Smartphoneförsäljningen

Samsung har sålt långt fler 5G-telefoner än väntat

Den koreanska elektronikjätten Samsung hävdar att man levererat inte mindre än 6,7 miljoner 5G-telefoner under 2019. Siffran är långt högre än väntat, inte minst då Samsung så sent som i samband med IFA-mässan i september meddelade att man hade levererat 2 miljoner 5G-telefoner. Samsung uppgav då att man förväntade sig leverera 4 miljoner enheter innan årsskiftet. Det skriver The Verge.

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Coronaviruset Amorteringspausen
Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Amorteringspausen

Borg: Hjälper skuldsatta men bopriserna kommer ändå falla

Att amorteringskravet på bolån slopas till åtminstone mitten av juni 2021 är en välbehövlig lättnad för hushåll med stora lån och kommer att stimulera ekonomin. Men efterfrågan på bostadsmarknaden lär inte få samma stöd, spår Tor Borg, numer analytiker på Boverket.

– Det är ju bara en tillfällig paus. Nya bolån som tas nu kommer att vara amorteringsfria först, men behöva amorteras sen, säger han till Direkt.

Borg menar att amorteringar fortfarande kommer att ingå i bankernas kvar-att-leva-på-kalkyler och att det därför inte blir lättare att få ett bolån. Med börsfall och stigande arbetslöshet i coronapandemins spår ligger en boprisnedgång ”absolut i korten”.

– Om den sedan blir 5 eller 10 eller 15 procent är helt omöjligt att säga, säger Borg.

1 tim
undefined

Bornold: Amorteringskrav kommer inte tillbaka

Amorteringskravet på bolån kommer sannolikt inte tillbaka efter Finansinspektionens beslut om en paus till juni 2021, säger Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg&Partners, till Expressen.

– Beslutet att införa det togs i en glödhet ekonomi och där kommer vi inte vara när det här har blåst över. Det kommer bli svårt att återinföra kravet i ett läge där det kan bromsa ekonomin, säger han.

Bornold säger också att FI:s beslut är viktigt och bra, både på ett ekonomiskt men också på ett ”mänskligt plan”. Han säger också att amorteringskravet aldrig varit en bra reform.

2 tim
Cathrine Danin
undefined

”Slopad amortering kommer att bromsa boprisfallet”

FI:s beslut att ge alla bolånekunder amorteringsfrihet till juni nästa år välkomnas. Cathrine Danin, seniorekonom på Swedbank, skriver på Twitter att förslaget är en ”välbehövlig åtgärd som lär bromsa ett stort boprisfall, som jag annars tror låg i korten”.

SBAB:s chefekonom Robert Boije kallar beskedet ”klokt” på Twitter och skriver att det är ”något jag själv tidigare föreslagit som stabiliseringspolitisk åtgärd för corona”.

Även Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, är positiv till åtgärden: ”Det här är bra och viktigt”, skriver hon på Twitter. Bratt skriver vidare att hon var skeptisk till kravet när det infördes på grund av att hon ansåg att det saknade flexibilitet. Men nu visar Finansinspektionen att man är flexibel i ett allvarligt läge, twittrar hon.

5 tim
Läs mer om Coronaviruset
Börsen internationellt

Analytiker: ”Tekniskt sett kan S&P 500 falla 20 procent”

Tekniskt sett är det inte omöjligt att S&P 500 faller ytterligare 15-20 procent från nuvarande nivå. Det menar Anders Elgemyr, teknisk analytiker på Carlsquare, i en intervju med EFN Marknad.

I intervju visar Elgemyr en graf på S&P 500 där indexet har rekylerat upp till fibonaccitalet 61,8, efter ett ras på drygt 30 procent. Där möter också ett glidande medelvärde på 20 dagar upp.

– Köparna har försökt att bryta sig igenom nivån i flera dagar utan att lyckas, säger Anders Elgemyr som tycker att Fang-bolagen är en bra ledande indikator för var börsen ska ta vägen.

– Köp Apple för det har jag svårt att tro att den ska gå omkull även om aktien inte ser jättevacker ut rent tekniskt, säger han.

