BJÖRN LARSSON ASK / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Bopriserna

Stigande priser i oktober – mest upp i Stockholm

Priserna på bostadsrätter steg i riket som helhet och framförallt i Storstockholm under oktober, samtidigt som villapriserna var oförändrade i hela landet. Det framgår av Svensk Mäklarstatistiks senaste siffror.

– Trenden med omfattande antal försäljningar fortsätter. I oktober såldes 3 procent fler bostäder än samma månad förra året, säger analyschefen Per-Arne Sandegren i ett pressmeddelande.

Sett över 12 månader har priserna på både bostadsrätter och villor stigit med 3 procent i riket som helhet.

Svensk Mäklarstatistiks siffror i korthet

Riket:

 • Bostadsrätter: + 1 procent
 • Villor: +/- 0 procent

Storstockholm:

 • Bostadsrätter: + 2 procent
 • Villor: +/- 0 procent

Storgöteborg:

 • Bostadsrätter: +/- 0 procent
 • Villor: +/- 0 procent

Stormalmö:

 • Bostadsrätter: - 1 procent
 • Villor: +/- 0 procent

(förändringarna är på månadsbasis, mellan september och oktober)

Mer om

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Arkivbild: På Wall Street. Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs internationellt

Nytt virusfall sänkte Wall Street – Intel rapportrusade

New York-börserna öppnade uppåt på fredagen, men indexen föll brant efter att ett andra fall av coronaviruset bekräftats i USA och vid stängning stod de ledande indexen klart lägre:
• S&P 500: −0,9%
• Nasdaq: −0,9%
• Dow Jones: −0,6%
Walt Disney tappade 1,5 procent efter att bolagets resort i Shanghai stängs tills vidare på grund av coronaviruset. Även flera flygbolag tappade på virusoron.

Att USA:s finansminister Steven Mnuchin uttryckte optimistisk kring snara förhandlingar med Kina om ett så kallat fas 2-avtal gav inte mycket bränsle åt börsen.

Inte heller årsboksluten lyckades sätta särskilt mycket färg på börstillvaron i New York. Kreditkortsföretaget American Express rapporterade en något bättre vinst än väntat i det fjärde kvartalet och aktien steg 2,9 procent.

It-företaget Intels delår kom in betydligt bättre än analytikerna väntat sig. Vinsten blev 1,52 dollar per aktie mot väntade 1,25 dollar per aktie, skriver CNBC. Aktien rusade 8,1 procent.

Boeing handlades inledningsvis ner efter Bloombergs rapport om att företaget överväger att ytterligare sänka produktionen av flygplanet 787 Dreamliner. Men efter signaler om att den amerikanska flygmyndigheten FAA kan upphäva olycksplanet 737 Max flygförbud före mitten av året vände aktien upp och stängde i stället 1,7 procent högre.

Apple kämpade i motvind trots höjda rekar från Wedbush och Rosenblatt Securities. Aktien stängde en bit under nollan.

Inte heller Tesla hade någon bra dag – elbilstillverkaren som rusat rejält på slutet backade 1,3 procent.

2 tim
Frankfurt, Paris, och Londonbörserna. Arkivbilder. TT
undefined

Kraftiga börsuppgångar i hela Europa – virus i fokus

Stockholmsbörsen var inte ensam att lyfta rejält på fredagen. Alla ledande Europabörser steg på bred front utan större draghjälp från resten av världen:
• Frankfurt (Dax30): +1,4 procent
• London (FTSE100): +1,0 procent
• Paris (Cac40): +1,1 procent
Corona-viruset stod fortsatt i fokus. Världshälsoorganisationen WHO har valt att inte utlysa ett globalt nödläge och Société Générales analytiker Kit Juckes säger till FT att tonen i den internationella pressen har ändrats och med det reaktionen från finansmarknaderna.

Paul Donovan, strateg vid UBS, säger till samma tidning att strukturella förändringar i den globala ekonomin har gjort det svårare att tydligt analysera effekten av virusutbrottet i Kina.

– Det kan komma ett ske ytterligare skift mot onlineförsäljning, vilket kan mildra konsumentskadan, säger han.

