TT.
Svenska tillväxten

SEB: Tydlig avkylning av den svenska ekonomin – BNP-ras

Årets BNP-tillväxt väntas landa på 1,2 procent, vilket är en halvering jämfört med förra året. Även nästa år spås BNP växa med 1,2 procent. Detta enligt SEB:s konjunkturprognos Nordic Outlook som släpptes i dag.

Banken ser en tydlig avkylning av arbetsmarknaden vilket håller nere löneökningarna. Tillsammans med låga internationella priser bidrar det till att inflationen hamnar under målet, trots svag krona, skriver SEB.

”Å andra sidan tror vi att Riksbanken återigen överskattar inflationen i sin prognos och ser därför i nuläget inga tunga skäl till att tro att Riksbanken ska agera mer aggressivt än vad man nu signalerar för åren 2020 och 2021.”

SEB:s makroekonomer konstaterar att ”prognosen därför är att räntan höjs till noll i december och ligger kvar där under resten av prognosperioden”.

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Frihandelns framtid Supermakternas kamp
Donald Trump, till vänster.  Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN
Frihandelns framtid Supermakternas kamp

Nordea: Uteslut inte att Trump fortsätter bråka med Kina

Det har hänt en hel del i ”handelskrigs-land” den senaste veckan, skriver Nordea-ekonomerna Andreas Steno Larsen och Morten Lund i ett marknadsbrev.

Duon tar bland annat upp att USA och Donald Trump återinfört tullar på stål och aluminium för Brasilien och Argentina. De tullarna visar att Trump kan dra fram protektionistiska kort inför nästa års presidentval, skriver Nordea-ekonomerna.

”Du bör inte utesluta att Trump bestämmer sig för att satsa på att bli president med en ’tuff mot Kina-strategi’ snarare än att skriva på ett nytt avtal med dem”, skriver Steno Larsen och Lund.

17 min
Donald Trump, till vänster.  MANDEL NGAN / AFP
undefined

Trump: Världsbanken måste sluta låna ut pengar till Kina

Världsbanken borde sluta låna ut pengar till Kina, anser USA:s president Donald Trump enligt Reuters.

Utspelet kommer dagen efter att världsbanken beslutat om ett femårigt låneprogram till Kina värt 1–1,5 miljarder dollar.

”Varför lånar världsbanken ut pengar till Kina? Kan det här vara möjligt? Kina har gott om pengar och om de inte har det så producerar de bara nya. Sluta!”, skriver Trump på Twitter.

Världsbanken menar att deras utlåning till Kina minskat drastiskt.

1 tim
Tom Brenner / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kudlow: Avtalet är nära – 15 december ett viktigt datum

Ett handelsavtal är nära, bedyrar Donald Trumps ekonomiske rådgivare Larry Kudlow.

– Det är sannolikt närmare än det var i mitten av november, säger han under fredagen enligt CNBC och tillägger att parterna inte satt upp någon deadline.

– Men faktum är att den 15 december är ett väldigt viktigt datum i fråga om tullar.

Det han syftar på är det amerikanska hotet om att införa 15-procentiga tullar på kinesiska varor till ett årligt värde av 165 miljarder dollar. Tanken är att de ska införas den 15 december.

Utspelen från Kudlow fick ingen kännbar effekt på handeln på Wall Street.

Igår 15:55
Läs mer om Frihandelns framtid
Ericssons vd Börje Ekholm.  HENRIK SÄLL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ericsson / Bolagsnyheter

Ekholm efter miljardböterna: ”Nu avslutar vi detta kapitel”

”Dessa tidigare misslyckanden gör mig upprörd”. Så säger Ericssons vd Börje Ekholm i ett pressmeddelande om att telekomjätten nått en förlikning med amerikanska myndigheter kring korruptions- och mutanklagelser.

Ericsson kommer att betala drygt 1 miljard dollar i böter.

