Japans premiärminister Shinzo Abe. Wang Zhao / TT NYHETSBYRÅN
Smittspridningen

Shinzo Abe vädjar till japanska företag: Håll anställda hemma

Japans premiärminister Shinzo Abe uppmanar landets företag att be sina anställda jobba hemifrån, hålla möten på distans och anpassa arbetstiderna för att förhindra spridning av Wuhanviruset, skriver flera medier. Den ovanliga åtgärden ska ses i ljuset av att antalet bekräftade fall i landet stigit till 146, enligt Financial Times.

På Tokyobörsen märks reaktioner i form av stigande kurser för bolag som underlättar distansarbete, skriver Bloomberg. V-Cube Inc, som gör mjukvara för videokonferenser, toppade Topix-index och gick mot strömmen under en röd handelsdag.

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Coronaviruset Butiksdöden
Arkivbild: Svensk Handels vd Karin Johansson.  Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Butiksdöden

Handeln: Förstår åtgärderna – men måste ha en krisplan

Svensk Handel motsätter sig inte förslaget till krislag som skulle ge regeringen möjlighet att stänga stormarknader och handelsplatser, rapporterar Sveriges Radio.

– Vi förstår att regeringen kan behöva ta till så drastiska åtgärder, men gör man det måste det finnas en plan för att kompensera företagen, säger organisationens vd Karin Johansson till radion.

Hon efterlyser liknande åtgärder som i våra nordiska grannländer som handlar om att ”lyfta bort de tunga kostnaderna för personal och hyra”.

30 min
Arkivbild: Svensk Handels vd Karin Johansson.  Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Sätter fingret på att vi behöver akuta stödåtgärder”

Företagen inom sällanköpshandeln behöver fler riktade insatser för att undvika den stundande konkursvågen. Det menar arbetsgivarorganisationen Svensk Handels vd Karin Johansson.

Insatser för att minska trycket från hyres- och personalkostnader är någonting som sektorn är i skriande behov av, menar hon.

Enligt en ny studie som organisationen har gjort uppger tre av tio handlare att de bara klarar sig två månader till om läget inte förbättras.

– Det sätter fingret på att vi behöver akuta stödåtgärder, säger Karin Johansson till SR Ekot.

Igår 07:26
Illustrationsbild.  Martina Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Rapport: Var tredje butik kan tvingas stänga före sommaren

Likviditetskrisen blir allt svårare för Sveriges sällanköpshandlare. Om nuvarande situation fortsätter riskerar tre av tio butiker att tvingas stänga sin verksamhet inom de närmaste två månaderna. Den skriver branschorganisationen Svensk Handel i en ny rapport.

Enligt Svensk Handels undersökning uppger varannan butik i sällanköpsvaruhandeln att de har tappat minst 40 procent av sin försäljning. Var tionde butik har tappat 80 procent.

– Läget är allvarligt och risken är uppenbar att vi står inför en utslagning av handelsföretag som saknar motstycke i modern tid, säger Svensk Handels vd Karin Johansson i en kommentar.

Igår 07:11
Läs mer om Coronaviruset
Arkivbild: Collectors avgående styrelseordförande Lena Apler. Illustrationsbilder. TT
Svenska skulderna

Stor del av blancolånen hade hög risk redan före krisen

En fjärdedel av utlåningen i de stora nischbankerna var riskfylld redan innan coronakrisen bröt ut, visar DI:s genomgång. Hos Collector, Resurs Bank, TF Bank och Marginalen finns lån för knappt 22 miljarder med förhöjd risk – medan bankernas eget kapital endast uppgår till 12,7 miljarder, enligt tidningens beräkningar.

Enligt SCB har blancolån till hushållen rusat med drygt 60 procent till 280 miljarder under det gångna decenniet.

Handelsbankens tidigare chefsekonom Jan Häggström kallar konsumtionslånen för ”Sveriges subprime” och varnar för att staten kan tvingas gå in och rädda banker för att undgå en ny finanskris.

3 tim
Arkivbild: FI:s chefsekonom Henrik Braconier. JONAS EKSTRÖMER / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

FI: Nischbanker inget hot mot stabiliteten

Finansinspektionen tonar ner hotet om en kollaps likt under finanskrisen i nischbankerna, skriver DI.

Myndighetens chefsekonom Henrik Braconier påpekar att över 250 miljarder i konsumtionskrediter ”är ju mycket pengar” men inte i jämförelse med bolånen på 3 500 miljarder.

– Och det traditionella banksystemet är i dag betydligt bättre kapitaliserat än 2008, säger han till tidningen.

Samtidigt visar en rapport från FI att beloppen för de samlade betalningarna på lån utan säkerhet eller med andra säkerheter än bostad överstiger betalningarna på bolånen.