Idag 10:57
Kin Cheung / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Lugn handel på Asiens börser inför firandet – viruset i fokus

Det var små rörelser på de av Asiens ledande börser som höll öppet under fredagen. Vid stängning låg indexen som följer:
• Nikkei: +0,1 %
• Hongkong: +0,2 %
Investerarna fortsätter att följa utvecklingen kring coronaviruset, skriver CNBC och lägger till att kinesisk statlig media uppgett att 830 personer insjuknat i Kina.

Becky Liu, ansvarig för kinesisk makroekonomi vid Standard Chartered Bank, säger till CNBC att det återstår att se hur svår situationen kommer att bli.

– Investerare är rädda att coronaviruset ska dämpa konsumtionen i Kina nu när den kinesiska ekonomin redan börjat mattas av, säger Yasuo Sakuma, investeringschef vid Libra Investments, till Reuters.

Börserna i både Kina och Sydkorea har haft stängt i dag då nyårsfirandet inleds i morgon, lördag.

Idag 04:15
Läs mer om Dagens börs internationellt
Frankrikes hälsominister Agnès Buzyn. TT
Nya coronaviruset

Tredje fall har bekräftats i Frankrike – första fallen av coronavirus i Europa

Tre människor har bekräftats smittade av coronaviruset i Frankrike, uppger franska myndigheter.

Buzyn säger att det första fallet upptäcktes i Bordeaux och det andra i Paris, skriver Le Parisien. Det tredje fallet rapporterades sent under fredagskvällen.

Den smittade i Bordeaux tog kontakt med sjukvården på torsdagen.

– Han har varit i kontakt med ett tiotal personer sedan han anlände till Frankrike, säger hälsoministern Agnès Buzyn enligt Le Figaro.

Tidigare på fredagen rapporterades om två misstänkta fall i Finland. De fallen har avfärdats sedan dess. Under fredagskvällen skriver Bloomberg att ytterligare 15 dödsfall kopplade till coronaviruset har rapporterats i Hubeiprovinsen i Kina, utöver de 25 personer som redan dött i landet.

3 tim
Illustrationsbild. LEIF R JANSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analyser: Vanlig influensa ett större hot än viruset

Det kan bli svårt för svensk sjukvård att hantera situationen om coronaviruset sprids i Sverige. Det menar Expressens medicinreporter Anna Bäsén i en analys. Även om smittskyddsexperter säger att det inte finns någon anledning till oro är situationen osäker just nu skriver hon.

”Om det nya viruset – mot förmodan – får stor spridning här står svensk sjukvård inför en extremt svår situation”, skriver Bäsén.

DN:s Amina Manzoor manar till att lyssna på experterna som säger att dödligheten för coronaviruset är lägre än för sars. Hon påpekar dock att det är mycket som är oklart kring viruset och att en faktor spelar stor roll – influensasäsong råder på norra halvklotet.

”Varje år orsakar influensa mellan tre till fem miljoner allvarliga sjukdomsfall och dödar mellan 290 000 och 650 000 människor världen över”, skriver Manzoor.

1 tim
Disney Resort i Shanghai Ng Han Guan / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Företag klappar igen efter virusutbrottet

Flera företag har slagit igen portarna till följd av coronavirusets spridning och på fredagen hade turen kommit till Walt Disneys nöjespark i Shanghai, rapporterar flera medier. Även flera kinesiska filmpremiärer har skjutits upp trots att firandet av det kinesiska nyåret pågår för fullt, noterar TT.

Sedan tidigare har McDonalds-restauranger och ett Ikea-varuhus klappat igen.

Svenska Ericsson har cirka 11 500 anställda i Kina och just i Wuhan arbetar runt 400 med utrullningar av ny teknik, berättar vd Börje Ekholm för TT.

3 tim
Läs mer om Nya coronaviruset
Dagens aktierekar

Analytiker: Apples aktie ska upp 25 procent

Apples aktie ska upp 25 procent till 400 dollar. Det hävdar Wedbushs analytiker Dan Ives efter ett besök i Kina, rapporterar Market Watch.

