Coronaviruset Näringslivets åtgärder

Spotlightbolaget EQL rusade efter sjukhusorder

Spotlight-bolaget EQL Pharma får order på skyddsutrustning från en svensk sjukhusregion värd 40 miljoner kronor, enligt ett pressmeddelande.

– Vår skyddsutrustning säljs visserligen till mycket låg marginal, men samhällsnyttan måste vägas in i den här typen av affärer och tack vare stor volym kan vi ändå få lönsamhet, säger bolagets vd Christer Fåhraeus.

EQL skriver också i pressmeddelandet att det finns en viss osäkerhet på grund av den stora efterfrågan av skyddsutrustning och flera fall av uppmärksammade kapningar av leveranser.

Aktien rusade 23 procent på nyheten.

Läs även

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Coronaviruset SAS problem
Illustrationsbilder. TT
Coronaviruset SAS problem

SAS drar igång linjer till Europa – trots UD:s avrådan

SAS drar inom kort i gång flera flyglinjer som legat nere under coronapandemin. Från och med 15 juni kan Stockholmsresenärer flyga till Visby, Östersund, Aten och Palma de Mallorca. Ytterligare elva linjer öppnar från Köpenhamn.

20 juni inleds flygningar till åtta andra destinationer, varav de flesta är vid Medelhavet.

Samtidigt gäller UD:s avrådan från alla icke-nödvändiga utlandsresor, vilket inkluderar turistresor, fram till den 15 juli, noterar TT.

– Vi förutsätter att alla följer de råd som kommer från svenska UD och reglerna i andra länder, säger presschefen Freja Annamatz till nyhetsbyrån.

2 tim
Arkivbild.  JONATHAN NACKSTRAND / TT NYHETSBYRÅN
undefined

SAS har skuld på 6 miljarder kronor till kinesiska bolag

SAS har 6 miljarder kronor i skulder till kinesiska leasingbolag. Det skulle i teorin kunna innebära att även SAS – i likhet med Norwegian – skulle kunna få kinesiska storägare om skulderna omvandlas till nytt kapital, rapporterar SR Ekot.

Just nu pågår förhandlingar mellan SAS och storägarna om flygbolagets framtid. Varken finansminister Magdalena Andersson (S) eller näringsminister Ibrahim Baylan (S) vill kommentera förhandlingarna.

– Vi lägger fram något när vi har något, säger Magdalena Andersson.

5 tim
Läs mer om Coronaviruset
Omni Ekonomi

Premiär: Snart kan du läsa det bästa från FT, The Economist och Bloomberg direkt i appen

Under nästa vecka lanseras den nya premiumversionen av Omni Ekonomi. Då tillförs bland annat fördjupande innehåll från flera av världens ledande affärsmedier.

– Det har länge varit efterfrågat av våra affärsläsare att kunna få det bästa betalinnehållet samlat och upplåst på ett ställe. Det börjar vi förverkliga nu, säger chefredaktör Markus Gustafsson.

Omni Ekonomi har ingått samarbeten med såväl Financial Times som The Economist, Bloomberg, Fortune och Nikkei Asian Review.

– Vi kommer att publicera alla deras bästa och mest relevanta fördjupningar och granskningar. De är på engelska och alltid med en sammanfattning på svenska.

Omni Ekonomi börjar också publicera de bästa aktieanalyserna från Börsveckan, Affärsvärlden och Aktiespararen. Samtidigt införs en ny unik satsning med dagliga expertanalyser från ett nätverk av över 150 nischade experter.

– Våra läsare vill ha mer av experter som har djupa och nischade kunskaper. Det är vad vi ger med denna satsning, säger Henrik Danielsson, projektledare och ekonomiredaktör.

Lanseringen innebär att hela Omni Ekonomi blir en premiumprodukt, som kommer att kosta 129 kronor i månaden som årsmedlem. De första två månaderna får alla nuvarande användare testa helt gratis (en krona i Android och webb).

