Brun, Thomas / TT NYHETSBYRÅN
Julhandeln och ”black friday”

Statistik: Dåligt med reor i Sverige under singeldagen

Singeldagen brukar ses som världens största shoppingdag – men i Sverige har shoppingfenomenet inte slagit igenom, skriver TT.

Intresset för dagen växer visserligen men under singeldagen i fjol var rean inte speciellt stor. Priserna sjönk bara 0,27 procent, skriver TT och hänvisar till Prisjakt. Vissa produkter blev till och med dyrare under den 11 november förra året.

Det kan jämföras med ”Black friday” då priserna sänktes med drygt 7 procent i fjol.

Men i år kan rean på singeldagen bl större, spekulerar Prisjakts analytiker Oscar Hagman. Anledningen är att ”Black friday”-rean i år infaller närmare julhandeln än vanligt.

Fakta: Singeldagen

Singeldagen – på kinesiska guanggun jie och internationellt känd som Singles day – har ett inte helt glasklart ursprung. Men det började på 90-talet, troligen bland studenter, med tanken om en speciell dag då singlar skulle unna sig lite extra.

Själva dagen infaller den 11 november – 11/11 – eftersom de uppradade ettorna anses påminna om ensamma personer. Men numera är det långt ifrån bara singlar som shoppar loss under evenemanget.
Källa: TT

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Telias ordförande Marie Ehrling Bezav Mahmod/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Telia / Bonnier-köpet

Telia: Kommer spara 600 miljoner kronor per år – ska konkurrera med jättarna

Telia kommer spara 600 miljoner kronor per år från och med 2022 i synergieffekter, skriver bolaget i ett pressmeddelande efter EU-kommissionens besked.

Den tillförordnade vd:n Christian Luiga beskriver beslutet från EU-kommissionen som ”en milstolpe” och säger att Telia nu blir nordiska pionjärer.

– Genom detta förvärv skapas en stark nordisk aktör som kan konkurrera med de stora internationella bolag som är mycket aktiva i Norden, säger ordföranden Marie Ehrling.

Telia betalar drygt 9 miljarder kronor för köpet.

2 tim
Allison Kirkby, Telias vd.  Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Miljardköpet godkänns – Telia får köpa upp TV4

Telia får grönt ljus för miljardköpet av TV4-ägaren Bonnier Broadcasting, meddelar EU-kommissionen.

Kommissionen skriver att köpet på ett signifikant sätt kommer att minska marknadskonkurrensen i Sverige och Finland inom vissa områden. Därför sker godkännandet med vissa villkor. Bland annat måste Telia via licens ge tillgång till bolagets gratiskanaler och vissa betalkanaler. Detsamma gäller strömningstjänster. Och konkurrenterna måste få lov att göra reklam i Telias tv-kanaler.

Telias bud på Bonnier Broadcasting värderas till drygt nio miljarder kronor och lades i juli 2018, enligt TT.

3 tim
Läs mer om Telia / Bonnier-köpet
Joakim Stymne.  Pontus Lundahl/TT
Felen i svensk statistik

SCB bryter med Evry – ska samla in mer själva

Efter skandalen med felaktiga arbetslöshetssiffror bryter SCB med konsultfirman Evry och ska samla in mer statistik själva, rapporterar TT.

SCB gör redan i dag en del av datainsamlingen själva och kommer nu ”i viss utsträckning” att öka på den andelen, säger generaldirektören Joakim Stymne till TT.

Mängden statistik kommer att minska men enligt Stymne är det mer finfördelad statistik som kommer att försvinna. Den centrala statistik som är viktig för konjunkturbedömningar kommer SCB att kunna garantera, lovar Stymne.

– Det var inte bra att ha publicerat statistik som bidrog till att ge en felaktig bild, säger han.

11 min
Civilminister Lena Micko, S.  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Regeringen kallar till sig SCB-chefen efter missen

Civilminister Lena Micko (S) vill ha svar från Statistiska Centralbyrån om den felaktiga arbetslöshetsstatistiken, skriver SvD Näringsliv.

Micko kommer att kalla SCB:s generaldirektör Joakim Stymne till ett möte.

Ministern säger att myndighetens trovärdighet har skadats av felen och att statistiken måste stämma då den ”utgör en grund till politiska beslut”.

– Jag tycker det är allvarligt, säger Micko till SvD.

