Svenska sparandet

Strand: Indexfonder väldigt riskfyllt när börsen går ner

Många människor missar att det finns en stor risk kopplad till indexfonder, anser fondförvaltaren Eric Strand enligt Realtid.

Han menar att aktier vars värdering borde falla i stället stiger när inflödet i indexfonder är stort.

De passiva fonderna går bra i uppgång eftersom de köper in sig i aktier som går upp mest. Men när börsen vänder tar just de aktierna stryk, menar han.

– Att vid en kommande nedgång sitta med för stor exponering i exempelvis Faang-aktierna kommer utgöra en betydande finansiell risk för investerarna, säger Strand till Realtid.

Tidigare artiklar

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Elisabet Kopelman, makroekonom på SEB.  Anders Ahlgren/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Riksbanken vs inflationen

Analytiker: BNP stiger – nu får Ingves rätt i prognosen

Sveriges BNP fortsätter att växa och nästa veckas statistik för det fjärde kvartalet kommer att visa på en BNP-tillväxt på 0,8 procent jämfört med samma period 2018, spår SEB:s makroekonom Elisabet Kopelman i ett marknadsbrev.

Analytikerna som ingår i Infronts sammanställning spår också en ökning på 0,8 procent jämfört med föregående år. Jämfört med tredje kvartalet 2019 väntas BNP ha stigit med 0,2 procent, skriver Direkt. Om analytikerna får rätt blir BNP-siffran i linje med Riksbankens BNP-prognos.

Handelsbanken har en mer negativ syn än så och spår en minskning på 0,1 procent jämfört med tredje kvartalet. Banken tror att ökningen jämfört med fjärde kvartalet 2018 blir 0,5 procent, skriver Handelsbankens Anders Bergvall i ett veckobrev.

Statistiken släpps nu på fredag.

16 min
Anna Breman, vice Riksbankschef Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Elpriserna gäckar Riksbanken: ”Kan bli problematiskt”

Det extremlåga elprisets inverkan på inflationen var ett hett samtalsämne vid det senaste penningpolitiska mötet. Det framgår av Riksbankens protokoll som släpptes på fredagen.

– Den större överraskningen i inflationen rör energipriserna och främst elpriserna, sa vice Riksbankschef Martin Flodén på mötet enligt protokollet.

Energipriserna väntas hålla nere KPIF-inflationen ”ganska påtagligt” de kommande månaderna, sa han vidare.

Andra ledamöter betraktar de nedpressade energipriserna som tillfälliga. Det som dock kan bli problematiskt är om fallande energipriser påverkar inflationsförväntningarna, enligt flera ledamöters bedömning.

Igår 09:12
Nationalekonomen Klas Eklund Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Klas Eklund: Inflationen är död – och räntor döende

Riksbanken måste sänka sitt inflationsmål. Det skriver nationalekonomen Klas Eklund i en debattartikel i Dagens Industri efter de svaga inflationssiffrorna.

Han menar att ”inflationen är död och räntorna är döende” i en tid med de lägsta styrräntorna i världshistorien. Eklund lyfter fram gig-ekonomi och digitalisering som faktorer som spelat in – krafter som är ”globala och kraftiga”.

”Om det är något de senaste årens utveckling visar så är det att tvåprocentsmålet är överspelat, och att en politik som strikt riktar in sig på att nå två procent för med sig obehagliga bieffekter”, skriver Eklund.

Igår 12:54
Läs mer om Riksbanken vs inflationen
LKAB:s huvudkontor i Kiruna. Karin Wesslén/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kampen mot penningtvätten

LKAB fortsatte köpa kol av ryskt bolag som stod i fokus för penningvätten i Swedbank

Statliga LKAB har köpt in hundratusentals ton kol från Carbo One under fyra års tid. Det ryska bolaget har kopplingar till oligarken Iskander Makhmudov de senaste åren, avslöjar SvD Näringsliv på lördagen.