16 min
Illustrationsbild. Lee Jin-man / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tokyobörsen sjunker vidare – Shenzhen och Kospi på plus

Ledande Asienbörser inledde torsdagens handel med nedåtgående index, men Kina vände upp över nollstrecket igen. Vid 05-tiden svensk tid såg läget ut som följer:
• Nikkei: −0,9%
• Shanghai: +0,5%
• Shenzhen: +0,7%
• Hang Seng: −0,3%
• Kospi: +1,3%

I den inledande handeln var nedgångarna breda och bland annat Hongkongs Hang Seng-index och Seouls Kospiindex var ner runt 1 procent, men båda lyckades återhämta sig.

I går backade Wall Street rejält igen, sedan Vita huset flaggat för att mellan 100 000 och 240 000 amerikaner kan dö i coronapandemin. President Donald Trump varnade för att några ”väldigt, väldigt smärtsamma” veckor väntar.

Masayuki Kubota vid Rakuten Securities menar att oron nu är stor för att smittan ska ta ny fart och drabba ännu fler i Japan, som hittills anses ha lyckats begränsa smittspridningen någorlunda.

– De senaste dagarnas siffror har orsakat stor oro, säger han enligt TT.

Idag 03:46
MANDEL NGAN / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kraftiga fall på Wall Street efter Trumps coronavarning

New York-börserna backade kraftigt på onsdagen efter dystra uttalanden från president Donald Trump. Vid stängning stod de ledande indexen som följer:
• S&P 500: –4,4 procent
• Nasdaq: –4,4 procent
• Dow Jones: –4,4 procent


Trump sa i går kväll att USA måste förbereda sig på ”två väldigt, väldigt smärtsamma” veckor till följd av virusspridningen. Vita huset spår att mellan 100 000 och 240 000 amerikaner kan dö i pandemin. Det pessimistiska budskapet satte tonen för onsdagens handel på Wall Street.

Doubleline Capitals vd Jeffrey Gundlac tror att börsen kommer att nå nya bottennivåer under april efter att ha studsat upp rejält förra veckan.

– Marknaden har verkligen tagit sig tillbaka till en motståndszon. Men om vi faller under mars lägstanivå så kommer vi att få en mer utdragen nedgångsperiod, säger han till CNBC.

I går avslutade New York-börserna sitt sämsta kvartal sedan finanskrisen 2008. S&P 500 backade 20 procent under årets första tre månader.

På bolagsfronten föll Xerox och HP 7 respektive 15 procent. Flera medier rapporterade i går att Xerox drar tillbaka sitt fientliga bud på HP till följd av coronakrisen.

Varuhusjätten Macy’s tappade 10 procent. Aktiekursen har kollapsat den senaste månaden till följd av corona-relaterade butiksstängningar. På grund av det låga börsvärdet kommer aktien nästa vecka att plockas bort från S&P 500-indexet.

Igår 20:00
Läs mer om Börsen internationellt
FRANCOIS LENOIR / TT NYHETSBYRÅN
Europas tillväxt

Kommissionen föreslår lån för att stötta korttidsarbete

EU-kommissionen föreslår att ett nytt låneinstrument ska införas, som ska ge stöd för korttidsarbete i de EU-länder som har drabbats hårdast av coronakrisen. Det meddelar kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, enligt AFP och Direkt.

Med garantier på 25 miljarder euro från EU-länderna hoppas kommissionen kunna låna upp till 100 miljarder euro.

Syftet med förslaget är att försöka släta över den uppblossande konflikten mellan flera av medlemsländerna, som handlar om hur unionen ska hjälpa länderna att dämpa effekterna av coronakrisen.

1 tim
Arkivbild: Danmarks statsminister Mette Frederiksen.  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Varningen: Danska ekonomin kan krympa 10 procent i år

Danmarks centralbank kapar kraftigt sin prognos för landets BNP-tillväxt. Nu spår institutionen att ekonomin minskar med 3–10 procent i år, rapporterar Bloomberg.

Före coronakrisen räknade man med en tillväxt på 1,5 procent för helåret.

Danmark vidtog tidigt stränga åtgärder för att stoppa smittspridningen i landet. Bland annat var man bland de första länderna i Europa att stänga skolor, restauranger och kaféer, skriver nyhetsbyrån.