Förutom allt det nya, exklusiva innehållet så blir det också en kraftigt förbättrad användarupplevelse.
–  Det som utmärker sig mest är det nya läckra formatet för långläsning. Produktteamet jobbar redan på fler spännande nyheter som vi alla ser fram emot att lansera, säger Djeiran Amini Björklund, produktchef.

Alla användare kommer att meddelas i appen och per mejl när nya Omni Ekonomi finns att ladda ner i App Store och Google Play, vilket beräknas bli under nästa vecka.

3 tim
undefined

Nya Omni Ekonomi: Du får testa helt gratis i två månader

Omni Ekonomi har aldrig haft så många läsare som nu. Under ett par veckor i våras mer än fördubblades läsningen, en utveckling driven av coronautbrottet och den ekonomiska krisen.

– Vi har på kort tid blivit en oumbärlig tjänst för Sveriges affärsläsare och vi är marknadsledande i bevakningen av den ekonomiska krisen. Såväl när det gäller snabbhet, som att ge överblick, olika perspektiv och internationell utblick, säger Markus Gustafsson, chefredaktör.

Samtidigt blir det allt tydligare för många medier, även Omni Ekonomi, att annonsintäkter som enda affärsmodell inte håller hela vägen. Bara i år beräknas svensk medieindustri förlora två miljarder kronor drivet av annonstappet under den ekonomiska krisen.

– Vi har absolut en fin annonsaffär och vi har inte minst en unik annonslösning som uppskattas mycket av både läsare och annonsörer. Men även vi har drabbats av krisen och det är tydligt för oss att annonsaffären inte ensamt kan finansiera vår affärsjournalistik framåt.

När satsningarna på nytt premiuminnehåll lanseras blir därför hela Omni Ekonomi en premiumapp som kostar 129 kronor i månaden för årsmedlemskap. Förutom allt du redan gillar med Omni Ekonomi får du som betalande medlem även upplåst innehåll från världens främsta affärsmedier, dagliga expertkommentarer och aktieanalyser. Systerappen Omni kommer att fortsätta vara gratis och där finns precis som nu ett urval av nyheterna från Omni Ekonomi.


Alla användare kommer att meddelas i appen och per mejl när nya Omni Ekonomi finns att ladda ner i App Store och Google Play, vilket beräknas bli under nästa vecka. De första två månaderna får alla nuvarande användare testa helt gratis (en krona i Android och webb).

3 tim
Läs mer om Omni Ekonomi
Södras nya vd Lotta Lyrå Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Clas Ohlson / Bolagsnyheter

Lyrå om nya jobbet: Kunde inte tacka nej

Clas Ohlsons vd Lotta Lyrå ska ta över skogsbolaget Södra. I en intervju med DI berättar hon om sin nya tjänst och beskriver bytet som ”omtumlande”.

– Samtidigt är det här också en väldigt spännande möjlighet som jag inte kunde tacka nej till, säger Lotta Lyrå till DI.

Lyrå har erfarenhet av branschen i form av produktivitetschef och sågverkschef på Södra, samt styrelseledamot i SCA.

Hon säger till DI att hon inte tänker sälja av sina 21 445 aktier i Clas Ohlson – ett bolag som hon tror ”jättemycket” på.

1 tim
Lotta Lyrå. Pressbild.
undefined

Clas Ohlson-toppen Lotta Lyrå blir ny vd för Södra

Clas Ohlsons vd Lotta Lyrå blir ny vd för skogsbolaget Södra.

Lyrå har jobbat i koncernen förut, och har bland annat varit produktivitetschef samt sågverkschef i Mönsterås.

Clas Ohlson meddelade under gårdagskvällen att Lyrå lämnar bolaget.

– Jag har fått ett erbjudande om ett annat uppdrag, sa hon då enligt ett pressmeddelande.

Lyrå kommer att stanna kvar i sin nuvarande roll i Clas Ohlson fram till 4 december i år.

