Stockholmsbörsen i dag

Stockholmsbörsen klättrade efter positiva signaler

Stockholmsbörsen steg tydligt på onsdagen och har därmed gjort sin sjätte uppgångsdag i rad. Vid stängning stod indexen som följer:
• OMXSPI: +0,8 procent
• OMXS30: +0,8 procent
Astra Zenecas aktie steg nära 2 procent i öppningen efter en höjd riktkurs på morgonen, men föll sedan tillbaka och stängde på plus 0,4 procent.

Inför börsöppning rapporterade en av H&M:s stora konkurrenter. Spanska klädjätten Inditex, som äger bland annat Zara, redovisade ett resultat i linje med förväntningarna. Resultatet ökade 10 procent på årsbasis. H&M gick sämst bland storbolagen och avslutade dagen på minus 2,3 procent.

I andra änden fanns Hexagon som steg 5,6 procent följt av Sandvik och Atlas Copco som klättrade 2,6 respektive 2,4 procent.

På onsdagen kom uppgiften att Kina undantar 16 kategorier av amerikansktillverkade varor och produkter från tullar, inför det förhandlingsmöte som väntas i oktober.

New York-börserna i går
S&P 500: +/-0,0%
Nasdaq: +/-0,0%
Dow Jones: +0,3%

Börstjänster

Nyheter, analys & rekar

Kalender

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Maria Landeborn, analytiker på Danske Bank.
Reaktioner på coronautbrottet

Experter: ”Verkligheten har kommit ikapp börsen”

Analytikerna är rörande överens om att det är coronaviruset som skapar oro och sätter skräck i världens börser. Vid lunchtid på måndagen var OMXS30 ner hela 4 procent.

– Hittills har börsen varit förvånansvärt motståndskraftig. En rekyl nu är därför inte så konstig. Verkligheten kommer i kapp, säger Maria Landeborn, analytiker på Danske Bank till TT.

Börsveckans Lars Frick säger i en kommentar till Placera-TV att så länge virusspridningen var begränsad till Kina och Asien fanns en viss distans till utbrottet.

– Men med utbrottet i Italien kommer vi in i en period med fler utbrott vilket oroar börserna väldigt mycket. Det är väl lite närhetsprincip, säger han.

I samma program säger Placeras Karl Lans att han tror på en återhämtning när chocken väl lagt sig:

– Det brukar komma en kraftig sättning, men sen har börsen vant sig vid det här läget och då kommer vi se en återhämtning. Historiskt sett har det varit så, säger Karl Lans.

1 tim
Textilfabrik i Kina. TT NYHETSBYRÅN
undefined

Strateg: Kinas data kommer se fullständigt bedrövlig ut

Den kommande kinesiska makrostatistiken kommer att se fullständigt bedrövlig ut till följd av coronaviruset. Det säger Handelsbankens chefstrateg Claes Måhlén till EFN.

Han pekar på att den kinesiska ekonomin i princip har stängts ner under hela februari.

– Globalt sett kommer effekterna att bli mer kännbara i mars, säger Måhlén.

Han tror att effekterna bland annat kommer att synas i europeiska inköpschefsindex för industrin.

– Det är även svårt att se att det här inte ska påverka bolagsrapporter under första kvartalet, säger han.

29 min
Andy Wong / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analytiker: Föroreningar visar att Kina ljuger om corona

Kina uppgav förra veckan att 80 procent av de statsägda industrierna återupptagit produktionen efter coronavirusets utbrott. Men flera analytiker är skeptiska och pekar på att landets utsläppsnivåer ger en annan bild, skriver CNBC.

National Australia Bank strateg Rodrigo Catril säger att det optimistiska budskapet från regeringen inte styrks av de nuvarande nivåerna på luftföroreningarna i storstäderna, som är betydligt lägre än i fjol.

Den japanska banken Nomura presenterar i sin tur en mätning från i torsdags som visar att den dagliga kolanvändningen på Kinas sex största kraftverk var 42,5 procent lägre än under motsvarande dag förra året.

Idag 05:41
Läs mer om Reaktioner på coronautbrottet
Stockholmsbörsen i dag

Stockholmsbörsen går mot sämsta dagen på fyra år

Stockholmsbörsen rasar och går mot sin sämsta dag på fyra år efter tilltagande virusoro. Klockan 13 på måndagen ser de ledande indexen ut så här:
• OMXS30: −3,5%
• OMXSPI: −3,6%
Samtliga bolag på OMXS30-listan lyser rött och det är de cykliska bolagen som tar mest stryk. Autoliv, Sandvik, och Alfa Laval är alla ner över 5 procent.

Att börserna rasar är rimligt, skriver SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist på Twitter:

”Mörkröda siffror på Europas börser. Helt rimligt med tanke på osäkerheten och utvecklingen i Italien, Sydkorea och Iran”, skriver han bland annat.

