Telenor

Så många företag utsattes för dataintrång 2019

Digitaliseringens framfart öppnar hela tiden upp nya möjligheter för företag i Sverige. Men tyvärr så har även brottsligheten följt med i utvecklingen och varje år utsätts många företag för cyberattacker och dataintrång – något som kan bli en dyr historia.

Enligt en rapport från NTT Security drabbades tre av fyra företag med över 500 anställda av dataintrång under 2019. I snitt kostade intrången 30 miljoner kronor att hämta sig från, vilket är en tredubbling jämfört med 2018.

Högre säkerhet bland äldre

Enligt en undersökning som Telenor har gjort ser man att 10 procent mellan 50–64 år har ett IT-säkert beteende jämfört med 6 procent i åldern 30–49 år och 7 procent i åldern 20–29.

Det framgår också att män skattar sin egen IT-säkerhet långt över kvinnor – 41 procent av männen anser sig vara mycket IT-säkra jämfört med 28 procent av kvinnorna – trots att män och kvinnor är precis lika IT-säkra enligt undersökningen.

Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Omnis redaktion. Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Omniredaktionens åsikter.

Dela

Öppna i ny flik

Relaterade ämnen

Telenor Partner

Toppnyheter

Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
Stockholmsbörsen i dag

Kortvarig lättnad: Nya fall på gång på Stockholmsbörsen

Under onsdagen skedde en mäktig rusning på börsen. Lättnaden ser ut att bli kortvarig. Alla indikatorer pekar på kraftiga nedgångar när börsklockan ringer på torsdagen.

”Herrejösses, morgonens öppning verkar inte bli vacker”, skriver CMC:s marknadsanalytiker Michael Hewson om Europas storbörser.

Stockholmsbörsen vände nedgångar på över 3 procent på förmiddagen till tydliga plus vid stängning i onsdagens handel. Wall Street öppnade också starkt men efterhand mattades uppgångarna av och utbyttes mot minus. Och nu under natten har USA:s börsterminer ramlat ner till klara minus.

En utlösande faktor verkar ha varit president Donald Trumps presskonferens om det nya coronaviruset som skulle lugna allmänhet och marknad, men verkar ha gjort motsatsen.

IG Markets förhandel indikerar vid 07.20-tiden ett initialt fall på 2,4 procent för Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30. Liknande nedgångar väntas i Europa, av terminshandeln att döma.

9 min
Illustrationsbild.  MARY ALTAFFER / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tjurrusning på börsen – ras på 3,5 procent vändes till plus

Efter fyra raka nedgångsdagar startade Stockholmsbörsen onsdagens handel med ett ras. Strax efter klockan 10 noterades breda OMXSPI hela 3,8 procent lägre och OMXS30 var ner 3,5 procent.

Men efter en osannolik återhämtning vände Stockholmsbörsen till plus och de ledande indexen stängde så här:
• OMXSPI: 0,6 procent
• OMXS30: 0,7 procent
Coronaoron har fortsatt grepp om världens börser. I USA föll indexen ordentligt under tisdagskvällen men rekylerar upp i dag.

Tyska Berenberg anser det vara köpläge i svenska verkstadsjättarna Sandvik, Atlas Copco och SKF efter de senaste dagarnas kursfall. Rekommendationen verkar ge visst stöd då det var just verkstadsbolagen som drog upp OMXS30-indexet.

Bäst gick Atlas Copco B som stängde upp 3,9 procent. I botten av storbolagsindexet hamnade Swedish Match som föll 2,4 procent.

SAS rapporterade som väntat en nästintill fördubblad förlust i bolagets första kvartal. Framåt är ledningen optimistisk men höjer också en varningsflagga för att virusutbrottet ökar osäkerheten. Aktien föll 11 procent.

Bambuser rusade över 11 procent efter livevideobolaget meddelat att man har tecknat ett avtal med Showfields om ”Live Video Shopping”.

Igår 16:30
Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Småbolagen föll hårdast i inledande handeln

När hela Stockholmsbörsen föll på onsdagsförmiddagen var nedgångarna mer noterbara för de små- och medelstora bolagen.

Börsens Small Cap-index föll ner 3,8 procent efter en trekvarts handel. Mid Cap-indexet hade samtidigt backat 3,6 procent. First Norths flaggskeppsindex First North 25 rasade hela 5,7 procent lägre. Jättarna i Large Cap tappade också i jämförelse men ”bara” 2,4 procent.