Tidigare under måndagen berättade Aftonbladet att de svenska BNP-siffrorna måste räknas om efter de fel i arbetskraftssiffrorna från SCB som har kopplats till underleverantören Evry.

Igår 13:18
Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Källa: Falska telefonintervjuer kan ha blivit SCB-statistik

Anställda ska ha fått löneavdrag för toabesök och pressats att jobba snabbare. Det skriver Aftonbladet om det multinationella bolaget Evry som har i uppdrag att för regeringens räkning samla in statistik om arbetslösheten via telefonintervjuer. Detta sedan SCB:s datainsamlande sålts till den privata aktören.

Aftonbladet skriver om pressen på Evrys anställda med anledning av att SCB i oktober tvingades gå ut och varna för att de egna siffrorna var överdrivna.

Enligt flera av källorna kan falska telefonintervjuer ha skickats in som underlag till SCB.

– Det har hänt vid flera tillfällen att jag ringer upp personer som är helt oförstående till att de skulle ha varit med i undersökningen tidigare, säger en anställd till tidningen.

SCB har uppgett att man har inlett en avveckling av samarbetet med Evry och att man kommer återkomma med mer information.

Igår 06:48
Läs mer om Felen i svensk statistik
TT.
Svenska tillväxten

BNP-prognoserna skruvas ner – Teknikföretagen dystrast

Konjunkturprognoserna duggar tätt och det är idel dystra utsikter som presenteras, med kraftigt nedjusterade förväntningar på BNP-tillväxten som resultat.

I morse släppte SEB en ny upplaga av sin kvartalsvisa konjunkturprognos och skruvade ner sin BNP-prognos för 2019 till 1,2 procent från 1,5 procent i septemberrapporten.

SEB:s prognos hör ändå till de ljusare. Förra veckan skruvade EU ner förväntan på den svenska tillväxten från 1,7 procent till 1,1 procent för innevarande år och blott 1,0 procent nästa år.

Den dystraste prognosen står Teknikföretagen för: BNP-tillväxt på 1,0 procnet både 2019 och 2020.

4 tim
Illustrationsbild. TT.
undefined

Stockholmarnas ekonomiska framtidstro lägsta på fem år

Den så kallade Stockholmsbarometern faller för andra raka kvartalet och landar på sin lägsta nivå på över fem år. Det skriver Stockholms handelskammare i ett pressmeddelande.

Stockholmsbarometern läser av det ekonomiska läget hos företag och hushåll i Sveriges huvudstad och faller med närmare tre enheter, till 93, vilket är sämre än normalt under tredje kvartalet.

När det gäller hushållen är det framför allt deras uppfattning om hur arbetsmarknaden utvecklas som utmärker sig negativt, enligt Stefan Westerberg, seniorekonom på Stockholms Handelskammare.

Bland företagen befinner sig livsmedelshandel, motorfordon och hotell fortsatt på en okej nivå.

– Men övriga sektorer ligger under sin normala nivå och vi ser att den stora privata tjänstesektorn faller markant, säger Stefan Westerberg.

41 min
TT.
undefined

SEB: Tydlig avkylning av den svenska ekonomin – BNP-ras

Årets BNP-tillväxt väntas landa på 1,2 procent, vilket är en halvering jämfört med förra året. Även nästa år spås BNP växa med 1,2 procent. Detta enligt SEB:s konjunkturprognos Nordic Outlook som släpptes i dag.

Banken ser en tydlig avkylning av arbetsmarknaden vilket håller nere löneökningarna. Tillsammans med låga internationella priser bidrar det till att inflationen hamnar under målet, trots svag krona, skriver SEB.

”Å andra sidan tror vi att Riksbanken återigen överskattar inflationen i sin prognos och ser därför i nuläget inga tunga skäl till att tro att Riksbanken ska agera mer aggressivt än vad man nu signalerar för åren 2020 och 2021.”

SEB:s makroekonomer konstaterar att ”prognosen därför är att räntan höjs till noll i december och ligger kvar där under resten av prognosperioden”.

Idag 06:08
Läs mer om Svenska tillväxten
JULIAN STRATENSCHULTE / DPA
Tysklands tillväxt

Expert: Industrin kan bottna de närmaste månaderna

De senaste dagarnas statistik ger glimtar av hopp att den tyska ekonomin håller på att stabiliseras, säger Berenberg-ekonomen Florian Hense till FT i en kommentar till det klart högre än väntade Zew-indexet som släpptes på tisdagsförmiddagen.

