår och menar att om viruset utvecklas till en pandemi kan den globala tillväxten minska med 1,3 procent, jämfört med deras grundprognos. De har redan sänkt sina BNP-prognoser till 5,4 procent från tidigare 6 procent.

Både IMF och Oxford Economics tror på ”troliga” spridningseffekter.

Igår 15:25
Läs mer om Reaktioner på coronautbrottet
Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska EU-avgiften

Löfven litar på allierade i EU-budget: ”Kör tillsammans”

Statsminister Stefan Löfven (S) litar på att Nederländerna, Danmark och Österrike kommer att backa Sverige i EU:s budgetstrid. Det sa han vid en presskonferens före EU-toppmötet på torsdagen, skriver Direkt.

– Vi fyra är helt bestämda att köra tillsammans. Ingen kommer att hoppa av. Vi ska gå i mål tillsammans, säger S-toppen.

De fyra sparsamma har krävt betydande rabatter på sina EU-avgifter. De kräver också att den totala långtidsbudgeten hålls ned till 1,00 procent av BNI.

3 tim
FRANCOIS WALSCHAERTS / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Förhandlingarnas ringhörnor: De sparsamma, fanbäraren och jordbruksvännerna

På torsdagen inleds EU-toppmötet där ambitionen är att spika EU:s nya budget. Efter att Storbritannien lämnat finns ett hål i kassan och frågan är nu hur det ska hanteras.

Politico har sammanställt vad som finns på bordet och vilka de olika spelarna är i den kommande förhandlingen.

Bland aktörerna finns: EU-ordföranden Charles Michel som ska hålla ihop allt, ”De fem sparsamma” (Sverige, Danmark, Österrike, Nederländerna och Tyskland) som vill begränsa utgifterna och Portugals premiärminister Antonio Costa som tagit fanbärarrollen för dem som anser att det ekonomiska stödet till fattigare länder i syd och öst är nödvändigt för sammanhållningen. Till det kommer andra grupper som kan skära på tvärs med de ovanstående, till exempel ”jordbruksvännerna”.

Bland frågorna som kommer att bli stora finns tanken att koppla EU-betalningar till att länder måste följa rättsstatsprinciper, det omfattande jordbruksstödet och hur EU ska agera i klimatfrågan.

Igår 21:42
Stefan Löfven (mitten) lämnar EU-nämndens sammanträde på onsdagen Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Löfven: Kommer att bli tufft – vi står långt ifrån varandra

Statsminister Stefan Löfven tror att förhandlingarna om den nya EU-budgeten kommer att bli tuffa.

– Vi står långt ifrån varandra, säger han enligt TT.

När det gäller det nuvarande förslaget från Europeiska rådets ordförande Charles Michel så kallar han det för ”oacceptabelt” för Sverige.

Tidigare under onsdagen träffade statsministern riksdagens EU-nämnd, som gav honom godkänt för sin strama linje inför toppmötet de kommande dagarna, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

Sverige, som är en nettobetalare till EU, vill hålla nere sin EU-avgift och behålla den avgiftsrabatt vi har i dag.

Igår 17:27
Läs mer om Svenska EU-avgiften