När Stockholmsbörsen vände till plus på eftermiddagen var det också Large cap som gick bäst och stängde +0,6 procent. Small cap-indexet gick ner 0,3 procent.

Från årsskiftet är skillnaden samtidigt i stort sett försumbar mellan de små och stora bolagen. En titt på Small Cap-indexets graf visar att det steg mer fram till till toppen för snart en vecka sedan.

Igår 08:30
Läs mer om Stockholmsbörsen i dag
Yom Kippur-kriget 1973, flygplatskontroll i Shanghai. TT
Nya coronaviruset

Rädsla för en utbudschock: ”Inte möjligt att göra något”

Det nya coronaviruset utgör ett ovanligt hot mot världsekonomin och det kan vara därför investerare blivit så oroliga, skriver Market Watch.

En ekonomi består av utbud – tillverkade varor och utförda tjänster – och efterfrågan – att någon konsumerar varorna och tjänsterna. Investerare vet att centralbankirer och politiker är vana vid och kan hantera negativa chocker mot efterfrågan.

Chocker mot utbudet är mycket ovanligare och i stor skala har det inte skett sådana sedan 1970-talets oljechocker. Och det är ”mycket mer komplicerat, om ens möjligt” att göra något åt en utbudschock, skriver Unicredits chefsekonom Erik Nielsen enligt Market Watch. Mer stimulerande penningpolitik eller ytterligare finanspolitiska stimulanser gör nämligen inget åt utbudet.

40 min
JOHANNES EISELE / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analyser: Corona sätter sårbar aktiemarknad i gungning

Investerare bör ta tre scenarier i beaktande när det kommer till corona, skriver Aaron Brown. Det första är att spridningen stoppas och hotet elimineras på sikt – som i fallet med sars. Det andra är att viruset utvecklas till en endemi, i likhet med exempelvis vattkoppor i Sverige. Inget av dessa utfall skulle orsaka långsiktig ekonomisk skada, skriver Brown.

Det sista alternativet är en global pandemi, med potential att orsaka stor skada.

”Den senaste tidens nyheter gör det andra scenariot till det mest troliga”, skriver Brown och tillägger att han inte ser några skäl för långsiktiga investerare att vikta om sina portföljer.

De senaste dagarnas tvära kast visar att oron är stor, skriver SvD Näringslivs Torbjörn Isacson.

”En finansmarknad som drivs av bristen på alternativ och olika former av fruktan är väldigt sårbar”, skriver han i en kommentar.

Wall Street Journals Nathaniel Taplin lyfter samtidigt frågan om hur den globala industrin kommer påverkas. Han menar att spridningen i Kina, Tyskland och USA är helt avgörande. De tre länderna tillverkar en tredjedel av världens specialprodukter och slås tillverkningen ut där lär konsekvenserna bli omfattande.

Igår 23:14
Bild från Thailand.  Gemunu Amarasinghe / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trendbrottet: Fler drabbas av viruset utanför än i Kina

Tisdagen var den första dagen sedan det nya coronavirusets utbrott som fler nya fall registrerades utanför Kina än i Kina. Det skriver CNN och The Guardian med hänvisning till siffror från världshälsoorganisationen WHO.

Siffrorna för tisdagen visade på 427 nya rapporterade fall från totalt 37 länder utanför Kina, medan kinesiska myndigheter rapporterade 411 fall, skriver The Guardian.

96,5 procent av samtliga bekräftade fall sedan utbrottets start har rapporterats från Kina.

2 tim
Läs mer om Nya coronaviruset
Arkivbild: Tågstationen i Wuhan använde värmedetektorer för att hitta resenärer med förhöjd kroppstemperatur i början av virusutbrottet.  TT NYHETSBYRÅN
Reaktioner på coronautbrottet

Febermätarbolaget från Wuhan är Kinas bästa aktie

Wuhan Guide Infrared har blivit den aktie på MSCI China Index som presterar absolut bäst med en rusning på 128 procent på Shenzhenbörsen, noterar Bloomberg.

Bolaget, som har sitt huvudkontor i virusutbrottets epicentrum Wuhan, utvecklar utrustning för undersökning av kroppstemperatur, som kan upptäcka människor med feber.

Enligt nyhetsbyrån används utrustningen bland annat på tågstationer och flygplatser runt om Kina. Bolaget har också fått statligt stöd för att möta den hastigt ökande efterfrågan.