Hense menar att statistiken inte längre överraskar på nedsidan, att industriordrarna har blivit ”mindre dåliga” och att företagens förväntningar har stabiliserats om än på en låg nivå.

– Industriproduktionen kan hitta en botten de närmaste månaderna så länge inte Trump ökar på handelsspänningarna och Storbritanniens utträde ur EU sker under ordnade former, säger Hense till FT.

21 min
TT.
undefined

Betydligt ljusare utsikter än väntat hos tyska investerare

Tyska investerares och analytikers förväntningar på ekonomin repade sig oväntat mycket i oktober. Det visar ett färskt index från tyska ZEW.

Index över förväntningarna, som ska förutsäga den ekonomiska utvecklingen på sex månaders sikt, steg till –2,1 i november från –22,8 i oktober. Detta var lång bättre än förväntan enligt Bloombergs enkät, skriver Direkt.

Samtidigt steg nulägesindex marginellt till -24,7 från -25,3 föregående månad.

3 tim
Tysklands förbundskansler Angela Merkel.  Roman Pilipey / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Var fjärde tyskt bolag i Kina kan avveckla produktionen

Av 526 tyska bolag i Kina planerar eller överväger nära var fjärde, 23 procent att dra ner produktionen i landet. En tredjedel av dessa bolag planerar i nuläget att helt lämna landet. Det visar den tyska handelskammarens årliga enkät, skriver AFP.

Flera bolag som vill avveckla i Kina planerar att flytta sin produktion till andra lågkostnadsländer i Sydoastasien eller till Indien.

Verksamhetskostnaderna i Kina har nämligen ökat, bland annat med anledning av ekonomins förändring från tillverkningsbaserad till konsumtionsdriven.

5 tim
Läs mer om Tysklands tillväxt
Sofia Tanaka/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU vs. USA

EU ska ha avvisat ”mini-avtal” med USA inför biltullshotet

EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström ska ha avfärdat ett mindre avtal med USA om omedelbara eftergifter för europeisk del. Det rapporterar den brittiska tabloiden Express Brysselkorrespondent Joe Barnes och hänvisar till ett brev från Malmström.

USA ville se sänkta tullar för amerikansk hummer och kemikalier. Förslaget lades fram i dagarna, kort innan Donald Trumps deadline för tullarna mot Europas bilindustri, 14 november.

Malmström ska i brevet till USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer ha krävt att Washington i utbyte skulle sänka tullarna på europeiska varor.

”Det här bör vara del av ett större avtal”, uppges kommissionären ha skrivit.

1 tim
Trump med EU-chefen Juncker vid Vita huset förra sommaren. Pablo Martinez Monsivais / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Källor: Trump skjuter upp biltullarna mot EU – igen

Donald Trump väntas skjuta upp införandet av biltullar mot EU i ytterligare sex månader innan deadline för beslutet går ut på onsdag. Det säger en källa med insyn till Politico. Även en industrikälla uppger att branschen fått signaler från Vita huset om att tullarna inte införs på onsdag.

Samtidigt som Trump i så fall undviker en konflikt med en av landets största handelpartner kan han blåsa liv i frågan lagom till slutspurten av presidentvalskampanjen, skriver Politico.

I maj sköt Donald Trump upp införandet av fordonstullar mot EU i sex månader – en period som löper ut på onsdag.

Igår 22:49
Läs mer om EU vs. USA
Dagens aktierekar

Swedbank: Volvo, Skanska och Investor är våra favoritaktier

Loomis ut – Volvo in. Det är en av förändringarna i Swedbanks aktieportfölj när de listar sina sektorfavoriter. Storbanken kastar också ut Holmen ur portföljen till förmån för Boliden.

Storytel, Skanska, Investor och Nordea är några andra bolag som ingår i portföljen med sektorfavoriter. Swedbank listar också bolag som investerare ska undvika. Där nämns bland andra Ica, Billerud Korsnäs och Handelsbanken.

Hela portföljen finns här nedanför.

4 tim
BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Dagens rekar: Wall Street-analytiker skeptiska till Volvo

Wall Street-titanen Morgan Stanleys analytiker förblir skeptiskt inställda till AB Volvo. I en färsk uppdatering upprepas rekommendationen undervikt. Samtidigt sänks riktkursen till 130 kronor från tidigare 135 kronor. Volvo-aktien stängde på 151,65 kronor på måndagen.