First North-bolaget Jetpak öppnade på nya rekordnivåer och handlades för första gången över 75 kronor per aktie efter köprekommendation. Aktien är upp över 6 procent.

Gruvbolaget Lundin Gold, som i dagarna meddelade att bolaget har uppnått kommersiell produktionstakt vid sin guldgruva Fruta del Norte i Ecuador tidigare än planerat, stiger cirka 10 procent.

Powercell, som är verksamma inom bränslecellsproduktion, fortsätter att falla efter att ha rusat tidigare i år. First North-bolaget rasar över 10 procent.

Molnspecialisten Divio Technologies föreslår en föresträdesemission om 17,6 miljoner kronor. Aktien rasar cirka 20 procent på nyheten.

4 tim
undefined

JM och Fingerprint blankat så in i Norden – med på topplista

Storblankarna gillar svenska aktier och tror på nedgång för en rad svenska bolag. Faktum är att fem bolag på Stockholmsbörsen tillhör de tio mest blankade bolagen i Norden, enligt Holdings databas.

Bolagen det rör sig om är bland annat Intrum, Fingerprint Cards, Pen Concept och JM. Här nedanför hittar du Nordens tio mest blankade aktier.

Sorterat på värdet på de blankade aktierna toppar jättarna H&M och Vestas där de korta positionerna är värda 8,5 respektive 7 miljarder kronor.

Igår 19:41
TT
undefined

Finanssektorn slår börsen efter storbankernas rusning – här är årets bästa sektorer

Storbankerna har inlett börsåret starkt – SEB, Swedbank och Nordea är tre av de fem aktier som gått bäst bland OMXS30-bolagen sedan årsskiftet.

Sektorn har också har bidragit till breda börsens lyft, säger Dagens Industris expert Agnetha Jönsson i Analyspodden. Hon tror att bankerna kan fortsätta ”gå hyggligt”.

– Det kan bli en intressant vår för dem, säger hon.

Banksektorn, där även fastigheter ingår, har stigit drygt 13 procent i år. Det är klart bättre än Stockholmsbörsen i stort och är även den bästa utvecklingen bland samtliga sektorer på börsen.

Här nedanför framgår vilka sektorer som gått bäst på Stockholmsbörsen i år.

Igår 07:33
Läs mer om Stockholmsbörsen i dag
MARK FELIX / TT NYHETSBYRÅN
Presidentvalet i USA 2020

Analys: Unga har ignorerats – därför är Sanders ostoppbar

Hur kunde vänsterkandidaten Bernie Sanders segla upp i toppen i Demokraternas primärval? Svaret är att miljontals unga väljare har uppfostrats till att bli Sanders-väljare, skriver politik- och ekonomianalytikern Jake Novak i en opinionstext för CNBC.

För det första har en kör av tyckare ända sedan andra världskriget basunerat ut att det är 100 procent nödvändigt för amerikaner att gå på college. Sedan blev det nästintill omöjligt för många att ha råd med utbildningen.

För det andra har politikerna fokuserat på äldre väljare, som visserligen röstar mer frekvent. Fokuset på de äldre och deras pensionsfonder är sympatiskt men felplacerat. Mormor och farmor är stenrika – i snitt har äldre hushåll en 47 gånger större förmögenhet än yngre hushåll, skriver Novak.

Kasta in Affordable Care Act (Obamacare), som bokstavligt talat är uppbyggd för att yngre ska betala för äldre och sjukare, och ett mönster börjar synas. Sanders då? Han pratar visserligen själv mycket om socialförsäkringarna, men han ser till att inkludera unga människor i sina vallöften, skriver Novak.

5 min
Bernie Sanders och hustrun Jane Sanders.  Eric Gay / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Bernie Sanders tar hem segern i delstaten Nevada

Vermontsenatorn Bernie Sanders ser ut att vinna nomineringsmötet i Nevada med en bred marginal, rapporterar flera internationella medier.

När nästan hälften av distrikten rapporterat sina resultat samlar Sanders 47 procent av väljarstödet mot den tidigare vicepresidenten Joe Biden som har stöd av 21 procent. Indianaborgmästaren Pete Buttigieg hamnar på tredje plats med 15 procent.

Flera olika väljargrupper i Nevada ser ut att ge Sanders sitt stöd. Månaderna innan nomineringsmötet har hans kampanj kraftsamlat i delstaten och genomfört en stor dörrknackningskampanj.

– Ingen annan kampanj har en gräsrotsrörelse som vi har, det är därför vi kommer att vinna det här valet, sa Sanders i ett tal under natten.