2 tim
Trump på nattens pressträff. ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trump tonar ner risken och utser Pence till viruschef

USA:s president Donald Trump försökte i natt lugna alla som befarar att Wuhanviruset kommer att spridas i USA.

På en pressträff sa Trump, omgiven av flera ministrar och chefen för USA:s smittskyddsmyndighet CDC, att risken för amerikanska medborgare är fortsatt låg. Han tillade att det fortfarande är möjligt att förhindra spridningen och att Mike Pence ska leda Vita husets insatser mot viruset.

– Vi är redo för allt, vad som än händer, sa Trump.

Under natten meddelade CDC att en person i Kalifornien smittats. Personen hade inte varit utomlands och kan därmed vara det första fallet av inhemsk smitta i USA.

2 tim
HEIDI LEVINE / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Chefsekonom: Annat tankesätt krävs för att förstå corona

Orden recession och corona har använts ihop många gånger under de senaste veckorna. Wall Street Journals chefekonom Greg Ip lyfter resonemanget i en serie tweets och skriver att han tänker att de två bör hållas åtskilda.

”Recession är en endogen process av sjunkande vinster, sysselsättning och efterfrågan som föder sig själv”, skriver han.

Ip menar att ”externa” fenomen som en epidemi eller en naturkatastrof gör tillfälligt våld på ekonomin – utan att säga något om kommande tillväxt eller om den tidigare legat på en obalanserad nivå.

”Vi behöver ha en annan ’mental modell’ för externa händelser, som en epidemi, än för vanliga ekonomiska cykler”, avslutar han.

Igår 22:28
Läs mer om Reaktioner på coronautbrottet
Illustrationsbild.  ATHIT PERAWONGMETHA / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs internationellt

Fortsatt motvind på Asiens börser – Tokyo rasar 2 procent

Tokyobörsen fortsatte att ta täten för nedgångarna på Asienbörserna under torsdagen. Vid 05.30-tiden svensk tid låg indexen som följer:
• Nikkei: −2,1%
• Shanghai: +0,6%
• Shenzhen: +1,0%
• Hang Seng: −0,7%
• Kospi: −0,8%

Under natten meddelade USA:s president Donald Trump att vicepresident Mike Pence leder Vita husets insatser mot coronaviruset, men att risken för att smittan ska spridas i USA är fortsatt låg. Det motsäger den amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC, som snarare anser att ett utbrott i USA är en tidsfråga.

Under natten bekräftades också ett nytt virusfall i Kalifornien, hos en person som inte har varit utomlands. Därmed kan fallet vara det första av inhemsk smitta i USA, rapporterar New York Times.

Tisdagen var den första dagen då fler nya fall registrerades utanför Kina än i Kina. Hälften av de nya fallen rapporterades från Sydkorea, vars centralbank på torsdagsmorgonen något oväntat valde att lämna styrräntan oförändrad med motiveringen att det är för tidigt att bedöma den totala inverkan som viruset kommer att få på ekonomin.

2 tim
undefined

Wall Street tappade efter den inledande kraftiga rekylen

Huvudindexen steg klart i den inledande handeln men efter 18 mattades uppgångarna på Wall Street av och en dryg timme senare var S&P under noll. Vid stängning var utvecklingen:
• S&P 500: -0,4%
• Nasdaq: +0,2%
• Dow Jones: -0,4%
Bakom vändningen och nedgången stod ytterligare virusoro. Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA bedömer att coronaviruset är på väg att utvecklas till en pandemi, enligt Bloomberg.

Sämst av Dow-bolagen gick Disney. Aktien tappade över 3 procent sedan Bob Iger meddelat att han av går som vd för underhållningsjätten.

Oljepriserna backade över 2 procent vilket fick jättarna Exxon och Chevron att tappa.

Räntan på tioåriga amerikanska statsobligationer föll till en ny bottennotering strax över 1,30 procent men återhämtade sig något mot stängning.

Igår 21:01
Facebooks grundare Mark Zuckerberg. Leah Millis / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Techbjässar har tappat 177 miljarder dollar på två dagar

USA:s största techbolag är långt ifrån immuna mot virusfrossan på börsen. Sammanlagt har 177 miljarder dollar i börsvärde gått upp i rök för de så kallade FAANG-bolagen under måndagen och tisdagen, enligt Markets Insider.

