Magnus Sandberg
Expertröster Din ekonomi

Sjöholm: Smålandsportföljen utklassar Stockholmsbörsen

Bakom rallyt på Stockholmsbörsen gömmer sig en extra fin utveckling för investeringar i Småland, skriver Gustav Sjöholm, sparekonom på Fondbolagens förening.

Han konstaterar att Aktiespararnas smålandsportfölj har utklassat börsen de senaste åren med draghjälp av kursraketerna Fortnox och Nibe.

Under 2019 pekade det mesta på världens aktiemarknader uppåt. Stockholmsbörsen steg under året med över 30 procent. Och det går med rätta att säga att de allra flesta kapitalinvesteringar sett en rejäl värdeökning under 2019.

Men lyfter man på locket går det att urskilja ett par mönster. En av dessa är att placeringar utanför storbolagslistan haft en fin utveckling. En annan att investeringar i Småland haft en extra fin utveckling. Det ska tilläggas att jag själv är smålänning och att vissa formuleringar därför bör tas med en nypa salt.

Vi smålänningar är framför allt kända för att vara snåla, eller som vi själva säger – prismedvetna. Men förutom det har vi ett par saker att sätta upp på vårt gemensamma cv. Vi har namngett alla blommor (Carl von Linné), skrivit en av vår tids mest älskade barnböcker (Astrid Lindgren) och grundat världens största möbelföretag (Ikea). Dessutom har väl nästan alla har väl hört talas om den beryktade Gnosjöandan.

Jag är långt ifrån ensam om att slå ett slag för Småland. Låt mig ta två exempel:
1. Investmentbolaget Svolders vd Ulf Hedlundh sa i en intervju i Dagens industri att de har en tendens att hamna i Småland när de letar bolag med organisk tillväxt, etablerade affärsmodeller och sunda finanser.
2. Aktiespararnas smålandsportfölj har utklassat börsen. På en femårig sparhorisont steg smålandsportföljen med 198 procent, att jämföra med 62 procent för Stockholmsbörsen inklusive utdelningar under samma period.
Förklaringen till den fina tillväxten hittas i värdeutvecklingen hos enskilda småländska aktier. Ett par av de riktiga börsraketerna från de senaste åren hittas i de småländska skogarna. Redovisningsföretaget Fortnox, värmepumpstillverkaren Nibe, utomhusproduktbolaget Thule och industribolaget Xano för att ta några exempel. 

I världens, kanske, bästa landskap bor det 770 000 stolta smålänningar. Många av dessa är entreprenörer, ännu fler är aktieägare och alla är prismedvetna. Gör som oss smålänningar, investera en del av din sparportfölj med hjärtat. Det är inte alltid en bra idé, men inte heller alltid en dålig. Heja Småland!

Magnus Sandberg

Bakgrund | Gustav Sjöholm
• Sparekonom Fondbolagens förening.
• Har jobbat på Fondbolagens förening i ett drygt år och har också ett förflutet på bland annat SEB.
• Skriver om fonder varannan tisdag.
Fotnot: Skribenten representerar ett företag som är aktör med egna intressen på marknaden.

Mer om och av Gustav Sjöholm

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Arkivbild: Bezos anslöt sig i höstat till ”the Climate Pledge”, med målet att uppfylla kraven i Parisavtalet tio år i förväg Pablo Martinez Monsivais / TT NYHETSBYRÅN
Klimatförändringarna

Jeff Bezos satsar miljarder på klimatfond

Amazongrundaren Jeff Bezos kommer att skänka 10 miljarder dollar, motsvarande nära 100 miljarder kronor, för att stödja forskare, aktivister och organisationer som arbetar för att minska effekterna av klimatförändringarna.

”Klimatförändringarna är det största hotet mot vår planet. Jag vill arbeta tillsammans med andra både för att stärka kända sätt och utforska nya sätt att bekämpa de förödande effekterna”, skriver han på Instagram.

