Johanna Norin/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Bolagens utdelningar

Sandvik sänker utdelningen – aviserar miljardbesparingar

Sandvik aviserar besparingsåtgärder på cirka 1,5 miljarder kronor, enligt ett pressmeddelande.

Verkstadsjätten vidtar åtgärder inom hela koncernen som ska ge besparingar på både kort och lång sikt, heter det.

Fokus kommer initialt att ligga på arbetstidsförkortningar för tillfälligt anställda och konsulter.

Medlemmarna i Sandviks koncernledning har också beslutat att sänka sina löner med 10 procent under denna period. Samtidigt sänks utdelningsförslaget till 3,0 kronor från tidigare 4,5 kronor per aktie.

”Det är styrelsens avsikt att kalla till en extra bolagsstämma före slutet av oktober i år för att besluta om en extra utdelning om 1,50 kronor per aktie, förutsatt att marknaden har stabiliserats och att företagets finansiella ställning medger detta", skriver man bland annat.

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Illustrationsbild: Oljepumpar i Midland, Texas.  Nick Oxford / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA

”Krävs WTI-pris på 40 dollar för att ducka konkursrusning”

Den amerikanska oljeindustrin är tungt belånad och antalet konkurser riskerar att öka till rekordnivåer om inte oljepriset hålls över 30 dollar per fat. Det är kontentan i en rapport från konsultbyrån Rystad Energy, som släpptes i veckan.

Över 70 oljebolag riskerar att gå omkull redan inom de närmaste månaderna vid dagens låga oljeprisnivåer, uppger Rystad och hänvisar till historisk data.

– Vi behöver ett WTI-pris på 40–45 dollar per fat för att eliminera den förestående explosionen i antalet amerikanska olje- och prospekteringsbolag som befinner sig i ekonomisk knipa, säger Rystads analyschef Artem Abramov i en kommentar.

Efter ett par dagars rusning stängde WTI-oljan på fredagen på 28,79 dollar fatet, efter en rusning på 16,5 procent.

26 min
Donald Trump.  Tom Brenner / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trump öppnar för strafftullar på olja från Saudiarabien och Ryssland: ”Gör vad som krävs”

USA kan komma att införa strafftullar på råolja importerad från Saudiarabien och Ryssland om de två inte snabbt löser sin tvist och går med på produktionsbegränsningar. Det sa president Donald Trump på en pressträff på lördagen, enligt Reuters.

– Om jag måste införa tullar på olja som kommer in utifrån eller om jag måste göra något för att skydda våra tiotusentals energiarbetare och våra fantastiska företag som ser till att alla dessa jobb finns, så gör jag vad som än krävs, sa han.

I fredags uppgav USA:s president Donald Trump att strafftullar på saudisk olja är ”ett verktyg i verktygslådan”, men att det inte var något han övervägde.

1 tim
Jason Kenney.  TODD KOROL / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kanada redo att ställa sig bakom beslut om oljetullar

Om USA inför strafftullar på olja importerad från Saudiarabien och Ryssland, är Kanadas största oljeprovins Alberta redo att ställa sig bakom beslutet. Det säger Albertas provinsminister Jason Kenney till Financial Times.

– Opec+ startade den här branden och de måste släcka den. Vi kommer inte att ge upp vår industri och vi är redo att göra det som krävs här, säger han.

Opec och dess samarbetsländer – tillsammans kallat Opec+ – skulle ha haft ett extrainsatt möte på måndag, men i går meddelade kartellen att det skjuts upp till senare i veckan.

Förhoppningen är att länderna under mötet ska komma överens om nya produktionstak, men källor uppgav på lördagen för Reuters att länderna behöver mer tid till förberedande förhandlingar.

2 tim
Läs mer om Trumps USA
Arkivbilder: USA:s president Donald Trump skakar hand med Saudiarabiens kronprins Muhammed bin Salman, Rysslands president Vladimir Putin.
Oljeraset

Analytiker spår nytt ras för oljepriserna på måndag

Oljepriserna ligger risigt till när handeln sätter igång igen på måndag, spår John Kilduff vid Again Capital enligt CNBC.