3 tim
Christina Sahlberg och Johanna Kull, sparekonomer på Compricer respektive Avanza.  TT
undefined

Sparekonomer eniga: Rörlig boränta ännu bäst för de flesta

I coronakrisens spår är det många olika faktorer som på egen hand skulle ha potential att knuffa boräntorna både uppåt och neråt. I kombination är sannolikheten dock stor att räntorna på bolån ligger kvar på nuvarande nivåer även under den närmaste tiden. Det säger Johanna Kull och Christina Sahlberg, sparekonomer på Avanza respektive Compricer, till DI.

Därför är det fortsatt bäst för de allra flesta att låta bolånet ha en rörlig ränta, menar de.

Igår 13:11
Läs mer om Svenska skulderna
Arkivbild: Gates. LUDOVIC MARIN / AFP
Trumps USA

Gates: Måste betala ett högt pris för att stoppa utbrottet

Livet kommer inte att återgå till det normala innan ett vaccin mot covid-19 i princip finns i hela världen. Det säger Microsoft-grundaren Bill Gates i en intervju med Fox Business.

Mångmiljardären är dock hoppfull om att stora delar av USA:s ekonomi kan öppnas innan ett vaccin finns på plats ”om vi gör rätt saker”. Exempelvis tror han att antalet dödsfall med råge kan understiga de 100 000–240 000 som myndigheterna räknar med om invånarna lär sig social distansering.

Dessutom måste alla 50 delstater involveras i omfattande tester av coronavirus hos befolkningen.

– Självklart måste vi betala ett högt ekonomiskt pris för att kunna uppnå det, säger Gates till Fox Business.

2 tim
Illustrationsbild: Oljepumpar i Midland, Texas.  Nick Oxford / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Krävs WTI-pris på 40 dollar för att ducka konkursrusning”

Den amerikanska oljeindustrin är tungt belånad och antalet konkurser riskerar att öka till rekordnivåer om inte oljepriset hålls över 30 dollar per fat. Det är kontentan i en rapport från konsultbyrån Rystad Energy, som släpptes i veckan.

Över 70 oljebolag riskerar att gå omkull redan inom de närmaste månaderna vid dagens låga oljeprisnivåer, uppger Rystad och hänvisar till historisk data.

– Vi behöver ett WTI-pris på 40–45 dollar per fat för att eliminera den förestående explosionen i antalet amerikanska olje- och prospekteringsbolag som hamnar i ekonomisk knipa, säger Rystads analyschef Artem Abramov i en kommentar.

Efter ett par dagars rusning stängde WTI-oljan på fredagen på 28,79 dollar fatet, efter en rusning på 16,5 procent.

Idag 06:42
Illustrationsbild.  Nathan Lindstrom / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Startup-bolag fruktar att bli utan USA:s nya nödlån

USA:s finansdepartement har justerat reglerna för vilka bolag som kan få ta del av Washingtons nya nödlån för coronadrabbade bolag. Regeländringen skulle öppna för att även de minsta bolagen ska kunna söka stöd, men branschexperter flaggar för att små startups fortfarande kan hamna utanför eftersom de ofta har en enda investerare i ryggen – vilket gör att bolaget just nu inte är berättigat till nödlån, rapporterar Wall Street Journal.

– De regler som startup-bolagen ville att skulle förenklas har inte förenklats, säger startupjuristen Peter Werner till tidningen.

Vita huset har aviserat att 350 miljarder dollar ska gå till ett låneprogram för företag med färre än 500 anställda. Om pengarna tar slut kommer president Donald Trump ”omedelbart” att söka ytterligare finansiering hos kongressen, säger Trump själv.

– När vi öppnar igen vill vi göra det med starta företag som är i full gång, sa han under en pressträff på lördagen enligt CNBC.

4 tim
Läs mer om Trumps USA
Dagens aktierekar

Hernhag: Satsa långsiktigt på Fortnox, Sinch och EG

Trots coronakris bör den långsiktige satsa på tillväxtbolagen Fortnox, Sinch och Evolution Gaming samt på storbolaget Essity. Det rådet ger Affärsvärldens utdelningsguru Marcus Hernhag i tidningens veckochatt med läsarna.

Om de tre tillväxtbolagen skriver han att de ”verkar växa i ur och skur” och tillägger att det borde löna sig att öka i rekyler.

Internationellt tipsar han om e-handelsjätten Amazon, men också Google och Microsoft som med sina webbtjänster lär klara sig bra i krisen. Även kortföretagen Visa och Mastercard som dominerar e-handeln i väst är köpvärda, menar Hernhag.

”Långsiktigt borde det löna sig att köpa in de bästa it-bolagen”, summerar han.

2 tim
undefined

DI: Beijer Ref tar det kallt i coronakrisen – ett bra köp

Beijer Ref må ha ett p/e-tal på 60 räknat på gissningar om årets andra kvartal, men det är ändå en aktie som kan stå sig relativt väl i coronakrisen och som är värd en köpstämpel. Det skriver DI:s Mikael Vilenius i ”Veckans aktie” om handelskoncernen som främst handlar med kyl- och värmesystem, samt luftkonditioneringsaggregat.

