Jacquelyn Martin / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Rapportsäsongen Astra Zeneca

Soriot ser ljus framtid: ”Vi håller på att bli bättre”

Pascal Soriot, den bäst betalda vd:n för ett Stockholmsnoterat bolag, är ordentligt optimistisk inför 2020 och spår att det blir ”ett ytterligare framgångsrikt år” för Astra Zeneca.

”Vi håller på att bli ett bättre balanserat företag, både regionalt och genom våra läkemedel. Denna omvandling är ytterligare ett steg mot att förbättra den operativa hävstångseffekten och stärka kassaflödet”, skriver han i den färska rapporten.

Resultatet i det nu rapporterade fjärde kvartalet sjönk däremot kraftigt. Det är något marknaden ser ut att få acceptera: Astra Zeneca skriver att ”de kvartalsvisa variationerna i resultatet kan förväntas fortsätta”.

Fjärde kvartalet

Omsättning:6 664 musd
Väntat (Infront): 6 838 musd
2018: 6 417 musd

Rörelseresultat: 577 musd
Väntat (Infront): 1 156 musd
2018: 1 077 musd

Resultat per aktie i kärnverksamheten: 0,89 dollar
Väntat (Infront): 0,97 dollar
2018: 1,58 dollar

Helåret 2019

Utdelning per aktie: 2,80 dollar
Väntat (Infront): 2,80 dollar
2018: 2,80 dollar

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Saudiarabiens utrikesminister prins Faisal bin Farhan. Salvatore Di Nolfi / TT NYHETSBYRÅN
Oljeraset

Riyad och Moskva i ordfejd om oljebråket: ”Helt falskt”

Den senaste tidens ras i oljepriserna beror på att Saudiarabien drog sig ur en överenskommelse inom Opec att minska sitt oljeutbud, menar Ryssland. Lögn, anser Saudiarabien, som i två separata uttalanden på lördagen kritiserar Moskva och energiminister Alexander Novak.

”Ryssland var den som vägrade att godkänna överenskommelsen, medan kungadömet och 22 andra länder försökte övertala Ryssland att minska sin produktion”, uppger den saudiske utrikesministern prins Faisal bin Farhan enligt AP.

Enligt nyhetsbyrån har Ryssland också anklagat Saudiarabien för att vilja ”svälta ut skifferproducenterna”, som till stor del utgör USA:s oljeproduktion.

”[Det] är helt falskt, vilket våra ryska vänner också vet”, heter det i uttalandet från Farhan.

1 tim
Trump har sagt sig vilja medla mellan Ryssland och Saudiarabien. På bild Vladimir Putin och Donald Trump. Susan Walsh / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kudlow: USA:s oljejättar tvingas inte kapa produktion

Donald Trump kommer inte att tvinga amerikanska oljejättar att minska sin produktion, säger Vita Husets ekonomiska rådgivare Larry Kudlow, rapporterar Reuters. Uttalandet kommer inför att Trump på fredagen träffar ledare för flera oljeföretag, och inför att Trump sagt sig vilja medla i priskriget mellan Ryssland och Saudiarabien.

Samtidigt sa Kudlow att det är sunt förnuft att minska produktionen och att han tror att bolagen inser det.

Igår 19:11
Equinors rigg vid oljefältet Johan Svedrup. CARINA JOHANSEN / NTB Scanpix
undefined

Equinor-vd förbereder sig på ett oljepris under 20 dollar

Equinors vd Eldar Sætre förbereder verksamheten för ett oljepris under 20 dollar, säger han i en intervju med E24. Han säger samtidigt att han tror att ett sådant scenario skulle bli kortvarigt.

– Det är en extrem situation. Vi känner av kraften av det här dramatiska fallet, säger han.

Eldar Sætre menar att efterfrågan nu är mycket låg, samtidigt som länderna i Opec+ fortfarande inte har lyckats enas om produktionsrestriktioner. Equinor har ställt in utdelningen och gjort flera besparingar, men samtidigt menar vd:n att investeringar mot mer förnybar teknik måste fortgå.

