Illustrationsbild: Ett shoppingcenter i Brent Cross i London.  PAUL CHILDS / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Brittiska tillväxten

Storbritanniens PMI sjönk något mindre än väntat i mars

(Direkt) Markits inköpschefsindex för Storbritanniens industrisektor sjönk till 48,0 i mars enligt preliminär statistik, jämfört med 51,7 föregående månad.

Analytiker hade väntat sig ett index på 45,0 enligt Trading Economics konsensusprognos.

Ett värde över 50 indikerar att aktiviteten inom tillverkningsindustrin ökar.

Inköpschefsindex för tjänstesektorn sjönk till 35,7 i mars jämfört med 53,2 föregående månad, väntat var 45,0.

Det sammanvägda inköpschefsindexet för industrin och tjänstesektorn (composite) i Storbritannien uppgick till 37,1 i mars, mot 53,0 föregående månad. Väntat var ett index på 45,1.

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Pressade bostadsbyggarna

Intäktsras för Oscar Properties – sålde endast en bostad

Oscar Properties sålde endast en bostad under årets första kvartal. Det framgår av delårsrapporten som publicerades klockan 23.00 på torsdagskvällen.

Bolaget hade vid utgången av perioden 184 bostäder i pågående produktion samtidigt som inga produktionsstarter gjordes under kvartalet.

Omsättningen rasade med nära 75 procent och bolaget uppger att 36,5 miljoner kronor i likvida medel återstår.

Enligt rapporten har bostadsutvecklaren ingått avtal om att sälja tre tomter på Dalarö för 5 miljoner, med en tilläggsköpeskilling om ytterligare 16 miljoner.

3 tim
Oscar Engelbert. Malin Hoelstad/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Oscar Properties förbereder stämning mot Stockholm stad

Oscar Properties vill fortfarande bygga skyskrapan ”Gasklockan” på Norra Djurgården och har nu hamnat i storbråk med Stockholms stad om det, skriver SvD Näringsliv.

– Vi vill gå ut med ett underlag till en ny anbudstävling om vad som ska byggas och av vem, säger Staffan Lorentz som är projektledare för Stockholms stads exploatering i Norra Djurgårdsstaden till SvD.

Samtidigt har Oscar Properties vd Oscar Engelbert anlitat två separata juridiska ombud som bedömt att bolaget kan återvinna de 180 miljoner som redan lagts på projektet. Det skulle då handla om ett skadeståndskrav på Stockholms stad.

Idag 17:51
Arkivbild: BRF Innovationen med dess 35 våningar. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Lyxtornets brf tvingas hantera Oscar Properties kris: ”Svikit”

Oscar Properties ekonomiska kris drabbar boende i skyskrapan Innovationen i Stockholm, som nu riskerar höjd avgift, rapporterar SvD Näringsliv.

Då lyxbyggaren saknar pengar tvingas föreningens styrelse låna för att reparera akuta vattenskador och andra brister. Planen är att skicka notan vidare till Oscar Properties, men föreningens ordförande Kjell Fallqvist har inga stora förhoppningar om att få tillbaka pengarna.

Han menar att företaget agerat nonchalant och inte levererat ett färdigt hus.

– Vi vill ju inte på något sätt baktala Oscar Properties även fast de har svikit oss, säger han till tidningen.

Idag 04:50
Läs mer om Pressade bostadsbyggarna
Donald Trump. Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN
Trump vs Twitter

Trump hämnas mot Twitter: Skriver under presidentorder

Donald Trump har skrivit under en presidentorder om sociala medier rapporterar Reuters.

Ordern går ut på att sociala medier-bolagen inte ska ha något skydd mot rättsliga påföljder – vilket betyder att de skulle bli juridiskt ansvariga för vad användarna publicerar på deras plattformar.

Detta efter att Twitter faktagranskat president Donald Trumps twitterinlägg. Presidenten har kallat faktakollen som techjätten gjort för ”politisk aktivism”.

3 tim
Donald Trump. Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Källor: Trump ska häva juridiskt skydd för Twitter

Donald Trump kommer att underteckna en presidentorder på torsdagen där han häver vissa juridiska rättigheter för sociala medier-företag i landet. Det uppger källor för Wall Street Journal.

Presidenten vill bland annat göra det lättare att stämma företag som Facebook och Twitter för den som fått sina konton avstängda eller inlägg raderade, enligt källorna.

Uppgifterna kom bara ett drygt dygn efter att Twitter för första gången gjort en faktagranskning av Trumps inlägg.