Här är övrigt rekommendationsförändringar från Finwires flöde på tisdagen:
• Nordea sänker riktkursen för Coor till 76 kronor (79), upprepar sälj
• Nordea höjer riktkursen för SAS till 22 kronor (17), upprepar köp
• Baird höjer riktkursen för Autoliv till 79 dollar (78), upprepar neutral
• Nordea sänker riktkursen för Lundin Gold till 8,46 kanadensiska dollar (9,01) upprepar köp
• Morgan Stanley sänker riktkursen för Volvo till 130 kronor (135) upprepar undervikt
• Goldman Sachs höjer riktkursen för Munters till 47 kronor (46), upprepar neutral
• DNB höjer riktkursen för Nobia till 85 kronor (72), upprepar köp
• Kepler Cheuvreux höjer riktkursen för Stora Enso till 16 euro (13), upprepar köp
• Kepler Cheuvreux sänker Holmen till behåll (köp), upprepar riktkurs 305 kronor

6 tim
undefined

Analyshus gör tummen upp för Nvidia och Alphabet

Flera bolag på Wall Street fick ändrade riktkurser på måndagen, här är några från Finwires rapportering:

  • Deutsche Bank och UBS höjer riktkursen för Nvidia. Deutsche höjer till 190 dollar från tidigare 160 dollar och upprepar behåll, medan UBS höjer aktien till hela 240 dollar (195) och upprepar köp. Vid stängning hade aktien handlats upp 0,2 procent till 208,18 dollar.
  • Loop Capital höjer riktkursen för Alphabet till 1 450 dollar (1 350) och upprepar behåll. Analyshuset sänker samtidigt riktkursen för Twitter till 42 dollar (55) och upprepar köp. Alphabet backade 0,9 procent till 1 299,19 dollar, medan Twitter steg 0,5 procent till 29,34 dollar.
  • Argus höjer riktkursen för Walt Disney Company till 160 dollar (143) och upprepar köp. Aktien föll 0,9 procent till 136,74 dollar.
  • Jefferies höjer riktkursen för Tesla till 400 dollar (300) och upprepar köp. Aktien steg 2,4 procent till 345,09 dollar.
  • Market Watch skriver att Piper Jaffray sänker riktkursen för Cisco Systems till 51 dollar från tidigare 55 dollar. Aktien backade 1,5 procent till 48,10 dollar.
Igår 15:49
Läs mer om Dagens aktierekar
Rapportsäsongen Pressade bostadsbyggarna
Malin Hoelstad/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Rapportsäsongen Pressade bostadsbyggarna

En bokad bostad hos Oscar Properties i kvartalet

Oscar Properties försäljning i det tredje kvartalet föll med nästan 80 procent från samma kvartal i fjol, visar den färska rapporten.

Antalet sålda bostäder uppgick till 8. En enda bostad bokades av kund under kvartalet. Inga nya bostäder byggstartades.

Resultatet vändes dock från förlust till vinst. Att 50 procent av prestigeprojektet Helix såldes bättrade resultatet med totalt 74 miljoner kronor.

6 tim
Illustrationsbild.  Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

SSM:s förlust i kvartalet: 377,8 miljoner kronor

Bostadsutvecklaren SSM gör en förlust på närmare 400 miljoner kronor i det tredje kvartalet, enligt preliminära siffror i Q3-rapporten.

Bolaget vinstvarnade redan under måndagskvällen. Resultatet tyngs av nedskrivningar på 312,7 miljoner.

Framåt kommer SSM nu att fokusera främst på att utveckla hyresrätter. Även ett positivt kassaflöde är något som prioriteras.

– Positiva kassaflöden kommer att prioriteras framöver, i syfte att reducera bolagets nettoskuld, säger vd:n Mattias Lundgren.

Idag 06:19
Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

SSM vinstvarnar – skriver ner tillgångar med 300 miljoner

Bostadsutvecklaren SSM vinstvarnar för det tredje kvartalet efter en ”översyn av bolagets verksamhet”.

”Bolagets styrelse har i dag fattat beslut om att optimera affärsmodellen efter rådande marknadsförutsättningar. Besluten får till följd att vissa projekt samt tillgångar inom bolagets joint ventures omvärderas”, skriver SSM i ett pressmeddelande.

Omvärderingarna påverkar inte bolagets kassaflöde men bedöms preliminärt påverka resultatet för det tredje kvartalet med –312,7 miljoner kronor.

Igår 20:24
Läs mer om Rapportsäsongen