Igår 17:11
Läs mer om Oljeraset
Coronaviruset Läget i världsekonomin
Porträtt av Kinas president Xi Jinping i Shanghai. Aly Song / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Läget i världsekonomin

Världsbanken vill få Kina att frysa skuldkrav på u-länder

Över 90 länder har sökt krisstöd från Internationella valutafonden, IMF, för att bekämpa de ekonomiska konsekvenserna av coronapandemin. Det är nästan hälften av fondens 189 medlemsländer, konstaterar Reuters.

I ett blogginlägg skriver Världsbankens ordförande David Malpass att man står redo att slussa ut sammanlagt 160 miljarder amerikanska dollar de närmaste åren för att hjälpa världens länder i kampen mot pandemin.

Dessutom arbetar man tillsammans med IMF för att få stora långivare som Kina att skjuta upp sina betalningskrav på de fattigaste länderna från och med den 1 maj, och minst ett år framåt. Förslaget ska behandlas på vårmötet i mitten av april.

3 tim
IMF-chefen Kristalina Georgieva. NICHOLAS KAMM / TT NYHETSBYRÅN
undefined

IMF: Coronakrisen en kris som inte liknar något annat

Coronapandemin har lett till en tvärnit för den globala ekonomiska aktiviteten och knuffat världsekonomin in i en recession som kommer att bli ”mycket värre” än finanskrisen i slutet av 2000-talet. Den dystra prognosen ger Internationella valutafonden (IMF), enligt Reuters.

– Det här är en kris som inte liknar någon annan, konstaterade IMF-chefen Kristalina Georgieva under en gemensam presskonferens med Världshälsoorganisationen WHO.

– Det här är, under min livstid, den mörkaste stunden för mänskligheten – ett stort hot mot hela världen – och det kräver att vi står raka i ryggen, enade och skyddar de mest sårbara, sa hon.

3 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Materielkampen
Kanadas vice premiärminister Chrystia Freeland. BLAIR GABLE / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Materielkampen

Kanada: ”Misstag” att blockera maskexport – vi kan hämnas

Det är ett ”misstag” av USA och president Donald Trump att blockera exporten av 3M:s andningsmasker till vårdpersonal, säger Kanadas premiärminister Justin Trudeau enligt Reuters.

På fråga om Kanada kan komma att hämnas om det amerikanska exportstoppet går igenom, svarade vice premiärminister Chrystia Freeland att Ottawa kommer att ”göra vad som än krävs för att skydda våra nationella intressen”.

Ontarioledaren Doug Ford skrev på Twitter på fredagskvällen att han talat med USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer om blockeringen.

”[N]u måste våra länder samarbeta mer än någonsin för att bekämpa covid-19”, skriver han.

Ontarios folkhälsomyndighet spår 80 000 bekräftade virusfall och 1 600 dödsfall till följd av covid−19 i slutet av april.

3 tim
Donald Trump. JIM WATSON / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kampen om skyddsmasker hårdnar – USA anklagas för ”vilda västern-metoder”

Den globala kampen om skyddsmasker och medicinsk utrustning blir allt mer infekterad. USA:s försök att säkra tillräckligt till sig själv har lett till att landet använder ”vilda västern-metoder”, säger Andreas Geisel, inrikesminister i delstaten Berlin.

Det amerikanska företaget 3M uppgav på fredagen att USA stoppat alla transporter av munskydd till Kanada och Latinamerika. USA ska också ha beslagtagit 200 000 masker från 3M i Thailand som var på väg till Berlin.

”Det här är som modernt sjöröveri”, uppger Geisel i ett uttalande.

4 tim
Vita husets koordinator för coronaepidemin, Deborah Birx, visar upp en av 3M:s masker för vicepresident Mike Pence. Glen Stubbe / TT NYHETSBYRÅN
undefined

3M: Trumps krav på exportstopp kan få humanitära följder

3M riktar kritik mot Trump-administrationen efter att Trump har krävt att bolaget ska stoppa sin export av andningsmasker till Kanada och Latinamerika. 3M skriver i ett pressmeddelande att det skulle få ”betydande humanitära följder”.

Bolaget skriver samtidigt att man jobbar aktivt med regeringen för att både öka importen av andningsmasker som 3M producerar på annat håll och för att prioritera amerikanska ordrar, vilket administrationen krävt tidigare i veckan.