Efterfrågan på techjättens produkter tycks vara god då det går bra för underleverantörerna, menar han. Och efterfrågan på Airpods får honom att ”tappa hakan”.

Trots att aktien rusat under året som gått är den en ”måste-aktie” att äga, menar Ives.

Aktien fick dock inte mycket fart efter hans analys utan backade i stället några tiondelar till drygt 318 dollar på fredagen.

2 tim
undefined

Börsplus ser bra uppsida i Nilörn

Etikettbolaget Nilörngruppen stiger på Stockholmsbörsen efter att Börsplus upprepat sitt köpråd och bestämt sig för att behålla aktien i utdelningsportföljen. Analystjänsten menar att aktien värderas lågt, är ett välskött bolag som uppvisat stabil försäljning och bra marginaler.

Å andra sidan råder tuff konkurrens i branschen.

”Aktien ska värderas lågt men även om vi räknar ganska konservativt finns en bra uppsida i aktien”, skriver Börsplus.

Vid stängning var aktien upp 0,7 procent.

Idag 15:58
Läs mer om Dagens aktierekar
Rapportsäsongen Reaktioner på Ericssons rapport
Bratt. Ericssons kontor i Kista. TT
Rapportsäsongen Reaktioner på Ericssons rapport

Bratt: Kan fråga sig när bordet egentligen är färdigrensat

Ericssons årsbokslut bekräftar att vd Börje Ekholm vänt skutan på rätt köl, men periodvis har marknadens förväntningar varit för höga. Det säger Nordnets sparekonom Frida Bratt till Privata Affärer efter fredagens rapport, som skickade ner aktien 5,8 procent.

Hon oroas över att försäljningen i USA tappat fart och att Ericsson inte kommunicerar något om Kinas utredning av licenser.

– Dessutom flaggar man återigen för ökade kostnader. Man kan fråga sig när bordet egentligen är färdigrensat, säger hon till tidningen.

Däremot kan den höjda utdelningen i viss mån överskugga de sämre delarna i rapporten, menar Bratt.

4 tim
Gardell. Arkivbild. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Gardell: Dagens kursreaktion i Ericsson kraftigt överdriven

Ericssons storägare Cevian Capital med grundaren Christer Gardell i spetsen ställer flera hårda krav på telekomjätten efter fredagens rapportmiss, skriver DI. Ett av dem är att aktien – som rasade 5,8 procent på börsen – måste värderas högre.

Christer Gardell påpekar att Ericsson under helåret 2019 förbättrade resultatet med 5 miljarder mer än marknaden väntat sig och att det fjärde kvartalet rensat för engångsposter kom in i stort sett i linje med konsensus.

– Med det i åtanke verkar kursreaktionen i dag kraftigt överdriven, säger han till DI.

Idag 15:24
Bild från Ericssons huvudkontor i Kista. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analyser: Krisen är över – men det blir en tung börsdag

Ericsson snubblade på mållinjen och nådde inte målet om att ha en rörelsemarginal på 10 procent, skriver Dagens Industris Richard Bråse.

”Räkna med att det kan bli en tung börsdag för Ericsson”, skriver Bråse.

Telekomjätten har lämnat den interna krisen bakom sig och levererade en relativt stark rapport för det fjärde kvartalet, skriver Mikael Törnwall för SvD Näringsliv.

Ericsson har nyss fått miljardböter och Törnwall skriver att det alltid väcker kritik när krisande storbolag höjer sin utdelning, vilket Ericsson nu gör.

”Om man hävdar att ett bolag som precis dömts för mutbrott inte ska betala utdelning bör man också ställa sig frågan varför ägarna ska drabbas av att ledningen gjort bort sig”, skriver han.

Ericsson når eller slår de flesta förväntningar som fanns hos analytikerkåren inför Q4-rapporten, skriver Hans Strandberg för DN.

Han tar också upp att Ericsson nu för första gången visar upp en vinst över ett helår sedan Börje Ekholm tog över som vd.

Strandberg skriver också att Ekholm nu har ”papper på att det vänt”.