Oljekartellen Opec och dess samarbetsländer – tillsammans kallat Opec+ – sköt i går upp sitt extrainkallade krismöte, från måndag till torsdag. Enligt uppgift behöver medlemsländerna mer tid på sig för förberedande förhandlingar om ett nytt produktionstak.

I lördags växlade dessutom ordkriget mellan Saudiarabien och Ryssland upp ytterligare. Båda två är faktorer som lär väga tungt på oljepriserna på måndagen, menar John Kildruff.

– Det fanns mycket optimism inprisat i oljan på torsdagen och fredagen. Med det här nya bråket mellan Saudiarabien och Ryssland ser det inte ut som att det blir något av [Opecmötet], säger han till CNBC.

23 min
Amrita Sen.  Energy Aspects
undefined

Expert om Opec-möte: USA kan inte få Ryssland till bords

Oljeexperten Amrita Sen, chefsanalytiker på Energy Aspects Ltd, är tveksam till att Donald Trump kan få till en oljeuppgörelse vid Opecs krismöte nästa vecka.

”Vi är fortsatt skeptiska [...] eftersom amerikanska producenter inte kan tvingas att minska sin produktion”, säger hon till Bloomberg.

Hon menar att om amerikanska producenter inte är villiga att kapa produktion är det svårt att få Ryssland att göra det. Och i så fall sitter man i ett dödläge i priskriget mellan Saudiarabien och Ryssland.

I USA uppges bolagen vara splittrade, där jättar som Exxon Mobile och Chevron motsätter sig marknadsinterventioner medan mindre skifferproducenter vill se en uppgörelse, skriver Wall Street Journal.

Financial Times skriver att tanken på att amerikanska oljebolag tillsammans sänker produktionen tidigare var helt otänkbar. Samtidigt är det också en juridisk fråga om vad bolagen kan komma överens om utan att bryta mot kartellbildningslagar, menar FT.

Igår 20:30
Lise Åserud / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Norge öppnar för att delta i oljeuppgörelse – vore första gången sedan 2002

Norge öppnar för att delta i uppgörelse om minskad oljeproduktion för att bromsa priskollapsen. Det vore första gången sedan 2002, rapporterar Bloomberg.

”Vi har en dialog med centrala aktörer, inklusive andra produktionsländer”, skriver Norges olje- och energiminister Tina Bru till Bloomberg.

Om länderna i Opec kommer överens om en uppgörelse skall Norge överväga att ansluta sig till den, skriver Bru.

Norge bjöds in att delta i Opec:s förhandlingar efter den senaste kollapsen 2014, men avböjde då.

Igår 17:58
Läs mer om Oljeraset
Coronaviruset Materielkampen
Många människor i New York beställer nu hem varor fö att slippa gå ut.  Carlo Allegri / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Materielkampen

Amazon försöker köpa tester för covid-19 – får nobben

Amazon har kontaktat flera företag som tillverkar tester för det nya coronaviruset för att kunna skydda sina anställda och sin verksamhet, avslöjar Reuters.

Enligt mötesanteckningarna som Reuters har läst har bolagen – Abbot Laboratories och Thermo Fisher Scientific Inc – dock gett Amazon nobben, åtminstone i närtid. Bolagen svarar att de vill samarbeta med Amazon men att tillverkningen till den amerikanska staten nu tar upp all deras kapacitet.

Igår 16:52
Kanadas vice premiärminister Chrystia Freeland.  BLAIR GABLE / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kanada: ”Misstag” att blockera maskexport – vi kan hämnas

Det är ett ”misstag” av USA och president Donald Trump att blockera exporten av 3M:s andningsmasker till vårdpersonal, säger Kanadas premiärminister Justin Trudeau enligt Reuters.

På fråga om Kanada kan komma att hämnas om det amerikanska exportstoppet går igenom, svarade vice premiärminister Chrystia Freeland att Ottawa kommer att ”göra vad som än krävs för att skydda våra nationella intressen”.

