Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
SCB:s statistikmiss

SCB: Trolig datamiss bakom plötslig arbetslöshetsökning

Statistiska centralbyrån (SCB) har hittat brister i datainsamlingen till Arbetskraftsundersökningarna (AKU), som påverkar kvaliteten i statistiken. Det skriver SCB i ett pressmeddelande i samband med morgonens arbetslöshetsrapport.

Enligt Johan Kling, enhetschef för AKU, gör bristerna att statistiken troligtvis visar en alltför skarp nedgång i sysselsättningen och en för brant uppgång av arbetslösheten.

– Den plötsliga uppgången i arbetslösheten vi sett de senaste månaderna är sannolikt missvisande. Ökningen började redan i våras. Den nuvarande nivån på arbetslösheten bedöms också vara överskattad, säger Kling enligt pressmeddelandet.

September 2019

Arbetslösa
Icke-säsongsrensat: 391 000
Säsongsrensat: 404 ,000
Förändring Y/Y: +62 000
Arbetslöshetstal: 7,1 %

Arbetskraften
Icke-säsongsrensat: 5 501 000
Säsongsrensat: 5 505 000
Förändring Y/Y: + 53 000

Arbetskraftstal
Relativt; 73,2 %
Utjämnat: 73,2 %

Antalet sysselsatta
Icke-säsongsrensat: 5 110 000
Säsongsrensat: 5 101 000
Sysselsättningsgrad: 68 %

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Mohammed Al-Amoudi PONTUS LUNDAHL / TT / / TT NYHETSBYRÅN
Powercell / Bolagsnyheter

Midroc om jätterabatten: ”Vi har förhandlat i ett år”

Förhandlingarna mellan Bosch och Midroc om Powercell har pågått under en längre tid. Anledningen är att kursen steg och parterna hade svårt att enas om ett pris, säger Göran Linder, vd på Midroc New Technology, till Nyhetsbyrån Direkt.

–Jag har haft diskussioner med Bosch om en möjlig transaktion i ett år. När vi började diskutera låg kursen någonstans mellan 30 och 50 kronor och sedan har den stigit och aktien steg särskilt mycket när Bosch och Powercell ingick licensavtal, säger Göran Linder.

FI:s inköpslisa visar att Bosch köpt nästan 6 miljoner aktier för 107 kronor styck vilket ger en rabatt på nära 30 procent.

Midroc ägs av Mohammed Al-Amoudi, som också är storägare i Preem, noterar Dagens Industri.

1 tim
Pressbild
undefined

Al-Amoudi sålde i Powercell till reapris

Tyska jätten Bosch har köpt hela Midrocs ägande i Powercell, meddelar bolaget. Aktieposten motsvarar 11,3 procent av rösterna och kapitalet i Powercell.

Midroc ägs av Mohammed Al-Amoudi, som också är storägare i Preem, noterar DI.

Powercell-aktien steg initialt klart på fredagsmorgonen men föll sedan tillbaka till en bit över nollan när försäljningspriset blev känt genom Finansinspektionens insynsrapportering. Det visade sig att Midroc sålde posten för 107 kronor per aktie, långt under torsdagens stängningskurs på 149,60 kronor.

Powercell och Bosch tecknade i april ett utvecklings- och licensavtal för bränslecellsstacken Powercell S3.

4 tim
Läs mer om Powercell / Bolagsnyheter
Louise Brown  Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Korruptionsexpert: ”Det vi såg var skrämmande”

Storbanken SEB skriver i ett pressmeddelande att Uppdrag Granskning kontaktat dem angående uppgifter om penningtvätt i Baltikum.

I veckan skrev Louise Brown, ordförande för Transparency international Sverige, att hon kontaktats av UG-redaktionen och fått titta på ett anonymiserat svenskt bolag.

”Det vi såg var skrämmande. Uppenbara penningtvättsupplägg med tydliga kopplingar till organiserad brottslighet”, skriver hon.

Uppdrag Granskning lät även Stefan Lundberg, chefsåklagare på EBM, och Pia Bergman, nationell samordnare, på Skatteverket titta på materialet.

Louise Brown och de andra har alltså inte fått veta vilket bolag det rör sig om. Den 27 november sänds programmet.

För en vecka sedan gick även Swedbank ut med att de återigen är föremål för granskning i SVT:s flaggskeppsprogram.

4 tim
Läs mer om Kampen mot penningtvätten
SBB:s vd Ilja Batljan  Lars Pehrson / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

SBB lägger bud på Hemfosa – premien över 20 procent

Fastighetsbolaget SBB, Samhällsbyggnadsbolaget, lägger ett bud på Hemfosas samtliga stam- och preferensaktier. Det framgår av ett pressmeddelande.

Budpremien är, enligt Dagens Industri, 22,7 procent.

Hemfosas styrelse rekommenderar enhälligt aktieägarna att acceptera budet.

SBB vill ta in 1,5 miljarder kronor i en företrädesemission för att finansiera förvärvet. Den emissionen ska göras till en teckningskurs på 23 kronor per aktie, vilket kan jämföras med torsdagens stängningskurs 23,85 kronor.

