Sjöholm: ISK är mer intressant än någonsin – efter nya skatten
Investeringssparkonto (ISK) beskattas årligen vilket innebär att du slipper vinstskatt när du säljer. Den nya skattesatsen är förmånligare än någonsin, skriver Omni Ekonomis krönikör Gustav Sjöholm – åtminstone om börsen fortsätter upp även 2020.
Investeringssparkonto (ISK) är en populär sparform där du till exempel kan spara i fonder och aktier. Skatten på investeringssparkonto (ISK) betalas årligen och är baserat på värdet av dina tillgångar, oavsett om du har gjort vinst eller förlust under året. Till följd av att du betalar en årlig skatt slipper du vinstskatt när du väl säljer dina värdepapper.
I fredags fastställdes skatten för 2020, och ur spararens perspektiv har det aldrig varit mer gynnsamt att spara på investeringssparkonto. I alla fall inte om man tror på en positiv börsutveckling nästa år.
Den årliga skatten på ISK beräknas i två steg. Först och främst genom att räkna fram en så kallad schablonintäkt. Den beräknas genom att addera statslåneräntan föregående år med en procentenhet. Utifrån schablonintäkten beräknas sedan skatten. Den faktiska skattesatsen får man genom att multiplicera schablonintäkten med 30 procent.
Det här låter kanske krångligt, men det är det egentligen inte. Låt oss ta taxeringsåret 2020 som exempel. Skatten för år 2020 bestäms alltså av vad statslåneräntan är den 30 november i år. Till följd av den låga statslåneräntan, som under delar av 2019 legat på minus, kommer skatteberäkningen att slå i golvet för hur låg den får lov att vara. Det vill säga att statslåneräntan plus en procentenhet, inte får understiga 1,25 procent. Alltså kommer skatten på investeringskonto (ISK) år 2020 att vara 1,25*30 = 0,375 procent.
Trots att skatten är rekordlåg så finns det ett par saker man bör tänka på innan man väljer att börja spara på ett investeringssparkonto (ISK).
För ett långsiktigt sparande med relativt sett hög risk så är ISK ett bra val. Anledningen till det är att du betalar skatt på summan av dina tillgångar oavsett om värdet går upp eller ner. Om du då tar för låg risk på ditt ISK och med det får en låg möjlig avkastning så finns risken att den skatt du betalar ”äter upp” en förhållandevis stor del av värdeökningen. Med andra ord är det viktigt att tänka både på risk och avkastning när du väljer att börja spara på ett investeringssparkonto.
En av de största fördelarna med att spara på investeringssparkonto är att det är enkelt. Du kan spara i både aktier och fonder och det är busenkelt att komma igång. En sak du som sparare ska tänka på är att ett investeringssparkonto automatiskt inte är det bästa sparskalet för just ditt sparande. Ett helt vanligt aktie- och fondkonto där man betalar vinstskatt på värdeökningen kan vara nog så bra. Uppmaningen är därför att, som alltid, ta ett par minuter och fundera kring hela din portfölj. Vad sparar du till? Hur länge tänker du spara? Och vad tror jag om börsens utveckling framöver?
Bakgrund | Gustav Sjöholm
• Sparekonom Fondbolagens förening.
• Har jobbat på Fondbolagens förening i ett drygt år och har också ett förflutet på bland annat SEB.
• Skriver om fonder varannan tisdag.
Fotnot: Skribenten representerar ett företag som är aktör med egna intressen på marknaden.