Finansinspektionen varnade för Makhmudov och Carbo One under 2017. Förra året hamnade det ryska bolaget också i fokus när Uppdrag Granskning stod för flera avslöjanden om penningtvätt i Swedbank.

Trots det fortsatte LKAB att köpa kol från Carbo One fram till för ett par månader sedan.

LKAB:s kommunikationsdirektör Bo Krogvig säger det beror på att man inte ”fångar upp allting i sin omvärldsbevakning”.

2 tim
Karin Wesslén/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Gör affärer med oligarkens bolag: ”Finns få alternativ”

LKAB gjorde fel som köpte kol av Iskander Makhmudov-bolaget Carbo One och har nu slutat att göra affärer med det ryska bolaget, säger den svenska gruvjättens kommunikationsdirektör till SvD Näringsliv.

Nu gör LKAB i stället affärer med KRU – ett bolag som grundats av ägaren Makhmudov.

När SvD frågar varför LKAB gör affärer med en penningtvättsanklagad person, svarar Krogvig:

– Det finns få alternativa leverantörer och pris är inte den avgörande faktorn för oss. KRU är inte under sanktioner, säger han.

2 tim
Mads Claus Rasmussen / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Aktieägare stämmer Danske Banks ex-vd på miljarder

Den belgiska konsultbyrån Deminor har med 155 institutionella investerare i ryggen stämt Danske Banks sparkade vd Thomas Borgen på 2,7 miljarder danska kronor, motsvarande 3,8 miljarder svenska kronor. Det skriver flera internationella medier.

– Thomas Borgen var chef och var informerad om vad som pågick i Tallin. Han var ansvarig för verksamheten och därför borde han agerat, säger Edouard Fremault, partner i Deminor Recovery Services, till Børsen.

Norska Oljefonden bekräftar för Dagens Näringsliv att de är en av de institutionella investerarna som stämmer Borgen.

Igår 13:05
Läs mer om Kampen mot penningtvätten
Jonas Olavi, i mitten.  Emma-Sofia Olsson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Börsåret 2020

Experter: Börsen är så stark – påminner om it-bubblan

Börserna är märkligt starka just nu – men det beror på att centralbankerna ”stått på barrikaderna och pressar ner räntorna”, säger investeraren Jonas Olavi i podden Börssnack med Hansén och Olavi.

Nu påminner börserna om 1999 – tiden innan it-bubblan sprack, anser den tidigare allokeringschefen.

– Det frikopplades från fundamenta och börsen bara marscherade på i eufori. Det höll på till mars 2000 innan börsen började falla, säger Olavi i podden.

Lannebo Fonder-förvaltaren Peter Lagerlöf är också inne på att det just nu känns som en repris på börseuforin 1999.

– Det som påminner om -99 är att en aktie går upp några procent varje dag (...) Helt plötsligt har den dubblats på en månad, utan att det hänt nåt egentligen, säger han i Placerapodden och påpekar att ett mindre bolag som Powercell varit mest omsatt på Stockholmsbörsen vissa dagar.

2 tim
Bornold och Bratt. Magnus Sandberg / AFTONBLADET / TT
undefined

Ekonomer: Börsen fortsätter uppåt minst tre år till

Det låga ränteläget är en stor anledning till att världens börser fortsätter uppåt efter förra årets tjurrusning, säger analytiker till DN. Och uppgången är inte över, spår Söderberg & Partners sparekonom Joakim Bornold.

– Vi kommer såklart ha nedgångar även i framtiden, men det finns förutsättningar för att börsen ska vara fortsatt stark de närmaste 3-5 åren åtminstone, säger han till tidningen.

Nordnets sparekonom Frida Bratt menar att coronaviruset kan utgöra ett kortsiktigt problem, eftersom vi redan befinner oss på höga nivåer. Men på lång sikt bör det se ljust ut för börsen, säger hon.

