Dagens bolagsnyheter

Storägaren tankar aktier i Cellavision

(Direkt) Grenlunden AB, som är kopplat till bland annat Axis-grundaren Martin Gren, har den 11 februari köpt ytterligare aktier i medicinteknikbolaget Cellavision.

Innehavet uppgår till affären till nästan 2,4 miljoner aktier, drygt 10 procent av kapital och röster.

Grenlunden ägde motsvarande 9,6 procent vid årsskiftet, enligt ägardatatjänsten Holdings.

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Snöfall i Stockholm. Arkivbild. Hossein Salmanzadeh/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stockholmsbörsen i dag

Nedgången tilltar: Brutala fall på Stockholmsbörsen

Det svänger snabbt på börsen just nu. Efter ras och en efterföljande mäktig rusning på onsdagen dyker återigen de ledande indexen på torsdagsförmiddagen. Även Europas storbörser backar med snarlik kraft.
• OMXSPI: –2,5 procent
• OMXS30: –2,3 procent
Alla storbolag i OMXS30 står på klara minus vid 09.40-tiden. H&M är ett av storbolagen som det går ”minst dåligt” för med en nedgång på 1,7 procent. Aktien har uppgraderats av JP Morgan till övervikt, från tidigare undervikt, och riktkursen nära nog dubblas.

Bland morgonens rapportbolag fortsätter de senaste dagarnas fall för Powercell och aktien är ner 10 procent.

Medivir stiger 18 procent efter spekulationer om att molekyler i bolagets simeprevir kan användas vid behandling av covid-19.

4 min
Illustrationsbild.  MARY ALTAFFER / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tjurrusning på börsen – ras på 3,5 procent vändes till plus

Efter fyra raka nedgångsdagar startade Stockholmsbörsen onsdagens handel med ett ras. Strax efter klockan 10 noterades breda OMXSPI hela 3,8 procent lägre och OMXS30 var ner 3,5 procent.

Men efter en osannolik återhämtning vände Stockholmsbörsen till plus och de ledande indexen stängde så här:
• OMXSPI: 0,6 procent
• OMXS30: 0,7 procent
Coronaoron har fortsatt grepp om världens börser. I USA föll indexen ordentligt under tisdagskvällen men rekylerar upp i dag.

Tyska Berenberg anser det vara köpläge i svenska verkstadsjättarna Sandvik, Atlas Copco och SKF efter de senaste dagarnas kursfall. Rekommendationen verkar ge visst stöd då det var just verkstadsbolagen som drog upp OMXS30-indexet.

Bäst gick Atlas Copco B som stängde upp 3,9 procent. I botten av storbolagsindexet hamnade Swedish Match som föll 2,4 procent.

SAS rapporterade som väntat en nästintill fördubblad förlust i bolagets första kvartal. Framåt är ledningen optimistisk men höjer också en varningsflagga för att virusutbrottet ökar osäkerheten. Aktien föll 11 procent.

Bambuser rusade över 11 procent efter livevideobolaget meddelat att man har tecknat ett avtal med Showfields om ”Live Video Shopping”.

Igår 16:30
Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Småbolagen föll hårdast i inledande handeln

När hela Stockholmsbörsen föll på onsdagsförmiddagen var nedgångarna mer noterbara för de små- och medelstora bolagen.

Börsens Small Cap-index föll ner 3,8 procent efter en trekvarts handel. Mid Cap-indexet hade samtidigt backat 3,6 procent. First Norths flaggskeppsindex First North 25 rasade hela 5,7 procent lägre. Jättarna i Large Cap tappade också i jämförelse men ”bara” 2,4 procent.

När Stockholmsbörsen vände till plus på eftermiddagen var det också Large cap som gick bäst och stängde +0,6 procent. Small cap-indexet gick ner 0,3 procent.

Från årsskiftet är skillnaden samtidigt i stort sett försumbar mellan de små och stora bolagen. En titt på Small Cap-indexets graf visar att det steg mer fram till till toppen för snart en vecka sedan.

Igår 08:30
Läs mer om Stockholmsbörsen i dag
TT
Kampen om flygresenärerna

Flygbolagen tvingas dumpa priser – kostar som en latte

Asiatiska flygbolag dumpar priserna på populära rutter i ett försök att överleva coronavirusets ekonomiska effekter, skriver Dagens Næringsliv. För att försöka komma ur krisen dumpar samtliga flygbolag priserna.

Exempelvis kostade en tre timmas resa inom Kina nyligen 29 yuan, ungefär 36 dollar, på Kinas största lågprisbolag Spring Airlines – att jämföra med en Starbucks latte som kostar 32 yuan i Kina.

Vietjet Air säljer just nu biljetter för halva priset, från priser som enligt Dagens Næringsliv redan är bland de lägsta i världen.