– Att nå en uppgörelse med de amerikanska myndigheterna gör det möjligt att avsluta detta kapitel i vår historia, säger Ekholm.

Han säger också att Ericsson nu kan ”gå vidare och bygga ett starkare bolag”.

Ericsson kommer att hålla en telefonkonferens vid 09.30 på lördagen.

2 tim
Rafael Marchante / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Observatör ska se till att Ericsson följer reglerna

En oberoende observatör ska övervaka hur Ericsson följer reglerna under det kommande tre åren. Det är en del i bolagets överenskommelse med amerikanska myndigheter. Det är också Ericsson som kommer att anlita observatören.

Totalt gör förlikningen att Ericsson får betala 1,06 miljarder dollar – motsvarande ungefär 10,1 miljarder. Ericsson skriver i ett pressmeddelande att beloppet ”täcks fullt ut av den avsättning om SEK 11,5 miljarder som togs i tredje kvartalet 2019”.

– I slutändan kan vi bara vara framgångsrika om vi befäster en kultur av etik och regelefterlevnad, säger Ericssons ordförande Ronnie Leten.

2 tim
Olof Swahnberg / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ericsson får miljardböter i USA efter mutanklagelserna

Ericsson har gått med på en förlikning med amerikanska justitiedepartementet i utredningen av korruptions- och mutanklagelser. Den svenska telekomjätten kommer betala 1 miljard dollar i böter. Det framgår av ett pressmeddelande enligt Direkt.

– I dag har den svenska telekomjätten Ericsson erkänt årslånga kampanjer av korruption i fem länder för att förstärka greppet om telekommunikationsmarknaden, säger åklagaren Geoffrey Berman.

Under torsdagen rapporterade Bloomberg att en förlikning var nära och skrev då att bötesbeloppet skulle hamna i linje med Ericssons tidigare avsättning och uppskattning på 1,2 miljarder dollar.

Igår 21:57
Läs mer om Ericsson / Bolagsnyheter
TT
Brittiska nyvalet

Investerarnas brexit-skydd: Guld för 34 miljarder kronor

Oro inför brexit gör att investerare i London satsar på guld. Under det tredje kvartalet köpte de guld från Australien för 34 miljarder kronor, skriver TT och lägger till att det är en ökning med hela 1 400 procent på årsbasis.

– Det är inte överraskande om britterna köper mer guld inför brexit. Det verkar vettigt, säger Dirk Baur, ekonomiprofessor vid University of Western Australia, till TT.

Han säger vidare att guld kan skydda investerare mot valutaförändringar.

1 tim
Johnson och Corbyn möttes i BBC:s debatt i går kväll – den sista inför valet.  Jeff Overs / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tittarnas dom: Jämnt lopp – Johnson snäppet vassare

Tittarna tyckte att premiärminister Boris Johnson tog hem debatten mot Labourledaren Jeremy Corbyn som utkämpades i går kväll – men bara med nöd och näppe. Det enligt en undersökning som YouGov gjorde direkt efter sändningen. 52 procent av tittarna ansåg att Johnson vann, medan Corbyns siffra landade på 48 procent.

På frågan om vem som uppfattades som mest statsmannamässig fick premiärministern bättre resultat, men Corbyn klarade sig bättre än Johnson gällande pålitlighet och kontakt med väljarna, skriver SVT Nyheter.

2 tim
Boris Johnson. PETER NICHOLLS / POOL
undefined

Båda partierna tror på storseger för Boris Johnson

Boris Johnson och Torypartiet går mot en klar seger i nyvalet nästa vecka och kommer troligen att få egen majoritet i underhuset. Den bedömningen gör partiföreträdare för både Torypartiet och Labour enligt Bloomberg.

Framför allt ser Johnsons löften om att äntligen få brexit slutfört ut att ha vunnit gehör hos vanligtvis Labourtrogna väljare i norra England.

Partiföreträdarna gör bedömningen att majoriteten kommer att bli mellan 20 och 35 mandat.