20 feb
Illustrationsbilder TT / Coor
undefined

Experter: Finns fortfarande bra ”tråkaktier” kvar

Ica och Axfood har blivit dyra men det finns andra ”tråkaktier” som kan locka för den som tycker att mycket på börsen är ”dyrt och läskigt”, säger Spiltans förvaltare Erik Brändström till DI.

Brändström pekar på bilsäkerhetsföretaget Autoliv som ett defensivt val han tycker är spännande. Ett annat är tjänsteföretaget Coor.

Mattias Sundling, strateg på Danske Bank, ser defensiv potential i läkemedelssektorn. Till DI tipsar han om danska Genmab och Novo Nordisk samt strålterapibolaget Elekta.

18 feb
Läs mer om Börsåret 2020
Illustrationsbild.  ATHIT PERAWONGMETHA / TT NYHETSBYRÅN
Nya coronaviruset

Tre anställda hos Hexagon och Sandvik har smittats

Anställda hos Sandvik och Hexagon i Kina har insjuknat i coronaviruset, rapporterar SvD Näringsliv.

Hos Sandvik är det en person som blivit sjuk. Den anställda är inte svensk och mår bra. Personen borde snart kunna friskförklaras, uppger verkstadsjättens presschef Maratin Blomgren.

Två av Hexagons 2 700 anställda har smittats av viruset men nu friskförklarats.

”Vi följer noga informationen och direktiven från de lokala myndigheterna”, skriver presstalespersonen Felix von Stedingk i ett mejl till SvD.

44 min
En näst intill folktom gata i Codogno. Luca Bruno / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Första dödsfallet i Italien – allmänna platser stängs

Under fredagskvällen meddelade Italien att landet har fått sitt första dödsfall orsakat av det nya coronaviruset, rapporterar AFP. Den döde är en 78-årig man.

Tidigare under dagen meddelande landet att skolor, barer och andra allmänna platser i tio norditalienska städer har stängts av för att förhindra att viruset sprids. Över 50 000 människor i området har ombetts att stanna hemma och evenemang som fotbollsmatcher, gudstjänster och karnevaler har ställts in.

Patienten som först insjuknade i landet åt nyligen middag med en person som hade varit i Kina men som testats negativt. Myndigheterna undersöker nu om personen som varit i Kina ändå kan vara smittbärare.

Italiens premiärminister Giuseppe Conte säger att regeringen upprätthåller ”en extremt hög försiktighetsnivå”.

1 tim
Näringsminister Ibrahim Baylan (S).  Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Efter virusutbrottet: Regeringen kallar till sig bolag

Näringsminister Ibrahim Baylan (S) kallar en rad svenska företag, däribland Volvo och Scania, till möte för att bedöma vilka effekter coronaviruset kan få på svensk ekonomi, skriver TT.

De svenska företag som bjuds in har särskild exponering mot Kina, skriver nyhetsbyrån. Mötet kommer i spåren av att flera bolag, bland annat Scania och Volvo Cars, varnat för att viruset kan orsaka produktionsstopp.

Näringsministern säger att syftet med mötet är att göra en bedömning av vilka åtgärder som kan krävas.

– Även om det inte är särskilt dramatiskt just nu så är det ändå viktigt för regeringen att ha en nära dialog med företagen och få deras bedömning inför våren och sommaren, säger Baylan till TT.

Igår 11:19
Läs mer om Nya coronaviruset
Ursula von der Leyen.  Virginia Mayo / TT NYHETSBYRÅN
Avtalsrörelsen

Facken sågar EU-förslaget om minimilöner: ”Direkt ingrepp”

Både fackförbund och arbetsgivare i Sverige skakas av EU-kommissionens förslag om minimilöner i Europa, enligt Ekonomiekot Extra.