5 min
Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Efter fackets oro – vd lovar ”skandinaviska villkor”

SAS vd Rickard Gustafson säger att flygjättens nya dotterbolag inte är något för facken att oroa sig för, efter ett högt tonläge dem emellan. Till DN säger han att fackets oro om att det handlar om ett nytt låglönebolag inte stämmer.

– Flyget kommer ha sina baser i Skandinavien, de kommer bemannas av skandinavisk personal och på skandinaviska villkor, säger han till tidningen.

SAS har ingått ett avtal med en dansk fackförening gällande anställningarna i det nya bolaget, något som facket menar har skett bakom ryggen på dem.

1 tim
Paul Hanna / TT NYHETSBYRÅN
undefined

SAS i ny konflikt med piloter och kabinpersonal

Flygbolaget SAS planer att skapa ett nytt bolag för regionalflyg får fackföreningar att ilskna till, skriver SvD.

Detta efter att SAS slutit avtal med danska fackförbundet FPU som innebär att regionalflygbolaget ska drivas av nyanställda medlemmar i FPU.

– Vi blev chockade när vi fick beskedet och vi är väldigt upprörda både över SAS och FPU:s agerande. Nu har SAS ledning verkligen kört i diket, säger Wilhelm Tersmeden, ordförande för SAS-sektionen i Svensk pilotförening till tidningen.

Igår 21:32
Läs mer om Kampen om flygresenärerna
Bild från Venedig i Italien. TT
Reaktioner på coronautbrottet

Osäkert om virusrisk räcker för att få resan återbetald

Om risken för smitta gör att du avbokar en paketresa finns chans att få tillbaka pengar, men det är långtifrån säkert, skriver TT.

– Ibland måste man betala hela resan, säger Maja Lindstrand på Konsumentverket till nyhetsbyrån.

En förutsättning är att det inte var allmänt känt att området var virusdrabbat när resan bokades. Det krävs troligen även att läkare avråder från att åka till resmålet. Hur det verkligen ligger till med det är svårt att säga eftersom det saknas domstolsprejudikat.

33 min
Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Chefsekonomen: Fem saker som kan vända coronatrenden

SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist noterar på Twitter att det är dystert på finansmarknaderna. Men Bergqvist ser också fem saker som kan vända den negativa trenden:
• Att spridningen av viruset utanför Kina bromsas.
• Att Kina höjer produktionstakten från nuvarande 65 till 70 procent av normalläget.
• Att det kommer tydliga besked om en finanspolitisk beredskap.
• Att företagen lämnar lugnande rapporter.
• Att ett virusvaccin blir framtaget.

1 tim
Arkivbild: Tågstationen i Wuhan använde värmedetektorer för att hitta resenärer med förhöjd kroppstemperatur i början av virusutbrottet.  TT NYHETSBYRÅN
undefined

Febermätarbolaget från Wuhan är Kinas bästa aktie

Wuhan Guide Infrared har blivit den aktie på MSCI China Index som presterar absolut bäst med en rusning på 128 procent på Shenzhenbörsen, noterar Bloomberg.

Bolaget, som har sitt huvudkontor i virusutbrottets epicentrum Wuhan, utvecklar utrustning för undersökning av kroppstemperatur, som kan upptäcka människor med feber.

Enligt nyhetsbyrån används utrustningen bland annat på tågstationer och flygplatser runt om Kina. Bolaget har också fått statligt stöd för att möta den hastigt ökande efterfrågan.

4 tim
Läs mer om Reaktioner på coronautbrottet
Yom Kippur-kriget 1973, flygplatskontroll i Shanghai. TT
Nya coronaviruset

Rädsla för en utbudschock: ”Inte möjligt att göra något”

Det nya coronaviruset utgör ett ovanligt hot mot världsekonomin och det kan vara därför investerare blivit så oroliga, skriver Market Watch.

En ekonomi består av utbud – tillverkade varor och utförda tjänster – och efterfrågan – att någon konsumerar varorna och tjänsterna. Investerare vet att centralbankirer och politiker är vana vid och kan hantera negativa chocker mot efterfrågan.

Chocker mot utbudet är mycket ovanligare och i stor skala har det inte skett sådana sedan 1970-talets oljechocker. Och det är ”mycket mer komplicerat, om ens möjligt” att göra något åt en utbudschock, skriver Unicredits chefsekonom Erik Nielsen enligt Market Watch. Mer stimulerande penningpolitik eller ytterligare finanspolitiska stimulanser gör nämligen inget åt utbudet.

3 tim
JOHANNES EISELE / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analyser: Corona sätter sårbar aktiemarknad i gungning

Investerare bör ta tre scenarier i beaktande när det kommer till corona, skriver Aaron Brown. Det första är att spridningen stoppas och hotet elimineras på sikt – som i fallet med sars. Det andra är att viruset utvecklas till en endemi, i likhet med exempelvis vattkoppor i Sverige. Inget av dessa utfall skulle orsaka långsiktig ekonomisk skada, skriver Brown.