Igår 17:32
Läs mer om Brittiska nyvalet
Frihandelns framtid Tillståndet i världsekonomin
Arkivbild. Arnd Wiegmann / TT NYHETSBYRÅN
Frihandelns framtid Tillståndet i världsekonomin

UBS tror att världsekonomin återhämtar sig nästa år

Världsekonomin står inför en återhämtning under andra halvan av 2020, spår UBS Global Wealth Management. Bankens investeringschef Adrian Zuercher säger till CNBC att optimismen bygger på att spänningarna mellan USA och Kina kommer att avta samt på fördröjda effekter från återinsatta centralbanksstimulanser.

Han tror vidare att det finns goda möjligheter att få handelsavtalets första del på plats och att bara det kommer att hjälpa ekonomin att återhämta sig.

4 tim
Andrew Harnik / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Världsbankens femårsplan för Kina väcker kritik i USA

Världsbanken har beslutat att förnya ett femårigt låneprogram till Kina som innebär att världens andra största ekonomi kommer att få låna 1–1,5 miljarder dollar årligen till låga räntor fram till juni 2025.

USA motsätter sig beslutet och finansminister Steven Mnuchin har protesterat mot Världsbankens beslut, som dock inte är underällt veto. Det rapporterar CNBC.

Men det är inte bara Vita huset som är kritiskt mot Världsbanken. Ordföranden i senatens finanskommitté Charles Grassley skräder inte orden:

– Världsbanken ska inte använda amerikanska skattepengar för att ge lån till rika länder som kränker sina medborgares mänskliga rättigheter och försöker dominera svagare länder antingen militärt eller ekonomiskt.

Igår 05:42
Läs mer om Frihandelns framtid
Illustrationsbild på julhandel.  Bertil Enevåg Ericson / TT / TT NYHETSBYRÅN
Skakiga valutahandeln

Norrmännens julklappar i Sverige kan bli dyrare

De senaste åtta åren har den svenska kronan förstärkts mot den norska valutan under december, skriver E24.

SEB:s norska chefsstrateg Erica Dalstø Blomgren säger att december ”historiskt sett varit en väldigt svag månad för den norska kronan”.

I rubriken skriver E24 att ”julhandeln i Sverige kan bli dyrare ju längre du väntar”. De tar bland annat upp att Riksbanken planerar att höja räntan i december, medan den norska centralbanken väntas låta sin ränta ligga oförändrad på 1,4 procent.

33 sek
Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nordea: Sverige i riskzonen för att straffas av Trump

Nordeas analytiker varnar för att fler länder med svag valuta – däribland Sverige – kan komma att straffas av Donald Trumps tullar, detta efter att USA återinförde stål- och aluminiumtullar mot Argentina och Brasilien i veckan.

”Länder med svag valuta borde vara på sin vakt”, skriver Nordea i en analys enligt DI.

Banken nämner Sydkorea, Chile och Ungern, såväl som Sverige och Norge.

”Förhoppningsvis är vi för små för att Trump ska bry sig om Skandinavien”, skriver Nordea i analysen.

Igår 12:50
PONTUS LUNDAHL / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Valutastrateg: Nästa vecka kan bli årets värsta på marknaden

Dollarn är på väg mot sin lägsta nivå sedan oktober, skriver Reuters. Det är handelsoro och signaler om nedgångar i den amerikanska ekonomin som pressar dollarn medan pundet stiger.

Även säkra hamnar som den schweiziska francen och den japanska yenen stiger i värde när investerarna förbereder sig på svag jobbtillväxt i USA, som släpper arbetsmarknadsdata senare på fredagen.

Även osäkerheten som omgärdar det brittiska valet nästa vecka styr investerare mot säkra tillgångar. Sammantaget är det många riskfyllda händelser att navigera, menar Richard Franulovich, valutastrateg i Westpac, Sydney.

– Jag kan ha fel, men jag tror att nästa vecka kan bli årets mest ödesmättade vecka för globala marknaderna, säger han.