Medlingsinstitutets generaldirektör Irene Wennemo säger att förslaget ”skulle vara ett stort ingrepp i vår modell”, då möjligheten att förhandla om lägstalöner är en viktig sak för de svenska parterna. Hon frågar sig varför det ska petas i en väl fungerande modell

Även Torbjörn Johansson, LO:s avtalssekreterare, kallar förslaget för ett ”direkt ingrepp i den modell vi har i dag”. Han är rädd för att de svenska lönerna pressas neråt när arbetsgivaren inte vill betala mer än ”vad överstaten säger”.

3 tim
Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Svaret från EU: En oro som måste tas på allvar

Den oro som svenska fackförbund och arbetsgivare känner inför EU-kommissionens förslag om lägstalöner måste tas på allvar. Det säger Katarina Areskoug-Mascarenhas, chef för EU-kommissionens representation i Sverige, i senaste Ekonomiekot Extra.

Hon betonar dock att inget beslut ännu är taget i frågan och säger också att väl fungerande modeller, likt den svenska, ska främjas.

– Det enda som hänt är att Ursula von der Leyen sagt att vi måste ha skäliga löner i Europa, säger Areskoug-Mascarenhas i Ekonomiekot Extra.

3 tim
Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Pensioner het stridsfråga: LO kräver 2 500 kronor mer

Pensionerna ser ut att bli en het stridsfråga i årets avtalsrörelse. LO kräver att arbetsgivarna sätter av premier till tjänstepensionen redan första dagen på jobbet, i stället för vid 25 års ålder som gäller i dag, för deras 14 förbund, skriver TT. Det skulle kunna ge cirka 2 500 kronor mer i pension, enligt LO:s uträkning.

Arbetsgivarna varnar för att det kan leda till jobbslakt och slå särskilt hårt mot branscher som anställer många unga och nyanlända.

– Det blir naturligtvis inte enkelt att få igenom det här i avtalsrörelsen. Men vi är beredda att gå väldigt långt, säger LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson till TT.

Igår 05:50
Läs mer om Avtalsrörelsen
Bernie Sanders möter väljare. RINGO CHIU / TT NYHETSBYRÅN
Presidentvalet i USA 2020

Sanders ska ha varnats för att Ryssland hjälper honom

Bernie Sanders har fått information från amerikanska myndigheter om att Ryssland försöker hjälpa hans presidentkampanj i syfte att störa det amerikanska valet, rapporterare Washington Post med hänvisning till källor.

Det är oklart på vilket sätt landet har försökt påverka. Sanders säger i ett uttalande att han inte bryr sig om vem Putin vill se som president, men att Ryssland ska ”hålla sig borta från amerikanska valet”.

CNN skriver också att ledamöterna i representanthuset vid ett möte den 13 februari informerades om att Ryssland försöker påverka valet till Donald Trumps fördel.

1 tim
Arkivbild: Elizabeth Warren och Joe Biden i samspråk vid debatten i New Hampshire. Till höger: Bernie Sanders.  Elise Amendola / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Biden, Warren och Buttigieg börjar få slut på pengar

Miljardärerna Michael Bloomberg och Tom Steyer har, likt Bernie Sanders, välfyllda kampanjkistor, men för Joe Biden, Pete Buttigieg, Amy Klobuchar och Elizabeth Warren börjar pengarna sina, rapporterar Politico.

Bernie Sanders var den icke-miljardär som hade mest pengar i början av februari, nästan 17 miljoner dollar. Biden kom tvåa med drygt 7 miljoner medan Warren hade minst pengar med 2,3 miljoner dollar kvar.

”Vi ställs nu också emot en miljardär som slänger enorma mängder pengar på tv, i stället för att bedriva kampanjarbete”, skrev Buttigieg i ett mejl till sina anhängare i veckan.

Det är dålig tajming att ha ont om pengar just nu. Den tredje mars är det dags för supertisdagen, när nästan en tredjedel av de valbara delegaterna står på spel.