– Vår utgångspunkt att få ekonomin tillbaka på banan igen när spridningen avtar och åtgärderna rullas tillbaka är tydlig. Men det kommer att göra ont innan vi kommer dit, säger centralbankschefen Lars Rohde.

Igår 11:20
Volkswagens tomma parkering. Illustrationsbild.  RONNY HARTMANN / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tysk tillverkningsindustri i brantaste fall på 11 år

Tysklands tillverkningsindustri såg i mars sitt brantaste fall på 11 år, framkommer när flera europeiska länder släpper makrostatistik på onsdagen.

Det är IHS inköpschefsindex över tysk tillverkningsindustri som föll till 45,4 – där en siffra under 50 tyder på att ekonomin krymper. I februari låg siffran på 48 och fallet är det kraftigaste på en månad sedan finanskrisen, skriver Reuters. Samtidigt spår IHS chefsekonom Phil Smith att siffrorna kan sjunka ännu lägre innan det vänder uppåt igen.

Igår 08:44
Läs mer om Europas tillväxt
Coronaviruset Svenska skulderna
Erik Thedéen, generaldirektör på FI.  Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska skulderna

FI: Nu frigörs tusenlappar för hushållen – amorteringspaus kan fortgå efter juni 2021

För svenska hushåll frigörs nu flera tusen kronor som varit bundna i amorteringar, säger Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen, på en pressträff.

– Vi har med viss envishet hävdat att man ska bygga motståndskraft. Den motståndskraften ska nu användas, säger Thedéen och menar att amorteringskravet har tjänat Sverige väl.

– Det är ett exceptionellt läge, säger Thedéen och gör klart att amorteringsfriheten kan förlängas även efter juni 2021.

Enligt FI:s bedömning ger amorteringsfriheten i snitt 3 200 kronor mer till hushållen varje månad. Samtidigt är FI tydlig med att bankerna kan neka hushåll full amorteringsfrihet och att beslutet alltid är en uppgörelse mellan bank och kund.

3 tim
Illustrationsbild. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

FI: Bankerna får ge alla respit från amortering på bolån

Finansinspektionen ger grönt ljus till bankerna att ge alla nya och befintliga bolånekunder möjlighet till att pausa amorteringar till och med juni 2021. Det framgår av ett pressmeddelande.

Undantaget är tänkt att mildra de ekonomiska effekter av coronaviruset på svenska bolånetagare.

– När vi nu är inne i ett mycket svårt ekonomiskt läge är det rimligt att hushållen får handlingsfrihet att använda de marginalerna, säger FI:s generaldirektör Erik Thedéen i en kommentar.

Tidigare har FI gett undantag för inkomstbortfall kopplat till det nya coronaviruset.

Idag 05:37
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Stockholmsbörsen i dag
Coronaviruset Stockholmsbörsen i dag

Swedish Match och Sandvik drar på svängig börs

Osäker och svängig handel råder på Stockholmsbörsen. OMXS30 har under dagen slagit upp och ner förbi nollan i väntan på Wall Streets öppning. Klockan 12.30 står indexen som följer:
• OMXS30: +0,5 procent
• OMXSPI: +0,2 procent
I USA stängde gårdagskvällens handel på klart minus där de tre stora indexen föll över 4 procent vardera. I Asien har börserna klättrat tillbaka efter initiala nedgångar vilket fick Stockholmsbörsen att öppna upp på klart plus.

OMXS30 steg som mest drygt 1 procent innan säljarna tog över taktpinnen. Handeln har under dagen varit slagig och volatil.

Oljesektorn, som får draghjälp av stigande oljepriser, är dagens stora vinnare. På bolagsnivå stiger IPC närmare 20 procent efter att man meddelat en sänkt utgiftsprognos.

Finansinspektionen föreslår att bankerna ska få ge undantag för amorteringskrav på bolån fram till och med juni nästa år. Nyheten tolkas positivt hos SEB där A-aktien är upp över 2 procent. Även Swedbank och Nordea stiger på beskedet medan Handelsbanken pendlar runt nollan.

Klädjätten Hennes & Mauritz går svagast av storbolagen och är ner närmare 2 procent. Enligt DI ska H&M masspermittera tiotusentals medarbetare på grund av coronapandemin.