Idag 07:32
Läs mer om Rapportsäsongen
Ostadiga oljemarknaden

Coronaviruset sänker oljan – är största raset sedan i maj

Oljepriset backade för fjärde dagen i rad i coronavirusets spår och gick mot sin sämsta veckan sedan i maj, skriver CNBC. Efter ett tapp på runt 2,5 procent under fredagen har både brentoljan och den amerikanska lättoljan WTI tappat runt 7 procent den senaste veckan.

”När städer sätts i karantän och kollektivtrafiken stängs ner reduceras per definition den ekonomiska aktiviteten och det har en negativ påverkan på efterfrågan på energi, inklusive olja”, skriver Raymond James analytiker John Freeman i ett kundbrev.

Han tillägger att marknaden verkar tro att det blir sämre innan det blir bättre.

Prisnedgången dämpades något efter att nya siffror visat att antalet aktiva olje- och gasriggar i USA minskade förra veckan.

4 tim
Illustrationsbild. LUC COHEN / TT NYHETSBYRÅN
undefined

USA inför sanktioner mot fyra oljebolag

USA inför sanktioner mot fyra oljebolag som anklagas för att deras transporter ska ha tjänat den den iranska elitstyrkan Quds, skriver TT och hänvisar till USA:s finansdepartement.

– Irans oljeindustri är den primära finansieringskällan för den iranska regimens globala terroristverksamhet och möjliggör ett kontinuerligt våld mot landets eget folk, säger USA:s finansminister Steven Mnuchin i ett uttalande.

Bolagen som berörs av sanktionerna är Triliance Petrochemical, Sage Energy HK Limited, Peakview Industry Co Limited och Beneathco DMCC.

Idag 05:08
Läs mer om Ostadiga oljemarknaden
Illustrationsbild. Emil Langvad/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ica / Bolagsnyheter

Ica-handlare: Pensionärer och ensamhushåll drabbas

Flera Ica-handlare är kritiska mot det nya bonussystem som Ica har infört, rapporterar Aftonbladet. ”Stammis” innebär att de bonuspoäng som kunderna inte använder brinner inne vid månadsskiftet, vilket flera kunder kritiserat i veckan.

Ica-handlaren Marie Johansson i Dorotea ser pensionärer som handlar via hemtjänst och som komplementhandlar själva i butik som de stora förlorarna.

–Det är ett stort fel att det bryts varje månad, säger Johansson till Aftonbladet.

Flera av handlarna som tidningen intervjuat är kritiska mot att bonusen fryser inne men ser ändå flera fördelar med systemet, som enligt Ica ska leda till bättre rabatter för kunderna.

4 tim
Karl Melander/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sverige Konsumenter: Förstår att Icas kunder reagerar

Det är förståeligt att Icas kunder reagerar på att matvarujätten ändrat sitt bonussystem. Det anser Jan Bertoft, generalsekretare vid Sverige Konsumenter, enligt DN.

Icas förändrade regler missgynnar små hushåll som köper lite, säger han.

– Ica är i sin fulla rätta att göra så här, men jag kan förstå att kunderna upplever det som ett bekymmer, säger Bertoft till DN.

Ica har tidigare uppgett för flera medier att de kommer betala ut mer bonusar än någonsin efter förändringarna.

Idag 04:43
Illustrationsbild. En anställd på en Ica-butik. Emil Langvad/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Icas svar efter sågningarna: Blir mer bonusar än nånsin

Ica räknar med att betala ut mer pengar än någonsin tidigare i bonus till sina kunder. Det skriver Cecilia Meldahl, chef för kundutveckling på Ica, i ett mejl till Aftonbladet.

Även till Expressen säger hon att Ica ”räknar med att betala ut mer pengar än någonsin tidigare”.

Bakgrunden är att matvarujättens nya bonussystem som träder i kraft den 1 februari lett till ilska på sociala medier.

Flera medier har rapporterat om kundernas vrede. Örjan Gruvberger, 57, säger till Aftonbladet att det är ”enastående snålt” av Ica att nu gör att de som handlar för mindre än 2 000 kronor per månad går miste om sin bonus.

Igår 12:45
Läs mer om Ica / Bolagsnyheter