Varje enskild aktie handlades i rött under båda dagarna. På tisdagen tappade Alphabet mest med 24 miljarder dollar, vilket motsvarar 2,5 procent. Netflix tapp på 4 miljarder dollar under samma dag var i jämförelse minst.

Akronymen avser Facebook, Amazon, Apple, Netflix och Googles moderbolag Alphabet.

Igår 11:39
Läs mer om Dagens börs internationellt
BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT / TT NYHETSBYRÅN
AB Volvo / bolagsnyheter

Analytiker tror utdelnings-festen fortsätter i Volvo

Styrelsen för lastbilstillverkaren Volvo föreslog i bokslutsrapporten i januari en utdelning på totalt 13 kronor varav 7,5 kronor i en extrautdelning.

Björn Enarson, fordonsanalytiker på Danske Bank, tror att utdelningsfesten i AB Volvo fortsätter även nästa år, skriver DI.

– Jag räknar med att styrelsen kommer att vara bekväm med att ha en likadan kassaposition in i nästa år som inför det här året, säger han till tidningen.

Igår 20:49
Arkivbild.  Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Volvo föreslår Ericsson-topp till styrelsen

Fordonstillverkaren AB Volvos valberedning föreslår att den tidigare Ericsson-toppen Kurt Jofs väljs in som ny ledamot i styrelsen. Det framgår av ett pressmeddelande.

Jofs sitter i dagsläget i styrelserna för bland annat Ericsson och Höganäs.

Valberedningen föreslår också omval av ordföranden Carl-Henric Svanberg samt av ledamöterna Matti Alahuhta, Eckhard Cordes, Eric Elzvik, James W Griffith, koncernchefen Martin Lundstedt, Katryn V Marinello, Martina Merz, Hanne de Mora och Helena Stjernholm.

Igår 10:12
Arkivbild: Martin Lundstedt.  Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Klirr i kassan för Volvos vd – tjänade 52 miljoner i fjol

Fordonstillverkaren AB Volvos vd och koncernchef Martin Lundstedt ökade sin totala ersättning med nära 20 procent under fjolåret. Sammanlagt tjänade han 52 miljoner kronor. Det framgår av koncernens årsredovisning.

Den fasta ersättningen uppgick till strax över 14,9 miljoner kronor, upp från knappt 14,6 miljoner året före. Dessutom tillkom en rörlig ersättning, diverse förmåner samt ett aktiebaserat bonusprogram.

2018 uppgick hans totala ersättning till 43,5 miljoner kronor, skriver TT.

Igår 08:03
Läs mer om AB Volvo / bolagsnyheter
Illustrationsbild. Yorgos Karahalis / TT NYHETSBYRÅN
Protesterna i Hongkong

Helikopterpengarna här: ”Inte avskräckt av Japans försök”

Helikopterpengar är en obeprövad nödlösning för att få fart på en avstannad ekonomi, som i praktiken går ut på att staten sätter över en viss summa på alla medborgares konton.

Hongkong meddelade under onsdagen att alla medborgare över 18 år får motsvarande 12 500 kronor i handen. Helikopterpengarna är här, skriver Financial Times Claire Jones.

Hon hittar ett historiskt exempel. 1999 delade Japan ut kuponger med villkoret att de skulle användas inom ett halvår. Utfallet avskräcker inte, menar Jones och hänvisar till en forskningsartikel i Journal of Public Economics.

”Kommer det att fungera nu? Vi har ingen aning”, skriver hon och fortsätter:

”Det kanske hänger på hur policyn utformas och om Hongkongbor tror att mer problem ligger framför dem (vilket kan få dem att spara pengarna i stället)”.

Igår 17:18
Kin Cheung / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Hongkongs drastiska giv i krisen: Helikopterpengar

Varje Hongkongbo över 18 år kommer att få motsvarande 12 500 kronor utbetalt i kontanter från staten som tillväxtstöd, rapporterar South China Morning Post. Den okonventionella åtgärden kommer efter en rejäl nedgång i ekonomin till följd av coronaviruset och månader av protester som lamslagit regionen.

Stimulanspaketet presenterades av finansministern Paul Chan Mo-po under ett tal på onsdagen. Övriga åtgärder innefattar bland annat en rad skattelättnader, ökade bidrag och subventionerade elräkningar.

SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist kallar åtgärderna för ”helikopterpolitik” och skriver på Twitter att det finns en risk att pengarna sparas i stället för att konsumeras.

Igår 06:20
Läs mer om Protesterna i Hongkong