Ontarioledaren Doug Ford skrev på Twitter på fredagskvällen att han talat med USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer om blockeringen.

”[N]u måste våra länder samarbeta mer än någonsin för att bekämpa covid-19”, skriver han.

Ontarios folkhälsomyndighet spår 80 000 bekräftade virusfall och 1 600 dödsfall till följd av covid−19 i slutet av april.

Igår 04:32
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Resebranschens kris
Ett A320neo från SAS Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

SAS ska trafikera Sverige med ett enda flygplan

SAS kommer från och med måndagen den 6 april endast att trafikera fyra destinationer i Sverige ”i syfte att upprätthålla samhällskritisk infrastruktur”.

SAS kommer genomföra inrikesflygningarna med ett flygplan, en A320neo som flyger Arlanda till Umeå, Kiruna, Luleå och Visby. All övrig inrikestrafik upphör, uppges det.

”Förändringarna innebär att en stor del av det svenska inrikesflyget nu ligger nere”, skriver SAS.

3 apr
HENRIK MONTGOMERY / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

SJ:s krisdrag: Inför korttidsarbete för tusentals

SJ har infört korttidsarbete för att sänka sina kostnader, enligt ett pressmeddelande från tågjätten.

”Vi använder korttidsarbete som en tillfällig åtgärd för att kunna behålla våra kompetenta medarbetare, men samtidigt sänka våra kostnader under en ekonomiskt ansträngd period. Det är viktigt att poängtera att detta inte är en form av uppsägning. Så snart situationen vänder tillbaka vill vi så snabbt som möjligt kunna växla upp vår verksamhet igen”, säger SJ:s HR-chef Mats Pettersson i pressmeddelandet.

De nya ändringarna rör cirka hälften av SJ:s 3 000 månadsanställda.

3 apr
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Reaktioner på pandemin
TT
Coronaviruset Reaktioner på pandemin

Skapar centralbankerna stagflation? Experter tvekar

När världens centralbanker pumpar ut likviditet i de finansiella systemen har oroade röster pekat på risken för stagflation – att arbetslöshet och inflation lyfter samtidigt. Flera analytiker säger dock till Reuters att risken är låg så länge de olika krispaketen är tillfälliga.

Tidigare Bank of England-ledamoten Charlie Bean säger till Reuters att han tror inflationen förblir låg om centralbankerna är tydliga med sin kommunikation och med att åtgärder inte kommer ske löpande.

JP Morgans strateg Jan Loeys säger till Reuters att risken för att inflationen ska skena är låg så länge centralbankerna stödköper obligationer och uppstår först om centralbankerna börjar direktfinansiera regeringar.

Oron för stagflation har grundats i att det kommer att uppstå kraftig efterfrågan när samhällen startas igång igen – samtidigt som ekonomin är i nerförsbacke.

Igår 15:57
IMF-chefen Kristalina Georgieva.  NICHOLAS KAMM / TT NYHETSBYRÅN
undefined

IMF: Coronakrisen en kris som inte liknar något annat

Coronapandemin har lett till en tvärnit för den globala ekonomiska aktiviteten och knuffat världsekonomin in i en recession som kommer att bli ”mycket värre” än finanskrisen i slutet av 2000-talet. Den dystra prognosen ger Internationella valutafonden (IMF), enligt Reuters.

– Det här är en kris som inte liknar någon annan, konstaterade IMF-chefen Kristalina Georgieva under en gemensam presskonferens med Världshälsoorganisationen WHO.

– Det här är, under min livstid, den mörkaste stunden för mänskligheten – ett stort hot mot hela världen – och det kräver att vi står raka i ryggen, enade och skyddar de mest sårbara, sa hon.

Igår 05:10
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Samhällseffekterna
SUSANA VERA / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Samhällseffekterna

Stora risker för ekonomin när butikskedjor vägrar betala

Coronaviruset är en mardröm för fastighetsägare runt om i Europa när stora kedjor som H&M vägrar betala hyran, skriver Bloomberg.