Igår 20:07
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittspridningen
Man i ansiktsmask i Tokyo. ISSEI KATO / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittspridningen

Oro för spridning i Tokyo: ”En nedstängning är trolig”

Antalet nya bekräftade virusfall per dag i Tokyo har fördubblats senaste veckan, vilket gör att många befarar att coronaviruset fått spridning på allvar, rapporterar flera medier. I slutet av mars rapporterades ett 40-tal nya fall dagligen – senaste dagarna ligger den siffran runt 90.

Nu befarar experter att även japanska huvudstaden kan komma att stängas ner.

– En nedstängning av Tokyo är trolig om siffrorna fortsätter att öka kraftigt under den kommande veckan, säger Harumi Taguchi, chefsekonom på analysföretaget IHS Markit, till Dagens Industri.

1 tim
Anders Wallensten. Ali Lorestani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ytterligare 51 svenskar har dött i covid-19: ”Stigning”

Ytterligare 51 personer i Sverige har dött i covid-19, meddelar Folkhälsomyndigheten. Totalt ligger nu dödssiffran på 333 personer. 469 vårdas eller har vårdats på intensivvårdsavdelningar.

– Kurvan fortsätter upp, det är en stigning nu, säger biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten, vid dagens pressträff med Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

På frågan om Wallensten ser några tecken på om Stockholm börjat nå toppen svarar han:

– Nej, som vi har sett på siffrorna nu så ser vi ingen ingen peak än, tyvärr.

Totalt har 6 078 personer konstaterats smittade i Sverige.

Igår 12:00
Borgmästare Bill de Blasio tar emot en kartong ansiktsmasker som New York fått av FN TT
undefined

Uppmanar New York-bor att täcka sina ansikten

New Yorks borgmästare Bill de Blasio uppmanar alla invånare i staden att täcka sina ansikten när de rör sig utomhus. På så sätt hoppas New York kunna bromsa spridningen av coronaviruset.

Borgmästaren vill dock inte att invånarna ska bära professionella ansiktsmasker – de bör bara användas av sjukvårdsarbetare och blåljuspersonal. I stället råder de Blasio New York-borna att tänka kreativt.

– Det kan vara en halsduk. Det kan vara något som du själv konstruerar hemma. Det kan vara en bandana, säger han enligt AFP.

Igår 05:08
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset USA:s tillväxt
Bara duvor syns på Wall Street, när New York är satt i karantän. SPENCER PLATT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset USA:s tillväxt

Trots dramatiska jobbsiffran: ”Den verkliga skräckscenen kommer först i aprils rapport”

Trots att USA:s sysselsättning visade ett av de största fallen i historien på fredagen är den verkliga utvecklingen långt värre. Flera medier pekar på att datan är samlad innan flera större uppsägningar och innan flera stora butikskedjor stängde igen, skriver Bloomberg. Siffrorna fångar inte de senaste veckornas ”extrema uppsägningar” säger Credit Suisse chefekonom James Sweeney till nyhetsbyrån.

– Den verkliga skräckscenen kommer i aprils rapport, säger han.

Market Watch skriver att siffrorna även under den berörda perioden är i underkant jämfört med verkligheten, eftersom vissa exempelvis inte blir uppsagda utan bara slutar få timmar.

Aprils siffror kommer 8 maj.

Igår 21:35
Flor Hernandez är en av alla amerikaner som förlorat sitt jobb under krisen. APU GOMES / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sysselsättningen i USA sjunker för första gången sedan september 2010

För första gången sedan september 2010 sjunker sysselsättningen i USA. Dagens siffror från amerikanska arbetsmarknadsdepartementet visar att sysselsättningen utanför jordbrukssektorn sjönk med 701 000 personer i mars. Analytikerna väntade sig ett fall på 100 000.

Trots att det är ett av de största fallen i historien är siffrorna i underkant, enligt Marketwatch. April månads siffror kommer troligen bli betydligt högre.

Under mars steg arbetslösheten från 3,5 procent till 4,4 procent.

