Vätgashajpen

Skarpt upp, skarpt ner – Powercell fortsatte falla

Raset fortsatte för tidigare kursraketen Powercell på onsdagen och nedgången skrevs till 10 procent.

Sedan toppen för exakt en vecka sedan har mer än 25 procent av börsvärdet försvunnit. Men uppgången veckan dessförinnan var lika skarp – trots de senaste dagarnas fall är Powercell-aktien bara tillbaka till kursnivåerna som syntes runt 10 februari.

Norska vätgasbolaget Nel klarade sig inte mycket bättre under onsdagen och tappade 8 procent i Oslo.

Läs mer

Tidigare

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Coronaviruset USA:s tillväxt
Dia Dipasupil / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Stora kedjor söker USA:s krisstöd för småföretag

Stora hotell- och restaurangkedjor i USA, som Shake Shack, planerar att ansöka om de lån till småföretagare som finns i det historiskt stora, amerikanska krispaketet, rapporterar Wall Street Journal.

Egentligen riktar sig lånen till företag med mindre än 500 anställda, men det finns ett undantag för hotell och restauranger.

Restaurangernas branschorganisations vice vd Sean Kennedy, som lobbat för undantaget, säger till tidningen att storleken på företaget inte borde spela roll.

– Restauranger är unikt påverkade av detta, säger han.

2 tim
Kund i matvarubutik i Salt Lake City i Utah, USA. Rick Bowmer / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Raset: USA:s BNP sjönk med 29 procent i mars

USA:s dagliga BNP har rasat med 29 procent på bara en månad, visar en studie av Moodys Analytics enligt Wall Street Journal.

Den kraftiga inbromsningen är helt unik i landets historia och kommer efter att 41 av landets 50 delstater de senaste veckorna beordrat någon form av nedstängning på grund av coronaviruset.

Moodys Analytics chefsekonom Mark Zandi beräknar att BNP i andra kvartalet kommer att minska med runt 30 procent – långt över siffrorna under depressionen på 1930-talet och finanskrisen 2007–2008, skriver tidningen.

Igår 17:07
Läs mer om Coronaviruset
Stockholmsbörsen i dag

H&M och Autoliv i topp på stark Stockholmsbörs

Stockholmsbörsen steg tydligt på måndagen, i linje med Europabörserna. De ledande indexen stängde som följer:
• OMXSPI: +4,1%
• OMXS30: +4,0%
Under morgonen syntes rejäla börslyft i både Asien och Europa. Reuters och Bloomberg förklarar investerarnas optimism med att antalet coronadödsfall i Europa ser ut att ha bromsat in.

”Efter att ha skannat av helgens virusrelaterade nyheter är det svårt att inte skönja en strimma hopp. Det borde ge ökad optimism och börsstöd”, skrev SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist på Twitter innan börsöppningen.

H&M lyfte drygt 10,5 procent efter att ha fått flera upprepade köpråd i spåren av fredagens rapport. Aktien var näst bäst i OMXS30-indexet – Autoliv toppade med en uppgång på 11 procent. Hela fordonssektorn gick starkt på dagens Europabörser till följd av den ökade optimismen kring virusspridningen. Volvo steg hela 8 procent.

En annan vinnare var Kinnevik som också steg närmare 8 procent efter ett färskt köpråd från ABG. Analyshuset anser att investmentbolagets aktie blivit för hårt straffad, skriver Direkt.

I motsatt ände av storbolagsindexet syntes defensiva bolag som Telia och Tele2. Aktierna stängde ner cirka 1,5 procent.

Inför öppningen meddelade e-handelsbolaget Boozt att man ser en lägre efterfrågan och tvingas göra en extraordinär nedskrivning till följd av pandemin. Aktien backade inledningsvis men stängde upp cirka 2 procent.

Gamingbolaget Embracer flaggar tvärtemot för en ökad efterfrågan på sina produkter och uppger att fler förvärv ligger i korten. Aktien steg drygt 1,5 procent.

2 tim
Läs mer om Stockholmsbörsen i dag
Coronaviruset Smittspridningen
Illustrationsbild Mark Lennihan / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittspridningen

Fler än 10 000 döda i USA – men färre vårdas i New York

Totalt har nu över 10 000 dödsfall i covid-19 registrerats i USA, rapporterar Reuters som hänvisar till sina egna beräkningar.

Samtidigt kommer flera mer positiva tecken från New York.

– Antalet intagna på sjukhus minskar liksom antalet intensivvårdspatienter, säger guvernören Andrew Cuomo som menar att detta kan vara tecken på att kurvan börjat plana ut.

– Det kan fortsatt gå åt båda hållen. Det beror på vilka åtgärder vi vidtar.

Cuomo varnade för att alltför tidigt återgå till det normala. Tidpunkten för när skolor och förskolor åter ska öppna sköts fram till 29 april.

Under måndagen hade 4 758 dödsfall i covid-19 registrerats i delstaten.

1 tim
Bent Høie. Arkivbild. Fredrik Varfjell / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Norges hälsominister: Epidemin under kontroll

Coronavirusepidemin i Norge är nu under kontroll. Det menar hälsominister Bent Høie under en presskonferens på måndagen, enligt norska Dagbladet.