Idag 04:43
GERARD JULIEN / AFP
undefined

Zuckerberg: Facebook ska inte avgöra vad som är sant

Facebooks grundare och vd Mark Zuckerberg har ännu en gång uttalat sig kring hur han ser på sociala mediers roll när det handlar om faktagranskning. Detta efter att Twitter valt att faktakontrollera inlägg som gjorts av Donald Trump.

Zuckerberg säger till Fox News att Facebook har ”en annan policy än Twitter”.

– Det är min starka övertygelse att Facebook inte ska bedöma sanningshalten i allt som människor påstår online. Jag tycker att privata företag rent generellt –speciellt företag med sådana här plattformar – inte ska ha en position där de kan göra det, sade Zuckerberg.

Twitter försåg i tisdags två inlägg av Donald Trump, där han påstår att det förekommer valfusk vid poströstning, med faktagranskningsmärkningar.

Idag 04:43
Läs mer om Trump vs Twitter
Illustrationsbild TIMOTHY A. CLARY / TT NYHETSBYRÅN
Börsen internationellt

Trump sänkte Wall Street – oro för upptrappad konflikt

Wall Street steg inledningsvis på torsdagen men vände ner efter att Donald Trump kallat till pressträff med anledning av Kinas agerande i Hongkong. Vid stängning noterades indexen som följer:
• S&P 500: –0,2 %
• Nasdaq: –0,5 %
• Dow Jones: –0,6 %
Färska siffror visar att 2,1 miljoner amerikaner skrev in sig som arbetslösa förra veckan, vilket var en minskning jämfört med veckan före. Analytiker menar att det signalerar att ekonomin nu har bottnat, skriver CNBC.

– Den amerikanska ekonomin är nu på väg upp ur hålet från april och det är goda nyheter, säger Bank of Americas vd Brian Moynihan till nyhetskanalen.

S&P 500 var som mest upp 1,1 procent under dagen, trots ökade spänningar efter att Kina gått vidare med en nationell säkerhetslag i Hongkong. Börshumöret dämpades betydligt när Trump meddelade att han kommer hålla en pressträff om Kina och Hongkong under fredagen.

– Om USA:s svar till Kina innefattar breda sanktioner så blir problemet genast mycket större och något som marknaden inte kan ignorera, säger Adam Crisafulli på Vital Knowledge.

Twitter och Facebook backade 4 respektive 2 procent. Enligt medieuppgifter planerar Donald Trump att hämnas på Twitters faktakontroll genom att häva vissa juridiska skydd för sociala medie-jättar.

4 tim
Restaurangägaren Hoang Tung håller upp en ”coronaburgare” i Hanoi, Vietnam.  Hau Dinh/TT
undefined

Vietnam är Asiens starkaste aktiemarknad i maj

Vietnams aktiemarknad växte stadigt i maj. Landets ledande index har ökat med 13 procent under månaden, där handeln främst har drivits på av lokala investerare, skriver affärssajten Bloomberg.

När pandemin bröt ut var Vietnam snabba med att sätta in åtgärder för att stoppa virusets spridning. Landets valuta har återhämtat sig med över 1 procent efter raset i den globala försäljningen i mars.

Internationella valutafonden förutspår att Vietnams ekonomiska tillväxt kommer vara bland de snabbaste i Asien i år, och landet ser ut att undvika den lågkonjunktur som många grannländer drabbas av.

Idag 12:48
Läs mer om Börsen internationellt
Coronaviruset USA:s tillväxt
John Minchillo / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset USA:s tillväxt

Vändpunkt i USA – totala jobbsiffran förbättras

Bakom siffran på 2,1 miljoner nyanmälda arbetslösa i USA förra veckan, går det att skönja en vändpunkt i krisen, enligt CNBC.

Nyhetskanalen skriver att antalet ansökningar om ”fortsatt arbetslöshetsstöd” rasade med nära 4 miljoner till 21 miljoner, vilket ger en mer rättvisande bild av arbetslöshetsnivån. Utifrån denna mätpunkt sjönk arbetslösheten från 17,1 till 14,5 procent på bara en vecka.

Ian Shepherdson, chefsekonom på Pantheon Macroeconomics, säger att nedgången tyder på att företag har börjat återanställa när delstaterna nu öppnar upp igen.

6 tim
MANDEL NGAN / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kudlow: Hoppfulla tecken pekar mot stark återhämtning

Flera hoppingivande tecken syns i delstater som har återöppnat ekonomierna igen och Trumpadministrationen förväntar sig en kraftfull återhämtning. Det säger Vita Husets ekonomiske rådgivare Larry Kudlow, enligt CNBC.