Idag 06:08
SBB:s vd Ilja Batljan Jenny Lagerqvist
undefined

Ilija Batljan: Höjd kreditrating påverkar inte synergier

Fastighetsbolaget SBB:s bud på Hemfosa kan generera synergier på 300 miljoner kronor årligen. Men budet är inte beroende av att SBB når en kreditrating på BBB+, säger vd:n Ilija Batljan till Dagens Industri.

– De synergierna kommer vi kunna åstadkomma redan med nuvarande starka balansräkning och finansiella position, säger han.

Han meddelar att möjligheten att nå BBB+ är ”fortsatt starkt”.

– Vi har en stark balansräkning och god kreditrating, vilket ger oss en stark finansiell position som möjliggör dylika, unika, förvärv, säger Batljan till Nyhetsbyrån Direkt.

3 tim
Läs mer om SBB:s bud på Hemfosa
Daniella backlund/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Reaktioner på misstankarna mot SEB

Bornold: ”Om du kan leva med oron – köp SEB”

Om man kan leva med viss oro kan det vara ett bra läge att köpa i SEB, säger Söderberg och Partners sparekonom Joakim Bornold till DI.

– När smällen briserat är det fortsatt lönsamt att vara aktieägare, säger han.

Bornold menar att aktien inte tappar på information om misstänkt penningtvätt utan på osäkerheten om vad som kan komma fram. Han säger också att han inte tror att uppgifterna påverkar bankens affärer negativt.

3 tim
Ramsay Brufer,  Evelina Carborn EXP
undefined

Storägare Alecta: ”Vi förväntar oss transparens”

Efter uppgifter om att SEB är inblandade i penningtvätt i Baltikum ställer storägaren Alecta krav på banken, skriver Dagens Industri.

– Vi förväntar oss alltid en hög grad av transparens kring den här typen av frågor, från bolag där vi är ägare, säger Ramsay Brufer, Alectas chef för ägarstyrning, till affärstidningen.

Alecta är näst största ägare i SEB efter Investor och även storägare i Swedbank.

SEB:s börsras, i skrivande stund runt 13 procent, innebär att banken numera är Alectas femte största innehav, skriver Dagens Industri.

1 tim
Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sparekonom: ”SEB är i alla fall öppna med problemet”

Efter att Uppdrag granskning har sökt SEB angående misstänkt penningtvätt i Baltikum säger Nordnets sparekonom Frida Bratt att banken i alla fall varit öppen med att det finns problem – till skillnad från Swedbank där före detta vd Birgitte Bonnesen dolde problemen. Att SEB skulle dras med i härvan var väntat, säger Bratt vidare.

– SEB har haft stor verksamhet i Baltikum, så egentligen har det legat och bubblat lite, säger hon till DI.

4 tim
Läs mer om Reaktioner på misstankarna mot SEB
Illustrationsbild.  TT
Stockholmsbörsen i dag

Elektas vd till marknaden: ”Inga avbeställningar”

Strålterapimaskinleverantören Elektas vd Richard Hausmann säger att bolaget ser förseningar i sina beställningar, men inte några avbeställningar. Det säger han till Direkt i samband med att aktien faller kraftigt – 17 procent vid lunchtid – efter att bolaget sänkt sin helårsprognos.

– Klinikerna var inte redo att ta emot dem. Det är olyckligt och jag gillar det inte, men det händer, säger han.

Leveranserna av fem Leksell Gamma-knivar har försenats, vilket tynger bolagets marginal.

2 tim
JOHANNES EISELE / AFP
undefined

SEB rasar på röd börs efter misstänkt penningtvätt

Stockholmsbörsen öppnade uppåt men vände snabbt neråt när flera bolag tyngde. På morgonen uppdagades att Uppdrag Granskning har sökt SEB angående misstänkt penningtvätt i Baltikum. Vid 11-tiden var aktien ner 13 procent.
• OMXSPI: - 0,3%
• OMXS30: - 0,6 %
Fastighetsbolaget SBB har lagt ett bud på Hemfosas samtliga stam- och preferensaktier. Budpremien är 22,7 procent. SBB:s aktie är ner nästan 10 procent men Hemfosas aktie är upp runt 12 procent.

Bland andra bolagen har Fingerprint Cards redovisat sitt tredje kvartal där bolagets rörelseresultat vände ner till minus. Bolagets sektorkollega Precise Biometrics redovisade också sitt tredje kvartal och vände i  stället till vinst. Fingerprints aktie faller drygt 7 procent medan Precise Biometrics aktie lyfter nästan 9 procent.

Elekta sänkte sin prognos för helåret och aktien är ner nästan 17 procent.

Värmeteknikbolaget Nibe rapporterar ett resultat före skatt som var något över analytikernas förväntningar och aktien stiger något. Clas Ohlson redovisade en rapport som bland annat innehöll en svag onlineförsäljning. Det menade dock bolaget berodde på en uppdatering av plattformarna.

Bland internationella nyheter har Kina och USA återigen hävdat att de är nära att nå en uppgörelse om den första fasen i processen mot ett handelsavtal. President Donald Trumps ekonomiska rådgivare, Larry Kudlow, har uppgett att förhandlingar kommer ske under dagen över telefon.

4 tim
Läs mer om Stockholmsbörsen i dag