Amazon, där Bezos är vd, är en stor utsläppare av koldioxid, rapporterar CBS News. Förra året släppte bolaget ut lika mycket koldioxid som Hongkong. Förra året meddelade Amazon att man ska arbeta mot att 100 procent av dess energianvändning ska komma från förnyelsebara källor.

Igår 22:24
Illustrationsbild.  Sergei Karpukhin / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Rosneft lovar miljarder till miljövänliga projekt

Rysslands största oljeproducent Rosneft lovar att investera runt 5 miljarder dollar – motsvarande omkring 48,5 miljarder kronor – i diverse miljövänliga projekt de kommande fem åren. Det rapporterar Reuters.

Enligt Rosneft kommer man bland annat att investera i projekt som minskar utsläpp av koldioxid. Dessutom vill man minska utsläppen av växthusgaser med 8 miljoner ton till 2022.

Beskedet kommer efter att en av bolagets större ägare, brittiska BP, aviserade sina ambitioner att kraftigt minska sina koldioxidutsläpp till 2050.

Igår 08:40
Läs mer om Klimatförändringarna
Illustration.  Chiang Ying-ying / TT NYHETSBYRÅN
undefined

UD ändrar rekommendation om Kinaresor – avråder helt

Utrikesdepartementet skärper sina reserekommendationer till Kina med anledning av spridningen av coronaviruset covid-19. Numera avråder man från alla icke nödvändiga resor till hela landet – med undantag för Hongkong och Macao. Det rapporterar flera medier.

– Sjukvården i flera provinser är svårt belastad och det kan vara svårt att få vård vid behov, säger UD:s presstjänst till Dagens Nyheter.

Tidigare avrådde UD från resor till Hubei-provinsen. Rekommendationerna gäller tills vidare.

Igår 18:17
Läs mer om Nya coronaviruset
Francois Lenoir / TT NYHETSBYRÅN
Brittiska EU-utträdet

Johnsons brexitförhandlare: Vi måste få stifta egna lagar

Storbritannien är redo för en ”Australien-lik” handelsuppgörelse med EU efter övergångstiden. Det sa den brittiska förhandlaren David Frost i ett tal i Bryssel på måndagen.

Australien har inget frihandelsavtal med EU, så en sådan överenskommelse skulle i praktiken bli en relation baserad på WTO-regler, konstaterar Reuters.

Storbritannien har sagt att man vill ha en frihandelsuppgörelse likt den Kanada har med EU. Men för att få det har EU krävt att britterna accepterar det som brukar kallas en jämn spelplan, vilket bland annat innebär att London godkänner gemensamma regler med EU rörande bland annat arbetsrätt, statsstöd och miljökrav.

Men att tro att London kommer att acceptera dessa regler rakt av innebär att man inte förstår vad hela brexitprocessen går ut på, menar Frost.

– Det är avgörande för vår vision att vi har möjlighet att stifta lagar som passar oss, att kräva den rätt som alla andra icke EU-länder i världen har, säger Frost enligt AFP.

Igår 20:07
Frankrikes utrikesminister Jean-Yves le Drian, Storbritanniens premiärminister Boris Johnson. TT
undefined

Franske ministern om brexit: Kommer riva isär varandra

Storbritannien får räkna med en tuff kamp med EU i förhandlingarna om att få tillgång till den inre marknaden efter brexit. Det sa Frankrikes utrikesminister Jean-Yves le Drian under den pågående säkerhetskonferensen i München på söndagen, skriver AFP.

Parterna står långt ifrån varandra och kommer att få svårt att enas före årets slut då nuvarande handelsrelation upphör.

– Jag tror att vi kommer att riva isär varandra, sa Le Drian och fortsatte:

– Men det är en del av förhandlingarna, alla kommer att försvara sina egna intressen.

16 feb
Läs mer om Brittiska EU-utträdet