Det sista alternativet är en global pandemi, med potential att orsaka stor skada.

”Den senaste tidens nyheter gör det andra scenariot till det mest troliga”, skriver Brown och tillägger att han inte ser några skäl för långsiktiga investerare att vikta om sina portföljer.

De senaste dagarnas tvära kast visar att oron är stor, skriver SvD Näringslivs Torbjörn Isacson.

”En finansmarknad som drivs av bristen på alternativ och olika former av fruktan är väldigt sårbar”, skriver han i en kommentar.

Wall Street Journals Nathaniel Taplin lyfter samtidigt frågan om hur den globala industrin kommer påverkas. Han menar att spridningen i Kina, Tyskland och USA är helt avgörande. De tre länderna tillverkar en tredjedel av världens specialprodukter och slås tillverkningen ut där lär konsekvenserna bli omfattande.

Igår 23:14
Bild från Thailand.  Gemunu Amarasinghe / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trendbrottet: Fler drabbas av viruset utanför än i Kina

Tisdagen var den första dagen sedan det nya coronavirusets utbrott som fler nya fall registrerades utanför Kina än i Kina. Det skriver CNN och The Guardian med hänvisning till siffror från världshälsoorganisationen WHO.

Siffrorna för tisdagen visade på 427 nya rapporterade fall från totalt 37 länder utanför Kina, medan kinesiska myndigheter rapporterade 411 fall, skriver The Guardian.

96,5 procent av samtliga bekräftade fall sedan utbrottets start har rapporterats från Kina.

4 tim
Läs mer om Nya coronaviruset
Rapportsäsongen Fastighetssektorn
Storägaren Erik Selin. Pressbild, TT
Rapportsäsongen Fastighetssektorn

K-Fastigheter värt 6 miljarder – drog in 9 miljoner

Nynoterade K-Fastigheter rapporterar en 50-procentig tillväxt i hyresintäkterna i det fjärde kvartalet jämfört med året före. Förvaltningsresultatet steg med mer blygsamma 20 procent. I absoluta siffror landade det på strax under 9 miljoner kronor, vilket även det måhända kan anses blygsamt för ett fastighetsbolag som värderas till nära 6 miljarder kronor på börsen.

K-fastigheter uppger att det långsiktiga substansvärdet uppgick till 2,5 miljarder kronor vid årskiftet.

2 tim
Läs mer om Rapportsäsongen
Rapportsäsongen Vätgashajpen
Centerledaren Annie Lööf besöker Powercell. Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
Rapportsäsongen Vätgashajpen

Negativ tillväxt och växande förluster för Powercell

Den som letar efter en förklaring till bränslecellsbolaget Powercells massiva rusning det senaste året får leta någon annanstans än i siffrorna i det nu släppta bokslutet.

Omsättningen sjönk nämligen något och förlusterna växte skarpt i det fjärde kvartalet jämfört med året före. Vd:n Per Wassén håller fram att helårets försäljning trots allt ökade och uppger att fjärde kvartalets omsättningsminskning ”berodde på lägre försäljning av PowerCell S3 till fordonssegmentet till följd av avtalet med Bosch”.

– Att rörelseresultatet också är lägre hänger samman med våra offensiva och medvetna satsningar på produktutveckling och försäljning, säger Wassén enligt ett pressmeddelande.

Powercells aktie har fallit kraftigt de senaste dagarna men är ändå upp mer än 350 procent de senaste tolv månaderna.

2 tim
undefined

Skarpt upp, skarpt ner – Powercell fortsatte falla

Raset fortsatte för tidigare kursraketen Powercell på onsdagen och nedgången skrevs till 10 procent.

Sedan toppen för exakt en vecka sedan har mer än 25 procent av börsvärdet försvunnit. Men uppgången veckan dessförinnan var lika skarp – trots de senaste dagarnas fall är Powercell-aktien bara tillbaka till kursnivåerna som syntes runt 10 februari.

Norska vätgasbolaget Nel klarade sig inte mycket bättre under onsdagen och tappade 8 procent i Oslo.

Igår 09:36
Läs mer om Rapportsäsongen
H&M-affär i Kina. TT NYHETSBYRÅN
Dagens aktierekar

Tungt analyshus helvänder om H&M – spår lyft

Amerikanska JP Morgans analytiker har varit bland de dystraste angående klädjätten H&M:s framtid. Inte längre.

Efter att ha spått ett kursfall och rekommenderat att aktien ska vara underviktad i portföljen byter nu JP Morgan fot och rekommenderar övervikt i stället. Riktkursen nästan dubblas till 225 kronor från tidigare 115 kronor, rapporterar Bloomberg.

Från aktiekursen på torsdagsförmiddagen ger det en uppsida på 22 procent om spådomen blir sann.

17 min
Läs mer om Dagens aktierekar