Igår 12:35
Justin Wolfers. Creative Commons / AFP
undefined

Expert: Är läget för tre veckor sedan – blir mycket värre

Sysselsättningsraset i den färska marsstatistiken visar bara läget i USA:s ekonomi för tre veckor sedan. Det är ”en evighet”, skriver ekonomiprofessorn Justin Wolfers på Twitter.

I statistiken har arbetslösheten stigit till 4,4 procent från 3,5 procent månaden före.

”Men verkligheten är mycket värre. Mina beräkningar antyder att under de tre följande veckorna innan siffrorna så har arbetslösheten stigit till 13 procent”, skriver Wolfers.

Det är en nulägesbild, poängterar Wolfers. I april kommer arbetslösheten att vara ännu högre, spår han.

Igår 12:57
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Börsen internationellt
Coronaviruset Börsen internationellt

Wall Street stängde ner – Tesla mot strömmen

Efter en volatil handelsdag avslutade Wall Street veckan på rött och vid stängning stod ledande index som följer:

 • S&P 500: -1,5 procent
 • Nasdaq: -1,5 procent
 • Dow Jones: -1,7 procent

Strax innan öppning kom dystra jobbsiffror. Sysselsättningen föll i USA för första gången sedan 2010 – antalet sysselsatta minskade med 701 000 personer i mars, enligt statistiken. Analytikerna väntade sig ett tapp på 100 000. Börserna pressades också att det kom nya siffror över dödstal i New York, som visade att antalet döda dubblerats på tre dygn.

– Vi kan inte se ljuset framför oss, kommenterade Brian Nick, investeringsstrateg på Nuveen till CNBC.

Samtidigt hoppades investerare att oljepriskriget är på väg mot ett slut och priset på olja fortsatte upp då det kom indikationer på att Ryssland är redo att begränsa produktionen. På fredagen träffade Trump amerikanska oljejättars vd:ar och på måndag kommer Opec+ att hålla ett extrainsatt krismöte.

På bolagsfronten rusade Tesla efter att ha släppt leveransstatistik som var över förväntan. Aktien stängde upp 6 procent.

Igår 20:00
Illustrationsbild. Eugene Hoshiko / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Mestadels minus när Asiens börser avslutade veckan

Det var relativt stillsamma rörelser på Asienbörserna i fredagens handel, efter gårdagens rally i oljepriserna och rekordusla arbetslöshetssiffror i USA. Vid stängning såg läget ut som följer:
• Nikkei: +/-0,0%
• Shanghai: −0,6%
• Shenzhen: −0,7%
• Hang Seng: −0,2%
• Kospi: +/-0,0%

TT noterar att det var en billigare yen som ligger bakom handlarnas relativa optimism i morgonhandeln.

Tidigt på morgonen släpptes inköpschefsindex för Kinas tjänstesektor, som kom in på 43,0 i mars. I februari var samma siffra 26,5. Det sammanvägda indexet steg samtidigt till 46,7, upp från 27,5. Ett värde under 50 indikerar kontraktion.

Under morgonhandeln backade oljepriserna något igen, efter gårdagens prisspik på närmare 25 procent för WTI-oljan. WTI-oljan handlades vid 10-tiden för runt 25,30 dollar per fat, upp 2,3 procent sedan handelsstarten. Brentoljan var samtidigt upp ungefär 4 procent och handlades för strax under 31 dollar per fat.

Igår 08:32
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Näringslivets åtgärder
Bandet hos Volkswagen, här dock i en amerikansk fabrik. Erik Schelzig / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Näringslivets åtgärder

Volkswagen vill öppna fabriker om två veckor: ”Får lära oss leva med viruset”

Om två veckor planerar Volkswagen dra igång sin verksamhet igen, säger VW:s marknadschef Jürgen Stackmann till Dagens industri. Han anser att Europa behöver en kickstart och att man måste hitta ett sätt att leva med coronaviruset.

– Det är en stark signal till samhället [...] Om det visar sig inte gå får vi omvärdera situationen, men vi jobbar mot det nu, säger han till DI.

Volkswagen planerar för en återstart 19-20 april och ser över hur man kan tillämpa social distans.