Kudlow pekar på en undersökning som visar att fyra av fem arbetslösa uppfattar sina uppsägningar som ”tillfälliga”.

– Om det är sant, eller bara delvis sant, så kan vi få se människor återvända till arbete snabbare än vi trodde för en månad sedan, säger Kudlow.

Han öppnar samtidigt för att Vita huset kan införa någon form av bonus, för att uppmuntra folk att börja arbeta igen.

5 tim
Mary Altaffer / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nya siffror: Amerikanska företags vinster rasade i Q1

De amerikanska företagens vinster rasade med 13,9 procent i det första kvartalet, jämfört med det sista kvartalet 2019. Det visar färska siffror från USA:s handelsdepartement, skriver Market Watch.

Nedgången är den största sedan finanskrisen 2008, och bedömare varnar för att ännu mörkare siffror väntar i andra kvartalet.

– Om företagen oroar sig över sina vinstutsikter kan det hålla tillbaka investeringarna och därmed också den framtida tillväxten, säger Gus Faucher, chefsekonom på PNC Financial Services.

Idag 16:35
Läs mer om Coronaviruset
LILLIAN SUWANRUMPHA / TT NYHETSBYRÅN
Ikea / Bolagsnyheter

Ikeachef åtalas – sparkade anställd efter hbtq-kritik

En Ikea-chef i Polen åtalas för religiös diskriminering efter att en anställd sparkats för homofobiska uttalanden förra året, skriver Reuters.

Den ex-anställde ska ha kritiserat Ikeas ställningstagande för hbtq-rättigheter i inlägg på bolagets intranät. Personen citerade bland annat Bibelstycken om homosexualitet och beskrev det som ”en styggelse”.

Ikea säger sig samarbeta med åklagaren för att nå en lösning i ärendet så snart som möjligt.

4 tim
THOMAS SAMSON / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ikeas entré i Sydamerika skjuts upp till 2022

Ikea flyttar återigen fram planerna på att öppna bolagets första varuhus i Sydamerika, rapporterar Reuters.

Möbeljättens ursprungliga plan var att slå upp portarna i Santiago 2020, vilket senare ändrades till 2021. Det senaste beskedet gör nu gällande att varuhuset i Chiles huvudstad ska öppna under första halvan av 2022.

Ikeas ansvarige chef Konrad Gruss säger att förseningen beror på att byggandet av varuhuset inte har kunnat fortsätta i samma takt som tidigare, på grund av coronarestriktionerna.

Han poängterar samtidigt att pandemin inte påverkar Ikeas expansionsplaner.

Idag 17:43
Läs mer om Ikea / Bolagsnyheter
Raab. ANDREW PARSONS / TT NYHETSBYRÅN
Protesterna i Hongkong

315 000 Hongkongbor kan få brittiskt medborgarskap

Om Kina går vidare med sin nationella säkerhetslag kommer Storbritannien att erbjuda 315 000 Hongkongbor en chans att få brittiskt medborgarskap. Det meddelar utrikesminister Dominic Raab, skriver Financial Times.

Storbritannien utfärdade särskilda pass till hundratusentals Hongkongbor innan kolonin återlämnades till Kina 1997. Det är dessa passinnehavare som den brittiska regeringen nu vill ge utökade visumrättigheter. Rent konkret skulle det innebära att de berörda ges rätt att studera eller arbeta i Storbritannien under tolv månader.

– Och det skulle ge dem en väg mot ett framtida medborgarskap, säger Raab.

5 tim
Folkets befrielsearmé vid ingången till Förbjudna staden i Peking/oroligheter på gatorna i Hongkong. TT
undefined

Kina godkänner nationella säkerhetslagar i Hongkong

Nationella folkkongressen i Kina, landets högsta beslutande organ, godkänner formellt de omdiskuterade nationella säkerhetslagarna i Hongkong, rapporterar internationella medier.

De nya lagarna ska bland annat stoppa separatism, omstörtande verksamhet och terrorism och väntas träda i kraft i september.

Beskedet om Kinas politiska offensiv har vållat stor oro i Hongkong och lett till omfattande protester. Tolkningen är att Kina på ett tydligt sätt tar kontroll över territoriet.

I går meddelade USA att man inte längre betraktar Hongkong som självstyrande i relation till Kina.

Idag 07:19
Demonstranter i Hongkong på onsdagen Kin Cheung / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Pompeo: Hongkong lär inte få tillbaka handelsstatus snart

Kina har gett upp alla anspråk på att göra gällande att människorna i Hongkong lever under den typen av självstyre som de har rätt till enligt lag. Det säger USA:s utrikesminister Mike Pompeo till den amerikanska kongressen, rapporterar Reuters.