Igår 06:12
Läs mer om Skakiga valutahandeln
Personer utanför en arbetsförmedling i Stockholm.  HENRIK MONTGOMERY / TT NYHETSBYRÅN
Arbetsförmedlingens framtid

Personal fortsätter fly från ovisst Arbetsförmedlingen

Anställda på Arbetsförmedlingen fortsätter att säga upp sig, rapporterar DN. Uppsägningarna sker samtidigt som framtiden är oviss för myndigheten i samband med den planerade reformen. De sista två veckorna i november sa 144 personer upp sig.

Orsaken till att många väljer att lämna Arbetsförmedlingen är de anser att omorganisationen gått för långt för att den ska kunna bromsas. 1 600 personer har sagts upp under året – och nästintill lika många har lämnat myndigheten självmant.

2 tim
Per Bolund  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Bolund om misstroendehot: Det sista Sverige behöver nu

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) säger att miljöpartiet kommer göra vad de kan för att hitta en lösning när det gäller Vänsterpartiets hot att avsätta arbetsmarknadsminister Eva Nordmark.

– Det sista Sverige behöver nu är att kastas in i politisk osäkerhet, säger han, enligt Direkt.

Nu vill han att partierna ska lyckas hitta kompromisser och säger att det är alla partiers ansvar att situationen löser sig.

Igår 14:28
Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Löfven om V:s agerande: ”Det är huvudlöst”

Statsminister Stefan Löfven (S) riktar stark kritik mot Vänsterpartiet efter misstroendehotet mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark.

– Det är huvudlöst, säger han till Aftonbladet.

Löfvens kommentar kom efter ett internt möte på S-högkvarteret på Sveavägen i Stockholm.

Löfven menar att V:s agerande kastar ut Arbetsförmedlingen i total osäkerhet.

Regeringspartierna, C och L arbetar nu med att svara på det bud, som Löfven kallar det, som M och KD kommit med, skriver TT.

Igår 12:31
Läs mer om Arbetsförmedlingens framtid
Lynne Sladky / TT NYHETSBYRÅN
USA:s tillväxt

Analytiker: Tacka USA för delvis återvunna kronmuskler

Investerare och analytiker jublar över fredagens oväntat starka jobbrapport i USA, skriver Bloomberg.

TD Ameritrades marknadsstrateg JJ Kinahan konstaterar att läget nu tillåter Federal Reserve att göra just det man sagt sig vilja göra, det vill säga luta sig tillbaka och följa utvecklingen.

Bryn Mawr Trusts investeringschef tror att synen på marknaden och den bredare ekonomin är på väg att skifta från ”synkroniserad global inbromsning till global stabilisering”.

En av reaktionerna var en tydlig kronförstärkning mot euron, vilket SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist lyfter.

”Svenska kronan gillar onekligen riskaptit. Tacka USA:s jobbmarknad för delvis återvunna kronmuskler under fredagen”, skriver han på Twitter.

Igår 22:07
Jake May / TT NYHETSBYRÅN
undefined

GM-effekt väntas lyfta USA:s jobbtillväxt i november

Analytiker förutspår att minst 180 00 nya jobb skapades i USA i november månad. Det skriver Reuters och CNBC i analyser inför regeringens månatliga jobbrapport som släpps under fredagen.

Ekonomerna i Dow Jones enkät uppskattar att antalet kan bli så högt som 187 000. Jefferies chefsekonom Ward McCarthy tar i ännu mer:

– Jag tror att det blir 215 000 och den stora grejen kommer vara att den negativa effekten av GM-strejken vänds till en positiv, säger han till CNBC och förutspår att enbart industrijobben kommer att öka med 50 000.

Enligt Reuters kommer Arbetsmarknadsdepartementets rapport även att visa på stabila löneökningar och en arbetslöshet i närheten av 50-årslägsta.

Igår 07:43
Läs mer om USA:s tillväxt