Igår 20:35
Bloombergs budskap syns nu över Las Vegas. MARK RALSTON / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Bloombergs nya attack på Trump: ”Fuskar i golf”

Miljardären Michael Bloomberg väljer att angripa Donald Trump på ett annorlunda sätt i sitt försök att bli Demokraternas presidentkandidat, skriver Fox Business.

På stora reklamtavlor i Phoenix och Las Vegas, där Trump inom kort ska kampanja, visas just nu nedsättande budskap om presidenten – allt betalt av Bloomberg.

”Donald Trump fuskar i golf” och ”Donald Trump äter brända stekar” är ett par av budskapen.

– Amerikanska folket förtjänar att veta att Trump fuskar i golf och blev ruinerad genom att driva ett kasino, säger Bloombergs talesperson Galia Slayen.

Igår 20:42
Läs mer om Presidentvalet i USA 2020
Kö utanför en aktiemäklare i Peking som bara höll öppet för begränsade transaktioner genom en lucka i dörren.  Mark Schiefelbein / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs internationellt

Virusoro och svaga PMI-tal gav minusvecka på Wall Street

New Yorkbörserna handlades kraftigt ner på fredagen. Återigen var det det nya coronaviruset som sätter tonen. Innan börsens öppning kom uppdaterade siffror om att antalet nya insjuknade ökat, vilket lett till ökad oro för en förlängd påverkan på den globala ekonomin. Enligt de senaste siffrorna har över 2 200 människor dött och över 75 000 människor smittats av sjukdomen i Kina. Över 1 000 människor utanför Kina är smittade.

Strax efter öppning kom också oväntat svaga preliminära PMI-siffror, som bidrog till att sänka humöret.

På eftermiddagen lokal tid hade Nasdaqs kompositindex backat över 2 procent, men vid stängning återhämtade sig kurserna något. Trots det gjorde fredagens fall att veckan som helhet slutade på minus.


• S&P 500: −1%
• Nasdaq: −1,8%
• Dow Jones: −0,8%
Börsen tyngdes av att aktier som Microsoft (-3,2%), Facebook (-2,1%), Amazon (-2,7%), Netflix (-1,5), Apple (-2,2%) och Alphabet (-2,2%) alla föll.

– Även om utbrottet avtar, så kommer den globala tillväxten ändå falla till noll under det första kvartalet innan den kommer att studsa tillbaka under resten av året, säger strategen Peter Berezin vid BCA Research, enligt CNBC.

Chiptillverkarna, som i hög grad är beroende av Kina för sina affärer, hade en dyster dag. Philadelphia Semiconductor index (SOX) föll 2,5 procent.

Bland andra aktier som rör sig märks rapporterande Deere, en Volvokonkurrent inom anläggningsmaskiner, som till slut lyfte 7 procent. Dropbox steg 20 procent efter att ha redovisat en vinst över förväntan och höjda prognoser.

I takt med börsfallet för handlarna över tillgångar till säkrare hamnar. Den amerikanska 30-åriga räntan är rekordlåg och guldet är på sjuårshögsta på fredagskvällen svensk tid.

Även Stockholmsbörsen drogs med i fallen på fredagseftermiddagen. Storbolagsindex OMXS30 tappade mer än en procent när handelsdagen summerades.

Igår 21:01
Arkivbild: Oslobörsen Solum, Stian Lysberg / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nordenbörserna drogs med i global oro

Inte bara Stockholmsbörsen drogs ned i oron kring coronavirusets effekter. I Oslo sjönk OBX-indexet 0,6 procent, i Köpenham sjönk OMXC25 med 0,9 procent och i Helsingfors sjönk OMXH25 med 0,3 procent, rapporterar Direkt.

Bland bolagen märks Norwegian Finans Holding, som sjönk 2,7 procent efter att ha gått upp nära 18 procent i går, och danska ISS som fortsätter falla efter nyheten i veckan att man utsatts för en hackerattack.