Norrmän som har viruset överför det nu till 0,7 personer, ett tecken på att smittspridningen alltså är under kontroll. Innan landets stränga åtgärder infördes smittade varje person ytterligare 2,5 personer.

– Jag är väldigt stolt över vad vi har uppnått tillsammans, säger Bent Høie.

2 tim
Italiensk kvinna med ansiktsmask. Andrew Medichini / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ökning av dödsfall i Italien – men lägre antal smittade

Det senaste dygnet har 636 personer dött av coronaviruset i Italien, en ökning med 111 personer jämfört med föregående dag. Men antalet nya bekräfta smittfall är den lägsta på tre veckor, skriver Bloomberg.

De senaste dagarnas antal smittade och döda har visat tecken på stabilisering, vilket kommer ge sjukvården möjlighet att komma ikapp och regeringen att börja planera för nästa fas.

– Vi har svåra månader framför oss. Vår uppgift är att skapa förutsättningar för att leva med viruset, har landets hälsominister Roberto Speranza tidigare sagt.

17 min
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Skräcken på marknaden
Börje Ekholm. Lars Schröder/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Skräcken på marknaden

”Man måste förbereda sig på att krisen kan bestå ett tag”

Telekomjätten Ericsson har nyligen levererat en stark helårsrapport men drabbas av coronakrisen precis som de flesta andra företag.

Koncernchefen Börje Ekholm säger i en intervju med SvD Näringsliv att ytterligare nedstängningar kan göra det svårt för bolaget att leverera.

– Vi behöver fortfarande vara ute i fält för att göra installationer, felsökningar och support. Vi måste förbereda oss för att det kan komma att bli svårare, säger han till tidningen.

Ekholm tror också att det kommer ta tid innan krisen vänder.

– Jag tror man måste förbereda sig på att det här kan bestå ett tag.

3 tim
Linus Sundahl-Djerf/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Aktiechef: Vändningen upp kommer gå oerhört fort

Börsen ska definitivt ner ytterligare 10–20 procent om osäkerheten kring coronapandemin kvarstår. Det säger Fredrik Warg, chef för aktiehandel på Swedbank, till DI.

Han påpekar att Stockholmsbörsen endast är ner 20 procent från toppen medan raset under finanskrisen uppgick till 50 procent.

Samtidigt tror Warg att vändningen uppåt kommer att gå ”oerhört fort” när den väl kommer.

– Vi har alla muskler som finns i form av stimulanser i världsklass, låga räntor och investerare som är beredda att ta risk igen, säger han.

Idag 09:04
undefined

Analyser: Konkurser hotar de skuldsatta – köp skogsjätten

Måndagar har varit usla börsdagar sedan det stora coronaraset inleddes på Stockholmsbörsen i slutet av februari, skriver Ulf Petersson för DI. Nu frågar han sig om investerare ”vågar ligga kvar med aktier över den långa påskhelgen”.

Den som vågar vara på börsen kan göra klokt i att köpa aktier i skogsbolaget Holmen, anser Aktiespararnas Dag Rolander i en analys. Han sätter en riktkurs på 280 kronor – drygt 15 kronor högre än fredagens stängningskurs.

”Holmen för upp till 280 kronor passar fint i en byrålåda, gärna av trä”, skriver Aktiespararnas skribent.

Bolag med höga skulder kommer att påverkas mest av coronakrisen, enligt Börsveckans Lars Frick.

”Ekonomin har gått från hundra till noll inom loppet av ett par veckor och vi står inför en period då konkurser och obestånd kommer att skena”, skriver Frick i senaste numret.

Idag 05:03
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Resebranschens kris
Anders Tegnell. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tegnell: Räkna med att semestra i Sverige i år

Man ska inte räkna med att kunna resa utomlands på semester i sommar – det säger statsepidemiolog Anders Tegnell till Aftonbladet.

Han säger att det blir ”problematiskt” att resa i världen, med inställda flyg och mycket gränskontroller.

– Det blir nog en semester i Sverige tror jag om man ska tänka realistiskt på framtiden, säger Tegnell.

Han tror till och med att det kommer att bli svårt att resa till Sveriges grannländer. Så sent som i fredags förlängde UD sin avrådan om icke nödvändiga resor till alla länder.

3 tim
undefined

Regeringen, C och L säkerställer vissa flyglinjer

Regeringen inför en temporär allmän trafikplikt på ett antal flyglinjer till och från Norrland och Gotland.

– 105 miljoner avsätts för att vissa kritiska flyglinjer ska fungera, meddelade Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) på en pressträff tillsammans med Emil Källström, ekonomisk-politisk talesperson i Centerpartiet, och Lena Erixon, Trafikverkets generaldirektör.

Syftet är att säkerställa en grundläggande tillgänglighet för transporter av personer och gods för samhällsviktiga ändamål, enligt ett pressmeddelande.

2 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Näringslivets åtgärder
JESSICA GOW / TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Näringslivets åtgärder

Enskild firmor ska också få del av krislån till företag

Inom ramen för programmet för företagsutlåning kommer Riksbanken att erbjuda fler anbudstillfällen, enligt ett pressmeddelande.