5 tim
Läs mer om Clas Ohlson / Bolagsnyheter
Coronaviruset Resebranschens kris
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Pandemin tvingar SJ till halvfulla tåg

I dag träffar SJ och Folkhälsomyndigheten varandra för att diskutera reselättnaderna som börjar gälla den 13 juni. Den stora utmaningen är att få ekonomi i att köra halvfulla tåg, skriver TT.

– Det är såklart en ekonomisk fråga. Att ett slutsålt tåg innebär en 50-procentig beläggning är naturligtvis ohållbart i längden som affärsmodell. Vi behöver titta på om det går att justera på något sätt. Man skulle kunna tänka sig att blockera ett antal säten i varje vagn, men vi behöver Folkhälsomyndighetens expertis för att göra den bedömningen, säger Stephan Ray, pressansvarig på SJ.

I samband med de uppluckrade reserestriktionerna har SJ minskat antalet korttidspermitterade. Ray meddelar att omfattningen av permitteringar är klar nästa vecka.

3 tim
Läs mer om Coronaviruset
Illustrationsbild. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Morgonens rekar: Swedish Match får höjd riktkurs

Nordea Markets höjer riktkursen för tobaksbolaget Swedish Match till 750 kronor från tidigare 645 kronor, enligt en analys som Finwire skriver om. Rekommendationen köp upprepas för aktien som stängde på 667 kronor på torsdagen.

BHG, tidigare Bygghemma, får en höjd riktkurs av SEB Equities – till 100 kronor från tidigare 80 kronor. Köprekommendationen upprepas.

JP Morgan sänker Essity till undervikt från tidigare övervikt och sätter riktkursen 290 kronor.

Bussbolaget Nobina får en sänkt rek från Danske Bank Markets som rekommenderar behåll från tidigare köp.

5 tim
Arkivbild Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sparebank 1: Sälj SAS nu innan det är för sent

(Direkt) Det norska finanshuset Sparebank 1 stod för en rejäl kapning av SAS aktie under torsdagen, när riktkursen sänktes till 4 kronor, från 15, och neutral rekommendation byttes mot säljstämpel.

Av analysen framgår att Sparebank 1 menar det är bättre att sälja aktien nu och därefter vara med i en framtida kapitalanskaffning på grund av förväntad utspädning. Men för investerare som tror att SAS på sikt kommer kunna återgå till en kapitalavkastning kring samma nivå som mellan åren 2015-2019 (26 procent) så finns det ingen anledning att inte delta i en emission, skriver Sparebank 1.

"Vi tror att SAS behöver ungefär 7 miljarder kronor i tillskott. Detta nya tillskott kommer nog kunna tas in via konvertibelobligationer och en emission", skriver Sparebank 1.

En konvertering av utestående obligationer kommer alltså enligt Sparebanks synsätt inte vara tillräckligt för att SAS ska kunna hantera förlusterna under kommande kvartal.

"Storleken i emissionen är i vår värld för stor i relation till nuvarande marknadsvärde för att genomföra en traditionell emission", skriver Sparebank 1.

I SAS fall skulle den teoretiska rabatten i emissionen av olika skäl bli för låg, vilket ökar risken för att emissionen går i stöpet. Baserat på detta scenario spår finanshuset att SAS genomför en riktad emission, så kallad private placement.

"Vårt basscenario är därför att vi hellre säljer aktien nu på grund av risken för utspädning, och hellre deltar i en private placement. Vi tycker dock att SAS behöver nya aktieägare och förväntar oss därför att nuvarande aktieägare kommer spädas ut", skriver Sparebank 1.

Angående de lånegarantier som SAS getts av staten skriver Sparebank 1 att flygbolaget därigenom får likviditet, men inte utökar kapitalet.

"Likviditetssituationen kommer att förbättras när flygandet tar fart igen och kapitalet kan sysselsättas. Vi anser det inte heller otänkbart att SAS efter omstruktureringen kommer återbetala lånen", skriver finanshuset.

Riktkursen sattes 60 procent lägre än SAS nuvarande kursnivå. Vid 14-tiden handlades SAS-aktien till 10:08 kronor, 2,9 procent upp för dagen.

Igår 13:04
Läs mer om Dagens aktierekar