Igår 17:29
Jens Meyer / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Bolag sliter för ordrar på utrustning –”jagar nattetid”

Svenska bolag sliter nu för att få tag på skyddsutrustning som den svenska vården kan använda mot det nya coronaviruset, rapporterar Sveriges Radio. Enligt Joakim Abeleen, Kinachef på Business Sweden i Peking, är läget så pressat att utrustning säljer slut på timmar.

– Vi jobbar i den kinesiska tidszonen så vi kan jaga för de svenska organisationerna och bolagen medan det är natt i Sverige, säger han till SR.

Abeleen säger att de svenska bolagen sedan, när Sverige vaknat, snabbt måste slutföra affärerna eftersom ordrarna annars förloras på ett dygn.

Igår 16:31
Illustrationsbilder. TT
undefined

Altor-bolag höjer priset på handsprit med 900 procent

En leverantör till den svenska staten när det gäller hygien- och städprodukter har gjort ”extrema prishöjningar” sedan coronakrisen slog till, skriver DN. Bland annat har priset på en flaska med 600 milliliter handsprit höjts med drygt 900 procent.

Företaget Procurator Sverige hävdar ”force majeure” mot ramavtalen på grund av den dramatiskt förändrade efterfrågan. Olof Molander vid SKL Kommentus inköpscentral säger till tidningen att leverantörerna inte är några ”lycksökare”.

– Leverantörerna jobbar dag och natt för att lösa dessa behov. Det tycker jag är viktigt att framhålla.

Igår 10:11
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Hotell- och restaurangkrisen
Bild från Milles. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Hotell- och restaurangkrisen

Restauranggäster screenas innan de slår sig till bords

Flera restauranger i Stockholm har antingen börjat eller ska börja feberscreena gäster och personal, skriver SvD Näringsliv. Krögaren Pelle Lydmar, som har restaurangerna Strandvägen 1 och Milles, säger att man måste ta ansvar för välmåendet hos gäster och personal.

– Min förhoppning är att fler börjar göra det och att branschen tar efter oss.

Lydmars uppmaning tycks redan ha hörsammats. Svenska Brasserier, med restauranger som Sturehof, Riche och Taverna Brillo, säger att man ska införa samma typ av kontroller.

Igår 20:50
Vidar Ruud / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analyser: Stordalen älskar andras konkurser – varför ska hans eget imperium räddas?

Petter Stordalen ropar på hjälp från staten för att rädda sitt hotellimperium Nordic Choice som blöder 250 miljoner norska kronor i månaden, enligt norska medieuppgifter.

Det råder delade meningar i landets affärspress om ropen ska hörsammas.

”Låt oss inte glömma hur Stordalen blivit så rik”, skriver Bård Bjerkholt i en analys för Dagens Næringsliv.

Affärsmannen har själv sagt att han ser konkurser som en fantastisk möjlighet, med fjolårets köp av resebolaget Ving som det senaste exemplet.

Nu när Stordalens bolag är vid ruinens brant är det sorgligt för honom, men en stor möjlighet för andra som vill ta över verksamheten, lyder analysen.

E24:s Gard L Michalsen betonar å sin sida vikten av att Nordic Choice överlever krisen. Inte primärt för Stordalens skull, utan för de 13 000 anställda.

Utan krispaket för norska näringslivet riskerar hundratusentals bli arbetslösa över en natt.

”Det skapar enorma kostnader – både för samhället och den enskilde”, skriver han.

Igår 08:59
Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Krog-vd:n om stödpaketet: ”Fullständig kris och panik”

Det pågår en konflikt mellan fastighetsägare och restaurang vad gäller hyror. Mikael Sköldmark som är vd och delägare på restauranghallen K25 i Stockholm menar att det är regeringen som bär ansvaret med ett oklart stödpaket och inte fastighetsägarna.

– Det är fullständig kris och panik, säger Mikael Sköldmark till DI.

Samtidigt vädjar 92 branschföreträdare i en debattartikel i Expressen om att politikerna ska slopa momsen och rutavdrag för hemleveranser.

”Den situation vi hamnat i är exceptionell och därför måste våra politiker våga vara okonventionella. Det handlar om att rädda verksamheter, jobb och människors framtidstro – inte bara för stunden utan för många år framåt”, skriver de.

Igår 10:37
Läs mer om Coronaviruset