Vilenius noterar att Beijer Ref har stor exponering mot livsmedel och en låg risk för att aggregaten blir stående i lagret. Dessutom har bolaget klarat sig bra i tidigare konjunktursvackor.

Idag 07:54
undefined

Börsveckan: Dustin står pall i oron – Karnov rätt i byrån

I veckans Börsveckan får Dustin en köprekommendation – aktien klarar att stå pall i coronakrisen, bedömer tidningens analytiker.

”Dustin med 80 procent av omsättningen online är väsentligt stabilare än fysiska handeln och kanske det rentav kan bli en positiv nettoeffekt när fler konsumenter handlar online”, skriver Börsveckan.

En annan aktie som tidningen tror på är informationstjänstbolaget Karnov. ”Ingen raket”, konstaterar man, men anser att det är en aktie ”för byrålådan” som har goda möjligheter att rida ut krisen bättre än index. Tidningen stämplar köp.

Igår 14:01
Läs mer om Dagens aktierekar
Coronaviruset Svenska krisåtgärder
Arkivbild.  Mikael Fritzon/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska krisåtgärder

Förslag: Ny instans ska ge Sverige utrustning snabbt

Regeringen har tagit emot ett förslag från Arbetsmiljöverket om att upprätta ett snabbspår för godkännande av skyddsutrustning under coronapandemin, skriver Svenska Dagbladet.

Detta efter att Socialstyrelsen tvingats tacka nej till utrustning som inte är EU-certifierad. Enligt SvD är certifieringen tidsödande och Arbetsmiljöverket föreslår att man skapar en ny och tillfällig instans för kontroll.

EU har under utbrottet beslutat att man tillåter vissa undantag, därför skulle det nya snabbspåret vara möjligt.

28 min
Arkivbild: Kristin Magnusson Bernard är i dag makrochef på Nordea,  Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nya AP1-chefen: Måste inse att staten inte kan rädda alla jobb

Regeringen har hittills presenterat krisåtgärder till ett värde av omkring 100 miljarder kronor för att mildra coronakrisens effekter. En del tycker att det är för lite, men Kristin Magnusson Bernard – i dag makrochef på Nordea, i höst ny chef för Första AP-fonden – varnar för att ta i för mycket.

– Vi måste inse att vi inte kommer att kunna skydda alla arbetstillfällen, säger hon till SvD Näringsliv.

Hon pekar bland annat på risken för att investerare blir nervösa och kräver högre ränta om Sveriges statsskuld blir alltför hög.

5 tim
Illustrationsbild: Butiksstråk i Gallerian i Stockholm.  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Fastighetsägare tvekar om sänkt hyra trots miljardlöfte

Ge företag i utsatta branscher en hyresrabatt på upp till 50 procent. Det var förslaget som regeringen la fram förra veckan. Men förslaget är inte klubbat än, vilket skapar förvirring och frustration bland företag och fastighetsägare, skriver SvD Näringsliv.

Tidningen har talat med flera fastighetsföretag, som sammantaget ger bilden av att de inte vet vad som gäller.

– Osäkerheten gäller både om det verkligen blir ett stöd och vilka branscher som i så fall omfattas, säger advokaten Johan Tollgerdt.

Idag 07:27
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Reaktioner på pandemin
Illustrationsbild.  JONATHAN NACKSTRAND / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Reaktioner på pandemin

British Airways sist ut att ställa in alla flyg till Storbritannien

Alla kommersiella direktflyg mellan Sverige och Storbritannien stoppas från och med torsdag den 9 april. Det skriver Storbritanniens ambassad i Stockholm på sociala medier.

Det är British Airways som nu gör detsamma som rivalerna redan har gjort och ställer in sina flighter mellan länderna.

”Om du bor i Storbritannien och önskar återvända, bör du arrangera din hemresa så snart som möjligt. Undvik risken att bli strandad”, skriver ambassaden.

Hur länge flygstoppet kan komma att gälla framgår inte.

Idag 10:04
Mette Frederiksen. MARTIN SYLVEST / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Uppgifter: Danmark på väg att lätta på restriktioner

Danmarks statsminister Mette Frederiksen kommer under måndagen att meddela att landet gradvis kan börja återgå till det normala, enligt uppgifter till Berlingske och danska TV2.

Vilka restriktioner som kan lättas upp i ett första skede är inte känt, men enligt Berlingske kan det handla om att öppna skolorna för de yngsta barnen så att deras föräldrar kan återgå till arbetet.

Frederiksen gav beskedet om skarpa restriktioner den 11 mars, bland annat att skolorna och gränserna skulle stängas.

Idag 08:51
Läs mer om Coronaviruset