Volvofinans Bank
Volvofinans Bank

Så kan du säkra ditt sparande i oroliga tider

I en skakig tid i omvärlden och nedgångar på börsen är det många som är oroliga för sin ekonomi. Vilken sparform ska man välja? Börsen eller sparkonto? Här reder vi ut hur du kan tänka.

Det finns inget rätt eller fel utan det handlar om vad du sparar till och när du behöver dina pengar. Generellt kan man säga att ju mer långsiktigt du sparar desto större risk kan du ta. Man blir inte lika känslig för nedgångar på börsen och har tid att vänta in en uppgång. Om man sparar till något särskilt eller vill säkra sina pengar så är andra sparalternativ bättre.

– Många känner en oro nu och undrar hur ekonomin kommer att påverkas av läget i omvärlden. Då kan det kännas tryggt att ha ett sparande på ett konto som ger ränta, säger Anna Hartelius, kommunikationschef på Volvofinans Bank.

Konto med eller utan bindningstid?

Många banker har idag nollränta på sina sparkonton. Väljer man istället ett så kallat fasträntekonto så brukar man få ränta, men då binder man pengarna vanligtvis ett till tre år.

– Vi erbjuder ett sparkonto med ränta utan bindningstid för att kunderna ska komma åt sina pengar när man än behöver dem, genom fria uttag, säger Anna Hartelius. Den nuvarande räntan på vårt sparkonto är 0,65 procent.

Varför statlig insättningsgaranti?

Med statlig insättningsgaranti* är dina pengar alltid skyddade om banken skulle gå i konkurs. Sparkonton utan insättningsgaranti ger oftast en högre ränta, men du tar samtidigt en risk.

– Jag rekommenderar alltid att man ska välja ett sparkonto som har insättningsgaranti, säger Anna Hartelius.

* Kontot omfattas av den statliga insättningsgarantin. Varje kund har rätt till ersättning för sin sammanlagda kontobehållning i Banken med ett belopp uppgående till högst 950 000 kronor. Riksgälden betalar ut ersättningen inom 7 arbetsdagar från den dag Banken försattes i konkurs eller Finansinspektionen beslutade att garantin ska träda in. finns att läsa på insattningsgarantin.se administrerad av Riksgälden.

Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Omnis redaktion. Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Omniredaktionens åsikter.

Dela

Öppna i ny flik

Relaterade ämnen

Volvofinans Bank

Toppnyheter

Utredaren Gudmund Toijer med utredningens förslag. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Januariavtalet

Forskare ense: Balansen förskjuts i nya las-förslaget

Det nya förslaget till ny arbetsrätt är till klar fördel för arbetsgivarsidan. Det säger flera experter till TT.

– Förändringarna går i huvudsak ut på att stärka arbetsgivarnas makt, individen står svagare, även facken, säger Anders Kjellberg, professor i sociologi vid Lunds universitet och expert på fackens organisationsgrad.

Han får medhåll bland annat av Mats Glavå, docent i arbetsrätt. Han konstaterar att utredningens förslag ”blev väldigt arbetsgivarvänligt”.

Regeringen kritiserade snabbt förslaget för att inte upprätthålla balansen mellan parterna på arbetsmarknaden. Samarbetspartierna C och L ansåg å sin sida att balansen bibehålls.

2 min
Tobias Baudin. Arkivbild. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kommunal varnar för strejker om las-förslag går igenom

Om utredarens förslag till nya arbetsrättsliga regler blir verklighet kan det leda till fler strejker och demonstrationer. Det säger fackförbundet Kommunals ordförande Tobias Baudin till DI.

– Då finns en risk att vi måste tänka om och mana till demonstrationer i stället för att läsa på och vara duktiga förhandlare, säger han.

Baudin tillägger att han inte vill se fler strejker men att utredningsförslagen visar på ”politisk klåfingrighet” och att den svenska modellen är hotad.

Idag 10:00
Ebba Busch.  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Las-bråket ger underkänt till januaripartierna”

Oenigheten kring las-utredningen är ett underkännande för hela januariuppgörelsen, säger Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch i en intervju i SVT:s Morgonstudion.