Programmet utvidgas även till att omfatta vidareutlåning till enskild firma.

Syftet är att upprätthålla kreditförsörjningen till företag verksamma i Sverige och därmed stödja efterfrågan, produktionen och sysselsättningen i hela ekonomin, heter det i pressmeddelandet.

2 tim
Pressbild på Elin Frostehav.  Getinge
undefined

Getinge ökar produktionen – tillverkar 26 000 ventilatorer

Getinge vittnar om en stark efterfrågan på sina produkter och meddelar nu att de ska producera 26 000 ventilatorer i år. Det är en ökning med 160 procent jämfört med fjolåret, enligt ett pressmeddelande.

Så sent som i mitten av mars spådde medicinteknikbolaget att de skulle producera 16 000 enheter, men den prognosen skruvas nu upp ytterligare.

– Vi fortsätter att öka vår produktionskapacitet för att kunna möta det ökade behovet av ventilatorer från våra kunder, säger Elin Frostehav, chef för Getinges affärsområde Critical Care.

Getinge-aktien är upp runt 8 procent i år – bara fem large cap-aktier har gått bättre sedan årsskiftet.

Idag 11:05
undefined

Spotlightbolaget EQL rusade efter sjukhusorder

Spotlight-bolaget EQL Pharma får order på skyddsutrustning från en svensk sjukhusregion värd 40 miljoner kronor, enligt ett pressmeddelande.

– Vår skyddsutrustning säljs visserligen till mycket låg marginal, men samhällsnyttan måste vägas in i den här typen av affärer och tack vare stor volym kan vi ändå få lönsamhet, säger bolagets vd Christer Fåhraeus.

EQL skriver också i pressmeddelandet att det finns en viss osäkerhet på grund av den stora efterfrågan av skyddsutrustning och flera fall av uppmärksammade kapningar av leveranser.

Aktien rusade 23 procent på nyheten.

5 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Börsen internationellt
Mark Lennihan / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Börsen internationellt

Rejäla lyft på Wall Street i den tidiga handeln

Minskad oro för det nya coronaviruset ligger bakom att börserna i USA stiger brett i tidiga måndagshandeln. Efter några minuters handel var index som följer:
• S&P 500: +4,8 procent
• Nasdaq: +4,7 procent
• Dow Jones: +5,0 procent
Det positiva sentimentet drivs på av att delstaten New York i helgen har noterat en minskning i antalet virusrelaterade dödsfall per dag för första gången, skriver CNBC. Att dödsfallen minskar på flera håll i Europa inger också hopp.

”Jag börjar bli optimistisk”, twittrade hedgefondsprofilen Bill Ackman om den positiva trenden.

Ryssland och Saudiarabien är ”väldigt, väldigt nära” en uppgörelse om att minska oljeutbudet, enligt vd:n för ryska statliga fonden Russian Direct Investment Fund.

Skräckindexet VIX noteras till 45 och har därmed fallit tillbaka märkbart från extrema nivåer i mars, skriver Direkt.

Ebays aktie lyfter 4 procent efter en köprekommendation.

4 tim
Richard Drew / TT / NTB Scanpix
undefined

Tjänade storkovan i rasen – nu tvärvänder han: ”Optimistisk”

Hans hedgefond gjorde nära hundra gånger pengarna i vad som kan vara den bästa spekulationen på coronaviruset, skriver Market Watch. Nu har förvaltaren Bill Ackman plötsligt bytt fot från att förra månaden ha varnat för att ”helvetet kommer”.

”Jag börjar bli optimistisk”, skrev han på Twitter i helgen.

Optimismen grundar sig bland annat i att virusfallen i New York tycks ha passerat toppen, massiva stimulanspaket och låga styrräntor.

Ackmans fondbolag Pershing Square satsade 27 miljoner dollar på så kallade kreditswappar i februari, som efter marknadens kollaps hade ökat i värde till 2,6 miljarder dollar.

5 tim
ALY SONG / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Börsuppgångar i Asien: ”Finns ett ljus i slutet av tunneln”

Det var muntra tongångar på Asiens ledande börser på måndagen. Vid stängning låg indexen som följer:
• Nikkei: +4,2 %
• Hang Seng: +2,2 %
• Kospi: +3,9 %
Börserna handlades upp efter att investerare noterat en minskad ökning av dödsfall och antalet smittade i coronaviruset, skriver Reuters. Även Bloomberg rapporterar att börsuppgångarna kom efter ökningen av dödsfall bromsat in.

Det är tydligt att virusutbrottet och åtgärder för att stimulera ekonomin är centrala frågor för marknaden, säger Michael McCarthy, chefsstrateg på CMC Markets till Reuters.

”Det finns ett ljus i slutet av tunneln men det är fortfarande en lång tunnel”, skriver Erik Nielsen, chefsekonom vid Unicredit, i en kommentar enligt Bloomberg.

Samtidigt som indexen stiger faller oljepriserna klart under måndagsmorgonen efter att Opec ställt in sitt planerade möte, skriver CNBC.

Idag 08:16
Läs mer om Coronaviruset