Hexagon handlas på plus efter att DNB Markets höjt sin rekommendation till köp från tidigare behåll.

Redan hårt slaktade Intrum, som fallit med 55 procent under året, har av Handelsbanken sänkts till sälj från tidigare behåll. Intrum är ner drygt 3 procent och handlas runt 120 kronor.

1 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska krisåtgärder
Finansminister Magdalena Andersson (S) intervjuas av journalister efter att presenterat en prognos för det ekonomiska läget under en pressträff i Rosenbad. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska krisåtgärder

Regeringens krisåtgärder uppgår nu till 100 miljarder

Totalt har regeringen nu gått ut med åtgärder som motsvarar 100 miljarder kronor, rapporterar Direkt.

I dag presenterade regeringen ytterligare 15 miljarder kronor till kommuner och regioner för att hantera effekterna av coronakrisen. Tidigare har regeringen bland annat slopat karensdagen, satt ner arbetsgivaravgifter, tagit över sjuklöneansvar, höjt a-kassan, gett uppskov för skatteinbetalningar infört korttidspermitteringar där staten tar en stor del av löneutbetalningen och gett en statlig kreditgaranti för företag.

Samtidigt anser bland annat Erik Sjölander, näringspolitisk talesperson på Småföretagarnas riksförbund, att många åtgärder är för krångliga, för små och för långsamma.

4 tim
Illustrationsbild. Yuri Kageyama / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tusentals entreprenörer riskerar att missa krisstödet

Regeringens krisstöd i form av korttidspermittering riskerar att gå om intet för tusentals entreprenörer. Det skriver Breakit som granskat villkoren i regeringens proposition och finansutskottets betänkande.

Ett stort frågetecken gäller kravet på att vara ett ”långsiktigt konkurrenskraftigt” bolag. Det kan få följden att många startups, som nästan alltid går med förlust i början, gallras bort. Dessutom ger regeringen inget besked om vilken resultat– och omsättningsutveckling som krävs.

En annan fallgrop är att bolaget redan måste gjort sig av med konsulter och tillfällig personal som inte är ”verksamhetskritiska”.

4 tim
Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) finansminister Magdalena Andersson (S), Emil Källström ekonomisk-politisk talesperson i Centerpartiet, och Mats Persson ekonomisk-politisk talesperson i Liberalerna, presenterar nya budgetåtgärder med anledning av coronaviruset, under en pressträff i Rosenbad. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Regeringen tillför ytterligare 15 miljarder till kommuner och regioner

Regeringen och samarbetspartierna C och L skjuter till 15 miljarder extra i år till regioner och kommuner.

– Det här är det största krispaketet som har presenterats till regioner och kommuner, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

De nya pengarna är en del av vårändringsbudgeten.

– Det handlar om att värna de verksamheter som måste fungera, skola, vård och omsorg, säger Centerpartiets ekonomisk-politiske talesperson Emil Källström.

70 procent av pengarna går till kommunerna och 30 procent till regionerna.

Man meddelar även att det avsätts ytterligare pengar nästa år.

– Vi vill i dag också signalera att vi avsätter 12,5 miljarder för 2021, säger Liberalernas ekonomiskpolitiske talesperson Mats Persson.

– För en normal kommun handlar det om cirka 30 miljoner kronor varje år som statsbidraget ökar med, fortsätter han.

De samlade paketen från regeringen uppgår nu till över 100 miljarder kronor.

5 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Krisen i Italien
Arkivbild: EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.  KENZO TRIBOUILLARD / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Krisen i Italien

EU-basen till Italien: Förlåt – men inga coronaobligationer

”Förlåt oss, nu står EU med er.” Så inleder EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen ett inlägg i den italienska tidningen La Repubblica.

Men några coronaobligationer – Italiens förslag om ett skuldinstrument gemensamt för EU-länderna – blir det inte tal om, menar hon: Unionen har redan vidtagit alla möjliga åtgärder för att hjälpa Italien ur coronakrisen.

”Den senaste månaden har EU-kommissionen vänt på alla stenar för att hjälpa Italien”, skriver hon.