Igår 17:06
Ahn Young-joon / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Börserna i Kina steg på återupptagen produktion

Börserna i Fastlandskina steg på fredagsmorgonen medan Sydkorea backade. Vid stängning står ledande index som följer:
• Nikkei: -0,4%
• Shanghai: +0,3%
• Shenzhen: +1,1%
• Hang Seng: -1,1%
• Kospi: -1,5%
Kinas handelsdepartement sa på fredagsmorgonen att produktionen återupptas i allt snabbare takt efter virusutbrottet, bland annat i viktiga områden som Jiangsu och Guangdong, varav den sistnämnda var Kinas största exportkälla under 2019.

I Sydkorea tappade bland annat chiptillverkaren SK Hynix efter att 800 personer på bolaget satts i karantän efter att en medarbetare haft kontakt med en viruspatient.

Japans KPI kom in enligt prognos på morgonen, på plus 0,8 procent i januari jämfört med samma period förra året.

Indiska börser höll stängt på grund av helgdag.

Igår 09:27
Läs mer om Dagens börs internationellt
Stefan Löfven i samspråk med Nederländernas Mark Rutte på mötet.  Olivier Matthys / TT NYHETSBYRÅN
Svenska EU-avgiften

Ingen ny budget på EU-möte: Får ta lite längre tid

EU:s budgetmöte slutade i oenighet, utan att länderna kommit överens om någon nytt avtal.

– Alla är överens om att detta är en oerhört svår, oerhört komplicerad process, säger statsminister Stefan Löfven på en presskonferens efter mötet, och lägger till att det är vanligt att man inte kommer överens vid det första tillfället.

Han menar ändå att det gjorts vissa framsteg, rapporterar Direkt.

– Vi har två ganska oförenliga utgångspunkter mellan nettomottagare och nettobetalare. Och då får det ta lite längre tid.

Europeiska rådets ordförande Charles Michel säger att man arbetat väldigt hårt för att nå en uppgörelse, enligt Politico.

– Olyckligtvis har det i dag blivit uppenbart att det inte var möjligt att nå något sådant avtal.

Tidigare under fredagskvällen kom uppgifter om ett läckt förslag som bland annat skulle innebära att Sverige får behålla sin rabatt. Men budgeten i det förslaget var ändå högre än vad bland annat Sverige krävt.

Igår 21:39
Tysklands Angela Merkel och Frankrikes Emmanuel Macron under förhandlingarna. POOL / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sverige bakom förslag om besparingar på 20 miljarder

Sverige, Danmark, Österrike och Nederländerna har lagt fram ett gemensamt förslag i ett försök att komma vidare i förhandlingarna om EU:s långtidsbudget, skriver Direkt. Förslaget innebär besparingar på 20 miljarder euro.

Länderna, ”de sparsamma fyra”, vill bland annat att marginalerna som hålls i reserv minskas jämfört med Europeiska rådets ordförande Charles Michels förslag, i vilket marginalerna var 26 miljarder euro.

Enligt TT skulle det nya förslaget inte slå mot länder som vill som vill slå vakt om EU:s jordbruks- och regionalstöd, och som inte heller är nöjda med Michels förslag.

Igår 16:36
Danmarks statsminister Mette Frederiksen. KENZO TRIBOUILLARD / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Jag tror inte vi kommer att nå en överenskommelse”

Det är låga förväntningar när EU åter tagit upp sina förhandlingar efter nattmanglingen.

– Jag tror inte vi kommer att nå en överenskommelse, säger Danmarks statsminister Mette Frederiksen till Reuters.

Nederländerna, Danmark och Österrike och Sverige kräver betydande rabatter på sina EU-avgifter. Och de har ”inte rört sig en tum... så de finns inte så mycket att gå på”, enligt en person med nära insyn till förhandlingarna.

Igår 11:42
Läs mer om Svenska EU-avgiften