Hon tror också att statsminister Stefan Löfven kommer att ”hitta på sätt” att dra ut på processen för att köpa sig tid.

– Då kan man säga att man håller sig till januariöverenskommelsen men inget händer.

Både Löfven och arbetsmarknadsminister Eva Nordmark riktade under måndagen kritik mot utredningens förslag, som de menade saknade balans mellan parterna. Centern och Liberalerna har dock sagt att utredningen har levererat vad som har beställts.

Idag 08:09
Läs mer om Januariavtalet
TT
Stockholmsbörsen i dag

Swedbank och H&M vinnare på glad Stockholmsbörs

Det positiva humöret höll i sig på Stockholmsbörsen under tisdagen och vid stängning stod de ledande indexen som följer:
• OMXSPI: +1,2 %
• OMXS30: +1,1 %
Dagens vinnare var Swedbank som klättrade 4,1 procent. H&M och SSAB avslutade också klart positivt med uppgångar på 4 procent vardera.

Medicinteknikbolaget Bactiguard rusade 24,2 procent efter att bolaget fått bekräftat att det desinficerande medlet Hydrocyn är effektivt mot coronaviruspartiklar.

Sämre gick det för SAS efter ett säljråd från HSBC, som varnar för en långsam återhämtning. Aktien tappade 1,7 procent. Även SCA föll 1,1 procent efter att Jefferies sänkt aktien till underperform efter den senaste tidens uppgång.

Kredithanteringsbolaget Intrum steg 12,8 procent under hög omsättning, utan några kända nyheter. Kontantbolaget Loomis var i sin tur upp 13,3 procent.

Gruvutrustningsbolaget Epiroc lyfte 2,6 procent efter att ha varslat 425 personer om uppsägning på grund av låg efterfrågan.

Även i övriga Europa samt i USA var det muntra miner på aktiemarknaderna. Kapitaljätten Blackrocks strateger förklarar det med att investerare tycks ta intryck av de senaste veckornas makrosiffror som tyder på att den värsta ekonomiska krisen är över. Kravallerna i USA och landets upptrappade konflikt med Kina pekas samtidigt ut som orosmoln av flera bedömare.

2 tim
Läs mer om Stockholmsbörsen i dag
Brasiliens president Jair Bolsonaro. Eraldo Peres / TT NYHETSBYRÅN
Börsen internationellt

Investerare flyr brasilianska börsen av rädsla för Bolsonaro

Utländska investerare tog ut motsvarande 110 miljarder kronor från den brasilianska aktiemarknaden från februari till maj. Samt 175 miljarder från obligationsmarknaden från februari till april, skriver Financial Times.

– Rekordutflödena speglar investerarnas rädsla för pandemiutvecklingen. Men viktigast, rädslan för Bolsonaro som företrädare för ekonomi, politik, det institutionella och hälsokriser i sig själv, säger Monica de Bolle vid Peterson Institute i Washington.

Brasiliens president Jair Bolsonaro beskrivs försöka ta tag om den verkställande makten, vilket är något som marknaden verkligen inte gillar, enligt Paul Greer, tillväxtmarknadsförvaltare på Fidelity International i London.

1 tim
Wall Street TT NYHETSBYRÅN
undefined

Delad New York-börs – tekniktunga Nasdaq på minus

Oroligheter i USA kopplat till protesterna efter George Floyds död i kombination med optimism i form av återöppningen av ekonomin gör att Wall Street spretar. Efter närmare tre timmars handel står indexen på:
• S&P 500: +0,2%
• Nasdaq: -0,3%
• Dow Jones: +0,5%
Flera av de europeiska börserna har gått starkt i dag där tyska DAX sticker ut med att stänga på plus 3,8 procent. Brittiska FTSE 100 gick också upp och stänge på plus 0,9 procent.

Valutatjänstbolaget Western Union rusade i öppningen och efter tre timmars handel ligger aktien plus 11 procent. Detta efter uppgifter om att bolaget är ute efter att köpa upp Moneygram, skriver Market Watch.