Tidigare i veckan skrev Italiens premiärminister Giuseppe Conte en text i tyska Die Zeit att Italien skulle kunna tänka sig att använda EU:s krisfond – men bara om EU lättade på villkoren.

”Om vi är en union är det nu dags att bevisa det”, skrev han.

2 tim
Illustrationsbild: Fontana di Trevi i Rom.  FILIPPO MONTEFORTE / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Conte: Inga planer på att staten tar över krisande bolag

Den italienska regeringen har inga planer på att nationalisera några krisande bolag. Däremot kommer man att använda sin ”gyllene makt” för att skydda strategiskt viktiga tillgångar som riskerar att hamna på obestånd till följd av coronakrisen. Det säger Italiens premiärminister Giuseppe Conte till Il Fatto Quotidiano, enligt Reuters.

Den ”gyllene makten” innebär att Rom har vetorätt för investeringar i strategiskt viktiga industrier, skriver nyhetsbyrån.

Conte säger också att han vill se ytterligare statliga stödåtgärder före påsken.

4 tim
Arkivbild.  POOL / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Realistiskt att räkna med allvarlig recession i Italien”

Det italienska näringslivets räknar med att landets ekonomi kan minska med 6 procent i år till följd av coronakrisen. Det är ”realistiskt”, menar landets ekonomiminister Roberto Gualtieri enligt Reuters.

Enligt näringslivsorganisationen Confindustria kommer coronakrisen att leda till en allvarlig recession för helåret.

– Tyvärr är bedömningarna realistiska. Samtidigt kan vi säga att [den italienska ekonomin] kan sikta på en rejäl återhämtning, säger Gualtieri till tidningen Il Fatto Quotidiano.

Igår 11:42
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Hotell- och restaurangkrisen
En Vapianorestaurang i Berlin.  FABRIZIO BENSCH / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Hotell- och restaurangkrisen

Vapiano står utan pengar – finansieringssamtal föll ihop

Kassan hos den tyska restaurangkedjan Vapiano ekar tom och bolaget har nu ansökt om att klassas som insolvent, rapporterar Reuters. Insolvensansökan lämnades in till en domstol i Köln, och moderbolaget utvärderar nu huruvida liknande ansökningar ska lämnas in även för dotterbolagen.

Enligt bolaget har man diskuterat en likviditetsinjektion om nära 37 miljoner euro, men har inte lyckats komma överens med aktieägare och långivare i den frågan. Därför uppfyller man inte heller kriterierna för statligt stöd, skriver nyhetsbyrån.

Vapianos aktie har rasat 90 procent sedan årsskiftet och handlas i dagsläget för 0,40 euro.

13 min
Illustrationsbild: En tom restaurang.  FRANCIS KOKOROKO / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Delivery Hero snabbar upp betalningar till restauranger

Berlinbaserade hemleveranstjänsten Delivery Hero – grundad av bland annat svenske Niklas Östberg – försöker dra sitt strå till stacken för att hjälpa krisande restauranger, skriver Reuters.

Bland annat ska bolaget göra att det går snabbare för restauranger att ansluta sig till tjänsten. Man ska även öka betalningsfrekvensen till sina samarbetspartners för att öka deras kassaflöde.

– Många av dessa restauranger kanske har likviditet för en, två eller tre veckors försäljning, så de kan gå i konkurs väldigt snabbt, säger Niklas Östberg till nyhetsbyrån.

6 tim
Illustrationsbild: Ett folktomt Stureplan i Stockholm.  Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sågar stödet: ”En skuldfälla – slopa arbetsgivaravgiften”

Nattklubbskoncernen Stureplansgruppen är starkt kritisk till regeringens räddningspaket och menar att likviditetsstödet i själva verket är en ”skuldfälla”.

– Det innebär att vi bygger upp en skuld till staten och Skatteverket, i en tid då vi inte har några intäkter, säger vice vd Jennica Jonsson till Affärsvärlden.

Hon menar att de är många i branschen som i slutändan inte kommer att klara av att betala av skulden och är samtidigt tydlig med vilka åtgärder som skulle kunna göra skillnad för dem.

– Slopa arbetsgivaravgiften och momsen för en period från januari till september, säger Jonsson.

28 mar
Läs mer om Coronaviruset