Nyhetsbyrån skriver att företagens uteblivna betalningar är oroväckande eftersom att många av de nu krisande fastighetsägarna ägs av stora pensionsfonder. Därför kan bland andra H&M:s agerande slå mot sparare och pensionärer, skriver Bloomberg. Dessutom riskerar utvecklingen trigga en ny finanskris eftersom fastigheter står som säkerhet till stora skulder. Bara i Tyskland, Frankrike och Storbritannien är fastigheter säkerhet för lån på 1 000 miljarder euro, motsvarande 11 000 miljarder kronor, enligt Cass Business School.

Igår 15:32
Lena Hallengren, Stefan Löfven och Isabella Lövin.  Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Efter kritiken: Regeringen backar – ett nytt lagförslag ska hanteras rekordsnabbt

Regeringen backar kring den lag som förbereds om att ge ökad makt under coronakrisen, rapporterar SVT Nyheter. Detta efter kritik från bland annat Moderaterna, Vänsterpartiet och Liberalerna.

Nu har man skrivit om lagförslaget så att riksdagen ska kunna ändra eller helt och hållet häva beslut i efterhand. Det omskrivna förslaget ska skickas ut på snabbremiss på lördagskvällen.

Under 24 timmar får flera myndigheter möjlighet att lämna synpunkter – vilket gör det till en historiskt kort remissrunda.

Förslaget skulle ge regeringen möjlighet att komma med nya restriktioner utan att först få det godkänt i riksdagen.

Igår 16:39
Socialminister Lena Hallengren, statsminister Stefan Löfven och vice statsminister Isabella Lövin. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Professor om regeringens förslag: ”Unikt i Sverige”

Om regeringens förslag att kunna fatta långtgående beslut utan att gå via riksdagen skulle bli verklighet vore det en unik situation för Sverige, säger folkrättsprofessorn Mark Klamberg till TT.

Möjligheten att utlysa undantagstillstånd finns, men detta gäller bara i krigstid. I stället tvingas regeringen nu att ändra varje lag för sig.

– Men man kanske har kommit till den punkten att det är för mycket att göra, säger Klamberg.

Olle Wästberg, tidigare ordförande i Demokratiutredningen, ställer sig kritisk till förslaget, som han anser är olämpligt.

– Det är särskilt viktigt i en sådan här krissituation att de beslut som fattas blir folkligt förankrade, och tas med möjlighet till debatt i riksdagen, säger han till Expressen.

Igår 16:39
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Dagens aktierekar
Coronaviruset Dagens aktierekar

Börsveckan: Dustin står pall i oron – Karnov rätt i byrån

I veckans Börsveckan får Dustin en köprekommendation – aktien klarar att stå pall i coronakrisen, bedömer tidningens analytiker.

”Dustin med 80 procent av omsättningen online är väsentligt stabilare än fysiska handeln och kanske det rentav kan bli en positiv nettoeffekt när fler konsumenter handlar online”, skriver Börsveckan.

En annan aktie som tidningen tror på är informationstjänstbolaget Karnov. ”Ingen raket”, konstaterar man, men anser att det är en aktie ”för byrålådan” som har goda möjligheter att rida ut krisen bättre än index. Tidningen stämplar köp.

Igår 14:01
undefined

Dagens rekar: Fabege får både köp- och säljstämpel

Flera fastighetsbolag får sänkta riktkurser i morgonens analysflöde från Direkt och Finwire.

Både Nordea och Goldman Sachs sänker sina riktkurser för Fabege. Nordea sätter riktkursen till 175 kronor, ner från tidigare 82 kronor. Där upprepas det tidigare köprådet.

Goldman Sachs sätter däremot en säljstämpel på bolaget, med riktkursen 105,80 kronor (130,70). Fabeges aktie stängde på 117,45 i går.

Nordea sänker även riktkursen för Atrium Ljungberg till 195 kronor, från tidigare 213 kronor, och för Kungsleden till 100 kronor, från tidigare 116. Båda aktierna får upprepade köpråd.

3 apr
Läs mer om Coronaviruset