Igår 05:25
Joe Biden.  Ethan Miller / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Joe Biden tvåa – hävdar att han gjort comeback

Joe Biden ser ut att sluta på andra plats efter nattens nomineringsmöte. Resultatet är en klättring från katastrofvalen i delstaterna Iowa och New Hampshire där den före detta vice presidenten slutade på fjärde och femte plats.

Trots att gapet till vinnaren Bernie Sanders är stort var Biden segerviss när han i natt höll tal och hävdade att hans kampanj gjort comeback.

– Medier är snabba på att deklarera att någon är död, men vi lever och vi har kommit tillbaka och ska vinna, sa han i talet.

Igår 05:26
Läs mer om Presidentvalet i USA 2020
ANDREA PATTARO / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Virusdrabbade delar av Italien kan få skattelättnader

Italiens regering utvärderar olika former av krisåtgärder för att stödja de företag och familjer som påverkats av coronavirusets utbrott i landets norra regioner. Det rapporterar Bloomberg.

Enligt nyhetsbyrån diskuterar regeringen bland annat skattelättnader och uppskov på amorteringar.

Italien befann sig nära en recession redan före virusets utbrott. Under måndagen framkom det att landet är det värst drabbade i sEuropa av coronaviruset, med över 200 inrapporterade fall. Milanobörsen rasade på nyheten samtidigt som obligationsräntorna sköt i höjden.

2 tim
Kvinna med ansiktsmask lämnar sjukhuset i italienska Codogno.  FLAVIO LO SCALZO / TT NYHETSBYRÅN
undefined

EU satsar 2,5 miljarder i kampen mot coronaviruset

EU satsar ytterligare cirka 2,5 miljarder svenska kronor för att bekämpa coronaviruset, rapporterar TT. I nuläget uppmanar EU-kommissionen dock inte till hårdare gränskontroller i Europa med anledningen av virusspridningen.

– Vi är inte där än, men vi jobbar med planering av olika scenarier, säger EU:s katastrofkommissionär Janez Lenarcic till nyhetsbyrån.

I Italien har 150 personer smittats och fyra avlidit till följd av sjukdomen. EU och WHO kommer nu att skicka en gemensam delegation till landet för att utvärdera virusets spridning.

2 tim
Läs mer om Nya coronaviruset
Rapportsäsongen Dagens bolagsnyheter
Bambuser Live Video Shopping lanserades tillsammans med NA-KD. Pressbild
Rapportsäsongen Dagens bolagsnyheter

Bambuser ökar förlusten efter satsning på shopping

Livevideobolaget Bambuser minskar omsättningen med 27 procent under andra halvåret 2019, jämfört med samma period året innan. Det visar rapporten som släpptes på måndagen. Förlusten på sista raden ökar samtidigt något.

Under perioden har Bambuser lanserat produkten ”Live Video Shopping”, med inspiration från den växande e-handelstrenden i Kina.

”Produkten, som riktar sig mot retail och e-handel, lanserades framgångsrikt i slutet av september och har därmed inte hunnit generera några betydande intäkter under 2019”, skriver vd Maryam Ghahremani i rapporten.

2 tim
Läs mer om Rapportsäsongen
ERIC GAILLARD / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs internationellt

Europabörserna faller kraftigt – Air France ner 8 procent

Den ökade oron över den ekonomiska effekten av coronaviruset får även de europeiska börserna på fall.

Både Stoxx 600 och tyska DAX är ner över 3 procent på måndagsförmiddagen. Precis som de ledande indexen på Stockholmsbörsen.

– Marknaderna befinner sig i ett risk off-läge mitt i oron över den globala spridningen av coronaviruset, med ett växande antal infektioner utanför Kina, säger Ulrich Urbahn, chefsstrateg på Joh Berenberg Gossler & Co till Bloomberg.

Flygbolaget Air France-KLM, som nyligen varnat för att coronautbrottet kommer att slå mot bolagets rörelseresultat med 150-200 miljoner euro under februari, faller över 8 procent.

Italien är ett av de europeiska länderna som drabbats hårdast av coronaviruset. Milanobörsen är ner över 4 procent.

3 tim
Lee Jin-man / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kraftigt börsfall i Sydkorea efter ny virusoro

Sydkoreas ledande börsindex Kospi rasade nära 4 procent på måndagen efter att landet höjt sin beredskapsnivå för coronaviruset till den högsta möjliga. Åtgärden kommer efter flera nya dödsfall i landet, rapporterar CNBC.

Industrijätten Samsung Electronics aktie backade 4,1 procent. Bolaget meddelade i helgen att ett fall av viruset upptäckts på en fabrik för mobildelar i Sydkorea.

I övriga Asien var utvecklingen blandad. Vid stängning såg det ut som följer:
• Nikkei: Stängt
• Shanghai: −0,3 %
• Shenzhen: +1,4 %
• Hang Seng: −1,7 %
• Kospi: −3,9 %

4 tim
Läs mer om Dagens börs internationellt