Videotjänsten Zoom föll tillbaka från plus 3 procent i öppningen till minus 0,3 procent efter tre timmars handel. Bolagets kvartalsrapport släpps senare i dag.

Bland de bolag som rört på sig mest i förhandeln finns bland annat Apple som har sänkt Iphone-priset i Kina då bolaget vill förlänga sitt momentum i samband med att den kinesiska ekonomin gradvis återöppnas, skriver CNBC. Efter tre timmars handel stod aktien på minus 0,4 procent.

4 tim
Sven Kanz/Geisler-Fotopress / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Börsvärdet har stigit med 500 miljarder – nu visar de korten

Videokonferensbolaget Zoom och meddelandetjänsten Slack har tillsammans sett sina börsvärden öka med nära 500 miljarder kronor under coronakrisen. I veckan avslöjas det hur mycket de haussade bolagen verkligen har tjänat på trenden med ökat distansarbete, skriver Market Watch.

Zoom släpper sin delårsrapport på tisdagen och har redan uppgett att man nått över 200 miljoner dagliga användare – 20 gånger fler än i fjol. Slack rapporterar på torsdag och säger sig ha haft en användartillväxt på 25 procent.

Men eftersom båda bolagen erbjuder gratistjänster är det oklart hur mycket de har kunnat kapitalisera på digitaliseringen. Dessutom har de tvingats utöka datakapaciteten vilket medför högre kostnader.

Idag 10:00
Läs mer om Börsen internationellt
Coronaviruset Resebranschens kris
Stormarknaden Nordby Shoppingcenter i Strömstad glest med kunder.  Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Resebranschens kris

Handlare vid gränsen: 95 procent av omsättningen borta

Strömstad, i närheten av norska gränsen, drabbas hårt av coronakrisen. DN har pratat med flera företagare i staden som vittnar om en tuff ekonomisk situation. De uteblivna norska turisterna har lett till stora intäktstapp och många butiker har tvingats slå igen.

Stefan Niklasson, butikschef på Maximat i Strömstad, säger att de har förlorat 95 procent av sin omsättning – 9 av 10 kunder är borta. Lena Kempe som driver Daftö resort säger att hennes företag mår bra.

– Men det blir ett stålbad, säger hon till DN.

38 min
TUI Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sökningar på resor har ökat – men inte antalet bokningar

Sökningar på flygresor har ökat med 38 procent den senaste månaden enligt ett pressmeddelande från flygresor.se.

– Det visar att intresset för svenskar att flyga börjar återvända, säger Sofi Cederlöf, marknadschef på Flygresor.se enligt pressmeddelandet.

Men trots det ökade söktrycket bokas det inte lika många resor, enligt både SAS och Tui.

– Vi ser att bokningarna kommer in, men nej, de är inte många. Vi tror att så fort man får ett tydligt besked så kommer bokningarna öka, säger Tui:s presschef Adam Györki till TT.

Igår 18:47
Parthenon, ett tempel på Akropolis i Aten. Løvland, Marianne / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Grekland satsar allt på att locka turister – vem vill dit?

Greklands ekonomi blöder sedan coronapandemin omöjliggjort den så viktiga turismen. Nu gör landet allt det kan för att locka tillbaka gästerna redan i sommar. Frågan är bara om någon vill dit, skriver Politico i ett reportage.

Landets turismminister Harry Theocharis menar att många behöver en efterlängtad semester efter den tuffa våren. Han menar att Europa bör betraktas som en enda enhet och att andra ledare inte ska uppmana sina medborgare att stanna i sitt land.

Andra är kritiska till turismplanerna. Entreprenören Michalis Petridis, som äger en strandklubb i staden Kalymnos, frågar sig hur roligt det kommer att bli under nuvarande restriktioner.

– Det kommer att vara som att gå in i ett sjukhus för att ha kul, säger han till politiksajten.

Igår 17:19
Läs mer om Coronaviruset