I rapporten, som Reuters tagit del av, säger Pompeo att han hoppas att Hongkong någon gång i framtiden ska kunna klassas som en så pass autonom del av Kina att USA ska ha särskilda handelsrelationer med staden. Men, skriver han, ”givet de nuvarande omständigheterna så är chansen att det inträffar avlägsen”.

Igår 21:33
Läs mer om Protesterna i Hongkong
Coronaviruset Fordonsindustrins kris
Carl Icahn.  BRENDAN MCDERMID / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Fordonsindustrins kris

Storägaren Icahn dumpar Hertz: ”Betydande förlust”

Carl Icahn har sålt alla sina aktier i den krisande hyrbilsjätten Hertz. Den legendariske hedgefondmiljardären tar därmed en förlust på nära 2 miljarder dollar, skriver Market Watch.

Icahn var innan försäljningen Hertz största aktieägare med 39 procent av kapitalet. Aktierna såldes på den öppna marknaden under tisdagen för totalt cirka 40 miljoner dollar.

Hertz meddelade i fredags att bolaget ansöker om konkursskydd på grund av en kraftigt minskad efterfrågan under corornakrisen.

Icahn säger i en kommentar att aktieaffären innebär en ”betydande förlust” för honom, samtidigt som han framhåller att Hertz kommer att återuppstå som ”ett fantastiskt företag”.

Idag 15:58
Illustrationsbild. Francois Lenoir / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Första minussiffrorna på elva år för Nissan

Japanska biltillverkaren Nissan gjorde en förlust på 6,2 miljarder dollar, nära 60 miljarder svenska kronor, för helåret. Det är bolagets första minusresultat sedan 2009, skriver AFP.

”Globala covid-19-pandemin har substantiellt påverkat Nissans produktion, försäljning och andra affärsaktiviteter i samtliga regioner”, skriver bolaget i ett uttalande.

Utöver coronakrisen har bolaget även pressats av brottsmisstankar mot tidigare Nissan-toppen Carlos Ghosn.

Nissan ger ingen guidning för resten av året med hänvisning till osäkerheten kring coronaviruset, rapporterar Nikkei Asian Review.

Idag 08:52
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska krisåtgärderna
Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska krisåtgärderna

Göran Persson kritisk till Riksgäldens företagsakut

Riksgäldens ”företagsakut” kristiseras av Swedbanks ordförande Göran Persson.

– Så här långt har det varit lite svårt både tekniskt och vad gäller villkoren, säger han under Swedbanks årsstämma, enligt Dagens Industri.

Persson menar att krispaketet inte används särskilt mycket och uppmanar beslutsfattarna att tänka till en gång till så att stödet kommer ”ut i det ekonomiska livet”.

Krispaketet ”företagsakuten” förhandlades fram av regeringen för att hämma effekterna av coronapademin. Men till och med den 22 maj har bara 762 miljoner kronor av de tillgängliga 39 miljarderna lånats ut.

Idag 17:27
Sveriges finansminister Magdalena Andersson (S) Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Revisorer kritiserar regeringens krav för omställningsstöd

Det är alldeles för tidskrävande revision när företag söker omställningsstöd, anser branschorganisationen FAR, skriver Dagens Industri.

De tror att regeringen grovt underskattat kostnaden för ett revisorsyttrande och revision.

Regeringens förslag är att de som ansöker om stöd på 100 000 kronor eller mer behöver ett revisorsintyg. Det är något SRF Konsulterna, branschorganisationen för auktoriserade redovisningskonsulter, är kritiska till och har påpekat i sitt remissvar.

– Ansatsen att enbart en auktoriserad revisor kan skapa hög kvalitet och tillförlitliga räkenskaper är inte i fas med dagens redovisningsprocess, säger Roland Sigbladh, ordförande för SRF konsulterna till Dagens Industri.

Idag 11:51
Illustrationsbild. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Uppgift: Förbud att träffas fler än 50 personer blir kvar

Förbud mot att träffas fler än 50 personer kommer sannolikt att blir kvar, enligt uppgifter till Expressen. Sannolikt kommer de offentliga sammankomsterna att vara fortsatt begränsade över sommaren.

Enligt tidningen väntas riktlinjen gälla tills risken för smittspridning har sänkts från ”mycket hög” eller att antalet döda kraftigt har minskat. Belastningen inom vården och det allmänna läget i landet antas också väga tungt.

Igår 09:01
Läs mer om Coronaviruset